Skocz do zawartości

Jak-23 Flora 1/72

tomekk

Rekomendowane odpowiedzi

Nosiłem się z zamiarem zbudowania samolotu Jak-23 w barwach naszego lotnictwa już od dłuższego czasu. Inspiracją do budowy jest warsztat naszego Kolegi @abtb w tym samym temacie. Co prawda nie znamy się osobiście, ale mam nadzieję, że mogę sobie pozwolić na poufałość że słowem Kolega. Podczas tej pracy będę próbował swoich sił podczas "nitowania" powierzchni. Co do ostatecznego wykonania, to tak patrząc na egzemplarze muzealne, ale te bardziej zaniedbane bym wybrał do odwzorowania, są takie smutne i biedne. Zresztą zobaczymy. Poniżej zdjęcie pudełka i pierwsze nity. 

IMG_20220222_214105790~2.jpg

IMG_20220222_214036604_HDR~3.jpg

IMG_20220226_191346292_HDR~3.jpg

Jak-23.jpg

Edytowane przez tomekk
  • Like 5

16 minut temu, tomekk napisał:

mogę sobie pozwolić na poufałość że słowem Kolega.

Śmialutko :piwo:

Temat ciekawy, ale że tak powiem "full zasadzkas" w nim. Dobrze poczytaj mój warsztat (a i może w galerii coś skrobnąłem co może pomóc 🤔)  Na pewno trzeba  przypilnować fotela, bo z blaszkami trochę za szeroki jest w stosunku do wanny kokpitu. Golenie podwozia głównego ciut za długie.  Przy nitowaniu korzystałeś z jakiegoś rysunku czy tak na żywioł?

• Like 1

Trzymam kciuki, jeden z co bardziej niecodziennych samolotów 👍

Z tego co pamiętam to warto też się przyjrzeć geometrii podwozia gł a w szczególności osłon, w oryginale są przełamane a w modelu jak pamiętam proste, dość to zaburza wygląd modelu (w rzeczywistości wygląda jak "baryłka na krzywych nogach"😂),

W razie potrzeby oferuje się z niezliczoną ilością zdjęć krakowskiego egzemplarza 🙂 

Pozdr! ww

• Like 1

Modelarstwo to czasem sztuka, a czasem sztuka dla sztuki. Jest w Krakowie Flora. Lubię ten samolot i postałem przy nim dłuższą chwilę. Nie widziałem nitów. Szczególnie skrzydła wydały się gładkie. Dlatego nie mam pewności, że nitowanie dla odwzorowania nitów płaskich ma sens. Dyskusja o nitach była przy premierze Dory z IBG i nadal nie wiem, czy ważniejsza jest wierność rzeczwistemu obiektowi, czy koncepcja modelarza?

• Like 1

No, fakt...Florka w Krakowie jest wypucowana i gładka, nity ledwo co widać.

Jakieś trupki pod stojące pod chmurką, inna bajka,  już te pryszcze widać, szczególnie przy fantazyjnych formach naciekowych i glonach.

Chyba do mojego warsztatu z mc ktoś wrzucił takiego ,,podwodniaka"...

• 1 month later...
W dniu 26.02.2022 o 19:28, tomekk napisał:

Co do ostatecznego wykonania, to tak patrząc na egzemplarze muzealne

Ten muzealny z Drzonowa już wygląda inaczej. Zdjęcie z sieci tylko do celów dyskusji.

http://muzeum.drzonow.eu/index.php/jak-23-remont-zakonczony

38490102_Jak23.jpg.6e5b9841444316c47422bfac2216bcd5.jpg

Pozdrawiam.

Andrzej.

• Like 4

23 godziny temu, tomekk napisał:

będzie brudny i zapuszczony. 😜 Będzie stał w trawie na betonowych podstawkach.

A ja w przeciwieństwie do przedmówców - Świetna koncepcja! Popieram!

• Like 1

To ja koledze wyślę 2 zdjęcia z Super Modela, które może posłużą trochę za inspirację.

IMG20220419101648.thumb.jpg.f6637d6ce288985e215921c5b97d985e.jpg

IMG20220419101642.thumb.jpg.876392e0194fa77a74775c7cd86235da.jpg

Edit. Autor: Snorre Sandviken

Edytowane przez Vieh_san
  • Like 1

• 2 weeks later...
W dniu 17.04.2022 o 20:25, Endrju napisał:

Ten muzealny z Drzonowa już wygląda inaczej. Zdjęcie z sieci tylko do celów dyskusji.

http://muzeum.drzonow.eu/index.php/jak-23-remont-zakonczony

38490102_Jak23.jpg.6e5b9841444316c47422bfac2216bcd5.jpg

Pozdrawiam.

Andrzej.

Czy on jest pociągnięty srebrzanką/ czymś  ochronnym?

Materiałów o Jak-23 szczęśliwie nie jest aż tak skąpo. Oprócz kilku egzemplarzy  muzealnych jest  broszura Pana Mikołajczuka.  Jest tam blueprint i sporo zdjęć (na których  widać  nitów  niewiele) . Co do modeli "zmurszałych" sporo w Modeling School: An Initation To Aircraft Weatchering

Nie mogę się wypowiadać w kwestii Jak-23 ale srebrne SBLim-2 w końcu lat 80-tych były malowane czymś srebrnym. 

Patrząc na tego wyremontowanego Jak-23 to też chyba srebrna farba.

Pozdrawiam.

Andrzej.

• 1 month later...

Wszystko pasuje w sensie wymiarów wzajemnych, ale wygląda jakby formy były zużyte na narożnikach, np łączenie skrzydła z kadłubem u nasady trzeba włożyć plombę. Ogólnie jak porównam ten model, za w sumie nie małe pieniądze z Hasegawą za około 50 zł, to słabo to wychodzi Jaczek.

• Like 1

• 1 month later...

Fajnie, że budowa idzie do przodu. Sam kupiłem ten zestaw i ciekawy jestem jak to wyjdzie, ale na razie widzę, że przyjemnie. Kibicuję i tak trzymaj :super:

• Like 1