Jump to content

M1235A1 Maxxpro Dash DXM - Panda Hobby 1/35

Recommended Posts

Posted (edited)

Cześć.
Tym razem coś na 4 kołach a mianowicie M1235A1 Maxxpro Dash DXM od Panda Hobby. Model wykonany z kilkoma zmianami i dodatkami, które zostały mi po innych modelach. We wnętrzu wykonałem pasy bezpieczeństwa i siatki nad oparciami foteli plus kilka elementów wyposażenia. Ze zmian na zewnątrz w stosunku do pudełkowej wersji zrobione są: otwierana rampa tylna, skrętne koła, ruchomy karabin względem wieżyczki, lina wyciągarki oraz sprężyny zawieszenia wykonane z drutu. Malowanie w kolorze piaskowym.
Całość prezentuje się tak:

YEUFIy9.jpg

9yoXMR5.jpg

ELCGTOh.jpg

r4Ytvnq.jpg

9FNJ9Hs.jpg

zonscD7.jpg

nO2ZWQ0.jpg

wOSbEGL.jpg

6STFPGq.jpg

m7D6vo7.jpg

H9RWjZj.jpg

A1PUEdK.jpg

NbXrxuS.jpg

wLbxB7v.jpg

6STFPGq.jpg

Ra9fZiM.jpg

wOJPbAT.jpg

RQY9BOj.jpg

CSbzS7q.jpg

0FiDTfI.jpg

ej7xtZh.jpg

EDIT 08.09.2020
Kilka zdjęć w naturalnym oświetleniu
7qMMEUo.jpg

h3dOVd4.jpg

xOfOXx8.jpg

zWJQbBE.jpg

vj8maPn.jpg

PP9Sfxq.jpg

gGTmkBZ.jpg

leCKPD7.jpg

VN8CqG6.jpg

wbUthcE.jpg

Edited by M.J.89763
  • Like 11
Posted (edited)

Zdjęcia mam nadzieję przekłamują kolorystykę, bo ten amerykański kolorek to jest zupełnie inny. No i mogłeś pobawić się okablowaniem (w wieży i na dachu). Poza tym świetna sprawa, zwłaszcza brudzenie :super: Widać napracowanko :super:

Edited by kubisz
  • Thanks 1
Posted (edited)

Dzięki wszystkim i każdemu z osobna za komentarze :D i pozytywne opinie.

2 godziny temu, kubisz napisał:

Zdjęcia mam nadzieję przekłamują kolorystykę, bo ten amerykański kolorek to jest zupełnie inny.

Kolor jest w rzeczywistości trochę inny niż na zdjęciach, na których model oświetlony jest ledami o zimnej barwie światła, aczkolwiek nie jest on też napewno 100% poprawny.
A na zdjęciach wozu w sieci co zdjęcie to inny kolor :).

Edited by M.J.89763
Posted

Wykonanie trafia w mój gust. Generalnie to ciężko poszaleć przy współczesnych pojazdach pod kątem zużycia. Kurzenie wygląda realistycznie. Kolor mi nie przeszkadza i dla mnie jest ok, chciałbym wiedzieć co to za farba.

• Thanks 1
Posted
12 godzin temu, bazylms napisał:

Wykonanie trafia w mój gust. Generalnie to ciężko poszaleć przy współczesnych pojazdach pod kątem zużycia. Kurzenie wygląda realistycznie. Kolor mi nie przeszkadza i dla mnie jest ok, chciałbym wiedzieć co to za farba.

Dzięki :D
Model malowany jest farbą Tamiya XF57.
Instrukcja podaje kolor sandy brown od Mr. Hobby serii C. Ja zamówiłem "sandy brown" ale Aqueos, który okazał się bardzo ciemny i nawet po rozjaśnieniu białym nie wyglądał mi na odpowiedni. XF57 wygląda dla mnie jak by wóz był już wypłowiały od słońca :lol:. Oczywiście późniejsze zabiegi zmieniły nieco kolor bazowy jak to zwykle bywa. Delikatne cienie są robione za pomocą Shaders od Ammo Mig. Pierwszy raz ich używałem. 

Posted

Prezentuje się świetnie! Kurzenie i piach na piaskowych pojazdach to trudny temat. Tobie wyszło kapitalnie. Bardzo mi się podoba. Kubisz już o tym wspomnial- kable od elektroniki na dachu i kolorystyka samych anten. DUKE i BFT powinny być w innych kolorach i brak tych kabli trochę dziwnie wyglada. 
Jakkolwiek bardzo udany model.

• Thanks 1
Posted (edited)
21 godzin temu, makinen napisał:

Prezentuje się świetnie! Kurzenie i piach na piaskowych pojazdach to trudny temat. Tobie wyszło kapitalnie. Bardzo mi się podoba. Kubisz już o tym wspomnial- kable od elektroniki na dachu i kolorystyka samych anten. DUKE i BFT powinny być w innych kolorach i brak tych kabli trochę dziwnie wyglada. 
Jakkolwiek bardzo udany model.

Dzięki za komentarz :)
Faktycznie jak się dokładnie przyjrzeć to te anteny przy szybie czołowej po prawej i ta gruba rura z tyłu mają trochę inny kolor niż wóz. Jak mniemam obie są od systemu zagłuszania DUKE. Tego BFT nie potrafię zlokalizować. Jak widać nie jestem specem w tym temacie stąd i błędy. Kolor tych anten jest na tyle podobny do koloru wozu, że na zdjęciach nie rzuca się od razu w oczy :glupek:Nie znalazłem też żadnego konkretnego zdjęcia dachu więc nie wiem jak te kable tam są ułożone. Jeśli są bardzo wyraźnie widoczne to prawdopodobnie bym je dorobił a tak kicha :oops:
Mimo wszystko jestem zadowolony z tego jak wyszedł i fajnie, że cieszy oko nie tylko moje :mrgreen:

Edited by M.J.89763
Posted
5 godzin temu, makinen napisał:

BFT to antena w pudełku nad oknem kierowcy.

Aaaa... Dzięki. Na przyszłość będę wiedział. 

Zastanawiałem się co to jest, ale jak się nie wie czego szukać to trudno to znaleźć :hmmm:

Posted

Wyraźny detal, zakurzenie z wyczuciem. Ładny wóz i świetne wykonanie. No i przyjazne i pojemne wnętrze :)  Bardzo mi się podoba choć za kołowcami nie przepadam

• Thanks 1
Posted
20 godzin temu, TAW napisał:

Wyraźny detal, zakurzenie z wyczuciem. Ładny wóz i świetne wykonanie. No i przyjazne i pojemne wnętrze :)  Bardzo mi się podoba choć za kołowcami nie przepadam

Wielkie dzięki ?

Posted

Spóźniłem się i na tym etapie w zasadzie wszystko zostało już napisane przez poprzedników. Model bardzo dobry. Jest parę szczegółów, które można by poprawić (ew. Wcześniej wyłapać w warsztacie). Ale całościowo bardzo dobrze wygląda. Do tego modele mrapów wymagają sporo pracy, więc tym większe brawo. Podoba się!

• Thanks 1
Posted
2 godziny temu, bulik58 napisał:

mogl bys cos powiedziec na temat jakosci tego zestawu , czy anteny sa zestawowe ?

Dał bym temu modelowi ocenę dobry minus :nauka1: Przy tej cenie modelu można by oczekiwać trochę lepszej jakości wykonania samych części, tak mi się wydaje, w porównaniu np. do Rosomaka z IBG. Np. uszkodzone niektóre delikatne części, wypływki plastiku na częściach, dużo pozostałości po wypychaczach w postaci słupków tworzywa, także w miejscach widocznych niestety, co wymaga szpachlowania. Do tego z minusów to nie pasuje kilka części tj. zestawowe sprężyny składające się z dwóch połówek, w niektórych nie dało się zgrać zwojów (dlatego m.in. robiłem je z drutu), nie pasują lampy wstecznego biegu, tzn. szkiełko ma za dużą średnicę. Ja użyłem akurat z innego modelu, które mi zostały.
Z plusów to że jest to DXM, ładne detale w środku i na zewnątrz, poza wymienionymi wyżej reszta części pasuje i składa się przyjemnie, ładne elementy przezroczyste bez wad, także szkiełka świateł fajnie wykonane imitujące diody led.
Anteny są w zestawie oprócz tej długiej po lewej stronie. Te anteny które mam zielone, na zderzaku po prawej i przy szybie kierowcy były krótkie. Przedłużałem je. Ten "pręcik" od anteny DUKE na dachu jest tak delikatny że połamał mi się od razu, także wykonany jest u mnie z drutu :glupek:
Lina wyciągarki i szekle nie są z zestawu.
Ogólnie model jest niezły, chociaż tak jak i w wykonaniu zawsze można by coś poprawić :lol:

Godzinę temu, mandrivecs napisał:

Spóźniłem się i na tym etapie w zasadzie wszystko zostało już napisane przez poprzedników. Model bardzo dobry. Jest parę szczegółów, które można by poprawić (ew. Wcześniej wyłapać w warsztacie). Ale całościowo bardzo dobrze wygląda. Do tego modele mrapów wymagają sporo pracy, więc tym większe brawo. Podoba się!

Dzięki bardzo za komentarz :D

• 6 months later...
Posted

UPDATE 04.2021
"Maxx" otrzymał w końcu przewody. Z pewnością są one nie do końca poprawnie prowadzone, ponieważ trudno znaleźć referencyjne foty dokładnie takiej wersji ale faktycznie model wygląda lepiej, przynajmniej moim zdaniem :)
Z przewodami wygląda tak:

con8iFj.jpg

IIGNn1u.jpg

80ogXrL.jpg

HU3G5TS.jpg

66GtveF.jpg

nFSsoPT.jpg

ANj0Ubi.jpg

106T3QL.jpg

HuXwEOH.jpg

WDPyU7C.jpg

• Like 1