Skocz do zawartości

IBG - zapowiedzi i nowości lotnicze

Kolekcjoner WP

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem jako fan spifire więcej niż zadowolony, w szczególności po tym jak się napiłowałem, naskrobałem, naszpachlowalem itd. AZ. Zawsze znajdę coś dla siebie! Nie mniej jednak szkoda że to nie wilga. Ale całe szczęście że nie japończyk 🤪

• Like 1

Mam nadzieję, że u wszystkich Kolegów którym tak ścisnęło pośladki w kwestii sposobu zapowiedzi nowości przez IBG, teraz nastąpi relaksujące, choć nienazbyt dynamiczne rozluźnienie.

Dla mnie zapowiedź IBG to bardzo przyjemna niespodzianka - będę mógł dodać kolejne rozpoznawcze Spity do swojej skromnej kolekcji - z nitami lub bez, z szachownicami lub bez. Oby się dobrze budowały.

Zapewne na Britmodellerze zapewne zapanuje coś w rodzaju zbiorowej orgii radości. Ci dzisiejsi Brytyjczycy to jednak za grosz w sobie nie mają swojej dawnej powściągliwości, ale miejmy nadzieję, że jakiś powód do narzekania jednak się znajdzie. Jeśli nie  -cała nadzieja w polskich modelarzach. 

Edytowane przez socjo1
  • Like 2
  • Haha 4

15 minut temu, socjo1 napisał:

... ale miejmy nadzieję, że jakiś powód do narzekania jednak się znajdzie. Jeśli nie  -cała nadzieja w polskich modelarzach. 

Spoko. Jestem pewien że nie zawiodą 😉

• Like 1
  • Haha 2

Nie chciałbym mocno offtopowac ale macie jakieś fajne strony/linki z wszystkimi nowościami z Norymbergi, kiedyś był IPMS Deutschland ale nie umiem znaleźć...

A "wczesne " Spity to fajny temat i chyba jedna z lepszych decyzji "biznesowych" IBG, miejmy nadzieję że formy mają już skończone/na ukończeniu i nie skończy się jak z Mustangiem D dla AH... :) Dla mnie duuży plus za mnogośc potencjalnych polskich malowań, minus dla mojego stanu konta :)

• Like 1

Godzinę temu, socjo1 napisał:

Jeśli nie  -cała nadzieja w polskich modelarzach. 

Dlaczego modeli nie ma jeszcze w sklepach.

To niedopuszczalne.

😇

• Like 1
  • Haha 1

No to termin majowy wydaje się jak najbardziej możliwy, skoro formy gotowe. I bardzo dobrze. Ja zdążę ledwo przepakować do najgłębszych  kartonów czeskie szortrany i wydać dzieciom Airfixy. 

Jak patrzę na reakcję na forach, to jest to diametralnie różne od tych po zapowiedzi Gothy. Mainstream to jednak potęga. Chcesz sławy i powodzenia, to graj Pop, a nie Pendereckiego. 

• Like 2

22 minuty temu, letalin napisał:

Ja zdążę ledwo przepakować do najgłębszych  kartonów czeskie szortrany i wydać dzieciom Airfixy. 

Ja odetchnąłem z ulgą, że nie musze pozbywać się swoich Eduardowych Spitów.

8 minut temu, mirage3 napisał:

Mnie to bardziej ciekawi jak mocno się opluł Kniaż Wlad jak zobaczył te zapowiedzi, toż wp*erdolono mu się z buciorami w jego dalekosiężne plany

Znając jego naturę to gotów Gothę po złości zrobić.

Kniaź V. nie widzi problemu. I słusznie. 

Co to zase melete, jaká odveta? My vydáme naše Spitfiry podle plánu, zákazníci si vyberou. IBG pro nás nejsou problém.

Dowcipni sugerowali mu wydanie w odwecie Dory i IARa. 

Edytowane przez letalin
  • Haha 1

1 minutę temu, letalin napisał:

Kniaź V. nie widzi problemu. I słusznie. 

Co to zase melete, jaká odveta? My vydáme naše Spitfiry podle plánu, zákazníci si vyberou. IBG pro nás nejsou problém.

to raczej sugeruje wk...w na maksa :)

Może coś wiedzieli bo krótkie Spitfiry w 72 nie są wysoko na liście Edka na ten rok a nawet Mk.I jest wspomniany w styczniowym newsletterze, że może go w tym roku nie być bo nie dadzą rady go zrobić.

Odpuścić, nie odpuści, gdzie on te wszystkie żywiczne poprawki opyli? 

Oby w każdym wariancie Spita było polskie malowanie w pudełku :D

Jeżeli wydadzą Spita Mk.I nr fabryczny 281 i nr seryjny RAF L1066 w malowaniu tureckim, to będzie można zrobić jedynego w pełni polskiego Spitfire'a :szczerbol:

Godzinę temu, Qz9 napisał:

to raczej sugeruje wk...w na maksa :)

Może coś wiedzieli bo krótkie Spitfiry w 72 nie są wysoko na liście Edka na ten rok a nawet Mk.I jest wspomniany w styczniowym newsletterze, że może go w tym roku nie być bo nie dadzą rady go zrobić.

Odpuścić, nie odpuści, gdzie on te wszystkie żywiczne poprawki opyli? 

Oni i tak zrobią swoje. Według mojej wiedzy zaczęli już prace.

44 minuty temu, Kolekcjoner WP napisał:

Oby w każdym wariancie Spita było polskie malowanie w pudełku :D

No, to se ne dá. 

Dla mnie dużym minusem jest brak Mk.Ib...i nie, nie da się tego zrobić z Mk.Vb...nawet wczesnego. Zakładam, że IBG zrobiło wczesne Vb na bazie słynnego QJ-S. (Choć  mogę się mylić). Ten już przeszedł modyfikację skrzydła. Oryginalny Mk.Ib miał inny układ wyrzutu łusek i jeszcze parę innych drobiazgów. No i brak kmów. 

Poza tym, ciekaw jestem w którą stronę poszli że skrzydłem Mk.IIb...czy jak Eduard czy w inną. 

Co do innych pytań jakie mam w głowie, poczekam na ulotki w pdfie i zdjęcia wyprasek.

Edytowane przez Tainan41