Thalgonis Posted November 2, 2021 Share Posted November 2, 2021 (edited) Ciałko, jak „wiadomo”, szkopy we wszystkim musiały być pierwsze Cholera wie, czy amerykańce nie wzorowały się ze swoim V-22 Osprey właśnie na zdobytych szwabskich planach Za WiKi: Weserflug P.1003, był dwumiejscowym niemieckim samolotem zaprojektowanym w 1938 roku przez firmę Weserflug. Celem projektu było skonstruowanie wojskowego samolotu z wirnikiem przechyłowym o właściwościach VTOL do wykorzystania w czasie II wojny światowej. Na początku 1938 roku opracowano plany samolotu z wirnikiem przechyłowym, a projekt, nazwany P.1003, uzyskał poparcie Ministerstwa Lotnictwa. Samolot był górnopłatem o dość konwencjonalnym kadłubie. Posiadał śmigło na każdej końcówce skrzydła. Pojedynczy silnik Daimler-Benz DB 600 był zamontowany pośrodku kadłuba, a wały napędowe łączyły silnik ze śmigłami, które były wyjątkowo duże - ich średnica wynosiła 4 metry, podczas gdy w podobnym samolocie śmigła miałyby średnicę 2 metrów. Samolot nigdy nie został zbudowany z powodu złożoności systemu VTOL. Stare Kino Edited November 3, 2021 by Thalgonis 13 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted November 2, 2021 Share Posted November 2, 2021 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolekcjoner WP Posted November 2, 2021 Share Posted November 2, 2021 Model piękny! Nie wiedziałem, że ktoś wypuścił model tej maszyny w plastiku. Na luft46 podają tylko żywiczny model http://www.luft46.com/misc/wes1003.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thalgonis Posted November 2, 2021 Author Share Posted November 2, 2021 Dziękuję Panowie Myślę, że pod kątem szukania jakichkolwiek modeli warto zaglądać na stronę Scalemates - tam jest naprawdę wszystko 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamo722 Posted November 3, 2021 Share Posted November 3, 2021 Nawet nie miałem pojęcia że takie coś zaistniało . Coraz fajniejsze i ciekawsze modele robisz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thalgonis Posted November 3, 2021 Author Share Posted November 3, 2021 39 minut temu, Adamo722 napisał: Nawet nie miałem pojęcia że takie coś zaistniało . Coraz fajniejsze i ciekawsze modele robisz Dzięki Ale to jednak nie zaistniało fizycznie „za niemca” tylko na papierze… Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xmen Posted November 3, 2021 Share Posted November 3, 2021 Taki niemiecki Osprey. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengal Posted November 3, 2021 Share Posted November 3, 2021 Ciekawy 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thalgonis Posted November 3, 2021 Author Share Posted November 3, 2021 51 minut temu, Xmen napisał: Taki niemiecki Osprey. No przeca napisałem we wstępie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapsel Posted November 3, 2021 Share Posted November 3, 2021 Jaki cudak świetna robota i ciężko oderwać wzrok od zdjęć 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wuwumaster Posted November 3, 2021 Share Posted November 3, 2021 Ciekawa maszyna, kapitalny model Pozdr ww P.s. mogę tylko pomarudzic (dla sportu) że skoro konstrukcja z 1938 to powinna być w kanciaste RLM70/71, no chyba że ktoś sobie przypomniał o projekcie w 1944 to późne barwy ujdą 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Usul Posted November 3, 2021 Share Posted November 3, 2021 Wow, niemiecki osprey! Super model, super malowanie, super temat, gratki ! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotr2498 Posted November 3, 2021 Share Posted November 3, 2021 (edited) Fajny i ciekawy model, tylko zastanawia mnie ta różnica w ułożeniu swastyk na ogonie, ale jeśli jest to w zasadzie sci-fi to nawet jak by był różowy z swastykami przyklejonymi na kabinę to było by ok Edited November 3, 2021 by piotr2498 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thalgonis Posted November 3, 2021 Author Share Posted November 3, 2021 Dzięki Panowie z tą sfastą to mój mały kiks - nie zauważyłem, że się ”obkręciła” i jak wyschła było już po ptokach… 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
meser111 Posted November 3, 2021 Share Posted November 3, 2021 Świetny model. Pytanie czy w zamyśle to miał być myśliwiec, bombowiec, transportowiec? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blackriver Posted November 3, 2021 Share Posted November 3, 2021 13 godzin temu, Thalgonis napisał: Samolot posiadał wysoko zamontowane skrzydła, które można było zawiesić w połowie długości, Na litość boską, czytajcie po skopiowaniu z wikipedi... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thalgonis Posted November 3, 2021 Author Share Posted November 3, 2021 1 minutę temu, blackriver napisał: Na litość boską, czytajcie po skopiowaniu z wikipedi... Masz rację Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted November 3, 2021 Share Posted November 3, 2021 Bardzo ładnie zrobiony i ciekawy model 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kozborn Posted November 3, 2021 Share Posted November 3, 2021 Widzę, że w kabinie wolno palić 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts