Chilar Napisano 13 Grudnia 2020 Share Napisano 13 Grudnia 2020 Hallo Modellers - jak zwykł mawiać pewien Węgier słowackiego pochodzenia , którego relacje z budowy można oglądać na YT. Wiem, mówiłem, że odpocznę od modelarstwa do świąt, ale ........ kwarantanna. Żona zachorowała i siedzimy w domu. Mimo że oboje bardzo uważaliśmy, no ale nasze zawody właściwie takie same, charakteryzują się bardzo bliskim kontaktem z wieloma osobami. Ja już filmów na NFX się naoglądałem, na konsoli pograłem, książkę przeczytałem, dzieckiem moim się nainteresowałem, aż nawet on się ojcem znudził. Czekają dwa modele: łatwy Subaru XT i zajrzałem też wczoraj do pudełka z zestawem T-70 Miniartu. Ten czołg kupiłem by zmierzyć się z kamo zimowym. Będę prosił o przesłanie mi linków z budowy modeli z zimowym kamo, na które natrafiliście uczestnicząc w tym forum. Chciałbym się zapoznać. Mi się jeden przypomina, ale nie umiem go znaleźć, to był chyba Tygrys. Pewnie było ich więcej. Jakieś zdjęcia historyczne do dyskusji tez by się przydały. W instrukcji producenta podoba mi się ten z napisem Tambowskij Kolchoznik; mam wątpliwość czy załoga malowała czy nie malowała bocznej strony kadłuba nad układem jezdnym; niektóre wersje zimowe mają maźnięte koła inne nie. Mam świadomość że to grafiki, dlatego moje wątpliwości. Model jest dość prosty nawet z elementami fototrawionymi, więc następny wpis zrobię tuż przed podkładem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 13 Grudnia 2020 Share Napisano 13 Grudnia 2020 (edytowane) Poniżej link do warsztatu -jak zrobić zimowy kamuflaż, co prawda to T-34/76, ale techniki można wykorzystać. Edytowane 13 Grudnia 2020 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 13 Grudnia 2020 Share Napisano 13 Grudnia 2020 Tu nieco odmienny sposób na zimowy kamuflaż, dalej na modelu T-34/76. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grymson Napisano 13 Grudnia 2020 Share Napisano 13 Grudnia 2020 Według mnie najlepiej położyć bazę "Rosyjską zieleń" czy jakoś tak i później lekko biały i ścierać pędzlem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 16 Grudnia 2020 Share Napisano 16 Grudnia 2020 Jeśli chodzi o malowanie białym kół czy wanny za kołami, nie nanoszono Kamo. Charakter zim na froncie wschodnim wystarczał w zupełności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzdura Napisano 16 Grudnia 2020 Share Napisano 16 Grudnia 2020 Tu jest też niegłupi filmik o malowaniu zimowego kamuflażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 25 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2020 Dziękuję za pomoc merytoryczną odn. techniki malowania. Zrobię raczej z lakierem do włosów. Ale przyznam się, że jeszcze dał mi do zastanowienia obrazek czołgu T-70 w barwach LWP. Jeszcze mam czas na decyzję. Miało być tak łatwo i przyjemnie, model przerywnik normalnie, bo części niewiele, a ja robię i robię i końca nie widać. Do etapu malowania to jeszcze trochę. Dlatego wrzucam relację z budowy. Jeszcze trochę blaszek zostało. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 26 Grudnia 2020 Share Napisano 26 Grudnia 2020 Ładnie "siadły" te błotniki, czysta robota:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 9 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2021 Dobrnąłem do końca blaszek. Przede mną gąsienice, ale już teraz pokryję model podkładem. Rozjaśnienia jak zwykle u mnie metodą B&W i bez większego zawodu jak nie będą zbyt wyraziste. Pozdrawiam. Marek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 10 Stycznia 2021 Share Napisano 10 Stycznia 2021 Ciekawe "podłoże" pod malowanki dawaj z malunkami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 12 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2021 Nic się nie marnuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 17 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2021 (edytowane) Pomalowałem bazą z rozjaśnieniami. Nie wiem czy nie przesadziłem z różnicą odcienia. W następnym etapie przyłożę gąbką kilka obić i lakier. Układ wydechowy i gąsienicę robię osobno. Pokażę w jednym z wejść. Pozd. A chciałem jeszcze dodać że w przypadku tej barwy a może też tego producenta farby metoda B&W nie zdałe egzaminu więc dodałem do bazowej farby trochę białej , rozrzedziłem i prysnąłem te jaśniejsze miejsca Edytowane 17 Stycznia 2021 przez Chilar dodałem zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 18 Stycznia 2021 Share Napisano 18 Stycznia 2021 No i dobrze. I tak efekt będzie w wyniku dalszych działań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 18 Stycznia 2021 Share Napisano 18 Stycznia 2021 16 godzin temu, Chilar napisał: tej barwy a może też tego producenta farby A można wiedzieć jaki to producent? I czy masz może zdjęcia B&W przed kamo? Chodzi mi przede wszystkim o zebranie doświadczeń - moich własnych jest trochę mało, a w youtubach zawsze wychodzi elegancko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 22 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2021 Piątek, piąteczek, piątuniu. W ciągu tygodnia zrobiłem trochę rdzawych obić a dziś polakierowałem na razie na błysk i kalkomanię nakleiłem. Jutro washing, jakaś "biedronkaż", a w niedzielę trochę pokurzę pigmentem. Do następnego wpisu za parę dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 23 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2021 Przestrzegam przed farbą ammo MIG 022. Niby ładny kolor, dobrze kryje, ale po wyschnięciu jest ja tarka. Nawet po prysnięciu varnishem połyskiem faktura nie była na tyle gładka dla washa by płynął i robił się filtr. W dwóch miejscach starłem to podkładu. Coś tam retuszowałem ale i tak jestem zawiedziony. Będę musiał nadmiernie go styrać żeby jakoś wyglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 23 Stycznia 2021 Share Napisano 23 Stycznia 2021 Czy nie jest możliwe, że źle farba położona, za gruba warstwa? To może być przyczyna problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 24 Stycznia 2021 Share Napisano 24 Stycznia 2021 Mnie się tarka często robiła nawet malując tamiya, szczególnie przy detalach. Staram się bardziej rozcienczac i dodawać retardera, jest trochę lepiej. Wydaje mi się też, że sama technika malowania może mieć wpływ - staram się teraz zakamarki traktować oddzielnie, na bardzo małym wychyleniu spustu, blisko malowanej części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 24 Stycznia 2021 Share Napisano 24 Stycznia 2021 Na jakim ciśnieniu malujecie? Mi taki efekt kojarzy się z zasychaniem farby w locie, przez co na modelu po prostu osiadają drobiny suchego już pigmentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 24 Stycznia 2021 Share Napisano 24 Stycznia 2021 25 minut temu, Kamil K. napisał: Na jakim ciśnieniu malujecie? Mi taki efekt kojarzy się z zasychaniem farby w locie, przez co na modelu po prostu osiadają drobiny suchego już pigmentu. U mnie efekt występował również przy małym ciśnieniu, rzędu 1 bara. Przynajmniej tyle mam ustawione na kompresorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 24 Stycznia 2021 Share Napisano 24 Stycznia 2021 Farby Miga są specyficzne - ale mają fajne kolory prosto z butelki, co jak wiemy jest najważniejsze :) . Dawaj mało farby (5-8 kropli) - tyle samo thinnera + 2 krople opóźniacza. A jak ze spasowaniem części ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 24 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2021 Rozumiem. Natomiast malowałem już aerografem farbami akrylowymi Tam, Val, Pactrą, no i ammo Mig i rozcieńczony z kroplą retardera pod 20psi i nie pełną parą. Podobnie z tą szorstkością ma też farba Miga 0035 dark tracks ale 033 rubber&tires już dają gładką powierzchnię. I tylko te trzy kolory miga przetestowałem. Już z rok temu malowałem tą zieloną ale wtedy zrezygnowałem z weatheringu. Patrzcie na przybliżeniu. Odcień mi się podobał więc użyłem teraz jeszcze raz. Może trzeba pryskać 2-3 razy więcej połysku. Nie wiem. Natomiast ja pałysku w pancerce nie lubię, jakoś mi nie pasuje. Nie wiem ja Wy. Na końcu po kalkach i washu zawsze matuję satyną. Spasowanie części w tym modelu dobre tak na 4.2 (podczas gdy tamiya 5.0) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 26 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2021 (edytowane) Przymiarki. Części luzem złożone. Układ jezdny to męczarnia, wahacze nierówno siedzą w gniazdach, trzeba naginać; koła na osiach z ciasne, trzeba piłować i rozwiercać, mimo że zabezpieczałem przed pomalowaniem. Wnioski i tak napiszę na końcu. Edytowane 26 Stycznia 2021 przez Chilar przybliżyłem zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 1 Lutego 2021 Autor Share Napisano 1 Lutego 2021 Przed założeniem gąsienic i jeszcze peryskop będzie na spodzie górnego włazu. Jeśli coś jest moźliwe na tym etapie podrasować , proszę radzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 1 Lutego 2021 Share Napisano 1 Lutego 2021 Strasznie ciemny ten czołg nie uważasz? Może zrobić podobną operację co ostatnio kolega na Tygrysie 2? Tzn walka z olejami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi