Skocz do zawartości

Projekt grupowy - Royal Navy na 102

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Godzinę temu, dzidas71 napisał:

Witam. Może ten grupowy projekt zmobilizuje mnie aby dalej pociągnąć jego...

(...)

Więc jeśli mogę, to dołącze,

ja osobiście nie widzę problemu - w "kupie raźniej"  :szampan:

ale jako że model już zaczęty to trzeba by zapytać innych uczestników czy nie mają obiekcji w tej kwestii :szczerbol:

Napisano

Ok. Model zaczęty już jakiś czas temu, ale co chwilę idzie w odstawke na jakiś czas. Ilość poprawek zestawu, choćby podstawowa, a także kiepska kompatybilność zestawu BigBlueBoy, wraz z fatalną jego instrukcją skutecznie jak dotąd mnie zniechęcały. Liczyłem, że na tej grupie może się zmobilizuję i pociągnę do szczęśliwego końca.

Napisano

To nie są wyścigi kto pierwszy ten lepszy tylko  wzajemne nakręcanie się, by każda kolejna popełniona łódka była lepsza od poprzedniej. 🙂  Jak dla mnie nie ma znaczenia ze kadłubek Hooda częściowo zrobiony, bo roboty z pewnością Ci nie braknie.  Witamy serdecznie  kolegę w naszym gronie :super:

Napisano
W dniu 29.10.2020 o 09:49, dzidas71 napisał:

Tak to jakoś wygląda na teraz 

tylko zdjęć nie widać :)

a ja w ramach dozbrajania sie zakupiłem 102 z AJM co by tytułowe były jak najbardziej wypasne a dzis przyszły poczwórne vikersy 

jak to to złożyć to ja jeszcze nie wiem :) 

IMG_20201030_094840_1.jpg

Napisano
30 minut temu, laskonogi napisał:

tylko zdjęć nie widać :)

a ja w ramach dozbrajania sie zakupiłem 102 z AJM co by tytułowe były jak najbardziej wypasne a dzis przyszły poczwórne vikersy 

jak to to złożyć to ja jeszcze nie wiem :) 

IMG_20201030_094840_1.jpg

Jakbyś zamówił części 3D z Black Cata (za wysyłkę raptem 4 euro), to byś się nie musiał zastanawiać, jak to zmontować 😉

Napisano
24 minuty temu, socjo1 napisał:

Black Cata

no niby racja ale mniej zabawy bym miał, a tak kolejna gwiazda za utratę nerwa będzie zaliczona 

🤪:glupek:😂

Napisano
Godzinę temu, dzidas71 napisał:

Koledzy, co robię zle, że nie widac zdjęć wklejanych z Imgur ? Kopiuję link BBCode.

Może chodzi o to że musisz najpierw udostępnić zdjęcia publicznie na swoim koncie imgura i dopiero później wklejać zdjęcia z linkiem forum. 

• Super Moderator
Napisano
1 godzinę temu, dzidas71 napisał:

Koledzy, co robię zle, że nie widac zdjęć wklejanych z Imgur ? Kopiuję link BBCode.

Już pisałem Ci wcześniej co masz zrobić, to nie zastosowałeś tego. Żadne udostępnienie publiczne tu nic nie da.

Kliknij prawym PM na zdjęciu, otworzy się okno w którym klikniesz na "Kopiuj adres obrazu".

Następnie wejdziesz na forum i w klej ten skopiowany adres.

Napisano (edytowane)

Wybiła godzina "0" ----> projekt   Royal Navy na 102   zostaje oficjalnie otwarty 

poniżej dotychczasowa lista uczestników (alfabetycznie) którzy wyrazili chęć wzięcia udziału :

adek26 - HMS Abercrombie
dzidas71 - HMS Hood
Iron Duke - HMS Hood
Janisz - HMS York
kzugaj - HMS Hood
laskonogi - HMS Exeter
M.A.V. - HMS Eskimo
modelist construktor - HMS Cornwall
socjo1 - slup klasy Black Swan

oczywiście list jest otwarta i nadal można się zgłaszać - wszystkich chętnych zapraszamy  :toast:

:rozkaz:

Edytowane przez M.A.V.
Napisano (edytowane)

no i  bomba ja już działam :) przy szklance wina bo grogu brak :) już mam pytanie czy ktoś ma pomysł jak sprawnie i sensownie zrobić kominy po starciu ktore zaraz nastąpi (po szpachlowaniu) tych "finezyjnych linii pozomych :).... ?    IMG_20201101_000558_774.thumb.jpg.189ce4d16c76ca400354bbd5df012f96.jpg 

dodatkowo powiem Wam że niby do tego exetera to jakies takies.. materiały sa wydane ale tak naprawde jak wchodzisz w temat oj to słabo. Brak sensownych zdjec z pokładu słabo :)

Edytowane przez laskonogi
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, laskonogi napisał:

czy ktoś ma pomysł jak sprawnie i sensownie zrobić kominy po starciu ktore zaraz nastąpi (po szpachlowaniu) tych "finezyjnych linii pozomych

Jak chcesz wyszlifować i zostawić linie to ja takie rzeczy robię nakładką szlifierską do proxona i na wolnych obrotach - taką o kształcie stożka bo jest większa precyzja. Niby można też klasycznie papierem ścierać (wąski pasek ściernego naklejam na taki drewniany patyk do szaszłyków - tak robiłem jak jeszcze nie miałem warsztatu "zmechanizowanego") ale to długa zabawa.

EDIT ---------------

Co do odtwarzania takich drobnych wypukłych linii.... kiedyś raz robiłem ale na samolocie - nakleiłem dwa paski taśmy maskującej zostawiając między nimi szparę o szerokości zakładanej linii (jak linia ma być bardziej wypukła to 2-3 warstwy trzeba). W szparę wpuściłem gęsty CA, jak stężał to wyszlifowałem go z wierzchu tak żeby się zrównało z taśmami, potem po oderwaniu taśm jest wypukła linię.  No ale może ktoś ma jakiś prostszy patent na takie rzeczy  :mrgreen:

Edytowane przez M.A.V.
Napisano

No faktycznie może i dremelek by to pomogl, ale to jest tak delikatne że nie da rady ominąc i nie sciachac, 

Ale dzięki za inspirację chyba zrobię tak przelece wzdlocz istniejących linii żyletka z piłką i wkleje w to rozciągnięte ramki - taki mi pomysł przyszedł do głowy 😉

Napisano
8 godzin temu, M.A.V. napisał:

Co do odtwarzania takich drobnych wypukłych linii.... kiedyś raz robiłem ale na samolocie - nakleiłem dwa paski taśmy maskującej zostawiając między nimi szparę o szerokości zakładanej linii (jak linia ma być bardziej wypukła to 2-3 warstwy trzeba). W szparę wpuściłem gęsty CA, jak stężał to wyszlifowałem go z wierzchu tak żeby się zrównało z taśmami, potem po oderwaniu taśm jest wypukła linię.  No ale może ktoś ma jakiś prostszy patent na takie rzeczy  :mrgreen:

Edytowane 8 godzin temu przez M.A.V.

Chciałbym zobaczyć efekt zanim ktoś będzie tak szalony i na swoim modelu skorzysta z tej zacnej rady 😱😱😱

Napisano
9 godzin temu, M.A.V. napisał:

A może po wyszlifowaniu naklej kawałek rozciągniętej ramki

Napisano
5 godzin temu, Piotras napisał:

Chciałbym zobaczyć efekt zanim ktoś będzie tak szalony i na swoim modelu skorzysta z tej zacnej rady 😱😱😱

A dlaczego myślisz, ze taki zabieg się nie uda ? Wg mnie brzmi to sensownie. Oczywiście zależy, o jakiej grubości mówimy...

Napisano

Napisałem o tym zalewaniu glutem bo kiedyś tak zrobiłem - ogólnie szału nie było ale efekt końcowy też nie był zły.

Teraz tak na szybko zrobiłem coś takiego - górny pasek 2mm, dolny 1mm, taśm dałem 5 warstwy żeby efekt było lepiej widać. Zdjęcie poniżej pokazuje stan zaraz po ściągnięciu taśm i przed szlifowaniem

1.thumb.JPG.097cd247e20317f68ce48e30822addec.JPG

5 godzin temu, kzugaj napisał:

A może po wyszlifowaniu naklej kawałek rozciągniętej ramki

to jest na pewno łatwiejsze i prostsze :super:

Napisano
1 godzinę temu, adek26 napisał:
7 godzin temu, Piotras napisał:

A dlaczego myślisz, ze taki zabieg się nie uda ? Wg mnie brzmi to sensownie. Oczywiście zależy, o jakiej grubości mówimy...

Zobacz rezultat powyżej, jeżeli do dla Ciebie ma sens to bardzo proszę, czerp pełnymi garściami, nie żałuj sobie😂😂😂😂😂. Tutaj naprawdę jest coraz weselej 😂😂😂😂.

Napisano

hihi pierwsze pytanie i takie emocje - Panowie pax :) każdy podrzuca pomysły pytający wybiera co mu tam pasuje że się tak wyrażę inspiracje - gadanie txt to bez sensu a to z sensem jest bez sensu :))))))) zabija ducha wolności wypowiedzi, każdy pomysł jest dobry, 

Ja pewnie poprubuje z rozciągniętą ramką wydaje sie najłatwiej utrzymać linie 

a tak by the way juz mi sie udało zgubić jedne drzwi do wierzy działowej, niby chroniłem palcem jak wycinałem na szkle fototrawionkę a  i tak zrobiło ziiuuuuu 

ehhh "_)