MarCorp Napisano 8 godzin temu Share Napisano 8 godzin temu (edytowane) Godzinę temu, Maxy napisał: Czy te doklejane końcówki skrzydeł będą tak fabrycznie pozapadane jak w modelach AZ i Eduarda? Wtedy bez szpachlowania sie nie obejdzie i cała ta dyskusja o liczbie nitów na jednym calu powierzchni Spitfirea jest nic nie warta. Na ramkch i zdjęciach detali tego nie widze, chyba nie zaprojektowali takich zapdlisk. Zgloszę, żeby przy nastepnych projektach coś takiego dodawali. Albo żeby warsztat przestał symulowac przepływ tworzywa w ramkach, czy - no nie wiem, żeby wtryskarki jakoś gorzej ustawiali. Aż tak się nie znam jak to osiągnąć. Ale na razie się zastanawiaja w jaki inny plastikowy biznes wejść, wtryskiwanie kubłów na smieci ponoć łatwiejsze. Edytowane 8 godzin temu przez MarCorp 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 8 godzin temu Share Napisano 8 godzin temu 29 minut temu, MarCorp napisał: Ale na razie się zastanawiaja w jaki inny plastikowy biznes wejść, wtryskiwanie kubłów na smieci ponoć łatwiejsze. Oby w prawidłowej skali te kubły, bo znowu będzie wycie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 8 godzin temu Share Napisano 8 godzin temu (edytowane) 35 minut temu, MarCorp napisał: . Ale na razie się zastanawiaja w jaki inny plastikowy biznes wejść, wtryskiwanie kubłów na smieci ponoć łatwiejsze. Będą to najgęściejna śmiecie ponitowane kubły na świecie. Albo jakoś tak. Urlopu, Wam w robocie Koledzy trzeba. Za co trzymam kciuki. Edytowane 8 godzin temu przez socjo1 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 6 godzin temu Share Napisano 6 godzin temu Miałem okazję obejrzeć część wyprasek i dla mnie super (nie jestem z klanu nitolubów). Ilu z kolegów ocenia na podstawie zdjęć? A, większość. To może wystarczy chwilę zaczekać ? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 6 godzin temu Share Napisano 6 godzin temu A teraz poważnie: Czytam dyskusję na BM gdzie Michał wykłada Brytyjczykom na temat ich ikonicznej maszyny i wygląda na to, że mamy w Kraju kandydata do Nobla ze spitfirelogii. Czekam niecierpliwie na "broszurę" jego autorstwa, bo to będzie chyba nawet lepsze od plastikowej zabawki politechnicznej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tainan41 Napisano 6 godzin temu Share Napisano 6 godzin temu 2 godziny temu, MarCorp napisał: Na ramkch i zdjęciach detali tego nie widze, chyba nie zaprojektowali takich zapdlisk. Zgloszę, żeby przy nastepnych projektach coś takiego dodawali. Albo żeby warsztat przestał symulowac przepływ tworzywa w ramkach, czy - no nie wiem, żeby wtryskarki jakoś gorzej ustawiali. Aż tak się nie znam jak to osiągnąć. Ale na razie się zastanawiaja w jaki inny plastikowy biznes wejść, wtryskiwanie kubłów na smieci ponoć łatwiejsze. A dotacje z KPO na dywersyfikację dochodów dostali...;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 6 godzin temu Share Napisano 6 godzin temu 8 minut temu, India napisał: To może wystarczy chwilę zaczekać ? No co ty.Mowy nie ma .Toż to największa frajda dla co niektórych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tainan41 Napisano 6 godzin temu Share Napisano 6 godzin temu 5 minut temu, India napisał: Miałem okazję obejrzeć część wyprasek i dla mnie super (nie jestem z klanu nitolubów). Ilu z kolegów ocenia na podstawie zdjęć? A, większość. To może wystarczy chwilę zaczekać ? Czy się to podoba, czy nie, modelarze często oceniają na podstawie zdjęć. I potem jest albo rozczarowanie, albo zachwyt. Z drugiej strony, i z reakcji niektórych, odnoszę wrażenie, że są firmy, których krytykowanie jest świętokradztwem. Ja poczekam na swoje zamówienie i wtedy się wypowiem a propos "nitów" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 5 godzin temu Share Napisano 5 godzin temu Ciekawostką jest to że wypowiada się większość co zapewne nigdy nie nitowało , może warto zrobić test i zobaczyć jakie to łatwe . Potem się doceni takie gotowce, a tym bardziej że jest w skali 1/72. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 3 godziny temu Share Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, letalin napisał: A teraz poważnie: Czytam dyskusję na BM gdzie Michał wykłada Brytyjczykom na temat ich ikonicznej maszyny i wygląda na to, że mamy w Kraju kandydata do Nobla ze spitfirelogii. Czekam niecierpliwie na "broszurę" jego autorstwa, bo to będzie chyba nawet lepsze od plastikowej zabawki politechnicznej. Nie no, bez przesady. Naszym narodowym, dożywotnim noblistą w dziedzinie spitfirelogii jest Wojtek Matusiak. Gdzie mi do niego. To jest zajęcie na całe życie, a ja pewnie za jakiś czas się znudzę i zajmę czymś innym. Może np. wrócę do Battle'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 2 godziny temu Share Napisano 2 godziny temu 28 minut temu, Skawinski napisał: Nie no, bez przesady. Naszym narodowym, dożywotnim noblistą w dziedzinie spitfirelogii jest Wojtek Matusiak. Gdzie mi do niego. Nie masz racji. Nie negując wiedzy Wojtka, to Ty teraz jesteś napompowany wiedzą i materiałami przydatnymi specyficznie modelarzom, to trochę inna perspektywa. 31 minut temu, Skawinski napisał: Może np. wrócę do Battle'a Nie rób tego! Jeszcze nie teraz. Nauczanie Synów Albionu o Spitfire przez chłopaka z Polski jest jak ratowanie im skóry w czasie BoB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 2 godziny temu Share Napisano 2 godziny temu To niech może Skawiński i Matusiak razem cos napiszą o Spitfirze czy też Złośnicy. Może być po angielsku ale z polskim tłumaczeniem. Internet to rzecz ulotna co widać po zdjęciach sprzed paru lat na forum. A papier najwyżej pożółknie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 2 godziny temu Share Napisano 2 godziny temu (edytowane) 34 minuty temu, letalin napisał: Nie masz racji. Nie negując wiedzy Wojtka, to Ty teraz jesteś napompowany wiedzą i materiałami przydatnymi specyficznie modelarzom, to trochę inna perspektywa. Nie rób tego! Jeszcze nie teraz. Nauczanie Synów Albionu o Spitfire przez chłopaka z Polski jest jak ratowanie im skóry w czasie BoB Ale tu nie chodzi o udowodnianie czegoś Anglikom. Po prostu przy robieniu tego modelu wyszedł ogrom niepublikowanych lub nigdy wcześniej nieustrukturyzowanych informacji i szkoda się tym nie dzielić. Do grobu tego nie zabiorę. Pamiętajcie też, że nie jestem jedyną osobą, która robiła research do tego modelu, więc to nie jest tak, że to wszystko to moja robota. Zdecydowanie nie. I kolejna sprawa - przy robieniu każdego modelu wychodzą nowe rzeczy. Nawet przy IARze - jest on lepszy, niż książka Radu. Część ulepszeń wprowadził sam Radu (bo to on projektował model), część wyszła przy okazji rysowania 3D lub kalek. To chyba w ogóle cecha modeli IBG, że one nie są robione w oparciu o dokumentację wtórną, tylko duży nacisk jest kładziony na analizę dokumentacji pierwotnej (plany fabryczne, instrukcje, zdjęcia wyciągnięte z... czeluści). Tu nie ma nic nowego w podejściu i w sumie nie wiem skąd ta ekscytacja. [Uwaga autoreklama] Moje eBooki o P.11F były dużo bardziej odkrywcze niż cokolwiek do tej pory napisałem o Spicie. 30 minut temu, Maxy napisał: To niech może Skawiński i Matusiak razem cos napiszą o Spitfirze czy też Złośnicy. Może być po angielsku ale z polskim tłumaczeniem. Internet to rzecz ulotna co widać po zdjęciach sprzed paru lat na forum. A papier najwyżej pożółknie. Nie dam się wmanewrować w zobowiązanie do pisania książek o Spicie Póki co zostawiam sobie otwartą furtkę. Mam już masę zobowiązań w tematach polsko-rumuńskich i muszę do tego wrócić. Edytowane 2 godziny temu przez Skawinski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 2 godziny temu Share Napisano 2 godziny temu 7 minut temu, Skawinski napisał: Ale tu nie chodzi o udowodnianie czegoś Anglikom. Jak nie, jak tak. Mają archiwa pod nosem, a im się nie chce wyjść z domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi