zaruk Napisano 2 Marca 2021 Autor Share Napisano 2 Marca 2021 Dziękuję za opinie. Troszkę mnie niepokoi, że najbardziej podobają się rzeczy, które ja uznałem za nieudane. Najpewniej po prostu się nie znam, a jak już się poznam to spodoba mi się to co wszystkim. Czy ktoś wie (i mógłby zaznaczyć na zdjęciu) gdzie należałoby się spodziewać plam oleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 2 Marca 2021 Share Napisano 2 Marca 2021 (edytowane) Rany Julek, ale dołożyłeś do pieca z tym tłumikiem. Wiem, że zamierzałeś inaczej ale wyszło lepiej niż zamierzałeś i kolega z Czech będzie się kiedyś wzorował na Twoim. W każdym razie ja już poproszę o przepis. Nie zapomnij go tylko trochę przykopcić przy wylocie. Edytowane 2 Marca 2021 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 2 Marca 2021 Share Napisano 2 Marca 2021 Generalnie bardzo fajnie idzie - tłumik absolutnie trafia w mój gust! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 2 Marca 2021 Share Napisano 2 Marca 2021 1 godzinę temu, enten napisał: zawsze możesz zapytać kolegę na forum o sposób i wykonać tłumik bardziej jednolicie: Tutaj jeszcze odniosę się do tego posta, który zalajkowałem i żeby nie było że się z tamtego wykonawcy nabijam. Widać dwa różne podejścia do prowadzenia warsztatu jak i wykonania modelu. Zaruk wie po co ten warsztat prowadzi. Pyta, słucha rad i przede wszystkim wciela w życie i nie robi nic na przekór. Widać staranność, dbałość o detal i przede wszystkim brak pośpiechu żeby zrobić więcej i szybciej. Efekty są dla mnie zero jedynkowe. Z takim podejściem zobaczymy jeszcze nie jeden świetny model w jego wykonaniu i pewnie nieraz zawstydzi bardziej doświadczonych modelarzy (jednego z Czech już zawstydził choć nawet nie chciał ). Szykuje się naprawdę piękna galeria - tak trzymać 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 2 Marca 2021 Autor Share Napisano 2 Marca 2021 Się porobiło, za Krzysztofa Ibisza tu będę robił Trochę już nie pamiętam, ale chyba na początku gąbka z Vallejo Flat Brown - to te najciemniejsze plamy (obicia do gołej blachy), a potem łosze z rdzawych produktów MIGa (Streaking Rust i Light Rust). Tak jak uczył Wujek N-S malując wydechy do Tygrysa. Potem to już tylko ratowałem to, co mi wyszło - głownie urozmaicałem powstałe plamy mniejszymi plamkami z farb olejnych (umbry i sieny zarówno naturalne, jak i palone). Potem trochę splaszy z rdzawego zestawu Lifecolor i zacieki olejowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 2 Marca 2021 Share Napisano 2 Marca 2021 Qrcze, nie wiedziałem, że taki sławny jestem, że takie autorytety jak @enten mną się interesują i odwiedzają mój warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 3 Marca 2021 Share Napisano 3 Marca 2021 35 minut temu, Spotter napisał: Nie tylko on. W końcu trzeba się od czasu do czasu jakoś rozerwać i pośmiać. No i spoko, śmiech to zdrowie. Musisz wiedzieć, że ja też do Ciebie zaglądam i pilnie śledzę Twoje "odkrywcze" uwagi, czy to o obiciach na lufie, czy o niszczącym działaniu piasku, a te lepsze to nawet zapisuję w specjalnym, przeznaczonym tylko dla Ciebie Spotter, kajecie Czasem, gdy nie błyszczysz na Forum, a jestem smutny, oglądam Twoje modele- zwłaszcza te pierwsze. Kto by pomyślał, że taka gwiazda wyrośnie... Zapraszam po południu na mój warsztat Stuga- obiecuję, że pośmiejemy się razem. Tutaj nie będę zaśmiecał warsztatu, za te wpisy przepraszam, ale nie zwykłym milczeć, gdy kogoś bolą cztery litery i urządza sobie jakieś personalne wycieczki. Z modelarskim pozdrowieniem Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StarBourne Napisano 3 Marca 2021 Share Napisano 3 Marca 2021 4 godziny temu, Pan_na_Zulawach napisał: Czasem, gdy nie błyszczysz na Forum, a jestem smutny, oglądam Twoje modele- zwłaszcza te pierwsze. Kto by pomyślał, że taka gwiazda wyrośnie... On przynajmniej dotarł do jakiegoś poziomu Marku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 3 Marca 2021 Share Napisano 3 Marca 2021 Model spoczko Jak dla mnie za dużo czarnych elementów ...ale co kto lubi. Szkoda że kamo nie jest drobniejsze, jeszcze ładniej by wyglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 3 Marca 2021 Autor Share Napisano 3 Marca 2021 7 godzin temu, Mariusz 72 napisał: Jak dla mnie za dużo czarnych elementów ...ale co kto lubi. Szkoda że kamo nie jest drobniejsze, jeszcze ładniej by wyglądał. Mariusz, dzięki za głos. Kamo jest próbą odwzorowania sposobu rzeczywistego malowania, nie planowałem drobniejszego, tak miało być Co masz na myśli pisząc o "czarnych elementach"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 4 Marca 2021 Share Napisano 4 Marca 2021 (edytowane) Tak, zorientowałem się dopiero po napisaniu posta. No te wstawki z panzergrau i gunmetal: lufa, elementy wyciora, breszki, łopata itp... Za dużo tego... ale to chyba też z fotek brałeś. Nie ma co się bać dunkelgelb. Działaj dalej Edytowane 4 Marca 2021 przez Mariusz 72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 9 Marca 2021 Autor Share Napisano 9 Marca 2021 Model dostał gąsienice i zaczyna wyglądać jak czołg. Powiem tylko, że nie było łatwo, ale od czego jest siła woli? Zostały już tylko pojedyncze elementy, jestem jak koń, który poczuł wodę i sam przyspiesza. Zdjęcia z gąskami: 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Marca 2021 Share Napisano 9 Marca 2021 Jeszcze coś czy już ląduje w galerii? Ładnie wyszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 9 Marca 2021 Share Napisano 9 Marca 2021 (edytowane) Chyba jeszcze lina będzie i jakieś kółka zapasowe Edytowane 9 Marca 2021 przez Mariusz 72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 9 Marca 2021 Autor Share Napisano 9 Marca 2021 Tak, jeszcze kilka drobiazgów: lina, kanistry, antena, koło zapasowe, okopcenia wydechu, tylna lampa konwojowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 9 Marca 2021 Share Napisano 9 Marca 2021 Extra . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 10 Marca 2021 Share Napisano 10 Marca 2021 Ładny. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 10 Marca 2021 Share Napisano 10 Marca 2021 Piękny! Wspaniała robota. Też mam go w planach, jak skończę swoją Czwórkę. Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 10 Marca 2021 Share Napisano 10 Marca 2021 11 godzin temu, zaruk napisał: Tak, jeszcze kilka drobiazgów: lina, kanistry, antena, koło zapasowe, okopcenia wydechu, tylna lampa konwojowa. Nie chcę "chwalić dnia przed zachodem słońca" - ale wygląda SUPER. Nie przesadź z okopceniami. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 10 Marca 2021 Share Napisano 10 Marca 2021 Spokojnie Panowie. Wystrzelacie się tu z ochów i achów i na galerię zostaną tylko emotikonki. Ja narazie zachowuję taktyczne milczenie Pssst, Zaruk - tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 10 Marca 2021 Autor Share Napisano 10 Marca 2021 Dziękuję za pozytywne reakcje. Ponieważ temat wlecze się bardzo długo, nie będę już wrzucał zdjęć po uzupełnieniu brakujących elementów, tylko wyekspediuję model do galerii. Być może jeszcze chwilę to potrwa, nie mogę bowiem wykluczyć małej podstawki - na brystolu Mark wygląda nieco samotnie. A ponieważ nigdy nie robiłem jeszcze podstawek, to pewnie nie będę się spieszył, żeby nie dać większej plamy. Poza wszystkim, jestem już nieco znużony tym projektem - zapewne znacie to uczucie. Zaś jeśli chodzi o wydechy, to najpierw pooglądam zdjęcia, a potem okopcę. Myślę, że coś na kształt tego będzie ok. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 12 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2021 Zgodnie z obietnicą, zapraszam do galerii: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drab Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 Mało się udzielam na forum, mało piszęm, jeszczę mniej pokazuje, dlatego wczesniej nie wypowiadałem się pozytywnie na temat tego modelu. Jednak jest to jeden z tych modeli który jest dla mnie inspiracją co by zbudować Panzera IV (myślę o zestawie Tamiya 35378).W związku z tym mam pytanie, które na etapie planowania budowy muszę zdać. Oceniłeś kalkomanie Star Decals na dobre. Czy nadal podtrzymujesz ta opinię? W tym wątku zostały one określone jako "mega grube" i " Nigdy więcej kalek tej firmy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi