jmx62 Napisano 14 Maja 2021 Share Napisano 14 Maja 2021 (edytowane) Witam! Mam pytanie w sprawie modeli Wellingtonów 1/72 Który model będzie lepszy pod względem sklejalności, spasowania części no i w miarę zeby leżał na planach bez jakichś większych odchyleń. Na uwadze mam Trumpeter 01627 Wellington Mk.III lub Airfix 08019 Vickers Welington Mk.IA/C. Edytowane 14 Maja 2021 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 14 Maja 2021 Share Napisano 14 Maja 2021 Krótko: Airfix. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 14 Maja 2021 Share Napisano 14 Maja 2021 Trampek Mark III wygląda dobrze. Szczegółowy, polskie kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 14 Maja 2021 Autor Share Napisano 14 Maja 2021 No i masz, tego się mogłem spodziewać. Jak to mówi przysłowie: gdzie dwóch Polaków tam trzy opinie. Jeden mówi: Airfix, drugi wali prosto z mostu: Trampek. No i super, dalej jestem w czarnej du... Proszę o kolejne opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 14 Maja 2021 Share Napisano 14 Maja 2021 (edytowane) No bo Trampka mam, a Airfixa chcę mieć Mam jeszcze Revella Mark II - kiedyś się o tym kolega z abecadłem na plecach się wypowiadał, że ogólnie może być. Kupuj jak leci Edytowane 14 Maja 2021 przez WujekAlice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 15 Maja 2021 Share Napisano 15 Maja 2021 Pamiętam że w Trampku było coś nie tak z szerokością gondoli silnikowych i podwoziem, chyba coś za wąskie zrobili, airfix nie kojarzę żeby miał większe problemy, jest jeszcze MPM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 15 Maja 2021 Autor Share Napisano 15 Maja 2021 (edytowane) Revell to chyba przepak Matchboxa. MPM z kolei podobno ma za wąski kadłub w rzucie z góry i to sporo Edytowane 16 Maja 2021 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 15 Maja 2021 Share Napisano 15 Maja 2021 Revell Mark II to nie jest przepak Matchboxa. To ich własne wypraski z 2 połowy lat 90tych. Matchbox robił chyba Mark X. A MPM to jest stary short-run - może być bolesny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 15 Maja 2021 Share Napisano 15 Maja 2021 (edytowane) Revell robił dwa Wellingtony.Mk.X który był przepakiem Matchboxa i Mk.II który z kolei jest przepakiem modelu MPM.Modele MPM mają już swoje lata i zbyt wyraźnie zaznaczone ugięcie płótna na konstrukcji.Miały ten plus że niektóre zestawy miały oznaczenia z polskich dywizjonów.Trumpeter ma problem z podwoziem.Za niskie i za małe koła. Najnowsze zestawy na rynku to modele Airfixa ale też najdroższe. Edytowane 15 Maja 2021 przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 15 Maja 2021 Share Napisano 15 Maja 2021 Zaraz..Maczbox robił dwa w jednym normalny przód płaski u dołu oraz we to miejsce broda radaru. Revell pakował dokładnie te wypraski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 15 Maja 2021 Share Napisano 15 Maja 2021 2 godziny temu, em napisał: Zaraz..Maczbox robił dwa w jednym normalny przód płaski u dołu oraz we to miejsce broda radaru. Revell pakował dokładnie te wypraski Ale zestaw był podpisany jako Mk X.Nawet niedawno go znalazłem w pudle z modelami do wyrzucenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 15 Maja 2021 Share Napisano 15 Maja 2021 Godzinę temu, Xmen napisał: Nawet niedawno go znalazłem w pudle z modelami do wyrzucenia. Będziesz się smażył w piekle. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 15 Maja 2021 Share Napisano 15 Maja 2021 (edytowane) 23 minuty temu, _OldMan_ napisał: Będziesz się smażył w piekle. Edytowane 15 Maja 2021 przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 15 Maja 2021 Share Napisano 15 Maja 2021 1 godzinę temu, Xmen napisał: Nawet niedawno go znalazłem w pudle z modelami do wyrzucenia. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 15 Maja 2021 Share Napisano 15 Maja 2021 6 godzin temu, Xmen napisał: Ale zestaw był podpisany jako Mk X.Nawet niedawno go znalazłem w pudle z modelami do wyrzucenia. Bozia Ci łapki połamie! Mam Mk.X Italeri (1252), w zestawie trzy rodzaje śmigieł i po dwa rodzaje silników i usterzenia poziomego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 (edytowane) 8 godzin temu, Baas ArK napisał: Mam Mk.X Italeri (1252), w zestawie trzy rodzaje śmigieł i po dwa rodzaje silników i usterzenia poziomego. Bo to model MPMu jest. Wracając do meritum sprawy.Modele Airfixa są najnowsze i z tego co widać najlepiej zdetalowane no i jest 'tona "dodatków .MPM to jednak short run i pewnie trochę pracy będzie wymagał.Revell to przepaki .Italeri to samo.Trumpeter to detal nie powalający na kolana i problem z podwoziem. Gdybym to ja miał wybierać wziął bym Airfixa.Jednak decyzja co wybrać należy do kolegi. Edytowane 16 Maja 2021 przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 1. Trumpeter ma też bardzo głęboki, przesadzone poszycie, wygląda jak stare majty powiewające na wietrze. 2. Pewnie bym brał rzeczywiście Airfixa 3. Matchbox/Revell to rzeczywiście staruszek, ale ma całkiem ładne poszycie - zwłaszcza skrzydeł. Nawet ostatnio robiłęm go z synem, żeby miał frajdę i wyszło tak: No i fajnie się składa. Ergo - może lepiej odmuś/ do świetlicy, klubiku stare modele niż wyrzucać? Porównanie kilku modeli: http://www.hyperscale.com/2010/features/wellingtongrxiv72md_1.htm http://www.hyperscale.com/2009/reviews/kits/trumpeter01628reviewgp_1.htm 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 27 minut temu, socjo1 napisał: Ergo - może lepiej odmuś/ do świetlicy, klubiku stare modele niż wyrzucać? Nie ma nic takiego w okolicy i dlatego wyrzucam. Kiedyś chcieliśmy z kumplem stworzyć taki klubik dla dzieciaków ale po zderzeniu z urzędniczym "betonem" daliśmy sobie spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 16 Maja 2021 Autor Share Napisano 16 Maja 2021 5 godzin temu, Xmen napisał: Modele Airfixa są najnowsze i z tego co widać najlepiej zdetalowane no i jest 'tona "dodatków . Gdybym to ja miał wybierać wziął bym Airfixa. No to wygląda że jednak Airfix stoi najwyżej w rankingu i tego trzeba się trzymać. Trochę szkoda bo na Allegro jest Trumpeter w miarę atrakcyjnej cenie ale jednak lepiej dopłacić i nie boksować się z gorszymi gniotami. Dzięki koledzy za opinie i podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 Na stronie MH kolega może sobie obejrzeć wypraski i porównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 Kupuj Airfixa. Chyba najlepszy detal w tej chwili na rynku. Dodaj do tego lufy z Qb za kilkanaście złociszów (naprawdę dużo dają) oraz maski z AML do malowania kamo. Są specjanie dedykowane do Airfixa. Tylko nie kupuj masek na oszklenie z Montexu bo możesz stracić kasę. Lepiej wydać więcej i kupić edkowe - na 100% będą idealnie pasować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdarek Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 osobiście mam Airfixa i Matchboxa . Ten drugi jest już sklejony i muszę przyznać, że stary poczciwy M... ma coś w sobie i bardzo przyjemnie się go skleja / były polskie kalki/ 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 16 Maja 2021 Autor Share Napisano 16 Maja 2021 Matchboxa kleiłem ze ...40 lat temu, nie pamiętam szczegółów , jakie były kalki, jaka sklejalność(pewnie jak to Matchbox...OK) ale ogólnie wyglądał jak Wellington Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 @Xmenno nie żartuj że wyrzucasz modele...☹ jakie by nie były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 17 Maja 2021 Share Napisano 17 Maja 2021 7 godzin temu, myszaty napisał: @Xmenno nie żartuj że wyrzucasz modele...☹ jakie by nie były. Nie żartuje.Ilość miejsca mam ograniczoną i robiąc miejsce na nowe modele te stare wyrzucam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi