Moses Napisano 3 Grudnia 2021 Share Napisano 3 Grudnia 2021 No to jak wszyscy sklejamy Hasegawe, to wyciągnąłem z czeluści magazynka takiego strucla, może to mnie wreszcie zmobilizuje do ogarnięcia go. A w pudełku, Kalkomanie od Starfighter Decals, żywiczny kokpit True Details i silnik Qyickboosta. Czyli wszystko co można dokupić do tego zestawu. Model będzie przedstawiał Corsaira Biały-3 dywizjonu VMF-112 operującego z lotniskowca USS Bennington w przededniu inwazji na Iwo Jime, w lutym 1945 roku 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 3 Grudnia 2021 Share Napisano 3 Grudnia 2021 Wypukłe linie blach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 3 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2021 Powoli są już wspomnieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 3 Grudnia 2021 Share Napisano 3 Grudnia 2021 Zasiadam i czekam na foto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 3 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2021 Więc przejrzałem w jakim stanie jest model. I wygląda to tak. Kadłub jako tako przeryty. Jak to wyszło ocenie po zamknięciu połówek, i psionieciu surfacerem. Kokpit dopasowany do wnętrza. Wszystko ładnie umyte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 3 Grudnia 2021 Share Napisano 3 Grudnia 2021 Nie trzeba malować, plastik w kolorze kamuflażu 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2021 Kto rano wstaje, ten ma ciszę u spokój i może porobić. Jako że koty zakończyły swoje poranne aktywności, a moje kobitki nie zaczęły porannych aktywności, po zaparzeniu kawki wyciągnąłem literaturę dotycząca Corsaira. Efektem było zaszpachlowane kilku niepotrzebnych linii podziałowych, dorobieniu kilku nowych. Ogarnąłem teżnkokpit, wkleiłem żywiczne pierdółki na boczne ściany, i zrobiłem drążek sterowy. Bije się teraz z myślami czy ingerować w tylnia komorę podwozia i zrobić prawilnie jak powinna być, czy odpuścić sobie, w końcu i tak od spodu nikt samolotów nie ogląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 4 Grudnia 2021 Share Napisano 4 Grudnia 2021 7 minut temu, Moses napisał: od spodu nikt samolotów nie ogląda 8 minut temu, Moses napisał: Bije się teraz z myślami czy ingerować w tylnia komorę podwozia i To jest to samo co ładowanie blaszek do kokpitu w 1:72... nikt tego nie widzi, chyba, że w relacji na forach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2021 I tak i nie, Czasami kokpity nawet w 72 mają duża szklarnie, i tam warto wzbogadzić bo faktycznie widać dużo, ale są i maszyny gdzie masz małe okienka przez kóre wpada mało swiatła, i tam faktycznie wrzucanie zywic czy blach to sztuka dla sztuki. Jak mawia stare polskie przysłowie, "znaj proporcjum, mocium panie " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 5 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2021 Wczoraj psiklem czarnym surfacerem a dziś z rana poszedł Interior Green Model Mastera. Następnie przetarłem wszystko żółtą Tamiyką Następnie pomalowałem panele zgodnie z oryginałem. W tym wypadku, zamiast czarnego, użyłem German Grey od Vallejo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 6 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2021 Zmalowalem do końca kokpit. Odpuściłem wszelakie washe, bo i tak w tej skali w tej wielkości to przerost formy nad treścią 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 No no no... Bardzo ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 6 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2021 No to ten, prace idą pod czujnym okiem kontroli jakości 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 12 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2021 (edytowane) Dziś niewiele do przodu. Wyciągnąłem stary numer ATL, i wziąłem się za usterzenie, chwila moment i siedziało już na miejscu. W maszynach z silnikiem gwiazdowym, wg mnie duże znaczenie na odbiór modelu ma sam silnik. Jeżeli będzie bardzo słabo wykonany będzie to rzutowało na model. Dlatego czasami warto zainwestować te kilkanaście złotych aby gwiazdy wyglądały konkretnie. Quickboost a obok oryginał Hasegawy, nic więcej chyba nie trzeba dodawać. Jeszcze surówka, przed łoszowaniami. Edytowane 12 Grudnia 2021 przez Moses 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 13 Grudnia 2021 Share Napisano 13 Grudnia 2021 Dobrze idzie. Za pomocnika duuuży plus . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 13 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2021 (edytowane) Metodologia robienia śmigła Psiknąłem białym Primerem Tamiya z puszki, następnie psiknąlem żółtym FS13538. Następnie zrobiłem przygotowałem 1,5mm paski taśmy które przykleiłem na końcówki śmigieł. Dlaczego 1,5mm? Wg przepisów wielkość żółtych końcówek powinna wynosić 4' Następnie poszedł czarny Surfacer 1500 Przy pomocy szablonów natrysnąłem nieregularne plamy Dark Greyen XF-24. Niestety cholera jasna zapomniałem zrobić zdjęcie po tym jak całość pomalowałem rozcieńczonym Tire Blackiem od Gunze Po zamaskowaniu łopat ponownie poleciał biały primer z puchy. I znowu zapomniałem zdjęć zrobić. Po pomalowaniu żółta Tamiya XF-3 zamaskowalem kołpak, i psiknalem piastę Matowym Aluminium AK extreme metal Edytowane 13 Grudnia 2021 przez Moses 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 13 Grudnia 2021 Share Napisano 13 Grudnia 2021 W dniu 3.12.2021 o 22:31, Moses napisał: Model będzie przedstawiał Corsaira Biały Pytanko lamera - biały, czarny, żółty - takie określenia znajduję przy zdjęciach amerykańskich samolotów. Czy odnoszą się one do koloru malowania oznaczeń taktycznych, pasów lub innych motywów? Będę wdzięczny za oświecenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 13 Grudnia 2021 Share Napisano 13 Grudnia 2021 59 minut temu, Moses napisał: Dlaczego 1,5mm? Wg przepisów wielkość żółtych końcówek powinna wynosić 4' Genialne w swojej prostocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 13 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2021 16 minut temu, zaruk napisał: Pytanko lamera - biały, czarny, żółty - takie określenia znajduję przy zdjęciach amerykańskich samolotów. Czy odnoszą się one do koloru malowania oznaczeń taktycznych, pasów lub innych motywów? Będę wdzięczny za oświecenie. Tak, chodzi w tym wypadku o kolor numeru taktycznego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 25 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2021 I pyk. Skrzydła wylądowały na swoim miejscu. Tutaj wymagana jest szpachla na łączeniach, do tego jeszcze kilka miejsc gdzie będę musiał poprawić po trasowaniu i nitowaniu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 25 Grudnia 2021 Share Napisano 25 Grudnia 2021 Strefa pod limuzyną za pilotem - GSB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2021 Ogarnąłem drobnice, czyli zalałem Surfacerem ślady po wypychaczach w tym momencie model jakością można porównać tylko do Mustanga Army. W ten sam sposób ogarnąłem wszystkie niedoróbki na płatowcu po trasowaniu linii. Ze złomu wziąłem pylony na przykadlubowa część skrzydła, oraz baniak. Muszę jeszcze skądś znaleźć odpowiednią bombkę na drugi pylon @greatgonzoczy U-1D obligatoryjnie musi mieć pylony na HVARy? Czy możliwe jest aby nie miał pylonów, a tylko mocowania na baniaki/bomby? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 27 Grudnia 2021 Share Napisano 27 Grudnia 2021 3 minuty temu, Moses napisał: model jakością można porównać tylko do Mustanga Army. Rzekłbym nawet, że zdecydowanie przewyższa 3 minuty temu, Moses napisał: U-1D obligatoryjnie musi mieć pylony na HVARy? Czy możliwe jest aby nie miał pylonów, No co ty - nie kastruj Korsarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2021 Nie kastruje, właśnie i to chodzi ze mój nie ma, i musialb je ogarnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 27 Grudnia 2021 Share Napisano 27 Grudnia 2021 W dniu 6.12.2021 o 22:52, Moses napisał: No to ten, prace idą pod czujnym okiem kontroli jakości U Ciebie pracę przynajmniej idą. U mnie BeHaPowiec powiedział, że w święta roboty nie będzie... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi