MAREK74 Napisano 24 Sierpnia 2020 Share Napisano 24 Sierpnia 2020 Kilka razy zaglądałem do pudełka z tym modelem i to co tam widziałem za każdym razem powodowało, że model odkładałem do magazynku. W końcu jednak zdecydowałem się zaryzykować. Piszę zaryzykować, bo model wygląda na słaby (detal kiepski, a "kwiatek" typu koło odlane z golenią pozwoliłem sobie zamieścić poniżej) i za sukces uznam doprowadzenie budowy do końca. Także wyposażony w TBiU 3 i 112 oraz Kagero Topshots zabiorę się za niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apek Napisano 24 Sierpnia 2020 Share Napisano 24 Sierpnia 2020 Trzymam kciuki, nie poddaj się nie pozwól wygrać kawałkowi plastiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 24 Sierpnia 2020 Share Napisano 24 Sierpnia 2020 Obserwuję bo podoba mi się ten samolot. Poza tym szykuje się ciekawa walka z modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 25 Sierpnia 2020 Share Napisano 25 Sierpnia 2020 Chętnie będę zaglądać do wątku. Życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 25 Sierpnia 2020 Share Napisano 25 Sierpnia 2020 Będę zaglądał. Ja niestety poległem na MiGu-19P z Bilka. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 26 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2020 Pocieniłem trochę ścianki w komorach podwozia, wyciąłem otwory wylotów łusek i podpicowałem fotel. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 31 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2020 Zacząłem pracę przy przegrodzie wlotu powietrza. Na początek wydłubałem/pogłębiłem komorę przedniego podwozia i dorobiłem przedni reflektor. Efekt... taki sobie... Reflektor nie bardzo mi się podobał więc zrobiłem coś takiego jak poniżej. Planuję go okleić przeźroczystym kawałkiem jakiejś grubszej folii, a resztę przegrody okleję paskami HIPSu - co chociaż trochę zwiększy jej szerokość, bo jest zdecydowanie za wąska. Pokleiłem też komory głównego podwozia. Prace będą posuwały się powoli, bo niestety spasowanie części..., szkoda gadać. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 6 Września 2020 Autor Share Napisano 6 Września 2020 (edytowane) Popracowałem nad przegrodą. Okleiłem paskami, przeszlifowałem i pomalowałem. Poprawki, szlifowanie i tak w kółko... Popracowałem też w kokpicie. Na razie wygląda to tak: Edytowane 6 Września 2020 przez MAREK74 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Jekyll Napisano 13 Września 2020 Share Napisano 13 Września 2020 Świetna robota! Czekam na kolejny odcinek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 13 Września 2020 Share Napisano 13 Września 2020 Te pokrętła w kokpicie nacinałeś ręcznie? Takie drobinki? Jak? Przegroda też wyszła super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 13 Września 2020 Autor Share Napisano 13 Września 2020 (edytowane) 3 godziny temu, Mr. Jekyll napisał: Świetna robota! Czekam na kolejny odcinek. Dzięki. Patrząc jednak na tę nieszczęsną przegrodę wlotu powietrza widać, powiedzmy, pewne braki... Godzinę temu, Hubert Kendziorek napisał: Te pokrętła w kokpicie nacinałeś ręcznie? Takie drobinki? Jak? Przegroda też wyszła super. Wziąłem pręcik ponacinałem czeską żyletką. Następnie poszerzyłem lekko nacięcia kantem pilniczka i żyletką odcinałem plastry z pręcika. Podziałałem trochę we wnękach podwozia: Mimo, że przez wlot powietrza dużo nie będzie widać to stwierdziłem, że będzie trochę pusto i zmajstrowałem kawałek silnika: Edytowane 13 Września 2020 przez MAREK74 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 20 Września 2020 Autor Share Napisano 20 Września 2020 Działam dalej: 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 21 Września 2020 Autor Share Napisano 21 Września 2020 Dorzucam fotel: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 24 Września 2020 Autor Share Napisano 24 Września 2020 Wkleiłem przegrodę, kokpit i dorobioną część silnika. Kulkami stalowymi dociążyłem dziób (mam nadzieję, że starczy). Kilka z nich dałem promieniowo i będą lekko widoczne od przodu wlotu powietrza "imitując" komory spalania. Dzisiaj zamykam kadłub. Zacząłem doprowadzać skrzydła do jako takiego wyglądu - powierzchnia jest nierówna i ze skazami, które trzeba uzupełniać szpachlówką. Uprzedzając ewentualne pytanie - będę je nitował. Mam pytanie do znawców tematu. W monografii przeczytałem, że Jak-23 miał mechaniczne wskaźniki wysunięcia podwozia -"żołnierzyki"/"chopki", jednak nie mogę znaleźć ich na żadnym zdjęciu. Czy ktoś wie gdzie dokładnie były? 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 24 Września 2020 Share Napisano 24 Września 2020 Szczerze to po przejrzeniu mnóstwa zdjęć z różnych kątów nie zauważyłem żadnych wskaźników. Jedyne co znalazłem to pewne plany modelarskie na których jest kropka na skrzydle, która może być tym czego szukasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 25 Września 2020 Autor Share Napisano 25 Września 2020 Dzięki serdeczne. Takich planów nie widziałem. Dzwoniłem dzisiaj do Muzeum lotnictwa w Krakowie. Pewien uprzejmy pracownik obiecał zajrzeć do hangaru i sprawdzić organoleptycznie jak to jest z tymi "chopkami". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 29 Września 2020 Autor Share Napisano 29 Września 2020 W sprawie mechanicznych wskaźników wysunięcia podwozia otrzymałem odpowiedź. Na muzealnym Jaku w Krakowie nie ma żadnych śladów aby coś takiego występowało. Ponadto po sprawdzeniu muzealnej biblioteki i archiwum materiałów dotyczących tych maszyn można wnioskować, że Jak-23 nie posiadał tych wskaźników. Co do modelu to na razie odpoczywa, a i ja odpoczywam od niego. Rozgrzebałem PZL P.24A z Azura, coś przy nim porobię i wrócę do Jaczka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 21 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2021 (edytowane) Czas powrócić do tematu Jaka. Owiewka odcięta. Całość polerowałem i przenitowałem. Muszę jeszcze to dokładnie obejrzeć, bo być może trzeba będzie jeszcze te nity poprawić. Na razie sezonuje się po sido. Trochę grzebię przy wnęce przedniego podwozia. Masakra jakaś tam była i stwierdziłem, że obuduję tę wnękę od środka hipsem. Na razie wygląda tak: Jak dobrze podeschnie to spróbuję wygładzić powierzchnie i wtedy dodam jeszcze jedną ściankę. Powierzchnie skrzydeł i sterów doprowadzone do akceptowalnego dla mnie wyglądu i przenitowane: Jak ktoś ma jakieś uwagi czy porady to niech pisze śmiało. Edytowane 21 Stycznia 2021 przez MAREK74 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Stróżek Napisano 22 Stycznia 2021 Share Napisano 22 Stycznia 2021 Fajnie to wygląda - kawał solidnej modelarskiej roboty. Co do uwag to naciąłbym żyletką szpary między powierzchniami sterowymi, a ramki osłony okleiłbym samoprzylepną folią alu. Albo posmarować ramki klejem adhezyjnym i na to spożywcza folia alu strong. pzdr G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 13 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2023 Model długo leżakował ale nadal żyje... Zacząłem trochę poprawiać przednią goleń. Porozcinałem części zestawowe i dodałem coś od siebie. Koło jest odcięte z widelca i wyrzucone, zamiast niego wstawię żywiczne. (docelowo wszystkie koła będą żywiczne). Kupiłem zestaw do Delfina - wymiarowo jest OK i są podobne. Skleiłem kadłub w całość. Było dużo szpachlowania i szlifowania. Jako szpachlówkę wykorzystałem ramki rozpuszczone w Tamiya thin cement. Nie chciałem dawać grubo szpachlówki więc poszło na klika razy... Jak do tej pory to chyba najbardziej pracochłonny i nużący etap prac. Popracowałem też nad wnęką przedniego podwozia. W zasadzie to dojdzie jeszcze tylko siłownik, jak go zrobię. W tej chwili bryła kadłuba jest cała, wyszlifowana i ponitowana. Ciemne kropki na zdjęciach to zaszpachlowane błędnie zrobione nity. Po nitowaniu całość lekko wyszlifowałem. Teraz będę się brał za doklejanie skrzydeł. Chciałbym je przykleić na styk i bez szpachlowania, zobaczymy co z tego wyjdzie. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 13 Czerwca 2023 Share Napisano 13 Czerwca 2023 (edytowane) Ale to jest fajne! Edytowane 13 Czerwca 2023 przez greatgonzo 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 13 Czerwca 2023 Share Napisano 13 Czerwca 2023 Piękny Jaczek się szykuje. Podglądam . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackriver Napisano 13 Czerwca 2023 Share Napisano 13 Czerwca 2023 (edytowane) Trochę późno, ale może się przyda: http://walkarounds.scalemodels.ru/v/walkarounds/avia/after_1950/yak-23/?g2_page=1 http://walkarounds.scalemodels.ru/v/walkarounds/avia/after_1950/yak-23_001/ to jest akurat od Uti... https://igor113.livejournal.com/933457.html Edytowane 13 Czerwca 2023 przez blackriver 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek74 Napisano 15 Czerwca 2023 Share Napisano 15 Czerwca 2023 Co się będę rozpisywał- JAK zwykle piękna modelarska robota( JAKa fajna gra słów wyszła) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 8 Listopada 2023 Autor Share Napisano 8 Listopada 2023 Ruszyłem trochę z warsztatem. Model ma już doklejone skrzydła i usterzenie. Zrobiłem też celownik (zestawowy się gdzieś zapodział - mała strata...). Niestety nie mogę zrobić lepszych jego zdjęć, bo aparat bliżej nie chce ostrzyć, a makro z telefonu nie nadaje się do publikacji... Zrobiłem też "szybę pancerną" na wiatrochronie. Model w tej chwili jest po podkładzie i walczę z poprawkami skaz, które ciągle się pojawiają... jak grzyby po deszczu. Jak uda mi się to doprowadzić do akceptowalnego dla mnie poziomu to wrzucę fotki. Światełko w tunelu majaczy to może i dzisiaj się uda... Jednocześnie prośba do bardziej zorientowanych. Planuję malowanie Instytutu Lotnictwa SP-GLK, ewentualnie niebieska 121 z żółtą końcówką statecznika. 1. Jeżeli chodzi o malowanie instytutu, czy ktoś wie czym się różnił ten samolot od wojskowych (prócz braku uzbrojenia)? Poza tym w TBiU jest informacja że znaki cywilne były na obu dolnych powierzchniach skrzydeł... Trochę mi to nie pasuje do zasady umieszczania znaków rejestracyjnych - jedno skrzydło - znak na dole/ drugie-znak na górze. 2. Jeżeli chodzi o 121. Numer jest niebieski na zestawach kalkomanii i takie tablice barwne można znaleźć w internecie, natomiast w publikacjach TBiU jest informacja, że w Polscy były numery: czerwone, żółte i czarne. Szachownice - wszystkie w takim samym rozmiarze (taką informację znalazłem w internecie) czy na spodzie skrzydeł większe? Z góry dziękuję za porady. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi