burzatg Napisano 25 Maja 2022 Share Napisano 25 Maja 2022 19 godzin temu, abtb napisał: - modele są badziewne (nie spodziewałem się zresztą po nich niczego dobrego) wiec posłużą mi do poprawienia wprawy w operowaniu szpachlą, CA i papierścieruchem - modele posłużą do poprawy wprawy w operowaniu fukawą oraz malowaniu z tzw "ręki" Teraz już wiem co tchnęło na wybór zestawów W dniu 24.05.2022 o 07:11, abtb napisał: Dyskretnie tobie podpowiem, że jak masz chęć na 29-tego to tylko od bojkotowanej Zvezdy, bo chińskiemu trębaczowi to ja nie ufam (pewnie sprzedają jakiegoś swojego klona a nie prawilnego Migacza) A tutaj prosiłbym o wyjaśnienie. Bo mam zestaw z trąbką i jestem ciekaw co z nim nie tak. Co do zwiezdy to ich produkty mnie nie przekonują. Brak im subtelności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Maja 2022 Share Napisano 25 Maja 2022 Godzinę temu, burzatg napisał: mam zestaw z trąbką i jestem ciekaw co z nim nie tak Z życia wiem, że nie ma idealnych zestawów i w każdym jest coś nie tak. Ale, o ile mnie pamięć nie myli, zestaw Trumpetera ponoć był najlepszy...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 25 Maja 2022 Share Napisano 25 Maja 2022 Z tego co wiem to jest tak, że Zvezda jest bardziej "poprawna" - ma lepszy kształt garba i poprawnie ustawione wloty dla samolotu na ziemi. Ale Trumpeter jest zwyczajnie przyjemniejszy w składaniu i ma znacznie lepszy detal. Super płytkie linie na Zveździe i mydlany detal moim zdaniem sprawiają, że to jednak druga opcja. No i Zvezda ma w zasadzie tylko 9.13 i SMT, a Trumpeter ma i 9.12 i UB oprócz tych dwóch wspomnianych. Kurczę, a mi się tak marzy żeby ktoś wydał M2... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 26 Maja 2022 Share Napisano 26 Maja 2022 (edytowane) Oj Jemen nie był grany , a ładne ci mają kamuflaże https://www.google.com/search?q=yemen+Mig-29&client=firefox-b-d&tbm=isch&source=iu&ictx=1&vet=1&fir=TSh5KTitrjOjnM%2CSpdhN6nBJnOlEM%2C_%3BWCY4HPGljS0dsM%2CQCETa8mCwsxZBM%2C_%3BxGsw78QBxef0YM%2CQCETa8mCwsxZBM%2C_%3BvG__Wq2EdIGbMM%2CQCETa8mCwsxZBM%2C_%3B7E8M6n2Aasn27M%2C8VUKiThwWIGaLM%2C_%3B5ozYT4a5rLMVyM%2C__JBmfS0Ijhp5M%2C_%3BqGqq-EnTDmtEKM%2C6joLyy5S9XM70M%2C_%3BjXnyMuEwUGPPGM%2C8VUKiThwWIGaLM%2C_%3BKwCp03YjyyI-0M%2CvaPpzcamWHrLsM%2C_%3BWWjGzRjdRU3DNM%2C3_dVl_HNly3tgM%2C_%3Buorp5r4ttN5YnM%2C8VUKiThwWIGaLM%2C_%3Bg5c8jguLrR4YjM%2CP0mJ_ZgYNBYbuM%2C_%3BYnUVnIp7YwWflM%2CROsM3W77Goo9RM%2C_&usg=AI4_-kQrOz2507IBy8bfLi7IozmzR-0bpA&sa=X&ved=2ahUKEwjgs_yH8v33AhUTrYsKHbYDCO0Q9QF6BAgIEAE&biw=1366&bih=615&dpr=1#imgrc=KwCp03YjyyI-0M Edytowane 26 Maja 2022 przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 27 Maja 2022 Share Napisano 27 Maja 2022 Sobie pozwolę tu wrzucić dla porównania: https://www.facebook.com/groups/tamiyamodelmagazine/permalink/10159612558729821/?sfnsn=mo&ref=share Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 29 Maja 2022 Autor Share Napisano 29 Maja 2022 Po maluchu do przodu Jak widać - trochę szparowato Ale przy pomocy kitu tamijuni da się zaszpachlować a potem wyszlifować. Ogólnie temat do opanowania W związku z tym, że się rozpętała dyskusja "Zvezda vs Trumpeter" postanowiłem podnieść rzuconą mi prosto w twarz rękawicę i rozgrzebałem trzeciego MiG-acza : 9-13 od Zvezdy. Na razie tylko wstępne ciachy ale powoli coś tam składam. Na razie wszystko pasuje idealnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 30 Maja 2022 Share Napisano 30 Maja 2022 10 godzin temu, abtb napisał: "Zvezda vs Trumpeter" To został Ci jeszcze Trumpeter. Wtedy będzie wszystko jasne 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Maja 2022 Autor Share Napisano 30 Maja 2022 53 minuty temu, rudy0007 napisał: został Ci jeszcze Trumpeter. Ooo! Na pewno. Taki ch... jak Batorego komin Sąsiad robi Trębacza, niech się wykaże (co prawda 9-12 ale dla mnie to nie ma znaczenia ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 1 Czerwca 2022 Share Napisano 1 Czerwca 2022 (edytowane) W dniu 30.05.2022 o 09:56, abtb napisał: Ooo! Na pewno. Taki ch... jak Batorego komin Sąsiad robi Trębacza, niech się wykaże (co prawda 9-12 ale dla mnie to nie ma znaczenia ) A tak konkretniej co Ci w nim nie pasi? Bo o to, żeby Cię kłuły jakieś drobne niezgodności z planami, to Cię nie podejrzewam Edytowane 1 Czerwca 2022 przez socjo1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2022 50 minut temu, socjo1 napisał: A tak konkretniej co Ci w nim nie pasi? I to jest pytanie mocno podchwytliwe . Otóż jego zasadniczą wadą (zauważalną tylko u mnie) jest jego nie widzialność - a konkretnie nie widzę go w składziku W związku z tym wychodzę z założenia, że ja zrobię to co mam (czyli 9-13 z ICM-u i ze Zvezdy + UBpasztet z Italerii) a kolega niech zrobi 9-13 z Trębacza. 59 minut temu, socjo1 napisał: żeby Cię kłuły jakieś drobne niezgodności z planami, to Cię nie podejrzewam Z planami? A takie coś jest dostępne? Michał, ja to czerpię z modelarstwa przyjemność a nie zarzynam się jak linia "nie leży" w planie. Pomijam już kwestię czy plan jest dobry. Zawsze mnie fascynowała taka ciekawostka - wszyscy modelarze mają plany prawidłowe a firma produkująca modele ma plany rysowane na kolanie w klopie i wypuszcza dziwadła. Więc tym bardziej nie przykładam bo mi jeszcze wyjdzie że składam jakiegoś Mirage a nie MiG-a 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Czerwca 2022 Share Napisano 1 Czerwca 2022 1 godzinę temu, abtb napisał: ja to czerpię z modelarstwa przyjemność a nie zarzynam się jak linia "nie leży" w planie. Pomijam już kwestię czy plan jest dobry. Głos rozsądku 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 1 Czerwca 2022 Share Napisano 1 Czerwca 2022 10 godzin temu, abtb napisał: Z planami? A takie coś jest dostępne? Michał, ja to czerpię z modelarstwa przyjemność a nie zarzynam się jak linia "nie leży" w planie. Pomijam już kwestię czy plan jest dobry. Zawsze mnie fascynowała taka ciekawostka - wszyscy modelarze mają plany prawidłowe a firma produkująca modele ma plany rysowane na kolanie w klopie i wypuszcza dziwadła. No i to jest bardzo rozsądne podejście, wychodzę z tego samego założenia - dlatego na przykład polskiego F-16 zrobiłem z modelu Academy bo wszystko co trzeba jest w pudełku, mimo, że ma ponoć niezupełnie poprawny nos. I stoi u mnie na półce obok Tamiji, Revella i Kinetica i nie rzuca się w oczy. Ale jak patrzę na przykład na Su-35 Hasegawy na swojej półce to mnie coś trafia bo tam kształt już jest tak skopany, że nie da się nie zauważyć. A to względnie współczesny model. Więc krótko podsumowując - tolerancja nieleżenia w planach też ma swoje granice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wprzybylak Napisano 1 Czerwca 2022 Share Napisano 1 Czerwca 2022 AS ja mam pytanie od czapy, może któryś z Panów wie jakich kolorów użyć w Jemeńśkim malowaniu. Producent kalek jakoś przeoczył ten mało ważny fakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 3 Września 2022 Autor Share Napisano 3 Września 2022 (edytowane) W związku z tym, że 19-tkę polakierowałem pod kalki kaponem przy użyciu tatowego ławkowca (i sobie schnie, pewnie z tydzień-dwa zleci ) powstał u mnie tzw. "międzyczas" który postanowiłem wykorzystać na zabawy z ukraińskim paździerzem Na początek postanowiłem tego paździerza odpaździerzyć i w miejsce oryginalnych węzłów zastosowałem porządne ruskie odlewy z modelu Zvezdy: Jest zdecydowanie lepiej i aż chce się robić. Zainwestowałem też w kilka niezbędnych rzeczy: - fotel od Edka - "kieł narwala" od Mastera i wolanty od Qb oraz "zestaw lotniskowy" od Parta I tak "uzbrojony" ruszyłem w bój. Na początek fotel: potem wolant i upychanie w kokpicie. Niestety - łatwo nie jest. Po pierwsze fotel fotel trzeba "obniżyć" poprzez upitolenie od dołu o jakiś 1mm. Inaczej nie ma szans żeby owiewka się zamknęła. Jak widać - nie jest źle. Zrobiłem też HUD-a, który może nie jest doskonały ale na pewno o niebo lepszy od zestawowego (którego nie ma wcale ) Do jutra "szkiełko" wyschnie i się okrasi i wklei szybkę. I będzie można zamykać oszklenie, które pasuje wręcz okropnie w tylnej części Jak się to ogarnie to już jak na sankach - z górki Edytowane 5 Września 2022 przez abtb 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 3 Września 2022 Share Napisano 3 Września 2022 3 minuty temu, abtb napisał: ...zabawy z ukraińskim paździerzem ... Na początek postanowiłem tego paździerza odpaździerzyć ... Oho, znowu tworzy mój ulubiony masochista 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 4 Września 2022 Share Napisano 4 Września 2022 Kokpit robi bardzo przyjemne wrażenie upakowana całość wygląda po prostu świetnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 6 Września 2022 Share Napisano 6 Września 2022 już miałem pisać , że najlepiej jakby Pan zrobił ten samolot w kamuflażu z pudełka lecz patrząc na Pańskie prace to nie muszę się bać o dobrze i ładnie wykonany kamuflaż. Kokpit jest super ale przeszkadza trochę ta plamka żółtego przy przyciskach ale sam lepiej bym nie zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 6 Września 2022 Autor Share Napisano 6 Września 2022 35 minut temu, p2288 napisał: jakby Pan Już bez przesady Można na "ty" lub po imieniu - "Tomek" 36 minut temu, p2288 napisał: zrobił ten samolot w kamuflażu z pudełka Po pierwsze - nie może być z czerwonymi gwiazdami bo bym złamał zapisy regulaminy konkursu w którym ten model bierze udział na sąsiednim forum: https://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=896&t=92223 https://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=895&t=92201 Po drugie - nie za bardzo mam po drodze z ukraińskimi kokardami (mam tak od dawna, nie jest to związane z obecną sytuacją i wspieraniem którejś ze stron) 40 minut temu, p2288 napisał: nie muszę się bać o dobrze i ładnie wykonany kamuflaż. Dziękuję bardzo ale zobaczymy jak wyjdzie a wyjdzie być może w tym tygodniu 41 minut temu, p2288 napisał: przeszkadza trochę ta plamka żółtego przy przyciskach Kabina będzie zamknięta więc i widać nie będzie za wiele, a poza tym to "warsztat relaksacyjny" czyli założenia są takie, że "suwmiarkę pożyczyłem hydraulikowi" a "plany zeżarł pies" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 6 Września 2022 Autor Share Napisano 6 Września 2022 W sumie to mi się takie coś ulepiło: Jak widać - prawie mi się udało zrobić wersję SMT Chłopaki z ICM-u tak dopasowali osłonę kabiny do garbu, że przez chwilę miałem wrażenie, że mam za mały zapas szpachli Ale jakoś się to udało wyprowadzić. Profilaktycznie nie przykładam do planów i nie porównuję ze zdjęciami. Blachy Parta całkiem miłe w obróbce, choć drabinka to mi wyszła taka, że ho, ho. Na to wszystko położyłem Gunzowego siurfasjera 1200: Podkładzik wykazał kilka baboli , ale na szczęście da się to bezproblemowo i komfortowo usunąć 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 Ładnie ładnie, ale te zagłuszki to chyba nie ma stałe przyklejone? Trudniej będzie je malować 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 7 Września 2022 Autor Share Napisano 7 Września 2022 2 minuty temu, wuwumaster napisał: Ładnie ładnie, 2 minuty temu, wuwumaster napisał: ale te zagłuszki to chyba nie ma stałe przyklejone? Przyklejone na amen - przy oderwaniu szlag je trafi 3 minuty temu, wuwumaster napisał: Trudniej będzie je malować A skąd taki wniosek? Uważam że da się je bezproblemowo pomalować. Zrobię kamo, potem cztery paski taśmy ze słabym klejem i jazda na czerwono. Można by było też je przykleić po malowaniu kamo i pomalowane ale stwierdziłem, że zachlastam złącze Ca i będzie fujowo wyglądać. A tak jest czysto i ładnie. Zostaje tylko fuknąć kolorami i będziesz pan zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 Ok też bym tak to rozwiązał, ale jednak zawsze pozostaje maskowanie, jak malowanie na końcu to jednak lepiej cały model zasłonić żeby na koniec nie odkryć trudnych do usunięcia czerwonych cieni od odkurzu (same paski taśmy przy elementach to będzie za mało) Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 3 godziny temu, wuwumaster napisał: ... ale te zagłuszki to chyba nie ma stałe przyklejone? Trudniej będzie je malować No gdy się maluje na wysokim ciśnieniu i do tego szerszym strumieniem, bo tak wygodniej, bo tak szybciej, to takie są właśnie tego efekty - powstaje odkurz 3 godziny temu, abtb napisał: Uważam że da się je bezproblemowo pomalować. W rzeczy samej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 7 Września 2022 Autor Share Napisano 7 Września 2022 15 minut temu, wuwumaster napisał: same paski taśmy przy elementach to będzie za mało Czy ja wiem Takie powiedzmy po.........3 cm szerokości Dobra - już zachowuję powagę. Otóż wykonawczo będzie to tak: - taśma słabolepna niebieska "Jamdoga" szer. 3mm po obwodzie - szerokie paski z taśmy malarskiej samochodowej dla zamaskowania kadłuba - psik-psik na czerwono Gunze C na stosownym ciśnieniu z odległości ok 1,5-2cm - zdjęcie maskowania i włala - gotowe 4 minuty temu, Rafał B napisał: W rzeczy samej Hrabina do Hrabiego w czasie tańca - Hrabio boli! Hrabia: -W rzeczy samej? Hrabina: - Nie, tuż obok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 7 Września 2022 Autor Share Napisano 7 Września 2022 6 minut temu, Rafał B napisał: gdy się maluje na wysokim ciśnieniu i do tego szerszym strumieniem, bo tak wygodniej, bo tak szybciej, Chyba ścianę w pokoju W wypadku tego MiG-a podejmę proletariackie wyzwanie i będę malował kamo z ręki, jak w Mi-24E: W sumie metodologia, farby i kolejność będzie taka sama więc chyba nie ma co fotek robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi