abtb Napisano 1 Maja 2021 Share Napisano 1 Maja 2021 (edytowane) Witam Jak zauważyłem, trochę się w portfolio zakotłowało. A z tego wynika prosty wniosek - nie ma co zwlekać z galerią końcową, bo nikt tu nie zajrzy i "serduszka" nie wlepi Ale lećmy po kolei: Model - model Hasegawy z dwupaka Hasegawy. Prosto z pudła zrobić się nie da. A się nie da bo w pudle jest wersja "D" Ale na szczęście przeróbek jest niewiele i wszystko co do tego potrzebne trzeba poszukać w innych pudłach Hasegawy. Wersja TF-104G powstała w oparciu o płatowiec "G" a więc ma wzmocnioną konstrukcję i należało dać szersze opony, pokrywy podwozia z przetłoczeniami oraz dyszę o właściwych rozmiarach. Plus oczywiście właściwe fotele dla załogantów Malowanie - Kalki użyte do oznaczenia latawca pochodzą z trzech modeli: oznaczenia indywidualne pochodzą z zestawu Matchboxa TF-104G rocznik 1986 bodajże - o dziwo bardzo dobre i ładnie reagujące na płyny. Jedyna wada to trochę gruby film. Oznaczenia przynależności państwowej to kalki Italeri made by Cartograf z zestawu F-104A/C a "eksploatacja" to z kolei kalki Revella z zestawu F-104C "Uzbrojenie" to zasobniki szkolne/szkoleniowe SUU-20 z zestawu uzbrojenia Hasegawy cz. III Podsumowując: TF-104G z 418 Eskadry Szkolnej Myśliwców Szkolnych, 58 Skrzydło Szkoleniowe Myśliwców Taktycznych, Baza Sił Powietrznych w Luke, Arizona, 1976r. Tradycyjnie już , fotki mi nie wyszły ale trudno, takie są uroki mojej "fotografii" I tradycyjnie już napiszę, że można pif pafać Edytowane 7 Czerwca 2022 przez abtb 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 1 Maja 2021 Share Napisano 1 Maja 2021 (edytowane) Hmm. widzę dzisiaj u Kolegi taka nocna ; i zaraz Ktoś napisze z pretensjami że o tej porze to nie zaśnie itd. itp..... Dla mnie nie ma problemu, a śledzik prima sort; jakby od Lisner'a Edytowane 2 Maja 2021 przez Slawek_26869 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 1 Maja 2021 Share Napisano 1 Maja 2021 Trzeba było znowu zadzwonić po majstra. Adres Twój znam to przed cykaniem nowych fotek może zdąży dojść nowy brystol aby to tło było jak należy Model: bardzo ładny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Maja 2021 Share Napisano 1 Maja 2021 No kolejny i to jeszcze dwumiejscowy. Efekt bardzo dobry, szkoda tylko że nie Belg . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 Maja 2021 Autor Share Napisano 1 Maja 2021 25 minut temu, rudy0007 napisał: nowy brystol aby to tło było jak należy Trochę modeli się lepi to i brystol szybko "wysiada" 2 minuty temu, barszczo napisał: szkoda tylko że nie Belg Co wy macie z tą Belgią? Medale jakieś rozdają w ambasadzie ? Informacyjnie informuję, że trzy kolejne też nie będą z Belgii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 1 Maja 2021 Share Napisano 1 Maja 2021 57 minut temu, abtb napisał: Informacyjnie informuję, że trzy kolejne też nie będą z Belgii To jeszcze będą 3 ?Model bardzo ładny, a zdjęcia można było trochę rozświetlić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 2 Maja 2021 Share Napisano 2 Maja 2021 Mnie to te monochromatyczne zdjęcia pasują, jeszcze raz napiszę że pomimo jednobarwności świetnie wygląda. Dużo "szkła" ładnie ubogaca model. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 2 Maja 2021 Share Napisano 2 Maja 2021 9 godzin temu, Slawek_26869 napisał: zaraz Ktoś napisze z pretensjami że o tej poże Co za niewdzięcznicy.Normalnie brak słów.Siedzi kolega po nocach by było co oglądać a tu takie coś. Tradycyjnie jak to u kolegi model cymesik.Ten " bąbel" z przodu robi robotę.Bardzo się podoba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Maja 2021 Autor Share Napisano 2 Maja 2021 Godzinę temu, Xmen napisał: Ten " bąbel" z przodu robi robotę. Ten przed wiatrochronem? To czujnik czegoś tam do wyczuwania czegoś tam. Ale za dobrze się nie znam. Jedne mają, inne nie 8 godzin temu, lesio-69 napisał: To jeszcze będą 3 Dwa już są gotowe, a trzeci "prawie że" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 2 Maja 2021 Share Napisano 2 Maja 2021 19 minut temu, abtb napisał: Ten przed wiatrochronem? Przed jakim wiatrochronem? Ta cała szklarnia.Generalnie dwuosobowa 104 bardziej mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Maja 2021 Autor Share Napisano 2 Maja 2021 3 minuty temu, Xmen napisał: Ta cała szklarnia. Aha, już kumam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 2 Maja 2021 Share Napisano 2 Maja 2021 Ależ rozsmakowałeś się w tych śledzikach. Przyznaje że i ten bardzo smakowy. Piekna praca 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 2 Maja 2021 Share Napisano 2 Maja 2021 Bardzo fajny, podoba się Wuju... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Maja 2021 Autor Share Napisano 2 Maja 2021 Dziękuję wszystkim za opinie o "najświeższym" śledziu. Cieszy mnie, że się jeszcze nie przejadły, tym bardziej, że za tydzień kolejny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 2 Maja 2021 Share Napisano 2 Maja 2021 Podoba mi się i przyglądam się z zaciekawieniem. Mój turek już jest coraz bliżej horyzontu, więc niedługo będzie kolejny śledź. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 2 Maja 2021 Share Napisano 2 Maja 2021 Przepraszam za ewentualne "zaśmiecanie" galerii, ale czuję się zmuszony do wyjaśnienia Koledze Xmenowi 8 godzin temu, Xmen napisał: Co za niewdzięcznicy.Normalnie brak słów.Siedzi kolega po nocach by było co oglądać a tu takie coś. Proszę Kolegę o "nie wyrywanie" cytatu z kontekstu; bo nie miałem na myśli że o późnej porze została wstawiona galeria, ale o tradycyjną u Kolegi "Alfabetycznego" (tłumaczę: KAWĘ) serwowaną do galerii i ewentualne pretensje oglądających że nie będą moglo po niej zasnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 2 Maja 2021 Share Napisano 2 Maja 2021 Śledzik prima sort, bardzo fajnie wyszło malowanie Czekam na kolejne śledzie. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 2 Maja 2021 Share Napisano 2 Maja 2021 17 minut temu, Slawek_26869 napisał: Proszę Kolegę o "nie wyrywanie" cytatu z kontekstu; Oczywiście.Przyjąłem o wiadomości.Jak głosi staropolskie przysłowie" Mówisz i masz" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 3 Maja 2021 Share Napisano 3 Maja 2021 Bardzo ładny. Masz dryg do tych F 104 :). 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 4 Maja 2021 Share Napisano 4 Maja 2021 Widzę, ze mam konkurenta w dziedzinie 104’:). I bardzo mnie to cieszy bo wreszcie jest ktoś kto też lubi te niezwykle i piękne samoloty jakimi są Starfightery. Bardzo przyjemny model tylko ten mocny czarny wash moim zdaniem razi w oczy. Lepszy byłby jakiś ciemniejszy szary bo inaczej wychodzi efekt „kartonówki”. Dlatego ja na swoim użyję szarości. Bardzo ładne malowanie na 200 rocznicę powstania Stanów Zjednoczonych. Mam wspomniany przez Ciebie brytyjski oryginał z Matchboxa (dwa jednomiejscowe stoją na półce ). Jestem ciekaw jak liczna jest Twoja kolekcja Starfighterów ? U mnie to jakieś 100 modeli w skałach 1/144 do 1/32. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 4 Maja 2021 Share Napisano 4 Maja 2021 23 godziny temu, kowal76 napisał: Bardzo ładny. Masz dryg do tych F 104 :). Wreszcie ktoś kto lubi Starfightery bo bałem się, że jedynie ja mam taką fazę na te śledziki w różnych sosach :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 4 Maja 2021 Share Napisano 4 Maja 2021 W dniu 2.05.2021 o 13:59, abtb napisał: Dziękuję wszystkim za opinie o "najświeższym" śledziu. Cieszy mnie, że się jeszcze nie przejadły, tym bardziej, że za tydzień kolejny Takie śledzie to przysmaki i takie śledzie się nie przejadają :). Czekam na kolejne Twoje śledzie :). U mnie jeden dwumiejscowy w 144 z Revella czeka na montaż a poza tym chwilowa odskocznia od krotkoskrzydłych w postaci Mirage IIIE z Hellera w edycji Mister Crafta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 4 Maja 2021 Autor Share Napisano 4 Maja 2021 15 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: tylko ten mocny czarny wash moim zdaniem razi w oczy. NIGDY nie używałem czarnego washa 15 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Lepszy byłby jakiś ciemniejszy szary Otóż to. Model zwashowałem "Naturalnym szarym" 15 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Jestem ciekaw jak liczna jest Twoja kolekcja Starfighterów Na chwilę obecną - 12 sztuk 15 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Czekam na kolejne Twoje śledzie Będzie do niedzielnej kawy W dniu 1.05.2021 o 23:25, barszczo napisał: szkoda tylko że nie Belg Ależ człowiek ślepy Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce Jesień belgijskich Starfigterów czyli TF-104G Ładna sztuka wtedy wyszła koledze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 4 Maja 2021 Share Napisano 4 Maja 2021 19 minut temu, abtb napisał: NIGDY nie używałem czarnego washa Otóż to. Model zwashowałem "Naturalnym szarym" Na chwilę obecną - 12 sztuk Będzie do niedzielnej kawy Ależ człowiek ślepy Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce Jesień belgijskich Starfigterów czyli TF-104G Ładna sztuka wtedy wyszła koledze Ten wash wygląda mi na zdjęciach jakby był czarny a nie szary. 12 sztuk to już fajna kolekcja. Planujesz rozwijać kolekcję 104? Jakieś inne skale niż 72 ? Ja chciałbym jeszcze dwumiejscowego z Revella i 48 z AMK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Maja 2021 Autor Share Napisano 5 Maja 2021 7 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Planujesz rozwijać kolekcję 104? Nie, cała "Ławica śledzi" będzie liczyć "tylko" 15 sztuk. 7 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Jakieś inne skale niż 72 ? Raczej nie przewiduję. 7 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Ten wash wygląda mi na zdjęciach jakby był czarny a nie szary. Taki niestety jest urok gotowca: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi