Skocz do zawartości

He111 H-6, ICM 48262, 1:48

Skaidrus

Rekomendowane odpowiedzi

Budowa tego modelu była dosyć dziwnym doświadczeniem, bo minęło trochę czasu od sklejenia poprzedniego samolotu i pewnych rzeczy musiałem uczyć się od nowa. Budowa ogólnie była pozbawiona nerwowych momentów. Najbardziej dało mi w kość spasowanie skrzydła i kadłuba, aczkolwiek w jakiejś części był to efekt popełnionych wcześniej błędów. Jestem zadowolony ze zróżnicowania powierzchni, aczkolwiek na zdjęciach nie widać tego zbyt dobrze. Pokonała mnie pogoda i pora roku. Niestety dużo złego zrobiły maski Montexu. Kilka razy zostawiły klej na modelu, szczególnie na swastyce. Zauważyłem też, że pomarańczowe Hataki mają tendencje do odchodzenia razem ze ściąganą maską. Wnętrze malowałem AK RC i tam nie było tego problemu.

Do budowy użyłem masek Montexu (odradzam), kół Eduarda, luf Mastera, klap podwozia i wlotów powietrza Quickboost. Te ostatnie mają sens tylko gdy ktoś otwiera silnika. W innym wypadku nie widać jak sprawę uprościł ICM. Jest też Big Ed, choć niewiele z tego widać, bo najwięcej dodatków to wnętrze. Na dodatek padł mi telefon i nie mam zdjęć tegoż wnętrza. Jak zwykle para w gwizdek, ale nie zamierzam z tego rezygnować 😉 Ogólnie model sympatyczny w sklejaniu i dobrze spasowany. W kolejce czeka Invader 😉

DSC_0058x.jpg

DSC_0060x.jpg

DSC_0062x.jpg

DSC_0063x.jpg

DSC_0064x.jpg

DSC_0066x.jpg

DSC_0070x.jpg

DSC_0075x.jpg

DSC_0076x.jpg

DSC_0077x.jpg

DSC_0078x.jpg

• Like 18

Bardzo ładny samolot, chciałbym go kiedyś mieć.

Twój model jest czysto sklejony i mimo przewagi ciemnych tonacji widać urozmaicenie ciemnych powierzchni , więc nie ma nudy.

Bardzo mi się podoba, szkoda tych zdjęć ze środka.

Co teraz? Ju-87?

• Like 1

Godzinę temu, zaruk napisał:

Bardzo ładny samolot, chciałbym go kiedyś mieć.

Twój model jest czysto sklejony i mimo przewagi ciemnych tonacji widać urozmaicenie ciemnych powierzchni , więc nie ma nudy.

Bardzo mi się podoba, szkoda tych zdjęć ze środka.

Co teraz? Ju-87?

Dziękuję za pozytywy :) Ju-87 już skleiłem, gdzieś tam powinien być w galerii. Teraz pracuję nad najpiękniejszym czołgiem w historii:

1 (2).jpg

A ja poproszę kolegę - może być na PW, co by tu w galerii nie śmiecić - o „uzasadnienie” określenia „... Najbardziej dało mi w kość spasowanie skrzydła i kadłuba, aczkolwiek w jakiejś części był to efekt popełnionych wcześniej błędów....”  :)

Właśnie przymierzałem się do pierwszego cięcia właśnie tego modelu ICM ale po przeczytaniu powyższego ręka mi ździebko zadrżała :D   Ponieważ dalej piszesz, iż model jest dobrze spasowany, więc chętnie bym poznał te popełnione przez Kolegę błędy, która to wiedza pewnie zapobiegnie popełnieniu ich przeze mnie :glupek: :D 

12 minut temu, Thalgonis napisał:

A ja poproszę kolegę - może być na PW, co by tu w galerii nie śmiecić - o „uzasadnienie” określenia „... Najbardziej dało mi w kość spasowanie skrzydła i kadłuba, aczkolwiek w jakiejś części był to efekt popełnionych wcześniej błędów....”  :)

Właśnie przymierzałem się do pierwszego cięcia właśnie tego modelu ICM ale po przeczytaniu powyższego ręka mi ździebko zadrżała :D   Ponieważ dalej piszesz, iż model jest dobrze spasowany, więc chętnie bym poznał te popełnione przez Kolegę błędy, która to wiedza pewnie zapobiegnie popełnieniu ich przeze mnie :glupek: :D 

Gdy składałem elementy na sucho to skrzydła pasowała idealnie. Gdy doklejałem je po pomalowaniu wnętrza i dodaniu kadłubowego wzmocnienia skrzydła okazało się, że na górze jest luka, szczególnie po lewej stronie - zdjęcie 1. Na dole zaś było trochę ciasno - zdjęcie 2. Widać nieudolne próby dorabiania nitów. Z perspektywy czasu uważam, że te powierzchnie nie zostały wyprowadzone na odpowiednim poziomie. Zapewne powinienem był poświęcić więcej uwagi elementom wskazanym na zdjęciu 3 - tu upatruję głównej przyczyny problemu. Przy okazji przypomniało mi się, że kołki mocujące na skrzydłach miały za dużą średnicę w stosunku to odpowiadających im otworów. Ale to jest drobiazg. 

A model jest naprawdę przyjemny w sklejaniu, więc nie wahaj się ani chwili. Moje uchybienia warsztatowe nie powinny wpływać na wysoką ocenę poziomu produktu ICM.

1.jpg

2.jpg

3.png

• Thanks 1

Jako że ulepiłem kiedyś takie cudo dołożę swoje pięć groszy. Nie miałem problemu przy składaniu tego giganta jeśli chodzi o spasowanie skrzydeł z kadłubem. Muszę powiedzieć że to kawał pięknie wykonanej przez Ciebie roboty, tym bardziej że po przerwie. Są jednak dwie rzeczy do których muszę się doczepić tj. ślady za gondolami silników które dla mnie są zbyt mocne i lotki które u Ciebie są opuszczone. Po za tym na prawdę wielkie gratulacje.   

17 godzin temu, M.A.V. napisał:

bardzo mi się podoba  :brawo:

dodatkowy plusik ode mnie za uzbrojenie torpedowe  :super:

potwierdzam, torpedy robią na spodzie robotę.

Wyszedł bardzo fajny, szkoda, że nie widać zbytnio kokpitu.

Ogólna ocena bardzo pozytywna.

Jedyne do czego można a wręcz trzeba się przyczepić to błędne wychylenie lotek, nie mogą być wychylone jednakowo a mają być różnicowo czyli jedna w dół to druga w górę, i tyle.

19 godzin temu, jmx62 napisał:

Jedyne do czego można a wręcz trzeba się przyczepić to błędne wychylenie lotek, nie mogą być wychylone jednakowo a mają być różnicowo czyli jedna w dół to druga w górę, i tyle.

W usterzeniu ogonowym też?

31 minut temu, zaruk napisał:

W usterzeniu ogonowym też?

Tam są stery wysokości w górę lub dół i działają razem natomiast skrzydłowe są do skrętów i działają jak jedna w górę to druga w dół żeby był szybszy skręt :wojo:

2 minuty temu, Adamo722 napisał:

Tam są stery wysokości w górę lub dół i działają razem natomiast skrzydłowe są do skrętów i działają jak jedna w górę to druga w dół żeby był szybszy skręt :wojo:

Trochę to inaczej działa. Ster kierunku (statecznik pionowy) powoduje skręt samolotu w lewo/prawo, a lotki powodują obrót wokół osi wzdłużnej samolotu. Pilot może dokonać skrętu za pomocą steru kierunku, lub korzystając jednocześnie z lotek i steru wysokości.

5 minut temu, Roland_Sebastian napisał:

Trochę to inaczej działa. Ster kierunku (statecznik pionowy) powoduje skręt samolotu w lewo/prawo, a lotki powodują obrót wokół osi wzdłużnej samolotu. Pilot może dokonać skrętu za pomocą steru kierunku, lub korzystając jednocześnie z lotek i steru wysokości.

Dokładnie :super: zamiast skrętu powinien być chyba przechył:wojo:

Edytowane przez Adamo722
  • Like 1

W dniu 24.11.2021 o 18:55, jacek napisał:

Jako że ulepiłem kiedyś takie cudo dołożę swoje pięć groszy. Nie miałem problemu przy składaniu tego giganta jeśli chodzi o spasowanie skrzydeł z kadłubem. Muszę powiedzieć że to kawał pięknie wykonanej przez Ciebie roboty, tym bardziej że po przerwie. Są jednak dwie rzeczy do których muszę się doczepić tj. ślady za gondolami silników które dla mnie są zbyt mocne i lotki które u Ciebie są opuszczone. Po za tym na prawdę wielkie gratulacje.   

Cieszę się, że Ci się podoba :) Lotki są ruchome, więc dla bezpieczeństwa ustawiłem je w pozycji neutralnej. Okopcenia to kwestia zależna od konkretnej maszyny. Znalazłem zdjęcie samolotów względnie czystych i okopconych. Wybrałem wariant przybrudzony bo po prostu bardziej mi się podoba.  Inspirowałem się tym zdjęciem z Wiki:

okopcony.jpg

W dniu 25.11.2021 o 09:10, kozborn napisał:

potwierdzam, torpedy robią na spodzie robotę.

Wyszedł bardzo fajny, szkoda, że nie widać zbytnio kokpitu.

Dzięki :) Zdjęcia kokpitu wstawię jak telefon wróci z serwisu 😉