Skocz do zawartości

IBG - zapowiedzi i nowości lotnicze

Kolekcjoner WP

Rekomendowane odpowiedzi

23 godziny temu, socjo1 napisał:

... ale miejmy nadzieję, że jakiś powód do narzekania jednak się znajdzie. Jeśli nie  -cała nadzieja w polskich modelarzach. 

23 godziny temu, Flachenty napisał:

Spoko. Jestem pewien że nie zawiodą 😉

Ja to tylko tak zostawię 😉

Edytowane przez Flachenty
  • Like 1

To nie ma sensu, Planeta płonie, konsumpcjonizm eksploduje, a szafy, strychy, piwnice,  u mnie nawet sypialnia, pękają w szwach. Niech może pomyślą o takich patologicznych zbieraczach jak ja i zaczną pakować swoje produkty w jak najmniejsze pudełeczka, których więcej można zmieścić pod łóżkiem. 😃

15 minut temu, Flachenty napisał:

Śmieszne to że normalnie boki zrywać, dowcip roku co najmniej. Zrobiło mi dzień

Racja, to niedopuszczalne, żeby takie żarty sobie stroić z poważnej firmy. Moderatorzy, proszę o reakcję. 😜

Godzinę temu, letalin napisał:

Tak bez quizu, bez zgadywania kolejnej nowości? Po prostu rzucają katalog z czterema zapowiedziami? No jak tak można? 

Godzinę temu, MarCorp napisał:

No przecież quiz bardzo się nie spodobał. Zdecydujcie się.

To był chyba sarkazm ze strony @letalin, ale rozumiem Twe oburzenie. Kolejny śmieszek sobie żarciki robi. Takie rzeczy trzeba piętnować, bo biją w powagę i dobre imię firmy która w pocie czoła stara się utrzymać hobby na powierzchni aby ludzie mieli przyzwoite zajęcie zamiast piwa przed telewizorem.

A są tu też tacy, którzy swoimi nieodpowiedzialnymi, pseudo ironicznymi komentarzami podkopują zaufanie do innych szacownych kompanii jak Arma Hobby, Eduard i tak dalej. Trzeba z tym skończyć.

Edytowane przez HKK

Nie wiem czy zwróciliście uwagę, ale oprócz Dromadera IBG zapowiedziało też powiększoną do 1/48 rodzinkę IARów 80/81.

• Like 2

3 minuty temu, HKK napisał:

To był chyba sarkazm ze strony @letalin, ale rozumiem Twe oburzenie. Kolejny śmieszek sobie żarciki robi. Takie rzeczy trzeba piętnować, bo biją w powagę i dobre imię firmy która w pocie czoła stara się utrzymać hobby na powierzchni aby ludzie mieli przyzwoite zajęcie zamiast piwa przed telewizorem.

Sarkazm to złośliwa ironia, czy szydera. Nie chcę nazywać tego w ten sposób, bo nie ma we mnie cienia złośliwości, a raczej wesoły rausz po zbyt dużej dla mnie dawce nowości. Saetta z IBG ucieszyła mnie najbardziej. 

• Like 2

8 minut temu, HKK napisał:

I oczywiście bardzo skrupulatnie chcesz widzieć sarkazm tylko w jednej z tych dwóch wypowiedzi. Następnym razem specjalnie dla Ciebie zaznaczę ze to żart.

• Like 1

1 minutę temu, MarCorp napisał:

Gothy nie da rady, to jest naprawdę spora rzecz.

Gotha choć zupełnie nie jestem zainteresowany modelem, jednak cieszy. Pokazuje, że IBG jest w stanie robić naprawdę spore rozmiarowo i konstrukcyjnie zestawy. Co budzi nadzieję, że doczekamy się w 1/72 tematów, które Arma musi (?) odpuszczać. Choćby ten do znudzenia powtarzany P-38. Ale też owe wytęsknione przez wielu Junkersy i Dorniery których na rynku brakuje. P-61 też byłby mile widziany.

• Like 2

2 godziny temu, letalin napisał:

To nie ma sensu, Planeta płonie, konsumpcjonizm eksploduje, a szafy, strychy, piwnice,  u mnie nawet sypialnia, pękają w szwach. Niech może pomyślą o takich patologicznych zbieraczach jak ja i zaczną pakować swoje produkty w jak najmniejsze pudełeczka, których więcej można zmieścić pod łóżkiem. 😃

Z wielkością pudełek to odwrotnie - jak największe to wtedy upchniesz jeszcze w nim 2 mniejsze modele i żona nie zauważy 2 nowych pudełek :) 

• Like 2
  • Haha 1

20 godzin temu, HKK napisał:

Tak. Na złość Babci odmrożą sobie uszy i strzelą w kolano. Wy tak serio z tymi Lublinami? Ten samolot był porażką w realu i byłby porażką (handlową) w miniaturze. 

No może to były inne czasy , ale kiedyś KP wypuścił 2 lub 3 warianty Letova S.328  i patrząc , że teraz ten model jest nadal sprzedawany , to chyba nie była to totalna porażka . Nie wiem czy to ten sam model , ale widać , że sprzedają go pod szyldem Kopro , 1/72 Special Hobby, LF Models . Model , który ma lekko licząc co najmniej 45 lat (bo mniej więcej wtedy , kupiłem go w CH).

więc dlaczego nie wypuścić Lublina ?

Edytowane przez Cypis

24 minuty temu, Cypis napisał:

1/72 Special Hobby

To całkowicie nowe opracowanie z 2015 roku jakoś, ale stare Kovozavody z 1972 też jest niczego sobie wink3

Między Macchi i Hs 129 są dwa, jeszcze nieujawnione numery katalogowe 72588 i 72589. Te Macchi z zapowiedzi są wczesnych wersji, więc na pewno IBG wyeksploatuje temat kilkoma odmianami i pudełkami. To samo z HS 126, gdzie małym nakładem mogą pozmieniać tylko uzbrojenie i zasypać nas kolejnymi edycjami. Tak więc do kilkudziesięciu pudełek Spitfire musimy doliczyć kilkanaście z pozostałymi nowościami. Nie pamiętam, żeby jakaś firma w ostatnich latach tak wręcz przytłoczyła mnie swoimi nowościami. 

Edytowane przez letalin

Hm, skoro pokazali, że mogą robić duże rzeczy w 1/72 to niech zrobią Tu-2. Jeśli by chcieli, to mogę dać materiały i pokazać co zrobic by był to prawdziwy polski Tu-2 z późnych serii a nie rosyjski z wojny. Zvezda jak zrobi to będzie własnie taki 3 śmigłowy  co bombardował Berlin czy Królewiec. A prototypów i rozpoznawczych  Tupolewów to jest tyle co Spitfirów ( no może trochę mniej).  I latał nad Chinami. Tam jest teraz rynek zbytu a nie schyłkowe EU.

4 godziny temu, HKK napisał:

Gotha choć zupełnie nie jestem zainteresowany modelem, jednak cieszy. Pokazuje, że IBG jest w stanie robić naprawdę spore rozmiarowo i konstrukcyjnie zestawy.

7 minut temu, Maxy napisał:

Hm, skoro pokazali, że mogą robić duże rzeczy w 1/72 to niech zrobią ...

Wy tak na poważnie z tymi rozmiarami ? Umknęła wam cała skala 1/35 z Rośkami i Lanciami, czy 1/32 z P.11 ?

• Like 3