Irek-M1 Napisano 9 Grudnia 2022 Share Napisano 9 Grudnia 2022 Jak ja lubię takie prace, nic dodać nic ująć-super robota, czekam na efekt po złożeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 30 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2023 Jest i efekt po złożeniu. A nawet pomalowaniu. Jak już pokazałem na wcześniejszym zdjęciu do SJU-17 NACES wykorzystałem żywice Aires, ale ogołociłem je ze wszystkich detali, w tym siedziska i oparcia. Najwięcej ostało się z zagłówka, który jest całkiem poprawny i bocznych ścianek podstawy, którym detalowanie świadomie odpuściłem, gdyż nie będą widoczne w modelu. Od podstaw zrobiłem więc cały osprzęt jak silnik wyrzucający spadochron, elektroniczne sekwensery, czy wreszcie pasy i klamry, sprzączki, przewód tlenowy i radiowy oraz pasy zapinane na nogi. Używałem mosiężnych rurek, drutu miedzianego, czy cynowego, a także rozciąganych ramek i plastikowych płytek. Sporą rolę odegrały różne rodzaje folii aluminiowej, bo z niej zrobiłem pasy. Swoją drogą część z nich nadal pozostaje luźna, bo dopiero po zamontowaniu foteli w cockpicie będę je układał i mocował. Niektóre będą leżały na przykład na bocznych konsolach. 22 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 Brak mi słów po prostu... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 Każdy z tych foteli można pokazywać jako osobny model... Tylko organizatorzy konkursów niech jakąś kategorię ustalą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 Marcin a na kiedy planujesz upgrade płatowca do standardu Block III ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 Każda kolejna aktualizacja tego wątku upewnia mnie, że dobrze, że sobie tam uprawiam sklejanie w 72 bo tu się dzieje modelarstwo w 48, które jest jakimś Himalajami, a ja siedzę w tych swoich Górach Świętokrzyskich 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 Niezły czad Patent z plastikową siatką oczywiście będę próbował kopiować 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 30 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2023 (edytowane) 11 godzin temu, Woit napisał: Każdy z tych foteli można pokazywać jako osobny model... Tylko organizatorzy konkursów niech jakąś kategorię ustalą. Na całe szczęście będę chyba miał w co je wsadzić 9 godzin temu, mirage3 napisał: Marcin a na kiedy planujesz upgrade płatowca do standardu Block III ? Zrobię od razu Block IV, a Northrop Grumman pokaże to senackiej komisji. Jak już im dadzą te grube miliony $, to się uśmiechnę o działkę z tego 8 godzin temu, Psar77 napisał: Każda kolejna aktualizacja tego wątku upewnia mnie, że dobrze, że sobie tam uprawiam sklejanie w 72 bo tu się dzieje modelarstwo w 48, które jest jakimś Himalajami, a ja siedzę w tych swoich Górach Świętokrzyskich Skala nie ma znaczenia. Piszę zupełnie serio, bo twierdzenie, że coś jest trudniejsze czy łatwiejsze, bo skala mniejsza lub większa, to mit pokutujący w naszym światku, który jest wart obalenia. Ciekawy temat do dyskusji. I proszę mi tu Gór Świętokrzyskich nie umniejszać. Fajne są, ładne i w ogóle. Też się zmęczysz wspinaczką. Równie radosny będziesz ze szczytowania Tradycyjnie: kciuk dla... Wróć! Dzięki za miłe słowo! Edytowane 30 Stycznia 2023 przez Marcin Witkowski 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dante Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 Niesamowite! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 Marcin super to wygląda -lubię patrzeć na te twoje robótki. A nie uważasz że materiał na siedzeniu ma trochę za duży splot jak na tą skalę? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 30 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2023 3 minuty temu, Irek-M1 napisał: A nie uważasz że materiał na siedzeniu ma trochę za duży splot jak na tą skalę? Ma. I jest to zabieg celowy. Pierwotnie chciałem siedzisko i oparcie zrobić z wykorzystaniem folii aluminiowej z fakturą. Ale byłoby to w zasadzie niedostrzegalne. A tym samym i bezsensowne. Idąc więc za logiką pewnego przerysowania, czy w tym przypadku przeskalowania, jak to ma miejsce z wieloma tematami w modelach, zrobiłem to właśnie tak jak widać. Zdjęcia (prawie)makro dość mocno to uwydatniają (jak wiele błędów, których bym chciał uniknąć), ale na żywo wygląda całkiem spoko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 (edytowane) 10 godzin temu, Psar77 napisał: które jest jakimś Himalajami, a ja siedzę w tych swoich Górach Świętokrzyskich Bez kompleksów, spokojnie... Świętokrzyskie starsze P.S. te fotele to mistrzostwo. Edytowane 30 Stycznia 2023 przez tlb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 8 Lutego 2023 Autor Share Napisano 8 Lutego 2023 (edytowane) Na niemal ostatniej prostej do ukończenia projektu zająłem się min. pylonami, które będą puste, a także zamknięciem tematu "chrap" do ECS. Założyłem koncepcję, że jeden z pylonów LAU-137 na końcówkach skrzydeł będzie bez pocisku pokazując nieco ze swojej fizjonomii. Podobnie z pylonem zewnętrznym SUU-80 pod lewym skrzydłem, który bez podwieszenia będzie musiał się pochwalić jakimś detalem adaptera BRU-32. Stąd nieco uwagi im poświęciłem. Belki na końcach skrzydeł przede wszystkim nieco potraktowałem dłutami, by prowadnicom pocisków nadać nieco wyraźniejszego i bardziej wielowymiarowego kształtu. Dodatkowo popracowałem nad zamkami, czy przyłączami. A także zrobiłem na samej końcówce charakterystyczne "kurze łapki". Nie wiem swoją drogą do czego to służy. Ktoś, coś? Przy okazji złapałem nieco światła, które uwidacznia światło jakie zrobiłem na końcówce skrzydła pod pylonem Gwoli przypomnienia; takim sposobem A tu pylon już po przyklejeniu do końcówki skrzydła. Muszę jeszcze to i owo w zakresie malowania poprawić. Klapy chwytające powietrze do ECS zrobiłem z wykorzystaniem styrenu i mosiądzu. Tu detal już zapodkładowany, przed malowaniem. I "chrapy" zamontowane na swoim miejscu. Skrajny pylon podskrzydłowy przygotowałem pod zamontowanie adaptera już dość dawno, na etapie przed jego montażem do skrzydła. Sam adapter powstał z dwóch kawałków styrenu, z kolei jego detale to jak to u mnie blaszki, druciki, igły lekarskie, etc. I tu też zakładam jeszcze delikatne prace malarskie. Edytowane 8 Lutego 2023 przez Marcin Witkowski Błędy i braki 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 8 Lutego 2023 Share Napisano 8 Lutego 2023 Piękne po prostu. Fantastycznie się to ogląda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 8 Lutego 2023 Share Napisano 8 Lutego 2023 Detale tych pylonów, a w szczególności BRU-32 to jak biżuteria - coś pięknego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 8 Lutego 2023 Share Napisano 8 Lutego 2023 (edytowane) piękne. "Kurze łapki" utrzymują usterzenie rakiety w osi, o ile o to chodzi. foto internet do celów poglądowych. Edytowane 8 Lutego 2023 przez imt uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 8 Lutego 2023 Autor Share Napisano 8 Lutego 2023 Dzięki Wam za klep w plecy i kopniaczek w siedzenie. Dopingujące Irek, tak czułem że to do tego, ale mi się to z AIM-9X, które są powszechne nie stykało. Tyle przecież, że te prowadnice powstały sporo wcześniej, a Super Hornety Sidewindery L i M też nadal mogą nosić. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 8 Lutego 2023 Share Napisano 8 Lutego 2023 tak AIM-9X nie dotyczą. Usterzenie tych rakiet jest bardziej przesunięte do przodu i te druty są zdejmowane. Nie widziałem na fotach aby były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 8 Lutego 2023 Autor Share Napisano 8 Lutego 2023 Jest, jest. Tyle, że "nie bierze udziału w imprezie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 10 Lutego 2023 Share Napisano 10 Lutego 2023 W dniu 8.02.2023 o 19:08, Marcin Witkowski napisał: Dopingujące Dopingujące są Twoje posty. Aż się chce po nich detalizować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 10 Lutego 2023 Autor Share Napisano 10 Lutego 2023 I to mi się podoba. Nie że "łapy opadają", a bardziej w stronę" "kurde, muszę spróbować coś podobnego". Nawiązując do motto popularnej firmy od produktów sportowych --> JUST DO IT. Działaj! A propos detalowania - mały teaser tego co będzie w kolejnej aktualizacji tematu. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 15 Marca 2023 Autor Share Napisano 15 Marca 2023 Miało być o drabince, ale z nią to się jeszcze chwilę wstrzymuję. Jest za to uzbrojenie. Niemal w całości, bo na swoja kolej czeka jeszcze AIM-9X. Natomiast GBU-12, GBU-38 i AGM-65 wyszły tak. I kilka słów z obrazkami jak to powstało. Na początek GBU-12. Bombę wykonałem w oparciu o zgrubny korpus bomby Mk82 z zestawu żywicznego. Częściowo wykorzystałem też po mocnych przeróbkach część nosową. W nosie wymieniłem sam czubek na którym wisi laser, a całą sekcję ogonową z usterzeniem zrobiłem od podstaw. Usterzenie starałem się wykonać tak, by podkreślić, że są to "kieszenie", z których wysuwają się skrzydełka. Właściwy dla bomb stosowanych na lotniskowcach "termal coat" wykonałem z pasty AMMO Anti Slip Zarówno skrzydełka schowane w części ogonowej, jak i lotki wykonałem z mosiądzu wysokoniklowego. Z kolei nosek z odbiornikiem dla promienia lasera zrobiłem z mosiężnych rurek, blaszek, igieł i wreszcie klosz z tworzywa z potłuczonego kierunkowskazu. Komponenty gotowe do malowania I wstępnie pomalowane Jako ciekawostkę dodam, że po nałożeniu nitów z kulek BGA bomba zaliczyła wynik ponad 200 części. Taki trochę model w modelu. GBU-38 powstała w oparciu o taki sam korpus. Część ogonową dorobiłem ze szpachlówki dwuskładnikowej Milliput. Dziś bym już jej do tego nie wybrał. Jest zdecydowanie zbyt krucha. Lepszy jest jednak Magic Sculpt. Usterzenie podobnie jak w przypadku 12stki, także powstało z mosiądzu. Bomba dostała swoje właściwe detale, z których ten o największym stopniu skomplikowania to tzw. strike kit, czyli blachy okalające nos bomby. Wyciąłem je z cienkiej folii mosiężnej, a po ukształtowaniu i pomalowaniu zamontowałem tak jak w rzeczywistości, czyli metalowymi taśmami. Jeśli chodzi o Mavericka, to o ile w przypadku bomb oparłem się na żywiczym korpusie, tak w AGM-65 jest całkowicie od zera. Tak jak belka do niego, czyli pylon LAU-117. Korpus pocisku zwinąłem z mosiężnej blachy uprzednio nanosząc na nią siatkę miejsc na przyszłe nity, oraz nacięcia na skrzydła pocisku. Nos wytoczyłem z posklejanych i nanizanych na mosiężną rurkę kawałków płytki plastikowej. Skrzydła Mavericka są z mosiężnej blaszki 0,1mm, ale składanej w pół wzdłuż krawędzi natarcia. Po ich wklejeniu była seria szlifowania i kładzenia podkładu. Stery AGM-65 wykonałem z plastiku, a że to proste elementy, to poszło z nimi na tyle szybko, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia Za to przy dyszy mega bogatej w detale, która swoją drogą była powodem, dla którego korpus powstał ze zwiniętej blachy, było sporo pracy. Zacząłem od zgrubnego rysunku w oparciu o zdjęcia. W międzyczasie zabrałem się za pylon LAU-117, który w całości powstał z arkuszy hipsu i rozciąganych ramek. Doość przyjemna robota. A tak komponenty pocisku i jego pylonu prezentowały się po zasadniczym malowaniu, a przed montażem komponentów dyszy, I lasera, którego miejsce jest w nosie, a który powstał z mosiężnych rurek, rozciąganych ramek i wyciętego ze złotego confetti zwierciadła. Klosz lasera wykonałem z kleju światło-utwardzanego. Mała galeria gotowych elementów uzbrojenia I jeszcze raz całość zanim trafią pod skrzydła modelu. 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 15 Marca 2023 Share Napisano 15 Marca 2023 No i kolega zamiótł . Świetne, i te rysunki, bez kompa, czad. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dante Napisano 15 Marca 2023 Share Napisano 15 Marca 2023 A ja probuje dolozyc kilka linek w kokpicie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 15 Marca 2023 Share Napisano 15 Marca 2023 Uzbrojenie wygląda po prostu jak prawdziwie - naprowadzanie w bombach i Mavericku po prostu sztos ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi