Hubert Kendziorek Napisano 3 Marca 2022 Share Napisano 3 Marca 2022 Mimo, że Mig-29 zupełnie mnie nie kręci, to jednak przyszła pora by zrobić go w barwach Ukrainy, dzielnie stawiającej czoła brutalnej agresji Putina i jego akolitów (oddzielam zwykłych Rosjan od "ich" władz). Inspiracją są doniesienia o asie lotnictwa Ukrainy, Duchu Kijowa, który zestrzelił już co najmniej 10 wrogich maszyn. Model powstanie bez żadnych dodatków. Barwy maszyny Ducha Kijowa są mi nieznane i o ile nie pojawi się coś konkretnego przed etapem malowania, model powstanie w barwach polskich, z zamalowanymi polskimi znakami identyfikacyjnymi i numerami, które zastąpią odpowiednie oznaczenia ukraińskie. Wiem, że nie latamy na 9.13, ale nie o takie detale się tu rozchodzi. Szybki rzut oka na pudełko i część zawartości. Detale całkiem przyjemne. W zgodność nie wnikam. Niestety, drobne uszkodzenie, mimo zabezpieczenia pianką. Ale tego nie będzie widać. Nadłamane i ułamane. Już dokleiłem. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 3 Marca 2022 Share Napisano 3 Marca 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 3 Marca 2022 Share Napisano 3 Marca 2022 Świetnie! Ja też za chwilę wystartuję z warsztatem Su-27 w barwach Ukrainy. Miałem go robić nieco później no ale znane wydarzenia przyspieszyły tylko tę decyzję. Powodzenia w budowie! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 3 Marca 2022 Share Napisano 3 Marca 2022 Brawo, daj na stateczniki takie cos 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 3 Marca 2022 Share Napisano 3 Marca 2022 Zrób go w pikselowym ukraińskim malowaniu, z trojzebem ha grzbiecie , będzie mega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 4 Marca 2022 Autor Share Napisano 4 Marca 2022 Z tym pikselowym kamo jest tylko taki kłopot, że nie ma masek dostępnych w PL dla tej skali, na ile zdołałem poklikać. Zamówiłem na ebayu bezpośrednio z Ukrainy, ale czy dotrą... zobaczymy, trzymajcie kciuki - trochę czasu do etapu malunków jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 4 Marca 2022 Share Napisano 4 Marca 2022 Super pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sitof Napisano 4 Marca 2022 Share Napisano 4 Marca 2022 Wspaniała inicjatywa. Trzymam kciuki za realizację. Również planuje zrobić projekt poświęcony tej tematyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Marca 2022 Share Napisano 4 Marca 2022 powodzenia w budowie - będę zaglądał jeszcze w temacie "Ducha Kijowa".... jak wszyscy wiedzą w walkach nad Kijowem zginął płk.Oksanczenko (Grey Wolf), który po przejściu na emeryturę w 2018 udzielał się w licznych pokazach lotniczych na całym świecie. W wielu miejscach w internecie czytałem sugestie że to właśnie on ze względu na wyszkolenie i umiejętności był owym "legendarnym" Duchem. Ale te plotki nie zostały do tej pory potwierdzone oficjalnie przez władze ukraińskie. zdjęcia umieszczone wyłącznie w celach dyskusyjnych 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 4 Marca 2022 Share Napisano 4 Marca 2022 I to jest bardzo dobrym pomysłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 4 Marca 2022 Share Napisano 4 Marca 2022 chyba zrobię sobie takie kalki na ogona Smokera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Marca 2022 Share Napisano 5 Marca 2022 A może taki... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 5 Marca 2022 Autor Share Napisano 5 Marca 2022 No tak, taki byłby bardzo efektowny, ale to zależy, czy maski uda się zdobyć. Na razie zrobię bryłę i zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 5 Marca 2022 Share Napisano 5 Marca 2022 W dniu 4.03.2022 o 08:55, Hubert Kendziorek napisał: Z tym pikselowym kamo jest tylko taki kłopot, że nie ma masek dostępnych w PL dla tej skali, na ile zdołałem poklikać. Zamówiłem na ebayu bezpośrednio z Ukrainy, ale czy dotrą... zobaczymy, trzymajcie kciuki - trochę czasu do etapu malunków jest. Pytanie na temat ukraińskiej firmy foxbot-ktoś tu prywatnie ma na skale 1/144 kalki do SU27 oprócz jednej oferty-na mojehobby-za 36zyla?Polski producent-coś taniego szukam.Robię Sukię w tej skali Camo digital chce z druku A4 przylepnego-robione na drukarce-pomniejszyłem maski plikiem w ifran-iview.Ciężko powycinac-spróbować można.Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 5 Marca 2022 Autor Share Napisano 5 Marca 2022 Na ile wiem z własnego doświadczenia, kalkomanie lub maski na podstawie zdjęć kalkomanii lub rysunków wychodzą takie sobie. Można oczywiście zamówić maski u profesjonalisty i to jest chyba lepsze rozwiązanie. Pośrednie - taśma, nożyk, precyzja, cierpliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 5 Marca 2022 Share Napisano 5 Marca 2022 Migenez wypuścił papier maskujący z nadrukiem milimetrowym. To może ułatwić nieco sprawę. Choć szczerze muszę przyznać, że do Suki, z którą niebawem dołączę, przez wrodzone lenistwo kupiłem gotowce Foxbata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knapik Napisano 5 Marca 2022 Share Napisano 5 Marca 2022 Fajny model tylko troche mały w 1:72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 5 Marca 2022 Share Napisano 5 Marca 2022 24 minuty temu, MIRO napisał: Migenez wypuścił papier maskujący z nadrukiem milimetrowym. To może ułatwić nieco sprawę. Choć szczerze muszę przyznać, że do Suki, z którą niebawem dołączę, przez wrodzone lenistwo kupiłem gotowce Foxbata. Tamiya też taki robi, mam w formacie a5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 5 Marca 2022 Autor Share Napisano 5 Marca 2022 Teraz, Knapik napisał: Fajny model tylko troche mały w 1:72. A to akurat zaleta. Nie podoba mi się ten samolot, więc w większej skali nie miałbym pewnie dość chęci, by go zrobić. Kokpit a'la Trumpeter. Na żywo jest błękitno szary. Fotel się jeszcze robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Marca 2022 Share Napisano 5 Marca 2022 12 minut temu, Knapik napisał: Fajny model tylko troche mały w 1:72 1:72 to nie mały, tylko w sam raz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 6 Marca 2022 Autor Share Napisano 6 Marca 2022 Z odrobiną perswazji gondole silnikowe lądują niemal idealnie na miejscu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 6 Marca 2022 Autor Share Napisano 6 Marca 2022 Przez chwilę zastanawiałem się nad żywicznymi dyszami... ale nie. Na razie na sucho, przed szlifem. Dzióbek nafaszerowany ołowiem. Model składa się całkiem przyjemnie. Jak na cenę, detale też moim zdaniem w porządku, może poza kokpitem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 7 Marca 2022 Share Napisano 7 Marca 2022 W dniu 5.03.2022 o 23:36, MIRO napisał: Migenez wypuścił papier maskujący z nadrukiem milimetrowym. To może ułatwić nieco sprawę. Choć szczerze muszę przyznać, że do Suki, z którą niebawem dołączę, przez wrodzone lenistwo kupiłem gotowce Foxbata. Ale w1.72? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 7 Marca 2022 Share Napisano 7 Marca 2022 W dniu 5.03.2022 o 23:36, MIRO napisał: Migenez wypuścił papier maskujący z nadrukiem milimetrowym. Od dawna Tamiya ma w ofercie taki papier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 7 Marca 2022 Share Napisano 7 Marca 2022 4 godziny temu, MayonesEXG7 napisał: Ale w1.72 Nie, 48. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi