Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pytanie do miłośników "ołówków'.

Co to jest za wynalazek firmy Akkura, tzn. czy to jest jakiś przepak, jakie Toto ma linie + czy -, no i czy to jest podobne wogóle do MiG-a?

Nr kat. A 005 lub A 006.

Napisano

Ilość i jakość detali  na poziomie ZTS Plastyk.
Lepiej wziąć świeżutkiego Eduarda
eduard-70143-mig-21pf-profipack-edition.jpg.e15b48b334996917827b4d3f7ed912e2.jpg

Napisano
51 minut temu, Fixer napisał:

To akurat nomen omen Akurat to znam. Chodzi mi o linie bo na tych ich fotach to słabi widać. Wiem że edkowy jest ..... cała seria ohów i ahów. Mam ten model zrobić na zamówienie a nie za bardzo mi się uśmiecha grawerka linii czy nitów itp.

Napisano

Akkura żadnych nitów nie ma.
Linie podziałowe tylko te główne są.
Drobne - zależnie jak się uda, ale większości nie ma.

Napisano

Grześ jak masz ten model i możesz go namacać, te niby linie są wklęsłe czy wypukłe?

Napisano

Model  dla  lubiących  wyzwania. Line podziału  jak Ròw Mariański, gęsia skòrka  tworzywa, kadłub  za  krótki  o OK. 4 mm(między  końcem owiewki, i komorami  podwozia głòwnego). Owiewka  do wymiany,podwozie podobnie. Kup  eduarda 

Napisano

Z grubsza wiem z czym mógłbym ewentualnie mieć doczynienia. 

Jeszcze tylko jedno pytanko na które nie znam odpowiedzi tzn. czyj to jest produkt bo jak patrzyłem na mojehobby to nie znalazłem nic podobnego z innych wytwórni.

Napisano

To jeszcze podepnę do tego wątku pytanie o PF że Zvezdy 7202 i bisa 7259.  Co te modele są warte?

Napisano

bis ze Zvezdy jest jak najbardziej ok!
PFa  nie znam.

5 godzin temu, jmx62 napisał:

Grześ jak masz ten model i możesz go namacać

Kiedyś miałem, ale poszedł, że tak powiem, do żyda :)

Napisano

Ok, dzięki, ten PF też głupio nie wygląda. Podobno jest jakaś nowsza edycja tego modelu z jakimiś  poprawkami ale o co kaman to nie wiem.

Napisano

Zvezda wypuściła Bis-a I PFM-a  a nie PF-a. PF był z Bilka ale raczej taka glina niż model. Zvezda jak najbardziej ok

Napisano (edytowane)
9 godzin temu, abtb napisał:

Zvezda wypuściła Bis-a I PFM-a  a nie PF-a. PF był z Bilka ale raczej taka glina niż model. Zvezda jak najbardziej ok

PFM-ka od Zvezdy ma tylko jeden mankament - stożek dziobowy nie jest zakończony "w szpic", lecz wyoblony. Co ciekawe, poprawny stożek do PFM-ki jest w ichnim modelu bisa.

Edytowane przez Jostein
Napisano

Co ciekawe wg zdjęć z mojehobby ramki na których jest stożek wyglądają identycznie dla pfm i bisa z tym że przy PFM na fotce brak...dokładnie tego stożka.

Napisano

Bis ze Zvezdy jest jak najbardziej Ok. Robiłem trzy modele Bisa ze Zvezdy. Detal nie jest tak szczegółowy ja u Eduarda ale daje rade. Można dołożyć blaszki Parta i będzie fajny model.

Napisano

Tak se tu siadłem I czytam. Mig  21 pfm ze zvezdy, to cała masa błędòw, głòwnie przodu kadłuba,stateczników poziomych, garbu za kabiną.Na tym tle model Bilka to model prawie perfekcyjny wymiarowo.Szczegóły  w Bilku kiepskie, ale od  czego rylce I nitowadła? Bis zvezdy OK, ale jakiś taki sprasowany garb za kabiną, Za duże  usterzenie poziome ,błędne line na pionowm, pokraczny KM-1.Oczywiście Eduard  przebija wszystkich, ale mój ranking to edek,bilek reszta za krótka ,z błędami rzędu 0,5 my Da się  zrobić,ale najpierw trza się zatrudnić w śpółdzielni  pracy  perlisty  pot .A jeszcze f13 .Tylko Modelsvit. Revell  tańszy, ale  gorszy. Bilek  za  50pln ujdzie 

Napisano

Błędy  rzędu  0,5----0,6 CM oczwywiście. Sorki za pomyłkę 

Napisano (edytowane)

Bilek to taki przerobiony Fujimi....natomiast Pfm Zvezdy  ma chociazby za mała srednice kadłuba przyjmijmy że od komory MLG do zakończenia.Fujimi przyjemnie sie składa , na półke jak najbardziej.

Edytowane przez em
Napisano

Fujimi ma strasznie dziwny kształt nosa, tu też bym radził poczekać na Eduarda - myślę, że bis w Profipacku będzie jakoś w styczniu/lutym. No najpóźniej w marcu 😛 Chyba, że spriorytetyzują R, ale wydaje mi się to mało prawdopodobne.

Napisano

Jeśli jest edek to kupić edycję likendowa i odpuścić zvezde.Co prawda robię bisa  z mfa  edka  ale idzie mi to wolno niemiłosiernie.garb do niego zrobiłem samodzielnie a wlot skrocilem czyli zeszlifowalem. Owiewka z dwoma wiatrochronami jest w zestawie. 

Napisano

Fujimi  to taki matchbox na, sterydach. (Może trochę przesadziłem ,składność doskonała, reszta do  poprawy  ) Migopodobny.Mam  prawie wszystkie  migacze 21  wydane na świecie, więc wiem Co mòwię.

Napisano
18 minut temu, Crimson King napisał:

Mam  prawie wszystkie  migacze 21  wydane na świecie,

Rozumiem, że w pudłach, kolekcjonersko?