Staryfajter1954 Napisano 5 Kwietnia 2021 Share Napisano 5 Kwietnia 2021 8 godzin temu, DamianosPL napisał: Z kazdym dniem sie zastanawia czy jest sens jeszcze go robic........ Jasne, że jest dalej nad nim pracować. Ja bym te linie podziałowe albo usunął całkowicie albo przynajmniej zmniejszył ich wydatność poprzez przetarcie ich papierem ściernym oraz nawiercił otwory w dyszach silników RD-33. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 5 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2021 (edytowane) W głowie ciagle chodził mi pomysl zeby do tych silników dokleic wate taka specjalna i pomalowac ja tak jakby wygladało ze zar z dyszy leci cos jak ala rakiety. Ale nvm czy ma to sens przy tak tanim modelu Cos jak na tym zdjeciu ale tylko przy silniku skleic a nie jak tutaj wielkie. Edytowane 5 Kwietnia 2021 przez DamianosPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 5 Kwietnia 2021 Share Napisano 5 Kwietnia 2021 Jeszcze to badziewie męczysz? Dla kogo, dla kilku kibiców, którzy napiszą (może) jakiś kurtuazyjny komentarz w galerii i zaraz o niej zapomną? Równie szybko zapomną o tym warsztacie, jak napiszesz (oby) "odpadam". Popatrz na to co już zrobiłeś i pomyśl, że na koniec nie będzie wcale lepiej. Szkoda czasu na coś takiego, lepiej poświęć go na model, przy którym czegoś się nauczysz i który na półce będzie dobrze wyglądał. A najcudowniej na świecie wykonane płomienie z waty temu czemuś na pewno nie pomogą. 8 minut temu, Staryfajter1954 napisał: nawiercił otwory w dyszach silników RD-33 A to już brzmi zupełnie kuriozalnie - te śmieszne baryłki w zestawieniu z fachową nazwą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 6 Kwietnia 2021 Share Napisano 6 Kwietnia 2021 9 godzin temu, kubisz napisał: te śmieszne baryłki TE śmieszne baryłki to BARYŁKI MOCY Co do ogółu zgadzam się z kolegą w całej rozciągłości i aż się dziwię, że ludziom chce się marnować czas i zasoby na takie pokraki. Co innego jak nie ma alternatywy, wtedy ok - np. takie francuskie bombowce o aerodynamice wagonu tramwajowego. Ale żeby MiG-a.? I to w dodatku 29-tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 6 Kwietnia 2021 Share Napisano 6 Kwietnia 2021 40 lat temu a dokładnie w 1982 roku wg. Scale mates powstał ten zestaw gdzie w Polsce jeszcze mało kto słyszał o Migu-29. Skrzydlata Polska w 1986 jakieś artykuły i zdjęcia słabej jakości a tu model. Mam wątpliwości co do daty powstania tego zestawu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 6 Kwietnia 2021 Share Napisano 6 Kwietnia 2021 Jak wyżej chłopaki piszą. Zostaw to, ale do kosza nie wywalaj. Jak przyjdzie Aerograf będziesz miał materiał aby pociwczyc preszejdingi, marmurki, zamiast robić to na żywym modelu. Z tego i tak nic nie bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 6 Kwietnia 2021 Share Napisano 6 Kwietnia 2021 Dajcie Mu spokój. Niech robi co uważa za słuszne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 6 Kwietnia 2021 Share Napisano 6 Kwietnia 2021 Kolega świadomie bierze udział w projekcie grupowym Sklejamy modele Mistercrafu i świadomie jako alternatywę dla Su-22 wybrał Miga-29A i świadomie wie co robi, a że model jest jaki jest nie znaczy, że ma go nie ukończyć i zrobić coś sensownego z produktem firmy Nakotne pakowanym przez Mister Craft. Ja trzymam kciuki za ukończenie tego projektu. Dlatego DamianosPL bierz się za robotę i nie płacz nad tym modelem tylko go rób ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 6 Kwietnia 2021 Share Napisano 6 Kwietnia 2021 12 minut temu, Staryfajter1954 napisał: Sklejamy modele Mistercrafu Cytat Model – odwzorowanie w pewnej skali większego obiektu, np. model samolotu. 9 minut temu, Staryfajter1954 napisał: nie płacz nad tym modelem tylko go rób Nie, nie rób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 6 Kwietnia 2021 Share Napisano 6 Kwietnia 2021 Godzinę temu, kubisz napisał: Model – odwzorowanie w pewnej skali większego obiektu, np. model samolotu. No i niby czego to ma dowodzić??? Każdy model ze względu na skalę podlega pewnym uproszczeniom, zależnie od tego do czego ma to służyć. Za niedługo będą żądać skanu laserowego 3d by porównać model z oryginałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Kwietnia 2021 Share Napisano 6 Kwietnia 2021 13 godzin temu, DamianosPL napisał: W głowie ciagle chodził mi pomysl zeby do tych silników dokleic wate taka specjalna i pomalowac ja tak jakby wygladało ze zar z dyszy leci cos jak ala rakiety. Dawaj! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 6 Kwietnia 2021 Share Napisano 6 Kwietnia 2021 Ten Mig może być początkiem ciekawej kolekcji następny będzie Mig firmy italeri następnie hasegawa i trupmeter. Czytery modele na przykładzie których widać jak zmieniło się wykonanie wyprasek modelu niby tego samego samolotu ciekawe i pouczające zawierające aspekt dydaktyczny rozwoju technologii. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 6 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2021 Jeszcze jest Zvezda Revell(przpeak zvezdy) i ICM(staroć) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 6 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2021 (edytowane) Godzinę temu, Focus napisał: Ten Mig może być początkiem ciekawej kolekcji następny będzie Mig firmy italeri następnie hasegawa i trupmeter. Czytery modele na przykładzie których widać jak zmieniło się wykonanie wyprasek modelu niby tego samego samolotu ciekawe i pouczające zawierające aspekt dydaktyczny rozwoju technologii. W sumie tak pewnie italeri chyba ze polecasz jakis innej firmy do 100 ziko? Chyba ze jakis inny samolot z nietypowym malowanie np ten italeri tyle ze niedostepny jest Edytowane 6 Kwietnia 2021 przez DamianosPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 6 Kwietnia 2021 Share Napisano 6 Kwietnia 2021 (edytowane) https://www.playergames.pl/italeri/italeri-71184-172-mig-29a-fulcrum-model-set.html 48 pln plus 16 dosyłka dwie farbki valleo pędzelek i gówniany kleik Edytowane 6 Kwietnia 2021 przez Focus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 6 Kwietnia 2021 Share Napisano 6 Kwietnia 2021 5 godzin temu, Focus napisał: Ten Mig może być początkiem ciekawej kolekcji następny będzie Mig firmy italeri następnie hasegawa i trupmeter. Czytery modele na przykładzie których widać jak zmieniło się wykonanie wyprasek modelu niby tego samego samolotu ciekawe i pouczające zawierające aspekt dydaktyczny rozwoju technologii. Bardzo dobry pomysł. Ja sam buduję taką tego typu kolekcję ale w oparciu o modele samolotu F-104 Starfighter a także F-4 Phantom II i F-14 Tomcat. Tego typu kolekcje właśnie bardzo dobrze pokazują i uświadamiają jak zmieniało się projektowanie modeli redukcyjnych i ma to właśnie walor edukacyjny. Zgadzam się w pełnej rozciągłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 7 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) 18 godzin temu, Focus napisał: https://www.playergames.pl/italeri/italeri-71184-172-mig-29a-fulcrum-model-set.html 48 pln plus 16 dosyłka dwie farbki valleo pędzelek i gówniany kleik Sprawdzałem wysyłke to tylko DPD to nie chce . Tylko paczkomat albo wcale. Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez DamianosPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 30 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2021 Pierwszy raz malowane aerografem to dopiero początki. Malowana emalia Humbrol 154 1ml farby+1ml Tamiya X-20 Czyli w proporcji 1/1? Przesiadam sie po emaliach na akryle ale nvm jakiej firmy. To jeszcze trzeba popracowac nad jakością zdjec i bedzie git. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 1 Maja 2021 Autor Share Napisano 1 Maja 2021 (edytowane) Czerwony poszedł. Tak ta litera C to kolor gdzie miałem malowac ale nie zakryło ołówka.. Drugiej strony nie dałem bo swiezo malowane. Edit po 10 godzinach Farba Humbrol 60 Edytowane 1 Maja 2021 przez DamianosPL 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 1 Maja 2021 Share Napisano 1 Maja 2021 To trzeba ją było jeszcze raz podkładem zajechać przed kolorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 1 Maja 2021 Autor Share Napisano 1 Maja 2021 (edytowane) 48 minut temu, Tap-chan napisał: To trzeba ją było jeszcze raz podkładem zajechać przed kolorem Myslałem ze zakryje bo czerwony nalezy do kolorów ciemniejszych niz zółty. Wiec malowałem od jasnego do ciemnego. Edytowane 1 Maja 2021 przez DamianosPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 1 Maja 2021 Share Napisano 1 Maja 2021 Ja miałem nauczkę na Su-35, żaden z kolorów nie chciał zakryć ołówka. W miejscach, gdzie miałem litery po prostu na gotową farbę dałem taki sam surfacer jak pod i na to znowu kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 1 Maja 2021 Autor Share Napisano 1 Maja 2021 Godzinę temu, Tap-chan napisał: Ja miałem nauczkę na Su-35, żaden z kolorów nie chciał zakryć ołówka. W miejscach, gdzie miałem litery po prostu na gotową farbę dałem taki sam surfacer jak pod i na to znowu kolor. Dziekuje za rade bede pamietał na przyszłosc zeby nie pisac ołowkiem tylko sobie wydrukuje na drukarce malowanie i sobie poloze obok zebym widział jakim kolorem gdzie pomalowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 2 Maja 2021 Autor Share Napisano 2 Maja 2021 (edytowane) Farbie tamiya podziękuję za zjeba.....nie malowania...... Ląduje w koszu. Humbrol to humbrol a nie jakiś Szajs tamiyowski. Jeszce ciężko było domyc aerograf po tym tamiyowskim szmelcu. A humbrol elegancko się czyściło. Proporcja farba 1.25+1.25 rozcieńczalnik Edytowane 2 Maja 2021 przez DamianosPL 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 2 Maja 2021 Share Napisano 2 Maja 2021 Nie Tamiya syf, tylko akryle syf. Weź emalie z tamki i będziesz pan zadowolony, albo gunze c lub inne nie na wodzie/wódzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi