Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Odlewy są zasadniczo takie same. Na tym polega powtarzalność produkcji. Nie chodzi mi o nierówności pancerza. Te są też na moich osobistych zdjęciach.

Chodzi o liczne  wżery jak na wojennym teciaku czy innym Stalinie.

Przesadziłeś i źle to wygląda. Jak byś przeskalowal tę twoją teksturę do 1:1, wyszły by ci dziury na kilka milimetrów w głąb stali. Znaczy to tyle, że odlew jest niskiej jakości i jest to spowodowane złym zagęszczeniem piasku formierskiego.

Nie ma co tu wymyślać teorii o różnej jakości odlewu i nie brnij w to głębiej bo obciachu sobie narobisz...

A Szanowni Koledzy tego nie widzą? 

Edytowane przez marioba
Napisano (edytowane)
24 minuty temu, marioba napisał:

Nie ma co tu wymyślać teorii o różnej jakości odlewu i nie brnij w to głębiej bo obciachu sobie narobisz...

Mając już doświadczenie w dyskusji z Tobą nie będę nic wymyślał ani w nic brnął, tylko od razu przyznam Ci rację. A obciachu narobię sobie innym razem 😉

24 minuty temu, marioba napisał:

Przesadziłeś i źle to wygląda

No i będę musiał z tym żyć... I tyle :)

Edytowane przez TAW
Napisano (edytowane)

Chwila - zostaw jak jest i zobacz po podkładzie jak to będzie wyglądało.

Co do faktury odlewu - może być różnie. Zależy od faktycznej fabryki produkującej odlew wieży na potrzeby montowni czołgu, jak i od czasu produkcji. Przypominam, że M48A3 nie były produkowane a jedynie "upgrade'owane" ze wszystkich wcześniejszych wersji.  Czyli fabrycznie były produkowane tylko M48, M48A1 i M48A2.

Co do skrzynek tamiya - te z racjami żywnościowymi są o ile się nie mylę nieodpowiednie nawet dla drugiej wojny, a co dopiero Wietnamu.

Ta druga skrzynka od biedy mogłaby być - bo jest taka "uniwersalna" i nieokreślona.

Spróbuj kupić papierki tamiya -> https://www.mojehobby.pl/products/MCI-Cartons-Vietnam-War.html

Drogie nie są.

Edytowane przez martinello
Napisano
11 minut temu, bulik58 napisał:

Widza nie widza, roznie to bywa

1 minutę temu, martinello napisał:

Co do faktury odlewu - może być różnie.

Panowie, nie warto. Trzeba przyznać rację albo pójdziemy w stronę zamknięcia tematu. A ja tu mam jeszcze sporo do zrobienia :)

Szlifowanie w tym momencie - boje się, że coś uszkodzę ewentualnie w zakamarkach i przy wrażliwych elementach faktura będzie się znacznie różnić od odsłoniętych powierzchni. Ostatecznie to tylko hobby i nie ma co rozdzierać szat. Jestem w stanie to przełknąć.

Napisano
16 minut temu, martinello napisał:

Co do skrzynek tamiya - te z racjami żywnościowymi są o ile się nie mylę nieodpowiednie nawet dla drugiej wojny, a co dopiero Wietnamu.

No to jedna z nich pójdzie do heblowania. Najbardziej w nich pasuje mi rozmiar więc będzie bez napisów.

Napisano

Myślę, że budowy nadszedł kres i jest już gotowy do malowania.

bcc6356ed7b8fa80a8acb21b18fc3cf8.jpg

42fb34e75c4ae5b0b5411df642c4a51d.jpg

892203153b548be10cbe9fbdd54b6fc4.jpg

ab6e404cb3803bad36f08581304ba190.jpg

9bea9f8be1b068c9aa9770d5b136909b.jpg

9bde8d53eaa808db3c2fec64b1d15a6b.jpg

Przy okazji znalazłem w sieci taką wieżę w stylu czelabińskim 😉

z.jpg.4393c31bdd07ca9c359dfa976f8dadb0.jpg

*Zdjęcie zamieszczone jedynie w celu dyskusji.

• Like 1
Napisano
34 minuty temu, Pan_na_Zulawach napisał:

Nie maluj go i postaw na półkę.

Właśnie stoi w "Expo" bo nie mam gdzie trzymać robionych modeli... Ale może z farbą nie będzie tak źle wyglądał 😉

18 minut temu, makinen napisał:

Sorry za wprowadzenie w błąd z tymi łóżkami.

Spoko. Kojarzyło mi się ze starych filmów, że to było drewno więc przed malowaniem pewnie szukałbym zdjęć ale Kubisz mnie wyprzedził. Ważne, że już wiedziałem czego mam szukać :)

Napisano

@bulik58 Hehe, a wiesz, że też o tym myślałem... Sporo już wydałem na ten model, ale jak na końcu będzie tego wart żeby jeszcze zainwestować to może się skuszę.

Napisano

Dżentelmeni... Na szczęście to nie o mnie więc nie muszę wydawać 😉 Poszukam zdjęć co tam jeszcze z tyłu mogli wozić. Może jakaś szpula z kablem?

Napisano

Coś takiego wymyśliłem na szybko. Jak na rozwiązanie bezkosztowe to myślę , że obleci. Ostatecznie będzie zamontowana bliżej samego czołgu na sznurze, żeby nie było widać drugiej strony bo mocno niewyjściowa.

eb985e390e5ba88c279a2dc7ef92963b.jpg

Napisano

Ten baldachim to byłby rzeczywiście fajny jakby czołg stał na dioramie i jeszcze ktoś pod nim siedział ale jako sam model na półce to trochę dziwnie by wyglądał. Raczej nie pójdę tą drogą...

W dniu 7.11.2020 o 12:07, copycat napisał:

Dużo możliwości daje ten patton, do tego wydaje mi się że to rzadki temat

No właśnie dość rzadki biorąc pod uwagę, że amerykański (taki ładny :) ), dość licznie produkowany, używany przez kilka krajów i parę wojenek też zaliczył. Do tego ciekawy surowy wygląd. No ale producenci tez nie rozpieszczają w temacie M48, bo M60 jest parę dobrych zestawów, ale M48 z tym zaoblonym kadłubem wygląda ciekawiej 😉

Napisano
6 minut temu, martinello napisał:

Nie ma co narzekać. Modele M48 Dragona nie są takie złe (jesli dokupi się parę rzeczy :) )

Przynajmniej tą wersję, którą robię to pasuje dokupić jakieś blachy bo detal dość siermiężny, osłonę jarzma bo były szeroko używane (+ewentualnie szperacz), gąsienice bo żywotność DSów jest mocno dyskusyjna. Także trzeba całkiem sporo doinwestować bo gołe pudło to niestety nieoszukujmy się nie powala. A samo w sobie tez do najtańszych modeli nie należy. Jak dla mnie to czołg mocno olany przez producentów a któraś firma mogłaby łatwo wykorzystać niszę. A przecież to czołg wcale nie niszowy...

Napisano

Przygotowanie przed kolorem bazowym. Jako bazę wybiorę Tamiya LP-29 Olive Drab 2, który  wcześniej przetestuję na kawałku wycieniowanego hipsu. Choć wydaje się za jasny to po doświadczeniu z malowaniem T-54 na biało-czarnym podkładzie to kolor powinien pójść w ciemniejszy odcień.

27c8c0fff5b3bb39622dbf6ed9a049e7.jpg

547085aac6cc0aa346111777b1466748.jpg

142596b782f07eb1c357ee634c7b86e1.jpg

0bad74a8d547c23ee36fde84570980dd.jpg

cac67b3c95cf5f737986d5d890099c51.jpg

• Like 1
Napisano
19 minut temu, Spotter napisał:

No no, fajnie wygląda. Ale na twoim miejscu jasne bym przepalił białym. Bo to się potem stłumi. A jak nie wyciągniesz teraz, to efekty znikną. Ale podoba mi się. 

Dzieki, w sumie masz racje - podbiję trochę kontrast w najjaśniejsze miejsca żeby się potem nie szczypać z weatheringiem.

• 1 month later...
Napisano

Koniec z modelarską posuchą bo Patton ruszył do przodu. Model w stanie "gotowy na oleje". Zrobiłem też lekki chipping. Zdjęcia w dość dziwnych ujęciach bo nie idzie mi fotografowanie modelu na błyszczącym lakierze i starałem się robić tak, żeby było jak najmniej odbłysków. Kolor też mi uciekł na zdjęciach - naprawdę jest zieleńszy.

dad0cca851c735b0fab5eb55ab1a3566.jpg

90fc464a7cb195b527806a37f311863e.jpg

e1a79f5c17d76f98d3d8b159f088debe.jpg

cb85985bcd5a3e43a9f4a9616a6cc7d2.jpg

933c6e2bec3a5bb60fe4b72ae02caf1c.jpg

• Like 3
Napisano

Cześć!

Wygląda bardzo ładnie - tylko nie rób go zbyt zielonego, bo to powinien być olive drab, a nie olive green. Kiedyś dopasowałem kolor do skrzynki amunicyjnej pomalowanej OD i wyobraź sobie że w świetle dziennym 1:1 to był humbrol 66 pomalowany sidoluksem (po zanim wypłowieje to ta farba jest półmatowa do błyszczącej). Czyli powinien to być ciemnoszary kolor, lekko uciekający w zielony.

Życzę powodzenia z malowaniem i pozdrawiam

Paweł