marioba Napisano 30 Października 2020 Share Napisano 30 Października 2020 (edytowane) Odlewy są zasadniczo takie same. Na tym polega powtarzalność produkcji. Nie chodzi mi o nierówności pancerza. Te są też na moich osobistych zdjęciach. Chodzi o liczne wżery jak na wojennym teciaku czy innym Stalinie. Przesadziłeś i źle to wygląda. Jak byś przeskalowal tę twoją teksturę do 1:1, wyszły by ci dziury na kilka milimetrów w głąb stali. Znaczy to tyle, że odlew jest niskiej jakości i jest to spowodowane złym zagęszczeniem piasku formierskiego. Nie ma co tu wymyślać teorii o różnej jakości odlewu i nie brnij w to głębiej bo obciachu sobie narobisz... A Szanowni Koledzy tego nie widzą? Edytowane 30 Października 2020 przez marioba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 30 Października 2020 Autor Share Napisano 30 Października 2020 (edytowane) 24 minuty temu, marioba napisał: Nie ma co tu wymyślać teorii o różnej jakości odlewu i nie brnij w to głębiej bo obciachu sobie narobisz... Mając już doświadczenie w dyskusji z Tobą nie będę nic wymyślał ani w nic brnął, tylko od razu przyznam Ci rację. A obciachu narobię sobie innym razem 24 minuty temu, marioba napisał: Przesadziłeś i źle to wygląda No i będę musiał z tym żyć... I tyle Edytowane 30 Października 2020 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 30 Października 2020 Share Napisano 30 Października 2020 (edytowane) Chwila - zostaw jak jest i zobacz po podkładzie jak to będzie wyglądało. Co do faktury odlewu - może być różnie. Zależy od faktycznej fabryki produkującej odlew wieży na potrzeby montowni czołgu, jak i od czasu produkcji. Przypominam, że M48A3 nie były produkowane a jedynie "upgrade'owane" ze wszystkich wcześniejszych wersji. Czyli fabrycznie były produkowane tylko M48, M48A1 i M48A2. Co do skrzynek tamiya - te z racjami żywnościowymi są o ile się nie mylę nieodpowiednie nawet dla drugiej wojny, a co dopiero Wietnamu. Ta druga skrzynka od biedy mogłaby być - bo jest taka "uniwersalna" i nieokreślona. Spróbuj kupić papierki tamiya -> https://www.mojehobby.pl/products/MCI-Cartons-Vietnam-War.html Drogie nie są. Edytowane 30 Października 2020 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 30 Października 2020 Autor Share Napisano 30 Października 2020 11 minut temu, bulik58 napisał: Widza nie widza, roznie to bywa 1 minutę temu, martinello napisał: Co do faktury odlewu - może być różnie. Panowie, nie warto. Trzeba przyznać rację albo pójdziemy w stronę zamknięcia tematu. A ja tu mam jeszcze sporo do zrobienia Szlifowanie w tym momencie - boje się, że coś uszkodzę ewentualnie w zakamarkach i przy wrażliwych elementach faktura będzie się znacznie różnić od odsłoniętych powierzchni. Ostatecznie to tylko hobby i nie ma co rozdzierać szat. Jestem w stanie to przełknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 30 Października 2020 Autor Share Napisano 30 Października 2020 16 minut temu, martinello napisał: Co do skrzynek tamiya - te z racjami żywnościowymi są o ile się nie mylę nieodpowiednie nawet dla drugiej wojny, a co dopiero Wietnamu. No to jedna z nich pójdzie do heblowania. Najbardziej w nich pasuje mi rozmiar więc będzie bez napisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 31 Października 2020 Share Napisano 31 Października 2020 Łóżko polowe składane nie jest drewniane. Stelaż metalowy , materiał zielony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 31 Października 2020 Share Napisano 31 Października 2020 Współczesne owszem - metalowe (aluminiowe konkretnie). A czy czasem w tamtym okresie nie były drewniane? https://www.worthpoint.com/worthopedia/original-army-cot-field-hospital-mash-unit-wwii https://www.worthpoint.com/worthopedia/1966-military-army-usmc-vietnam-160471692 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 31 Października 2020 Autor Share Napisano 31 Października 2020 @kubisz dzieki za zdjęcia. Teraz wiem co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 4 Listopada 2020 Autor Share Napisano 4 Listopada 2020 Myślę, że budowy nadszedł kres i jest już gotowy do malowania. Przy okazji znalazłem w sieci taką wieżę w stylu czelabińskim *Zdjęcie zamieszczone jedynie w celu dyskusji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 4 Listopada 2020 Share Napisano 4 Listopada 2020 Nie maluj go i postaw na półkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 4 Listopada 2020 Share Napisano 4 Listopada 2020 Sorry za wprowadzenie w błąd z tymi łóżkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 4 Listopada 2020 Autor Share Napisano 4 Listopada 2020 34 minuty temu, Pan_na_Zulawach napisał: Nie maluj go i postaw na półkę. Właśnie stoi w "Expo" bo nie mam gdzie trzymać robionych modeli... Ale może z farbą nie będzie tak źle wyglądał 18 minut temu, makinen napisał: Sorry za wprowadzenie w błąd z tymi łóżkami. Spoko. Kojarzyło mi się ze starych filmów, że to było drewno więc przed malowaniem pewnie szukałbym zdjęć ale Kubisz mnie wyprzedził. Ważne, że już wiedziałem czego mam szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 4 Listopada 2020 Autor Share Napisano 4 Listopada 2020 @bulik58 Hehe, a wiesz, że też o tym myślałem... Sporo już wydałem na ten model, ale jak na końcu będzie tego wart żeby jeszcze zainwestować to może się skuszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 4 Listopada 2020 Autor Share Napisano 4 Listopada 2020 Dżentelmeni... Na szczęście to nie o mnie więc nie muszę wydawać Poszukam zdjęć co tam jeszcze z tyłu mogli wozić. Może jakaś szpula z kablem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 5 Listopada 2020 Autor Share Napisano 5 Listopada 2020 Coś takiego wymyśliłem na szybko. Jak na rozwiązanie bezkosztowe to myślę , że obleci. Ostatecznie będzie zamontowana bliżej samego czołgu na sznurze, żeby nie było widać drugiej strony bo mocno niewyjściowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 7 Listopada 2020 Share Napisano 7 Listopada 2020 Baldachim nad wieżą MUSISZ KONIECZNIE zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 7 Listopada 2020 Share Napisano 7 Listopada 2020 Dużo możliwości daje ten patton, do tego wydaje mi się że to rzadki temat. Może czas odpocząć od rusów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 8 Listopada 2020 Autor Share Napisano 8 Listopada 2020 Ten baldachim to byłby rzeczywiście fajny jakby czołg stał na dioramie i jeszcze ktoś pod nim siedział ale jako sam model na półce to trochę dziwnie by wyglądał. Raczej nie pójdę tą drogą... W dniu 7.11.2020 o 12:07, copycat napisał: Dużo możliwości daje ten patton, do tego wydaje mi się że to rzadki temat No właśnie dość rzadki biorąc pod uwagę, że amerykański (taki ładny ), dość licznie produkowany, używany przez kilka krajów i parę wojenek też zaliczył. Do tego ciekawy surowy wygląd. No ale producenci tez nie rozpieszczają w temacie M48, bo M60 jest parę dobrych zestawów, ale M48 z tym zaoblonym kadłubem wygląda ciekawiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 8 Listopada 2020 Share Napisano 8 Listopada 2020 Godzinę temu, TAW napisał: No ale producenci tez nie rozpieszczają w temacie M48, bo M60 jest parę dobrych zestawów, ale M48 z tym zaoblonym kadłubem wygląda ciekawiej Nie ma co narzekać. Modele M48 Dragona nie są takie złe (jesli dokupi się parę rzeczy ) Ale myślę, że warto poczekać -> https://www.scalemates.com/kits/afv-club-af35048-m48a3--1222688 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 8 Listopada 2020 Autor Share Napisano 8 Listopada 2020 6 minut temu, martinello napisał: Nie ma co narzekać. Modele M48 Dragona nie są takie złe (jesli dokupi się parę rzeczy ) Przynajmniej tą wersję, którą robię to pasuje dokupić jakieś blachy bo detal dość siermiężny, osłonę jarzma bo były szeroko używane (+ewentualnie szperacz), gąsienice bo żywotność DSów jest mocno dyskusyjna. Także trzeba całkiem sporo doinwestować bo gołe pudło to niestety nieoszukujmy się nie powala. A samo w sobie tez do najtańszych modeli nie należy. Jak dla mnie to czołg mocno olany przez producentów a któraś firma mogłaby łatwo wykorzystać niszę. A przecież to czołg wcale nie niszowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 8 Listopada 2020 Share Napisano 8 Listopada 2020 Trzeba czekać na lepsze modele M48 - a póki co skoncentrować się na M60 tu wybór dobrych modeli jest większy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 12 Listopada 2020 Autor Share Napisano 12 Listopada 2020 Przygotowanie przed kolorem bazowym. Jako bazę wybiorę Tamiya LP-29 Olive Drab 2, który wcześniej przetestuję na kawałku wycieniowanego hipsu. Choć wydaje się za jasny to po doświadczeniu z malowaniem T-54 na biało-czarnym podkładzie to kolor powinien pójść w ciemniejszy odcień. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 12 Listopada 2020 Autor Share Napisano 12 Listopada 2020 19 minut temu, Spotter napisał: No no, fajnie wygląda. Ale na twoim miejscu jasne bym przepalił białym. Bo to się potem stłumi. A jak nie wyciągniesz teraz, to efekty znikną. Ale podoba mi się. Dzieki, w sumie masz racje - podbiję trochę kontrast w najjaśniejsze miejsca żeby się potem nie szczypać z weatheringiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 7 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2021 Koniec z modelarską posuchą bo Patton ruszył do przodu. Model w stanie "gotowy na oleje". Zrobiłem też lekki chipping. Zdjęcia w dość dziwnych ujęciach bo nie idzie mi fotografowanie modelu na błyszczącym lakierze i starałem się robić tak, żeby było jak najmniej odbłysków. Kolor też mi uciekł na zdjęciach - naprawdę jest zieleńszy. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 7 Stycznia 2021 Share Napisano 7 Stycznia 2021 Cześć! Wygląda bardzo ładnie - tylko nie rób go zbyt zielonego, bo to powinien być olive drab, a nie olive green. Kiedyś dopasowałem kolor do skrzynki amunicyjnej pomalowanej OD i wyobraź sobie że w świetle dziennym 1:1 to był humbrol 66 pomalowany sidoluksem (po zanim wypłowieje to ta farba jest półmatowa do błyszczącej). Czyli powinien to być ciemnoszary kolor, lekko uciekający w zielony. Życzę powodzenia z malowaniem i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi