Wladysz285 Napisano 24 Lipca 2020 Share Napisano 24 Lipca 2020 (edytowane) Witam. Jestem na finish-u składania Samolotu Wellington Mk. X wyprodukowanego przez firmę Matchbox. Model jest z roku 1979. Mam wielki problem z kalkomanią (insygnia i oznaczenia). Do niczego się nie nadają. nie można ich nałożyć na samolot bo klej się zestarzał ogólnie są bardzo żółte. I w tym momencie nasuwa się moje pytanie czy jest jakaś możliwość albo sposób na dostanie kalkomani do tego modelu. Zależy mi na tym aby były to oznaczenia eskadry polskiej w kolorach RAF a dokładnie to: Wellington Mk: X. No. 300 (Polish) Squadron RAF Hemswell, Lincolnshire, March 1943. Sprawdzałem na allegro i innych stronach ale niestety klops nie ma. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Męczę się z tym modelem pół roku bo wiek dał w wyprasce o sobie znać. pozdrawiam Edytowane 24 Lipca 2020 przez Wladysz285 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 24 Lipca 2020 Share Napisano 24 Lipca 2020 A z tego coś by ci nie podpasowało? http://www.modelmaker.com.pl/D72131-Vickers-Wellington-in-Polish-service-part-I/1502/ Ew. na Hannants poszukaj https://www.hannants.co.uk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 24 Lipca 2020 Share Napisano 24 Lipca 2020 Gdyby coś to mam kalki z "rondlami" z zestawu Revell ,litery kodowe mógłbym dobrać z zestawu Tally Ho.Tylko będzie kłopot z serialem i godłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 24 Lipca 2020 Share Napisano 24 Lipca 2020 W tym zestawie nie było godła. Tylko kod BH E i serial HF598. Obydwa w kolorze czerwonym. Pokutuje u mnie na półce od 30 lat. Wladysz285 pochwal się jak skończysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 24 Lipca 2020 Share Napisano 24 Lipca 2020 Można zaprojektować dowolne kalki a na tym forum są siły które je wydrukują. Koszta nie są miażdżące, a jakość gwarantowana. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wladysz285 Napisano 24 Lipca 2020 Autor Share Napisano 24 Lipca 2020 (edytowane) 2 godziny temu, Gerd napisał: Można zaprojektować dowolne kalki a na tym forum są siły które je wydrukują. Koszta nie są miażdżące, a jakość gwarantowana. Gerd zastanawiałem się nad drukiem ale nie wiedziałem gdzie to można wykonać. Jakie koszta? Na szukanie nie mam już siły. Nigdzie tego nie mogę dostać więc uderzyłem tutaj na forum. Miałem nadzieję że zalega komuś na półce taki zestaw i chciałby go odsprzedać, albo osoba która by się podjęła wydruku oczywiście też nie za darmo. Także jakby była taka możliwość to prosiłbym o kontakt. Bym zapomniał skala 1:72 pozdrawiam Edytowane 24 Lipca 2020 przez Wladysz285 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wladysz285 Napisano 24 Lipca 2020 Autor Share Napisano 24 Lipca 2020 2 godziny temu, Baas ArK napisał: W tym zestawie nie było godła. Tylko kod BH E i serial HF598. Obydwa w kolorze czerwonym. Pokutuje u mnie na półce od 30 lat. Wladysz285 pochwal się jak skończysz. Bass ArK jak będzie gotowy z kalkami to przedstawię zwieńczenie półrocznej pracy, a szczerze powiem że nie było łatwo. Skrzydła musiałem prostować na ciepło przy pomocy suszarki. Z racji wieku modelu czego bym nie dotknął pękało. Chciałem zastosować elementy fototrawione żeby dodać realizmu, ale zrezygnowałem. Szkoda czasu i pieniędzy. Naprawdę było ciężko. Niektóre części musiałem dorobić. Także jak będzie skończony to napewno zamieszczę zdjęcia tutaj. Zostaly mi tylko i wyłącznie kalki. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 25 Lipca 2020 Share Napisano 25 Lipca 2020 Nie chcę się narzucać ale tak jak pisałem wcześniej "kokardy " mogę wysłać do tego litery kodowe czerwone wysokość 30" tylko ktoś musiałby by poratować serialem bo czerwonych nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wladysz285 Napisano 25 Lipca 2020 Autor Share Napisano 25 Lipca 2020 1 godzinę temu, Xmen napisał: Nie chcę się narzucać ale tak jak pisałem wcześniej "kokardy " mogę wysłać do tego litery kodowe czerwone wysokość 30" tylko ktoś musiałby by poratować serialem bo czerwonych nie mam. Xmen litery kodowe napisałeś wysokość 30"... czyli? Bo jeżeli to cale to beda o wiele za duże zmierzyłem swoje stare kalki i wyszło 1,5 cm. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 25 Lipca 2020 Share Napisano 25 Lipca 2020 Spoko.Zmierzyłem wysokość liter i będą raczej za małe bo te oznaczone jako 30 calowe mają 1 cm . Czekam na galerię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 25 Lipca 2020 Share Napisano 25 Lipca 2020 Mr.Decal? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 25 Lipca 2020 Share Napisano 25 Lipca 2020 20 godzin temu, Gerd napisał: a na tym forum są siły które je wydrukują. Koszta nie są miażdżące, a jakość gwarantowana. 18 godzin temu, Wladysz285 napisał: … Jakie koszta? … Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 25 Lipca 2020 Share Napisano 25 Lipca 2020 Stare kalki Matchboxa są do położenia. Musisz je moczyć tak długo, aż to zżółkłe, czy brązozawe z powierzchni da się odseparować od samego filmu kalkomanii, która jest na pewno w całości. Delikatnie palcem, albo pędzelkiem. Potem mocz jeszcze dłużej, aż odklei się ten kolorowy już czysty film od papieru. Potem tylko nałożyć na jakiś "set". Da się. Wypróbowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wladysz285 Napisano 26 Lipca 2020 Autor Share Napisano 26 Lipca 2020 16 godzin temu, letalin napisał: Stare kalki Matchboxa są do położenia. Musisz je moczyć tak długo, aż to zżółkłe, czy brązozawe z powierzchni da się odseparować od samego filmu kalkomanii, która jest na pewno w całości. Delikatnie palcem, albo pędzelkiem. Potem mocz jeszcze dłużej, aż odklei się ten kolorowy już czysty film od papieru. Potem tylko nałożyć na jakiś "set". Da się. Wypróbowane. letalin próbowałem takim sposobem. W pierwszej kolejności odpadł ten gruby papier. następnie wszystko moczylo się ponad godzinę w letniej wodzie. ten cienki zżółkły papier od wierzchniej strony filmu kalkomanii tak przyrósł do niej że najmniejsza próba oklejenia kończyła się oderwaniem kalkomani. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wladysz285 Napisano 26 Lipca 2020 Autor Share Napisano 26 Lipca 2020 21 godzin temu, myszaty napisał: Mr.Decal? DZIĘKI za namiar już napisałem e-mail do gościa ale na razie nie odpisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 26 Lipca 2020 Share Napisano 26 Lipca 2020 34 minuty temu, Wladysz285 napisał: DZIĘKI za namiar już napisałem e-mail do gościa ale na razie nie odpisał. Odpisze. I bedziesz zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wladysz285 Napisano 26 Lipca 2020 Autor Share Napisano 26 Lipca 2020 Ogólnie nie jestem zadowolony z efektu ponad półrocznej pracy. Bardzo niewdzieęczny plastik. Lepiej nie będzie. Kokpit masakra. Mój pierwszy model malowany aerografem. Jeszcze dużo muszę się nauczyć i wiele modeli skleić aby dojść do perfekcji. no i jeszcze te kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 26 Lipca 2020 Share Napisano 26 Lipca 2020 Nie jest źle, jak na starego Matchboxa. Jeśli mogę zasugerować, to zmień linkę antenową na coś lżejszego, bo wygląda jak cuma okrętowa. Jak będziesz zamawiał kalki to nie zapomnij o szachownicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wladysz285 Napisano 26 Lipca 2020 Autor Share Napisano 26 Lipca 2020 Godzinę temu, Baas ArK napisał: Nie jest źle, jak na starego Matchboxa. Jeśli mogę zasugerować, to zmień linkę antenową na coś lżejszego, bo wygląda jak cuma okrętowa. Jak będziesz zamawiał kalki to nie zapomnij o szachownicach. ok tak zrobię i zmienię tylko na co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 26 Lipca 2020 Share Napisano 26 Lipca 2020 Elastyczne nitki z rajstop jak masz komu zwinąć... ja zawsze wyciągam ze ściągaczy, kupiłem kiedyś nitkę z miga dedykowaną do 1/72 ale jej na hurrim nie widać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 27 Lipca 2020 Share Napisano 27 Lipca 2020 6 godzin temu, Wladysz285 napisał: ok tak zrobię i zmienię tylko na co? próccz żony rajston polecam rigging Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 27 Lipca 2020 Share Napisano 27 Lipca 2020 (edytowane) 33 minuty temu, Bengal napisał: polecam rigging Ależ wy macie parcie na tego "hiszpana" Można przecież taniej i więcej: http://sklep.jsc.pl/index.php/kategoria/narzedzia-modelarskie grubości od 0,12 do 0,04mm. A tak to wygląda na modelu 1/72 (nić 0,04mm) Edytowane 27 Lipca 2020 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 27 Lipca 2020 Share Napisano 27 Lipca 2020 11 minut temu, abtb napisał: Ależ wy macie parcie na tego "hiszpana" to raczej hiszpan ma parcie na szkło... jako szukający najczęściej na początek trafiasz na niego...a potem już jest lepiej i taniej... chłyt małketingowy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 27 Lipca 2020 Share Napisano 27 Lipca 2020 Godzinę temu, abtb napisał: Ależ wy macie parcie na tego "hiszpana" bez przesady, czy to takie "parcie" jak dla Ciebie Tomku ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 27 Lipca 2020 Share Napisano 27 Lipca 2020 9 minut temu, Bengal napisał: bez przesady, czy to takie "parcie" jak dla Ciebie Tomku ? Jak poszperasz po forum to każde pytanie o linki/nitki do anten kończy się wskazaniem Ammo. Chyba tylko ja z uporem maniaka polecam nici L. Góry. Ale w sumie co mnie obchodzi czy ktoś wyda 20plnów na dwa metry nitki z rajstop czy też 8plnów na 25m specjalnie skręcanej nitki przez znanego okrętowca. jak to mówią - tumiwisizm i mam to w du......m. Nie moja kasa - nie mój problem.Może za te 2 dychy dostaje się coś magicznego (np słynną hiszpańską muchę ). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi