abtb Napisano 9 Marca 2021 Share Napisano 9 Marca 2021 (edytowane) Witam w nowym warsztacie Tym razem na warsztat biorę samolot - legendę czyli MiG-a 15. A nawet dwa., bo jest to tzw. dualcombo pt. "Czechosłowackie piętnastki" Jak więc wynika z tytułu, nie ma opcji innej niż malowanie czechosłowackie. I dobrze, bo samoloty z trójkolorową kokardą bardzo mi się podobają. Inbox - kalki, żywice, maski i blachy - instrukcja (kawał książki w formacie A4) Plan działania: MiG 15 porucznika Jaroslava Sramka, który w dniu 10 marca 1953 r zestrzelił F-84 USAF-u, który naruszył granicę Czechosłowacji MiG 15 bis SB W ramach uzupełnienia zawartości pudła dokupi się jeszcze "toczonki" z Mastera. Do tematu podchodzę relaksacyjnie i bez napinki, bo temat jest dla mnie znany i osklejany - na sąsiednim forum robę sobie kubańskiego MiG 15bis. Pierwsze "ciachy" lada chwila Edytowane 9 Marca 2021 przez abtb 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 10 Marca 2021 Share Napisano 10 Marca 2021 Fajny temat bo wczesne MiGacze są po prostu urokliwe. Podpatruję z ciekawością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 10 Marca 2021 Share Napisano 10 Marca 2021 Tego czerwonego od góry EP-02 którego widać trochę na jednym ze zdjęć zrobiłem kiedyś jako pacholę. Model KP też miał ten schemat malowania. Oczywiście malowane z ręki przejścia kolorów na skrzydle wyszły krzywe jak nieszczęście więc ostatecznie cała góra była czerwona. Trza se radzić w życiu . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 10 Marca 2021 Share Napisano 10 Marca 2021 Tup tup jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 10 Marca 2021 Autor Share Napisano 10 Marca 2021 Oho, widzę, że parę osób wpadło z towarzyską wizytą W dniu 9.03.2021 o 21:18, abtb napisał: Pierwsze "ciachy" lada chwila I oto ta chwila. Czyli : - pierwsze ciachy - pierwsze maziaje - pierwsze blachy Dalsza relacja z postępów w miarę postępów 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 11 Marca 2021 Share Napisano 11 Marca 2021 2 godziny temu, abtb napisał: załogant ładny tylko hełmofon do poprawy i na rękawach szwy do usunięcia po łączeniu form 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 11 Marca 2021 Share Napisano 11 Marca 2021 Wspaniałe ciachy ! Z tą historią na temat zestrzelenia jednych przez drugich to ciekawe, znowu człowiek coś z historii nowego poznał. Także będę podglądał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Marca 2021 Autor Share Napisano 11 Marca 2021 54 minuty temu, tomekk napisał: Z tą historią na temat zestrzelenia jednych przez drugich to ciekawe, 10 marca 1953 r. Porucznik Šrámek (5. pułk myśliwski, 2. eskadra, baza lotnicza Plzeň-Líně) latał w pobliżu miasta Domažlice na zachodzie Czech. Jego jednostka została przydzielona do patrolowania skraju czechosłowackiej przestrzeni powietrznej, w pobliżu granicy z Niemcami Zachodnimi. Šrámek, który latał na MiG-15, napotkał dwa amerykańskie samoloty F-84 Thunderjet nad Merklín, małą wioską na terytorium Czechosłowacji. Dwa amerykańskie samoloty rozdzieliły się i jeden uciekł. Drugi, który pozostał w przestrzeni powietrznej Czechosłowacji, był pilotowany przez por. Warrena G. A. Browna, weterana wojny koreańskiej. Šrámek, który na rozkaz dowództwa miał oddać tylko strzały ostrzegawcze, będąc w stresie wycelował i oddał dwie krótkie serie. Amerykański samolot został trafiony dwoma pociskami, z czego jednym, z armaty N-37, powodując wybuch ognia. Brown katapultował się z samolotu, który rozbił się na terytorium Niemiec, w pobliżu Falkenstein w Bawarii, około 35 kilometrów od granicy, i przeżył. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Marca 2021 Share Napisano 11 Marca 2021 W dniu 9.03.2021 o 21:18, abtb napisał: MiG 15 porucznika Jaroslava Sramka, który w dniu 10 marca 1953 r zestrzelił F-84 USAF-u, który naruszył granicę Czechosłowacji I słusznie uczynił Gdyby to było dziś... Czechosłowacja wyraziłaby głębokie zaniepokojenie naruszeniem jej przestrzeni powietrznej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Marca 2021 Autor Share Napisano 11 Marca 2021 (edytowane) W dniu 11.03.2021 o 01:50, M.A.V. napisał: tylko hełmofon do poprawy Hełmofon posiada fabryczną dziurkę czyli, domniemam, jest to jakaś forma wentylacji/klimatyzacji W dniu 11.03.2021 o 08:29, Grzes napisał: I słusznie uczynił Można by rzec - zuch chłopak a nie "miękiszon" A teraz trochę postępów. Co prawda nie wiele ale tematy dookólne było trzeba podholować do przodu Fotele: - "wydechy", niby jednakowe ale jednak inne (pierwsza różnica pomiędzy wersjami) oraz wyrzeźbione przez "majstra" kokpity: A najwięcej czasu mi zeszło na montażu "zawiechy" i vyzbroya w fidelowym bisie. Jutro "ołowioza" i dorabianie komór radiokompasu. Edytowane 12 Marca 2021 przez abtb 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Marca 2021 Autor Share Napisano 14 Marca 2021 Aktualiziren - ołowioza: - komora radiokompasu i wydech: - wielorybki: - jedna z większych, o ile nie największa bolączka zestawu - pierścień wlotowy oraz laweta uzbrojenia: Trzeba się będzie narzeźbić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Marca 2021 Autor Share Napisano 16 Marca 2021 Witam Wyszlifowałem i trochę podolepiałem. W oparciu o grafiki z ataku na F-84: postanowiłem nie podwieszać zbiorników pod skrzydła 15-ki A poza tym, chyba będę musiał pożyczyć kredki od córy: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 16 Marca 2021 Share Napisano 16 Marca 2021 17 minut temu, abtb napisał: A poza tym, chyba będę musiał pożyczyć kredki od córy: Tylko dobrze sobie natemperuj 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Marca 2021 Autor Share Napisano 18 Marca 2021 No to po maluchu: - celowniki MiG 15 MiG 15bis SB - wiatrochrony i pierwsze "toczonki" czyli podstawy anten oraz rurki pitota - węzły w SB Oj zjadło mi nerwów to blaszkowanie Jutro ostatnie mazianie w kabinach i zamykanie szkła. Potem podkład kontrolny i się zobaczy co z tego chałturzenia wyszło W dniu 16.03.2021 o 23:40, rudy0007 napisał: Tylko dobrze sobie natemperuj Proszszszę 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 18 Marca 2021 Share Napisano 18 Marca 2021 49 minut temu, abtb napisał: Proszszszę Zdecydowanie musisz zacząć od temperówki 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Marca 2021 Autor Share Napisano 18 Marca 2021 23 minuty temu, rudy0007 napisał: Zdecydowanie musisz zacząć od temperówki Zdecydowanie nie Patrząc na fotkę "referencyjną", W dniu 16.03.2021 o 23:21, abtb napisał: to trzeba "smalcówę" znaleźć gdzieś na dnie szuflady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 22 Marca 2021 Autor Share Napisano 22 Marca 2021 (edytowane) Cheloła Warsztacik odrobinę zwolnił ale za robotą to i trochę mniej czasu na modelowanie. W każdym bądź razie MiG-acze zlepione w całość i odtłuszczone. Teraz pora na podkład kontrolny. Jak będzie ok to zaczynam maziunki kolorystyczne. A teraz odrobina mojej tradycji warsztatowej - czyli wyciąganie kolejnego asa z rękawa. Dosłownie Tak więc pora na kolejnego MiG-a.: Czyli MiG-a 17F z Az-Mdelu w wydaniu gazetowym. Plan był taki, żeby po skończeniu "15-tek" rozpocząć warsztat MiG-ów 17-tych czyli: - 17-ka ze Zvezdy/Dragona - 17F z Airfixa i na dokładkę 17-ka z Az Modelu. Jednak po przeczytaniu "internetów" doszedłem do wniosku że 17-ka z Airfxa to jakaś porażka. Z kolei 17-ka ze Zvezdy na razie nie wzbudza we mnie zbyt wielkich emocji i jeszcze się muszę odrobinkę zastanowić nad sensem jej budowy. Co prawda jest to MiG 17 a nie 17F więc wypadałoby mieć w zbiorach wyścigową wersję 15-ki Pozostała mi tylko 17-ka z Azetu a dla jednego, niezbyt pewnego w budowie modelu raczej nie ma co odpalać warsztatu. Ale jak już zacząłem dłubać to wypadało by się pochwalić wynikami. A wyniki są obiecujące ale żeby było dobrze trzeba się napocić przy robocie. Co dobrego można powiedzieć o tym modelu? Ano to, że jak na szotrana jest całkiem przyzwoicie "porysowany" liniami i nitami. Linie podziałowe są b. delikatne i wypadało by je przeciągnąć rysikiem, żeby były wyraźniejsze. Co do reszty to napiszę krótko - nie jest źle . Tragedii nie ma ale niewiele brakuje W porównaniu z Airfixem model ma prawidłowy obrys płata i jego profil. Ma też właściwie odwzorowane panele inspekcyjne na płacie i kadłubie. A reszta? No cóż Ale zacznijmy od początku - pisałem, że będzie to kolejny as a raczej samolot asa. Tym razem asa wietnamskiego. Bohater dramatu: Nguyễn Văn Bảy (1936-22 września 2019) był wietnamskim asem myśliwskim w Wietnamskich Ludowych Siłach Powietrznych (Północnowietnamskie Siły Powietrzne) podczas wojny w Wietnamie. Pilotując MiG-17F w 923 Pułku Myśliwskim, Bay odniósł 7 zwycięstw w walce powietrznej z samolotami USAF i USN: 2 F-8, 1 F-4B, 1 A-4C i 1 F-105D. Z 7 zgłoszonych zestrzeleń 5 zostało potwierdzonych przez Amerykanów. Z 16 asów VPAF (północnowietnamskich) podczas wojny w Wietnamie tylko Bay, Luu Huy Chao i Le Hai latali wyłącznie na MiG-17F. Żeby sobie ułatwić robotę, wygrzebałem z magazynku kalki: w których jest stosowny bokorys samolotu Baya: W kalkach tych jest też MiG 17 w barwach Angoli który wygląda całkiem smakowicie i być może skuszę się właśnie z tego powodu na model Zvezdy A teraz relacja z postępów. Model jest już jako tako sklejony i wstępnie obrobiony. A nie było łatwo Białe linie to wkładki z hipsu które zapchały szpary w połączniu kadłub- skrzydło. Laweta uzbrojenia jak widać trochę nie teges. Linie są już zalane CA i będę trasował od nowa. Bąble wyrzutników pozyskam z lawety która została mi po budowie Mig-ów 15tych. Podobnie z obudowami działek 23 mm (choć może skuszę się na wymianę całej lawety, jeżeli da się to pożenić bez większego trudu) Wnętrze na poziomie lat 90tych minionego stulecia odrobinę ubarwiłem zegarami z kalek Eduarda: A że wnętrze jest bardzo niepasujące i właściwie widać dwie strategiczne dziury czyli wlot i wylot a na dokładkę dysza jest........... symboliczna I na dokładkę wlot taki sam, to postanowiłem, że się to ładnie zamaskuje FODami w pięknym, czerwonym kolorze. Ster kierunku też taki trochę stolarski czyli gruby jak deska i będzie trzeba go pocienić na krawędzi spływu. Fotel zestawowy do niczego się nie nadawał więc go wywaliłem i wygrzebałem z zapasów jakąś żywicę Golenie podwozia raczej takie trochę jak sople lodu ale może coś się uda wystrugać. Owiewka pasuje w miarę dobrze: I na razie tyle. Będę walczył Edytowane 22 Marca 2021 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 22 Marca 2021 Share Napisano 22 Marca 2021 16 minut temu, abtb napisał: Będę walczył No to walcz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 23 Marca 2021 Share Napisano 23 Marca 2021 Walcz. Czekamy na dalsze postępy prac. Temat ciekawy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 23 Marca 2021 Share Napisano 23 Marca 2021 Paczam, paczam na te piętnastki i chyba ze składziku wyciągnę swojego UTI z HB, boś ochoty narobił na te maleństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 23 Marca 2021 Share Napisano 23 Marca 2021 19 godzin temu, abtb napisał: Jednak po przeczytaniu "internetów" doszedłem do wniosku że 17-ka z Airfxa to jakaś porażka. Coś więcej możesz napisać bo przymierzałem się do zakupu właśnie tego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 23 Marca 2021 Autor Share Napisano 23 Marca 2021 3 godziny temu, rymulus napisał: Coś więcej możesz napisać Coś więcej znajdziesz tu: http://www.arcforums.com/forums/air/index.php?/topic/307102-airfix-new-tool-mig-17f/ Pozwolę sobie zacytować jedno zdanie z tej dyskusji: "Nie ma takiego profilu skrzydła, nawet Rosjanie nie projektują takich dziwnych rzeczy !!" A poza tym trochę innych smaczków jest w tym modelu. Ja sobie odpuściłem. Ilość czerwonych strzałek mnie zniechęciła do zakupu wystarczająco mocno. Ja przymierzam się z kolei do zakupu MiG-a 19 z Kp. Czy ktoś to już ma na składzie? A może i zlepił, tylko się nie chwali. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 23 Marca 2021 Autor Share Napisano 23 Marca 2021 3 godziny temu, giberes napisał: wyciągnę swojego UTI z HB, Mam zrobionego. A nawet dwa. Jak będę cykał jakieś fotki to i im cyknę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 24 Marca 2021 Share Napisano 24 Marca 2021 14 godzin temu, abtb napisał: Ja przymierzam się z kolei do zakupu MiG-a 19 z Kp. Czy ktoś to już ma na składzie? A może i zlepił, tylko się nie chwali. Ja zlepiłem tylko się nie chwalę Generalnie model w porządku, ale odrobina dodatków na pewno nie zaszkodzi - koniecznie jakieś żywiczne koła i fotel i zestaw Mastera z pitotami i działkami. Jeżeli chcesz coś wieszać pod skrzydła to zestawowe wyrzutnie i pociski równiez wyglądają bardzo ubogo. Powierzchnia modelu całkiem fajna, spasowanie też ujdzie w tłoku - największy problem to dopasowanie skrzydeł tak żeby szpary nie były za duże i żeby samolot trzymał geometrię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 24 Marca 2021 Autor Share Napisano 24 Marca 2021 (edytowane) A właśnie się dowiedziałem, ze dostanę jedną sztukę "po arabsku" w prezencie razem z Masterem i Reskitem . Nad resztą się pomyśli jak obmacam w rękach. 45 minut temu, Matys napisał: Ja zlepiłem tylko się nie chwalę I cóż ja mogę napisać Najtrafniej było by chyba, że tak jakoś, tradycyjnie to wyszło Ale coś na PW to mógłbyś podesłać Edytowane 24 Marca 2021 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi