Thalgonis Napisano 2 Listopada 2021 Share Napisano 2 Listopada 2021 (edytowane) Ciałko, jak „wiadomo”, szkopy we wszystkim musiały być pierwsze Cholera wie, czy amerykańce nie wzorowały się ze swoim V-22 Osprey właśnie na zdobytych szwabskich planach Za WiKi: Weserflug P.1003, był dwumiejscowym niemieckim samolotem zaprojektowanym w 1938 roku przez firmę Weserflug. Celem projektu było skonstruowanie wojskowego samolotu z wirnikiem przechyłowym o właściwościach VTOL do wykorzystania w czasie II wojny światowej. Na początku 1938 roku opracowano plany samolotu z wirnikiem przechyłowym, a projekt, nazwany P.1003, uzyskał poparcie Ministerstwa Lotnictwa. Samolot był górnopłatem o dość konwencjonalnym kadłubie. Posiadał śmigło na każdej końcówce skrzydła. Pojedynczy silnik Daimler-Benz DB 600 był zamontowany pośrodku kadłuba, a wały napędowe łączyły silnik ze śmigłami, które były wyjątkowo duże - ich średnica wynosiła 4 metry, podczas gdy w podobnym samolocie śmigła miałyby średnicę 2 metrów. Samolot nigdy nie został zbudowany z powodu złożoności systemu VTOL. Stare Kino Edytowane 3 Listopada 2021 przez Thalgonis 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Listopada 2021 Share Napisano 2 Listopada 2021 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 2 Listopada 2021 Share Napisano 2 Listopada 2021 Model piękny! Nie wiedziałem, że ktoś wypuścił model tej maszyny w plastiku. Na luft46 podają tylko żywiczny model http://www.luft46.com/misc/wes1003.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 2 Listopada 2021 Autor Share Napisano 2 Listopada 2021 Dziękuję Panowie Myślę, że pod kątem szukania jakichkolwiek modeli warto zaglądać na stronę Scalemates - tam jest naprawdę wszystko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 3 Listopada 2021 Share Napisano 3 Listopada 2021 Nawet nie miałem pojęcia że takie coś zaistniało . Coraz fajniejsze i ciekawsze modele robisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 3 Listopada 2021 Autor Share Napisano 3 Listopada 2021 39 minut temu, Adamo722 napisał: Nawet nie miałem pojęcia że takie coś zaistniało . Coraz fajniejsze i ciekawsze modele robisz Dzięki Ale to jednak nie zaistniało fizycznie „za niemca” tylko na papierze… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 3 Listopada 2021 Share Napisano 3 Listopada 2021 Taki niemiecki Osprey. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 3 Listopada 2021 Share Napisano 3 Listopada 2021 Ciekawy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 3 Listopada 2021 Autor Share Napisano 3 Listopada 2021 51 minut temu, Xmen napisał: Taki niemiecki Osprey. No przeca napisałem we wstępie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 3 Listopada 2021 Share Napisano 3 Listopada 2021 Jaki cudak świetna robota i ciężko oderwać wzrok od zdjęć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 3 Listopada 2021 Share Napisano 3 Listopada 2021 Ciekawa maszyna, kapitalny model Pozdr ww P.s. mogę tylko pomarudzic (dla sportu) że skoro konstrukcja z 1938 to powinna być w kanciaste RLM70/71, no chyba że ktoś sobie przypomniał o projekcie w 1944 to późne barwy ujdą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 3 Listopada 2021 Share Napisano 3 Listopada 2021 Wow, niemiecki osprey! Super model, super malowanie, super temat, gratki ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 3 Listopada 2021 Share Napisano 3 Listopada 2021 (edytowane) Fajny i ciekawy model, tylko zastanawia mnie ta różnica w ułożeniu swastyk na ogonie, ale jeśli jest to w zasadzie sci-fi to nawet jak by był różowy z swastykami przyklejonymi na kabinę to było by ok Edytowane 3 Listopada 2021 przez piotr2498 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 3 Listopada 2021 Autor Share Napisano 3 Listopada 2021 Dzięki Panowie z tą sfastą to mój mały kiks - nie zauważyłem, że się ”obkręciła” i jak wyschła było już po ptokach… 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser111 Napisano 3 Listopada 2021 Share Napisano 3 Listopada 2021 Świetny model. Pytanie czy w zamyśle to miał być myśliwiec, bombowiec, transportowiec? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackriver Napisano 3 Listopada 2021 Share Napisano 3 Listopada 2021 13 godzin temu, Thalgonis napisał: Samolot posiadał wysoko zamontowane skrzydła, które można było zawiesić w połowie długości, Na litość boską, czytajcie po skopiowaniu z wikipedi... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 3 Listopada 2021 Autor Share Napisano 3 Listopada 2021 1 minutę temu, blackriver napisał: Na litość boską, czytajcie po skopiowaniu z wikipedi... Masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 3 Listopada 2021 Share Napisano 3 Listopada 2021 Bardzo ładnie zrobiony i ciekawy model 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 3 Listopada 2021 Share Napisano 3 Listopada 2021 Widzę, że w kabinie wolno palić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi