tomekk Napisano 26 Lutego 2022 Share Napisano 26 Lutego 2022 (edytowane) Nosiłem się z zamiarem zbudowania samolotu Jak-23 w barwach naszego lotnictwa już od dłuższego czasu. Inspiracją do budowy jest warsztat naszego Kolegi @abtb w tym samym temacie. Co prawda nie znamy się osobiście, ale mam nadzieję, że mogę sobie pozwolić na poufałość że słowem Kolega. Podczas tej pracy będę próbował swoich sił podczas "nitowania" powierzchni. Co do ostatecznego wykonania, to tak patrząc na egzemplarze muzealne, ale te bardziej zaniedbane bym wybrał do odwzorowania, są takie smutne i biedne. Zresztą zobaczymy. Poniżej zdjęcie pudełka i pierwsze nity. Edytowane 26 Lutego 2022 przez tomekk 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 26 Lutego 2022 Share Napisano 26 Lutego 2022 16 minut temu, tomekk napisał: mogę sobie pozwolić na poufałość że słowem Kolega. Śmialutko Temat ciekawy, ale że tak powiem "full zasadzkas" w nim. Dobrze poczytaj mój warsztat (a i może w galerii coś skrobnąłem co może pomóc ) Na pewno trzeba przypilnować fotela, bo z blaszkami trochę za szeroki jest w stosunku do wanny kokpitu. Golenie podwozia głównego ciut za długie. Przy nitowaniu korzystałeś z jakiegoś rysunku czy tak na żywioł? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 26 Lutego 2022 Autor Share Napisano 26 Lutego 2022 Twój temat czytałem. Plany wydrukowałem i staram się nitować zgodnie z nim. Daję sobie parę procent na luz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 27 Lutego 2022 Share Napisano 27 Lutego 2022 Ała...moja porażka z MC. HB już mam, i teraz będzie kolega bezczelnie podglądany, a już nitowania nie odpuszcze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 27 Lutego 2022 Share Napisano 27 Lutego 2022 Będę zaglądał, może też się na niego zdecyduję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 27 Lutego 2022 Share Napisano 27 Lutego 2022 Trzymam kciuki, jeden z co bardziej niecodziennych samolotów Z tego co pamiętam to warto też się przyjrzeć geometrii podwozia gł a w szczególności osłon, w oryginale są przełamane a w modelu jak pamiętam proste, dość to zaburza wygląd modelu (w rzeczywistości wygląda jak "baryłka na krzywych nogach"), W razie potrzeby oferuje się z niezliczoną ilością zdjęć krakowskiego egzemplarza Pozdr! ww 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 27 Lutego 2022 Share Napisano 27 Lutego 2022 Modelarstwo to czasem sztuka, a czasem sztuka dla sztuki. Jest w Krakowie Flora. Lubię ten samolot i postałem przy nim dłuższą chwilę. Nie widziałem nitów. Szczególnie skrzydła wydały się gładkie. Dlatego nie mam pewności, że nitowanie dla odwzorowania nitów płaskich ma sens. Dyskusja o nitach była przy premierze Dory z IBG i nadal nie wiem, czy ważniejsza jest wierność rzeczwistemu obiektowi, czy koncepcja modelarza? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 27 Lutego 2022 Share Napisano 27 Lutego 2022 No, fakt...Florka w Krakowie jest wypucowana i gładka, nity ledwo co widać. Jakieś trupki pod stojące pod chmurką, inna bajka, już te pryszcze widać, szczególnie przy fantazyjnych formach naciekowych i glonach. Chyba do mojego warsztatu z mc ktoś wrzucił takiego ,,podwodniaka"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 17 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2022 (edytowane) Środek Jaczka zbyt spektakularny nie jest. Najładniej prezentuje się fotel z tymi żabimi łapkami. Edytowane 17 Kwietnia 2022 przez tomekk 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 17 Kwietnia 2022 Share Napisano 17 Kwietnia 2022 W dniu 26.02.2022 o 19:28, tomekk napisał: Co do ostatecznego wykonania, to tak patrząc na egzemplarze muzealne Ten muzealny z Drzonowa już wygląda inaczej. Zdjęcie z sieci tylko do celów dyskusji. http://muzeum.drzonow.eu/index.php/jak-23-remont-zakonczony Pozdrawiam. Andrzej. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 17 Kwietnia 2022 Share Napisano 17 Kwietnia 2022 11 godzin temu, tomekk napisał: ... z tymi żabimi łapkami. Śliczne te łapki, normalnie wymiatają 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 17 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2022 8 minut temu, Endrju napisał: Ten muzealny z Drzonowa już wygląda inaczej. Zdjęcie z sieci tylko do celów dyskusji. http://muzeum.drzonow.eu/index.php/jak-23-remont-zakonczony Pozdrawiam. Andrzej. Andrzeju będzie brudny i zapuszczony. Będzie stał w trawie na betonowych podstawkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 17 Kwietnia 2022 Share Napisano 17 Kwietnia 2022 Myślałem że się skusisz. Tak czy owak będę podglądał. Pozdrawiam. Andrzej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 17 Kwietnia 2022 Share Napisano 17 Kwietnia 2022 Ale go odpucowali !!! Fiu, fiu... 2 godziny temu, tomekk napisał: Będzie stał w trawie na betonowych podstawkach. No bez jaj...taki cukiereczek?!? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Kwietnia 2022 Share Napisano 18 Kwietnia 2022 23 godziny temu, tomekk napisał: będzie brudny i zapuszczony. Będzie stał w trawie na betonowych podstawkach. A ja w przeciwieństwie do przedmówców - Świetna koncepcja! Popieram! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 19 Kwietnia 2022 Share Napisano 19 Kwietnia 2022 (edytowane) To ja koledze wyślę 2 zdjęcia z Super Modela, które może posłużą trochę za inspirację. Edit. Autor: Snorre Sandviken Edytowane 19 Kwietnia 2022 przez Vieh_san 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 19 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2022 (edytowane) Ooo!, jaki cudny, dzięki. Edytowane 19 Kwietnia 2022 przez tomekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 30 Kwietnia 2022 Share Napisano 30 Kwietnia 2022 W dniu 17.04.2022 o 20:25, Endrju napisał: Ten muzealny z Drzonowa już wygląda inaczej. Zdjęcie z sieci tylko do celów dyskusji. http://muzeum.drzonow.eu/index.php/jak-23-remont-zakonczony Pozdrawiam. Andrzej. Czy on jest pociągnięty srebrzanką/ czymś ochronnym? Materiałów o Jak-23 szczęśliwie nie jest aż tak skąpo. Oprócz kilku egzemplarzy muzealnych jest broszura Pana Mikołajczuka. Jest tam blueprint i sporo zdjęć (na których widać nitów niewiele) . Co do modeli "zmurszałych" sporo w Modeling School: An Initation To Aircraft Weatchering Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 30 Kwietnia 2022 Share Napisano 30 Kwietnia 2022 W latach aktywnej służby na gołe amielinium nakładano warstwę lakieru bezbarwnego .Dawalem kiedys zdjecia limow ,21f13 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 30 Kwietnia 2022 Share Napisano 30 Kwietnia 2022 Nie mogę się wypowiadać w kwestii Jak-23 ale srebrne SBLim-2 w końcu lat 80-tych były malowane czymś srebrnym. Patrząc na tego wyremontowanego Jak-23 to też chyba srebrna farba. Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 26 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2022 Kadłub, skrzydła, stateczniki są już sklejone. Podkład i korekta łączenia kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Czerwca 2022 Share Napisano 26 Czerwca 2022 49 minut temu, tomekk napisał: Kadłub, skrzydła, stateczniki są już sklejone. Jak spasowanie modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 26 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2022 Wszystko pasuje w sensie wymiarów wzajemnych, ale wygląda jakby formy były zużyte na narożnikach, np łączenie skrzydła z kadłubem u nasady trzeba włożyć plombę. Ogólnie jak porównam ten model, za w sumie nie małe pieniądze z Hasegawą za około 50 zł, to słabo to wychodzi Jaczek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 15 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2022 (edytowane) Całość kadłuba doprowadzona do etapu malowania. Została jeszcze antena, rurka pitot i lufy działek. Na razie położone aluminium jako podstawa. Edytowane 15 Sierpnia 2022 przez tomekk 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 15 Sierpnia 2022 Share Napisano 15 Sierpnia 2022 Fajnie, że budowa idzie do przodu. Sam kupiłem ten zestaw i ciekawy jestem jak to wyjdzie, ale na razie widzę, że przyjemnie. Kibicuję i tak trzymaj 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi