Jostein Napisano 11 Lipca 2020 Share Napisano 11 Lipca 2020 26 minut temu, zatras napisał: Jostein ,wiem że ludzie z tej firmy dopiekli Ci do żywego, a jeszcze niekumaci w temacie ,,miłośnicy'' dołożyli drugie tyle ,bo to fajnie znaleźć sobie taki ,,worek do bicia i śmichów -chichów '' (bez obrazy). Moim zdaniem masz prawo czuć do nich niechęć i -jak to mówią - zwalczać ich na lądzie ,wodzie i w powietrzu Ja to dobrze rozumiem W wielu przypadkach (np. przekombinowany kształt osłony kabiny w Huraganie-chyba od tego się zaczęło ) miałeś kompletną rację ,ale żeby model Wildcata był tak zły, że wszystkie jego elementy nie wyglądają (jak na model w 1/72 ,oczywiście) tak jak w oryginale ;to gruba przesada . Po prostu ma pewne uproszczenia/przeoczenia ,tak jak każdy model każdej innej firmy bez wyjątku .Czy dało by się uniknąć tych ,,potknięć'' w tym i poprzednich modelach AH? Pewnie tak,ale projekt modelu musiał by być poddany ,,konsultacjom społecznym'' co w przypadku firmy Arma Hobby pomimo blogów i złudnej więzi z środowiskiem modelarskim nie wchodzi w grę (pewnie w żadnej innej firmie, też nie wchodzi w rachubę ) Co może dziwić (mnie dziwi ) to że w trakcie projektu nie wertuje się wnikliwie zdjęć ,nawet tych dostępnych ogólnie w internecie .Marek znalazł w przysłowiowe ,,pięć sekund" na fotkach drobne baboki . Zauważ też , że to co robi Marek ,to tak po prawdzie tylko ,,dopieszczanie'' modelu w trakcie jego budowy .Pewne rzeczy robi od podstaw...bo potrafi ,a i model nabył jako golasa (tylko wypraski bez grama dodatków ) Masz w modelach Tamiyi ,czy w innych topowych firmach ,,kable zapłonowe "? Nawet popychacze oddzielnie trudno jest spotkać i jakoś jest OK .Takie kabelki robi się tylko z blaszki (ale płaskie siłą rzeczy ) albo samodzielnie ,co w skali 72 jest operacją zegarmistrzowską .Co do tych zawiasów luków i innych drobiazgów to betka , w Bf 109 i innych Focke- Wufach ciągle coś nie pasuje z pierwowzorem i się poprawia i jest ok. Bardzo dobrze że Marek robi ten warsztat ,bo będzie można pozgapiać i jak na razie -no może oprócz tych ,,skrzeli "- to jest ,,pikuś'' do zrobienia .A propos tych skrzeli ,to spotkałem się z wypowiedzą /teorią ,ze ta szczelina nie była zamierzoną modyfikacja konstrukcyjna ,tylko powstawała samoistnie na łączeniu blach , nagrzanych i zdeformowanych temperaturą spalin . Pewnie to jednak nieprawda bo Marek wspomina ,że na F4F też była. Ad.1. Zatras, ludzie z tej firmy i ich wierni klakierzy obchodzą mnie akurat tyle, co zeszłoroczne zgniłe liście. Irytuje mnie to, że bredzą w oderwaniu od rzeczywistości Ad.2. Nie, nie mówię o uproszczeniach, tylko o zupełnie idiotycznych błędach. Wygląda po prostu na to, że model FM-2 projektował ktoś kto o WIldcacie ma bardzo mgliste pojęcie, do tego nie przyglądał się zdjęciom i w dodatku kompletnie nie umie czytać planów. Ad.3. Znowu nie. Marek nie dopieszcza modelu, tylko dokonuje sporych przeróbek, w dodatku wcale nie takich łatwych, szczególnie dotyczy to tych bocznych "skrzeli" pomiędzy silinikiem a kabiną pilota. Osłony silnika zresztą także. Biorąc to pod uwagę, ochy i achy nad tym - excusez le mot - knotem od Army są zupełnie niezrozumiałe i niezasłużone. Przykro mi: za tak na odwal się zrobiony model nie dam 82 złotych. Wolałbym zapłacić połowę za Admirala, w którego trzeba włożyć dokładnie tyle samo pracy, ale przynajmniej jako baza jest dwa razy tańszy. 1 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 11 Lipca 2020 Share Napisano 11 Lipca 2020 1 godzinę temu, Jostein napisał: . Wolałbym zapłacić połowę za Admirala, w którego trzeba włożyć dokładnie tyle samo pracy, ale przynajmniej jako baza jest dwa razy tańszy. Nie no teraz to już grubo przesadziłeś , ale jak wolisz .Jakby co to mogę Ci opchnąć tego Admirala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 11 Lipca 2020 Share Napisano 11 Lipca 2020 2 godziny temu, M.A.V. napisał: No Panowie.... 2 miesiąc marudzenia Tak trzymać - jest co czytać na tym forum dla rozrywki I to o samolocie które niema szachownic 2 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 12 Lipca 2020 Share Napisano 12 Lipca 2020 W dniu 11.07.2020 o 15:04, zatras napisał: Pewnie tak,ale projekt modelu musiał by być poddany ,,konsultacjom społecznym'' co w przypadku firmy Arma Hobby pomimo blogów i złudnej więzi z środowiskiem modelarskim nie wchodzi w grę (pewnie w żadnej innej firmie, też nie wchodzi w rachubę ) Co może dziwić (mnie dziwi ) to że w trakcie projektu nie wertuje się wnikliwie zdjęć ,nawet tych dostępnych ogólnie w internecie . Co do "konsultacji społecznych". Nie do końca się zgodzę. Wysłałem parę uwag do pokazanych na ich stronie malowań Hurricane i moje uwagi zostały uwzględnione. Na tyle wcześnie zwróciłem uwagę na błędy, że kalkomanie nie były jeszcze wydrukowane i można było parę drobiazgów zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 13 Lipca 2020 Share Napisano 13 Lipca 2020 W dniu 11.07.2020 o 15:04, zatras napisał: ... w żadnej innej firmie, też nie wchodzi w rachubę ... No i właśnie idą (mam nadzieję, że coraz śmielej) inne czasy, bo to nie jedyny taki przypadek. Inna firma, inny model - i też po pokazaniu pierwotnej postaci w necie model został skorygowany na skutek interwencji oglądających. Wiem z pierwszej ręki, bo sam klepałem maile. Czyli jeśli się chce i nie stosuje taktyki strusia - to można. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 14 Lipca 2020 Share Napisano 14 Lipca 2020 W dniu 11.07.2020 o 14:39, Jostein napisał: Ad.1. Zatras, ludzie z tej firmy i ich wierni klakierzy obchodzą mnie akurat tyle, co zeszłoroczne zgniłe liście. Irytuje mnie to, że bredzą w oderwaniu od rzeczywistości Poziom żenady tego wpisu sięga niebios. Skąd u ciebie te pokłady pogardy, człowieku? 2 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 Dodam merytoryczny wpis - można gdzieś kupić zamienniki rakiet do tego modelu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 HVARy? Można produkuje Pavla i CMK, a co z zestawowymi jest nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 Tak wyglądają: Zdjęcia z https://www.kfs-miniatures.com/1-72-fm-2-wildcat-expert-set-arma-hobby/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 (edytowane) Czyli poprwanie. Chyba ze Wy widzicie coś czego ja nie widzę PS to nie HVARy tylko FFAR PS2. Doczytałem o co chodzi Eduard je robi https://agtom.eu/do-skali-172/334897-ffar-rockets-8591437517831.html Edytowane 14 Stycznia 2022 przez Moses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi