Skocz do zawartości

Pe-8 / Пе-8 Zvezda 1/72

Usul

Rekomendowane odpowiedzi

Przedstawiam moją galerią modelu Pe-8 od Zvezdy w skali 1/72.

Ile ja się z nim namordowałem... Przedstawiłem w warsztacie o TUTAJ jakby ktoś chciał zerknąć.

Generalnie model okazały, z racji wielkości rewelacyjnie wyglądający na półce - przy nim sztukas czy Mitchell to mikruski.

Cóż, koń jaki jest, każdy widzi - zapraszam do komentowania 🙂

Wrzuciłem też zdjęcie z yakami-1b od army dla porównania wielkości - oba w tej samej skali.

Są też zdjęcia w pełnym słońcu. 

pe8-galeria-1.jpg

pe8-galeria-2.jpg

pe8-galeria-3.jpg

pe8-galeria-4.jpg

pe8-galeria-5.jpg

pe8-galeria-6.jpg

pe8-galeria-7.jpg

pe8-galeria-8.jpg

pe8-galeria-9.jpg

pe8-galeria-10.jpg

pe8-galeria-11.jpg

pe8-galeria-12.jpg

pe8-galeria-13.jpg

pe8-galeria-14.jpg

• Like 12

Pierwszy!
Kawał modelu :) Szkoda ze zdjecia troszke ciemne. Fajnie wygląda w tym kamuflażu, nawet za dużego weatheringu nie potrzeba aby fajnie wyglądał. Ale, jak już różnicowałeś powierzchnie pre i post shadingami, to wydechy tez przydało by się okopcić. :)

• Like 1

Gdzie gołymi palurami po modelu! Rękawiczki, albo za krawędzie natarcia!  😡 Daktyloskopista amator się znalazł!

Ale oczywiście robota prima sort! Model mi się podoba, robota też. 👍

• Like 1

11 minut temu, WujekAlice napisał:

Gdzie gołymi palurami po modelu! Rękawiczki, albo za krawędzie natarcia!  😡 Daktyloskopista amator się znalazł!

Przecież żaden paluszek nie dotyka - po prostu solidny chwyt bo i waga solidna :)

1 godzinę temu, Moses napisał:

jak już różnicowałeś powierzchnie pre i post shadingami, to wydechy tez przydało by się okopcić. :)

Prawda, generalnie przy nim jeszcze można parę rzeczy zrobić, ale już nie chciałem nic sknocić 🙂 Niemniej bije się w pierś i przyznaję racje.

6 minut temu, abtb napisał:

Z tymi Jakami na skrzydłach wygląda prawie jak "Zwieno" :mrgreen:

Faktycznie 🙂

Zveno-1.jpg

1 minutę temu, WujekAlice napisał:

tylko, że samoloty w Zwieno to tak było ustawione w kierunku lotu, a nie w poprzek.

Jak to samolot "poważniejszy" od I-4/I-5 to i droga startowa musi być dłuższa :mrgreen:

Widać że "powierzchnia wystawiennicza" jest deko ograniczona, jeśli samoloty już na zakładkę stoją... Jest to problem - z wiekiem coraz mniejsze problemy z kasą na modele, a coraz większe z czasem na lepienie i z "powierzchnią wystawienniczą"

• Like 3

20 minut temu, WujekAlice napisał:

Widać że "powierzchnia wystawiennicza" jest deko ograniczona, jeśli samoloty już na zakładkę stoją... Jest to problem - z wiekiem coraz mniejsze problemy z kasą na modele, a coraz większe z czasem na lepienie i z "powierzchnią wystawienniczą"

Tutaj w sedno trafiłeś  :super:ale nie dolozyles jeszcze jednego problemu ze z czasem skale trzeba zmieniac na większą bo juz oczy nie te i przemeblowanie trzeba robic :piwo:

Model fajny naprawde spoko wyszedl i robi wrazenie i juz go sobie wyobrazam w 1/48 jaki to kloc.

Edytowane przez Adamo722

2 godziny temu, Adamo722 napisał:

Tutaj w sedno trafiłeś  :super:ale nie dolozyles jeszcze jednego problemu ze z czasem skale trzeba zmieniac na większą bo juz oczy nie te i przemeblowanie trzeba robic :piwo:

Model fajny naprawde spoko wyszedl i robi wrazenie i juz go sobie wyobrazam w 1/48 jaki to kloc.

Oj tak, pieniądze są, gorzej z czasem i miejscem :)

A z perełk w 48mce to mam B1B - rozpiętość ok. 1m - jeden z dwóch "staryc" revelli, które czekają na swoją kolej.

49 minut temu, Abominus napisał:

Ale kawał modelu. Robi wrażenie. Taka sowiecka pseudo "Latająca Forteca".

To nie pseudo forteca tylko pierwszy bombowiec strategiczny a latajace fortece byly dopiero w planach jak powstał.:piwo:

10 godzin temu, Adamo722 napisał:

To nie pseudo forteca tylko pierwszy bombowiec strategiczny a latajace fortece byly dopiero w planach jak powstał.:piwo:

Pe-8 

Data oblotu Pierwszy prototyp – 27 grudnia 1936

B-17

Data oblotu 28 lipca 1935