neptun1939 Napisano 17 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2021 Panowie dzięki za rady związane z podkładem - wykorzystam i przetestuję w praktyce już niedługo. Tymczasem... Trwają walki z J-6: -> poprawione przejście stateczniki poziome-kadłub (poniżej szablon wycięty z planów): -> oglądając model pod różnymi kątami okazało się, że pomiędzy skrzydłami a kadłubem jest mała dolinka widoczna pod kątem pod światło. Została już zaszpachlowana - czeka na szlifowanie. -> kilka miejsc do poprawki zaznaczonych czerwonym foliopisem ( zatarte linie, dziurki w szpachli itp.) Większość została wczoraj w nocy pokryta szpachlą i czeka na szlif. W kolejce do obróbki i wyprowadzenia są też osłony działek. Dziś postaram się zacząć robić golenie podwozia - w chwili obecnej gromadzę materiały (zdjęcia plany itp.) co i jak. Aha! Obecny podkład zmyję po zakończeniu obróbki ( i tak znaczna część już została usunięta podczas obróbki) i położę raz jeszcze. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 17 Stycznia 2021 Share Napisano 17 Stycznia 2021 Jest ciekawie. Jest całkiem fajnie :). Jestem ciekaw efektu końcowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 18 Stycznia 2021 Share Napisano 18 Stycznia 2021 Obserwuję zmagania i podziwiam, że Ci się chce walczyć z tym gniotem. Na rynku jest dostępny lepszy model MiGa-19S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 19 Stycznia 2021 Share Napisano 19 Stycznia 2021 16 godzin temu, mig napisał: Obserwuję zmagania i podziwiam, że Ci się chce walczyć z tym gniotem. Na rynku jest dostępny lepszy model MiGa-19S. W końcu to jest projekt grupowy polegający na budowaniu modeli z takich właśnie gniotów więc każdy z nas wie na co się pisze. Ja np robię Mirage IIIE z Mister Crafta czyli przepakowanego Hellera a wiem, że są na rynku dwa zupełnie nowe i lepsze modele tej maszyny z Modelsvitu i PJ Project. To forma zabawy i sprawdzenia się co i ile się potrafi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 7 Lutego 2021 Autor Share Napisano 7 Lutego 2021 Kolejna aktualizacja. Raczej udało mi się wyprowadzić na prostą wszystkie zauważone niedociągnięcia. Obecnie farba podkładowa zmyta. Jeszcze dziś wieczorem dostanie na nowo podkład, tylko tym razem w prawidłowej konsystencji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 8 Lutego 2021 Autor Share Napisano 8 Lutego 2021 J-6 po raz drugi i ostatni we podkładzie. Podkład AK jest baaardzo wymagający jeśli chodzi o ciśnienie i przepustowość dyszy. Słabo kryje, ale po kilku mgiełkach jest OK. No i teraz przynajmniej pod światło widać nitowanie Jak widać miejscami jeszcze delikatne poprawki mnie czekają i zaczynamy malowanie 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 13 Lutego 2021 Share Napisano 13 Lutego 2021 Nawet wygląda jak MiG-19S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 13 Lutego 2021 Share Napisano 13 Lutego 2021 Fajnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 16 Lutego 2021 Share Napisano 16 Lutego 2021 Ta relacja świetnie pokazuje co to znaczy walka z "gniotem":) Ta relacje, aż stara się przekazać odbiorcom - "jeśli chcesz skleić gniota, zastanów się czy masz czas i miejsce na tego typu zabawy":) Gratuluje cierpliwości i efektu. Pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 22 Lutego 2021 Autor Share Napisano 22 Lutego 2021 Powoli poprawiam błędy zauważone (pod światło) po podkładzie. W kilku miejscach wyszły wgłębienia na starych ( zestawowych ) liniach podziału. Obecnie wyrównuję te zagłębienia za pomocą wodozmywalnej szpachli Wamodu. Czerwone linie ciągłe to linie, które muszę dorobić ( zaznaczony ich ogólny szkic), a przerywaną linią te co się troszkę zatarły i muszę je poprawić. Ostatnimi czasu troszkę mało czasu mam na modelarstwo, a ostatni wolny dzień spędziłem na takim Scratchu do warsztatu ( półka na farby i chemię) - gotowa w 50%. Czekam na sklejkę 5 mm by ją wykończyć. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 24 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2021 No i stało się... J-6 dostał kolorek. Niestety: -> czerwony foliopis przebija w miejscach gdzie było pisane nim (góra), z dołu przed malowaniem i zdobywszy tak cenne doświadczenie "zmyłem" go ile się da ( właściwie spirytusem nie schodzi, ale rozmyło go to i farba zakryła bezproblemowo). -> od spodu w jednym miejscu wyszedł jakiś brzydki babol po obróbce. W podkładzie nie było go widać a metalik wyciągnął niedoskonałości (drobne i niektóre większe) -> linie przejścia statecznik poziomy-kadłub nie są takie same. Nie wiem co z tym fantem zrobić. Pewnie będę to poprawiał dziś. Ale są plusy: -> pojawiło się nitowanie -> End is near Ale po kolei... 1. Doklejone drobne detale na super glucie ( w tle widoczny zestaw farb jakim będzie malowany płatowiec - farby genialne, krycie rewelacyjne) I widok "od pyska" na bestię: 2. Pojawiły się kolor: 3. I babole... Między płetwą, a wybrzuszeniem pod hamulec aerodynamiczny: I widoczne prześwity czerwonego. Niestety w realu jest on bardziej widoczny ( poprawimy, bo po 3 warstwach farby nic się nie zmienia i świeci) : Więc w bój do poprawek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 30 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2021 Poprawki poczynione. Farba miejscami zmyta do gołego plastiku ( tam gdzie szpeciły cienie z foliopisu), przejścia stateczniki-kadłub wyrównane. Pozostały "cienie" po starych liniach i próbach, ale to dziś zlikwiduję: Dziś czeka mnie jeszcze oklejanie blach, co mają być w innych kolorach i pod czerwone paseczki na kadłubie. Wszelkie uwagi mile widziane 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 30 Kwietnia 2021 Share Napisano 30 Kwietnia 2021 Po SU zabieram się za MiG-a...tylko porzeźbimy do wersji P ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 1 Maja 2021 Share Napisano 1 Maja 2021 Jakiej farby użyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 1 Maja 2021 Autor Share Napisano 1 Maja 2021 9 godzin temu, Tap-chan napisał: Jakiej farby użyłeś? Z zestawu, co na pierwszej focie z poprzedniego postu jest "Soviet/russian silver darts". Farba to Vallejo Air Aluminium (Metallic) AV71062. 11 godzin temu, myszaty napisał: Po SU zabieram się za MiG-a...tylko porzeźbimy do wersji P ... Myszaty, a którego MiGa zamierzasz robić ? Też 19? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 1 Maja 2021 Share Napisano 1 Maja 2021 A tak pytam, bo strasznie otyłoziarnista ta farba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 1 Maja 2021 Share Napisano 1 Maja 2021 Tak, 19 z 39 PLM w Mierzęcicach, mam kalki z MM. Podobno można zrobić przeszczep przodu z 17PF i trochę postrugać, ma razie temat w rozkmince... Za glluta z Bilka nie mam zamiaru bulić to raz, a dwa bardzo lubię dłubać - bez względu na wyniki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 1 Maja 2021 Autor Share Napisano 1 Maja 2021 Dodane kolejne kolory: Black (metallic) na dysze i osłony silników, Steel (metallic) na osłony działek i osłony termiczne na bokach kadłuba obok działek. Czerwonych pasów dziś nie udało się namalować - farba jest jeszcze mokra i taśma się nie imała powierzchni, a jak już się chwyciła to oderwała płat farby do podkładu i trza było poprawiać. Dam mu kilka dni ( do środy-piątku) niech porządnie przeschnie i dopiero zmaluję czerwień. Poprawione zostały też łączenia statecznik poziomy- kadłub. Wklejone zostały też dysze od silników. Działka pomaluję jeszcze pędzlem Gunmetalem i na ogonie muszę delikatną poprawę pędzelkiem tym czarnym metalikiem zrobić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 2 Maja 2021 Share Napisano 2 Maja 2021 (edytowane) Mnie z 17 też odlazła, ale C8, natępny raz już nie ryzykowałem i położyłem warstwę glossa z Tamki i powierzchnie utwardziło. Po wpadce z lakierem Pentartu... Edytowane 2 Maja 2021 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Maja 2021 Share Napisano 2 Maja 2021 3 godziny temu, myszaty napisał: Mnie z 17 też odlazła, ale C8, Model przed położeniem podkładu należy ODTŁUŚCIĆ. Wtedy nic nie "odlezie" . O dziwo bardzo dobre efekty daje przetarcie całego latawca płynem do zmywania akryli Wamodu. Wtedy podkład trzyma się jak przybity papiakiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 2 Maja 2021 Autor Share Napisano 2 Maja 2021 Model był odtłuszczony. Całość była przemyta spirytusem salicylowym. Farba zeszła, ale do podkładu - podkład został. Więc problem jest na linii podkład - Vallejo Air. Też myślałem by go wpierw pociągnąć glossem (już pod kalki) przed malowaniem czerwonych pasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Maja 2021 Share Napisano 2 Maja 2021 3 minuty temu, neptun1939 napisał: Vallejo Air. Aa, znaczy się koledze cerata zlazła. Jak ze stołu Ktoś kiedyś napisał, że to błoto a nie farba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 16 Maja 2021 Autor Share Napisano 16 Maja 2021 Cóż ze złośliwością przedmiotów martwych człek nie wygra... Po glossie próbowałem okleić pod malunki czerwonych pasów i Zonk. Znów taśma ni chu-chu się nie chciała chwycić powierzchni... Na Spitfirach malowanych tym samym bezbarwnym lakierem, oklejany tą samą taśmą, trzyma się ona jak głuchy drzwi... Będą kalki w takim razie. Znów producent nie rozpieszcza: te zielone kwadraty z godłem PAF są nieprzeskalowane z 48... Takie już będą. Obecnie prawie wszystkie kalki naklejone. Czeka mnie walka ze zmiękczaczami i wbijanie ich w dziurki, rowki itp. Tak się to prezentuje obecnie: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 30 Maja 2021 Autor Share Napisano 30 Maja 2021 Po pierwszym Washu. Wyszedł bardzo delikatnie. Niestety zgodnie z przewidywaniami nitowania znów nie widać... Coś muszę robić źle, że kolejna próba ( 2? 3? ) i znów nic nie widać.... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 30 Maja 2021 Share Napisano 30 Maja 2021 Czy jesteś pewien, że musisz widzieć każdy nit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi