tomekk Posted February 26, 2022 Share Posted February 26, 2022 (edited) Nosiłem się z zamiarem zbudowania samolotu Jak-23 w barwach naszego lotnictwa już od dłuższego czasu. Inspiracją do budowy jest warsztat naszego Kolegi @abtb w tym samym temacie. Co prawda nie znamy się osobiście, ale mam nadzieję, że mogę sobie pozwolić na poufałość że słowem Kolega. Podczas tej pracy będę próbował swoich sił podczas "nitowania" powierzchni. Co do ostatecznego wykonania, to tak patrząc na egzemplarze muzealne, ale te bardziej zaniedbane bym wybrał do odwzorowania, są takie smutne i biedne. Zresztą zobaczymy. Poniżej zdjęcie pudełka i pierwsze nity. Edited February 26, 2022 by tomekk 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted February 26, 2022 Share Posted February 26, 2022 16 minut temu, tomekk napisał: mogę sobie pozwolić na poufałość że słowem Kolega. Śmialutko Temat ciekawy, ale że tak powiem "full zasadzkas" w nim. Dobrze poczytaj mój warsztat (a i może w galerii coś skrobnąłem co może pomóc ) Na pewno trzeba przypilnować fotela, bo z blaszkami trochę za szeroki jest w stosunku do wanny kokpitu. Golenie podwozia głównego ciut za długie. Przy nitowaniu korzystałeś z jakiegoś rysunku czy tak na żywioł? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomekk Posted February 26, 2022 Author Share Posted February 26, 2022 Twój temat czytałem. Plany wydrukowałem i staram się nitować zgodnie z nim. Daję sobie parę procent na luz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted February 27, 2022 Share Posted February 27, 2022 Ała...moja porażka z MC. HB już mam, i teraz będzie kolega bezczelnie podglądany, a już nitowania nie odpuszcze. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted February 27, 2022 Share Posted February 27, 2022 Będę zaglądał, może też się na niego zdecyduję. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wuwumaster Posted February 27, 2022 Share Posted February 27, 2022 Trzymam kciuki, jeden z co bardziej niecodziennych samolotów Z tego co pamiętam to warto też się przyjrzeć geometrii podwozia gł a w szczególności osłon, w oryginale są przełamane a w modelu jak pamiętam proste, dość to zaburza wygląd modelu (w rzeczywistości wygląda jak "baryłka na krzywych nogach"), W razie potrzeby oferuje się z niezliczoną ilością zdjęć krakowskiego egzemplarza Pozdr! ww 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
letalin Posted February 27, 2022 Share Posted February 27, 2022 Modelarstwo to czasem sztuka, a czasem sztuka dla sztuki. Jest w Krakowie Flora. Lubię ten samolot i postałem przy nim dłuższą chwilę. Nie widziałem nitów. Szczególnie skrzydła wydały się gładkie. Dlatego nie mam pewności, że nitowanie dla odwzorowania nitów płaskich ma sens. Dyskusja o nitach była przy premierze Dory z IBG i nadal nie wiem, czy ważniejsza jest wierność rzeczwistemu obiektowi, czy koncepcja modelarza? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted February 27, 2022 Share Posted February 27, 2022 No, fakt...Florka w Krakowie jest wypucowana i gładka, nity ledwo co widać. Jakieś trupki pod stojące pod chmurką, inna bajka, już te pryszcze widać, szczególnie przy fantazyjnych formach naciekowych i glonach. Chyba do mojego warsztatu z mc ktoś wrzucił takiego ,,podwodniaka"... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomekk Posted April 17, 2022 Author Share Posted April 17, 2022 (edited) Środek Jaczka zbyt spektakularny nie jest. Najładniej prezentuje się fotel z tymi żabimi łapkami. Edited April 17, 2022 by tomekk 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endrju Posted April 17, 2022 Share Posted April 17, 2022 W dniu 26.02.2022 o 19:28, tomekk napisał: Co do ostatecznego wykonania, to tak patrząc na egzemplarze muzealne Ten muzealny z Drzonowa już wygląda inaczej. Zdjęcie z sieci tylko do celów dyskusji. http://muzeum.drzonow.eu/index.php/jak-23-remont-zakonczony Pozdrawiam. Andrzej. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
giberes Posted April 17, 2022 Share Posted April 17, 2022 11 godzin temu, tomekk napisał: ... z tymi żabimi łapkami. Śliczne te łapki, normalnie wymiatają 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomekk Posted April 17, 2022 Author Share Posted April 17, 2022 8 minut temu, Endrju napisał: Ten muzealny z Drzonowa już wygląda inaczej. Zdjęcie z sieci tylko do celów dyskusji. http://muzeum.drzonow.eu/index.php/jak-23-remont-zakonczony Pozdrawiam. Andrzej. Andrzeju będzie brudny i zapuszczony. Będzie stał w trawie na betonowych podstawkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endrju Posted April 17, 2022 Share Posted April 17, 2022 Myślałem że się skusisz. Tak czy owak będę podglądał. Pozdrawiam. Andrzej. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszaty Posted April 17, 2022 Share Posted April 17, 2022 Ale go odpucowali !!! Fiu, fiu... 2 godziny temu, tomekk napisał: Będzie stał w trawie na betonowych podstawkach. No bez jaj...taki cukiereczek?!? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted April 18, 2022 Share Posted April 18, 2022 23 godziny temu, tomekk napisał: będzie brudny i zapuszczony. Będzie stał w trawie na betonowych podstawkach. A ja w przeciwieństwie do przedmówców - Świetna koncepcja! Popieram! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vieh_san Posted April 19, 2022 Share Posted April 19, 2022 (edited) To ja koledze wyślę 2 zdjęcia z Super Modela, które może posłużą trochę za inspirację. Edit. Autor: Snorre Sandviken Edited April 19, 2022 by Vieh_san 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomekk Posted April 19, 2022 Author Share Posted April 19, 2022 (edited) Ooo!, jaki cudny, dzięki. Edited April 19, 2022 by tomekk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
golf czarny Posted April 30, 2022 Share Posted April 30, 2022 W dniu 17.04.2022 o 20:25, Endrju napisał: Ten muzealny z Drzonowa już wygląda inaczej. Zdjęcie z sieci tylko do celów dyskusji. http://muzeum.drzonow.eu/index.php/jak-23-remont-zakonczony Pozdrawiam. Andrzej. Czy on jest pociągnięty srebrzanką/ czymś ochronnym? Materiałów o Jak-23 szczęśliwie nie jest aż tak skąpo. Oprócz kilku egzemplarzy muzealnych jest broszura Pana Mikołajczuka. Jest tam blueprint i sporo zdjęć (na których widać nitów niewiele) . Co do modeli "zmurszałych" sporo w Modeling School: An Initation To Aircraft Weatchering Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
em Posted April 30, 2022 Share Posted April 30, 2022 W latach aktywnej służby na gołe amielinium nakładano warstwę lakieru bezbarwnego .Dawalem kiedys zdjecia limow ,21f13 . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endrju Posted April 30, 2022 Share Posted April 30, 2022 Nie mogę się wypowiadać w kwestii Jak-23 ale srebrne SBLim-2 w końcu lat 80-tych były malowane czymś srebrnym. Patrząc na tego wyremontowanego Jak-23 to też chyba srebrna farba. Pozdrawiam. Andrzej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomekk Posted June 26, 2022 Author Share Posted June 26, 2022 Kadłub, skrzydła, stateczniki są już sklejone. Podkład i korekta łączenia kadłuba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted June 26, 2022 Share Posted June 26, 2022 49 minut temu, tomekk napisał: Kadłub, skrzydła, stateczniki są już sklejone. Jak spasowanie modelu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomekk Posted June 26, 2022 Author Share Posted June 26, 2022 Wszystko pasuje w sensie wymiarów wzajemnych, ale wygląda jakby formy były zużyte na narożnikach, np łączenie skrzydła z kadłubem u nasady trzeba włożyć plombę. Ogólnie jak porównam ten model, za w sumie nie małe pieniądze z Hasegawą za około 50 zł, to słabo to wychodzi Jaczek. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomekk Posted August 15, 2022 Author Share Posted August 15, 2022 (edited) Całość kadłuba doprowadzona do etapu malowania. Została jeszcze antena, rurka pitot i lufy działek. Na razie położone aluminium jako podstawa. Edited August 15, 2022 by tomekk 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vieh_san Posted August 15, 2022 Share Posted August 15, 2022 Fajnie, że budowa idzie do przodu. Sam kupiłem ten zestaw i ciekawy jestem jak to wyjdzie, ale na razie widzę, że przyjemnie. Kibicuję i tak trzymaj 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts