TM48 Napisano 24 Maja 2023 Share Napisano 24 Maja 2023 (edytowane) 10 minut temu, letalin napisał: Odwrotnie jest z przedszkolanką, gdzie forma męska jest mi nieznana i użyłbym po prostu wychowawca przedszkolny. Przedszkolanin, ale to akurat maskulatyw. Ale dlaczego nie uniwersalnie Pan przedszkolanka? Edytowane 24 Maja 2023 przez TM48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 24 Maja 2023 Share Napisano 24 Maja 2023 Bo kieruję się w mowie i piśmie raczej intuicją, wyczuciem, a nie regułami, których po prostu nie znam. Jestem językowym lajkonikiem z perypetii Europy i dlatego Pan przedszkolanka, albo pan siostra, mi nie pasują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 24 Maja 2023 Share Napisano 24 Maja 2023 47 minut temu, letalin napisał: przedszkolanką Kto to jest? W przedszkolach z dziećmi pracują w grupie nauczycielki, woźne i pomoce, dziewczynka chodząca do przedszkola to przedszkolaczka. Kim więc jest przedszkolanka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 24 Maja 2023 Share Napisano 24 Maja 2023 (edytowane) 24 minuty temu, letalin napisał: Bo kieruję się w mowie i piśmie raczej intuicją, wyczuciem, a nie regułami Powinieneś mówić "tatowi" i "wiater". Tak mówią dzieci, bo tak jest intuicyjnie. 24 minuty temu, letalin napisał: dlatego Pan przedszkolanka, albo pan siostra, mi nie pasują. Bo nie pasują, tak jak nie pasuje Pani murarz. Zwyczajnie ludzie się do tego przyzwyczaili i uznali za naturalne. Żeby nie było, nikogo nie zmuszam do używania feminatyw, ani nikogo za to nie krytykuję. Nie zgadzam się jednak z tym, że Pani jest uniwersalnym feminatywem, bo analogicznie wtedy Pan byłby uniwersalnym maskulatywem. Dodatkowo tak sobie myślę, gdyby historia potoczyła się inaczej. Gdyby to kobiety były dominujące, a mężczyźni po latach wywalczyli prawa wyborcze, a po ty wszystkich walkach o równouprawnienie zabrano im maskulatywy. Czy rodziłby się dzisiaj we mnie bunt? Czy nie interesowałoby mnie, że ktoś ma problem z wyobraźnią i chciałbym żeby się postarał? Czy jednak olałbym i uznał, że Kopernik była kobietą. Nie wiem, ale ja przez szacunek się staram. Inni niech robią to co im sumienie dyktuje, ale jak ktoś napisze "pilotka" to niech przynajmniej nie komentują. Edytowane 24 Maja 2023 przez TM48 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 24 Maja 2023 Share Napisano 24 Maja 2023 Wszystko gra, zaraz zrozumiesz. Kiedy pisałem o uniwersalnej feminatywie ( nie o "uniwersalnym" femintatywie, jak Ty) to pisałem o swoich metodach radzenia sobie z problemem i przez chwilę nawet nie sugerowałem, żebyś zaprzestał w imię męskiej dumy, maczyzmu i antyfeminizmu stosowania tych femintatyw, których się w pocie czoła nauczyłeś walcząc z dysleksją i innymi dys. Ja nie mam ochoty na feminatywy, bo mam swoje naoliwione w walce z moimi "dys" narzędzie i nie chcę mu sypać feminatywami jak piaskiem w tryby. Jak feminatywa wskoczy, to OK, jak nie to trudno. Łączenie tego z jakąś postawą polityczną, szacunkiem, czy jego brakiem jest dla mnie nadużyciem. Gdybyś mi zarzucił lenistwo, to byłbym gotów się nad tym zastanowić, ale broniłbym się jakąś "dys", albo "a". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 24 Maja 2023 Share Napisano 24 Maja 2023 8 minut temu, letalin napisał: Kiedy pisałem o uniwersalnej feminatywie ( nie o "uniwersalnym" femintatywie, jak Ty) https://pl.wiktionary.org/wiki/feminatyw 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 24 Maja 2023 Share Napisano 24 Maja 2023 Jak feminatyw nie ma feminatywy, to ja wysiadam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 24 Maja 2023 Share Napisano 24 Maja 2023 2 minuty temu, letalin napisał: Jak feminatyw nie ma feminatywy, to ja wysiadam. Pamiętasz ten stary kawał z czasów komuny o milicjancie który jechał autobusem i czytał słownik ortograficzny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 24 Maja 2023 Share Napisano 24 Maja 2023 41 minut temu, letalin napisał: walcząc z dysleksją i innymi dys. Za mojej podstawówki nauczyciele walczyli z czymś takim hasłem pt. "ty masz dysmózgię raczej". 43 minuty temu, letalin napisał: ale broniłbym się jakąś "dys", jak Prezydent dys, dys, dys ys, dys ys, dys, dys,dys ys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 24 Maja 2023 Share Napisano 24 Maja 2023 Ale "kapitanka" to tak trochę dziwnie. Pogardliwie. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 24 Maja 2023 Share Napisano 24 Maja 2023 1 godzinę temu, TM48 napisał: Pamiętasz ten stary kawał z czasów komuny o milicjancie który jechał autobusem i czytał słownik ortograficzny? nie. Mam coś na "A" i nie zapamiętuję kawałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 3 Czerwca 2023 Share Napisano 3 Czerwca 2023 (edytowane) trochę tu pusto, to małą grafikę z twitter.com, m.koreaherald.com i res.herald.com wrzucę: zbliżenie na limuzynę, porównanie wielkości i sylwetek i ponownie porównanie wielkości, dopóki fotek z Radomia nie ma (a z tymi kciukami, to pamiętam taką zabawę na celność, że kółka rzucało się na wystający kciuk: teraz to oficjalny trening sił powietrznych jak widać ) Edytowane 3 Czerwca 2023 przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 3 Czerwca 2023 Share Napisano 3 Czerwca 2023 Godzinę temu, panmopsik napisał: a z tymi kciukami, to pamiętam taką zabawę na celność, że kółka rzucało się na wystający kciuk: teraz to oficjalny trening sił powietrznych jak widać ) W Grecji to chyba by nie przeszedł taki trening z kciukami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 3 Czerwca 2023 Share Napisano 3 Czerwca 2023 (edytowane) ; )) no tak, https://www.powiedztopogrecku.pl/jakich-gestow-uzywaja-grecy/ ale to już taki OT Edytowane 3 Czerwca 2023 przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Czerwca 2023 Share Napisano 27 Czerwca 2023 Pierwsi polscy polscy piloci FA-50 zakończyli szkolenie w Korei Południowej obejmujące zastosowanie bojowe, loty w formacji oraz walki powietrzne i przechwycenia https://kresy.pl/wydarzenia/bezpieczenstwo-i-obrona/pierwsi-polscy-piloci-zakonczyli-szkolenie-na-fa-50-foto/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 27 Czerwca 2023 Share Napisano 27 Czerwca 2023 Czyli do Radomia nasi przylecą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Czerwca 2023 Share Napisano 27 Czerwca 2023 Pewnie dla gawiedzi taki zestaw obwoźny zrobią i będą pokazywać na każdych dożynkach, by robić wrażenie że jesteśmy potęgą lotniczą. Podobnie jak robią ze sprzętem lądowym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 27 Czerwca 2023 Share Napisano 27 Czerwca 2023 (edytowane) no tak ale żaden skośnooki nie będzie się wtedy ukrywał wewnątrz i kukał na zewnątrz w okularach (jak na fotce z tematu o czołgach K2) Edytowane 27 Czerwca 2023 przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 27 Czerwca 2023 Share Napisano 27 Czerwca 2023 2 godziny temu, Grzes napisał: zakończyli szkolenie w Korei Południowej obejmujące zastosowanie bojowe, Doprawdy? Całe 15 minut?! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 27 Czerwca 2023 Share Napisano 27 Czerwca 2023 (edytowane) a spróbuj od razu trafić na wystający kciuk Edytowane 27 Czerwca 2023 przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Czerwca 2023 Share Napisano 27 Czerwca 2023 1 godzinę temu, MIRO napisał: Doprawdy? Całe 15 minut?! Cóż, to pytanie do Dowództwa Generalnego Rodzajów Sił Zbrojnych, który o tym poinformowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 27 Czerwca 2023 Share Napisano 27 Czerwca 2023 Godzinę temu, panmopsik napisał: a spróbuj od razu trafić na wystający kciuk To chyba taki celownik jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 27 Czerwca 2023 Share Napisano 27 Czerwca 2023 (edytowane) I trzeba jedno oko przymknąć ; ) . Przy okazji mix fotek z m.news.zum.com, fnnews.com, wsnews.co.kr, hankyung.com, biz.chosun.com Miło jest zobaczyć polski kubek z MiG-29 na koreańskim stole, oraz wspomnienie z Dęblina: wspólny lot Edytowane 27 Czerwca 2023 przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Czerwca 2023 Share Napisano 27 Czerwca 2023 Fajne długopisy dostali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 27 Czerwca 2023 Share Napisano 27 Czerwca 2023 (edytowane) Fakt, chyba 1/72 ? Doczytałem, że poznali też kulturę koreańską, m.in. miasto Andong https://en.wikipedia.org/wiki/Andong_soju Edytowane 27 Czerwca 2023 przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi