Kamil K. Napisano 19 Listopada 2022 Autor Share Napisano 19 Listopada 2022 Lakier matowy, nieco więcej rdzy na stalowej osłonie i przetarte sreberkiem spawy - jeszcze je stonuję. Wizualnie na razie wiele się nie zmienia, ale też nie ma czasu, żeby więcej podziałać Pozdrowienia! 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 19 Listopada 2022 Autor Share Napisano 19 Listopada 2022 Na tym modelu nie używałem. Jeszcze - może coś tam z ich pomocą zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 26 Listopada 2022 Autor Share Napisano 26 Listopada 2022 Coś tam z podstawką też się dzieje. Pozdrowienia! 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 26 Listopada 2022 Share Napisano 26 Listopada 2022 Co to za płyty drogowe? Znaczy w oryginale, bo na razie trudno zidentyfikować rzeczywiste... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 26 Listopada 2022 Share Napisano 26 Listopada 2022 Szpachlowany korek...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 27 Listopada 2022 Autor Share Napisano 27 Listopada 2022 Nie wiem czy zrozumiałem pytanie, ale Lipstein udzielił prawidłowej odpowiedzi, jeśli o materiał Ci chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krn78 Napisano 30 Listopada 2022 Share Napisano 30 Listopada 2022 Jeśli chodzi o płyty, to night shift pokazał to w jednym ze swoich ostatnich filmików. Pokazał jak zrobić spękania, malowanie.. całkiem efektownie to wygląda, i u niego i tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek Napisano 1 Grudnia 2022 Share Napisano 1 Grudnia 2022 Technicznie czad ale plyty drogowe maja 4 zaczepy do podnoszenia dzwigiem po 2 na dluzszej krawedzi lub na rogach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 2 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2022 W dniu 1.12.2022 o 13:18, Leszek napisał: Technicznie czad ale plyty drogowe maja 4 zaczepy do podnoszenia dzwigiem po 2 na dluzszej krawedzi lub na rogach Prawda, choć widziałem też jakieś płyty, na których ich nie ma/nie jest to tak bardzo widoczne. W każdym razie głównie chodzi o to, że model zasłoni jakieś 90% tych płyt, więc brak wnęk na zaczepy nie będzie kłuł w oczy. Tymczasem... GT-MU się wybrudził. Pozostało trochę jeszcze popracować tu i tam, dodać siatkę maskującą, flagę ukraińską i będzie tego. Pozdrowienia! 9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 3 Grudnia 2022 Share Napisano 3 Grudnia 2022 No i mamy bałkański akcent. Przynajmniej tak mi się wydaje. A model jak zwykle z,,,,,,,y tzn chciałem powiedzieć, że bardzo ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 3 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2022 22 godziny temu, bulik58 napisał: Jak zwykle, model wyglada perfekcyjnie. Moze sie powtorze i to pytanie juz gdzies padlo - guma jest szlifowana dla lepszej przyczeponosci i potem gruntowana ? Jesli tak to jaki/a byl to podklad/gruntowka i kolejne farby? Dzieki za podzielenie sie tajemnica zawodowa. Pisałem o tym parę razy. W starym poradniku jest o tym w sumie najobszerniej - zwłaszcza w rozdziale o T-55. Generalnie zasada malowania i robienia gum się u mnie nie zmieniła. https://www.buymeacoffee.com/afvsinminiature/modelling-tutorial-vehicles-war-bosnia 3 godziny temu, Endrju napisał: No i mamy bałkański akcent. Przynajmniej tak mi się wydaje. A model jak zwykle z,,,,,,,y tzn chciałem powiedzieć, że bardzo ładny. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 5 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2022 Przyszedł czas na zrobienie siatki maskującej. Badałem delikatnie temat przy Hellcatcie, ale jednak tutaj był do zrobienia kawał niewdzięcznej siaty. Z grubsza zrobiłem podobnie jak tam - mieszając siatkę AK z pofarbowaną gazą. Ułożenie na boku wzorowałem na oryginale - będą potrzebne drobne poprawki. Następnie pomalowałem siatkę różnymi odcieniami zielonego, brązów i żóto-piaskowych kolorków Vallejo. Jestem umiarkowanie zadowolony. Myślałem, że będzie gorzej/trudniej, jakoś poszło i w oczy (chyba) nie kłuje. Pozdrowienia! 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 5 Grudnia 2022 Share Napisano 5 Grudnia 2022 Wydaje mi się, że powinna być bardziej postrzępiona. W kilku miejscach wyprasowana jak obrus na święta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 11 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2022 Popracowałem jeszcze trochę nad siatką maskującą. Dokleiłem ją tu i tam, postrzępiłem tu i ówdzie. Dodałem parę pasków i sznureczków. Kolorki, których używałem: Pozdrowienia! 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 16 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2022 Dodane trochę "mokrego" brudu i innych takich syfów: Doszła też flaga - gotowa bodaj w 3 czy 4 podejściu, więc już nie mam ani siły ani ochoty poprawiać. Podobieństwo jakieś tam jest, mogło być lepiej, ale jak na projekt ślimaczący się od 2021 roku, to mi już wystarczy... Pozdrowienia! 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 16 Grudnia 2022 Share Napisano 16 Grudnia 2022 świetny jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 16 Grudnia 2022 Share Napisano 16 Grudnia 2022 Super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 16 Grudnia 2022 Share Napisano 16 Grudnia 2022 Super ta flaga. Może jakiś mały tutorial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 17 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2022 Dzięki za opinie! Fajnie, że się podoba W dniu 16.12.2022 o 16:03, panDespota napisał: Super ta flaga. Może jakiś mały tutorial Myślę, że śmiało mogę odesłać znowu tu: https://www.buymeacoffee.com/afvsinminiature/modelling-tutorial-vehicles-war-bosnia - tym razem rozdział o ZSU-57-2. Ogólnie zasada z flagą jest ta sama, co z plandeką, bo tu i tu mamy rękawiczkę nitrylową. Dodam tylko, że warto ją ciąć świeżutkim ostrzem skalpela, najłatwiej cięło mi się mając pod spodem kartkę papieru - wtedy się nie strzępi. Głównie z tym miałem problem, bo moje rękawiczki albo jakieś zleżałe już, albo ja nieporadny. Po drodze jak to zawsze - coś tam się schrzaniło raz i drugi i stanęło dopiero na 3 fladze jako tej ostatecznej. W tym wypadku odwróciłem tylko kolejność i najpierw pomalowałem barwy ukraińskie, a potem dopiero dokleiłem do anteny i ukształtowałem - z pomocą kleju CA. Tyle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 26 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2022 Cześć, Wesołych Świąt wszystkim - tak na wstępie. Ostatnio pokazywałem podstawkę bez kolorów, więc czas nadrobić i pokazać, co tam dalej się działo. Bazowe kolory położone aerografem... Potem delikatnie podmalowane detale akrylami Vallejo - jakieś kamyczki, delikatne płukanki na płyty betonowe, podciągnięte ciemnymi kolorami pęknięcia w płytach.... ... i przymiarka z modelem - jak widać, jest ciasno. Jeszcze podziałam trochę z jakimiś emaliami, olejami, dojdzie trochę kurzu, śmieci i odrobina roślinności. Strasznie mi się już nie chce... Tyłek temu modelu oczywiście nie będzie tak wisiał w próżni za podstawką - robiąc zdjęcia nie zwróciłem na to uwagi. Pozdrowienia! 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi