Skocz do zawartości

Sopwith F.1, skala 1:48, firma Revell. Zwykły projekt.

zaruk

Rekomendowane odpowiedzi

Tam prawie w ogóle nie ma linek. Przynajmniej tak mi się wydaje patrząc na tego Caudrona.

Dam radę. Wystrugałem już nawet napinacz w kształcie cygara dyndający przed głową pilota.

Powrót do rzeczywistości. I od razu chlup na głęboką wodę.

Nie wiem, czy nie zawiesiłem zbyt wysoko poprzeczki. Poniższego pajęczaka muszę bowiem rozpiąć w przestrzeni między kadłubem a górnym  płatem.

IMG_20230226_121325.thumb.jpg.c207703f9a88bd51bff793b6027ebb3e.jpg

A jakie to złośliwe jest, jak wije się i plącze.

No nic. Siwy już raczej jestem, część włosów też zdążyłem pogubić więc - poza garbem i osunięciem się w czeluść psychozy - nie ma powodów do obaw.

16 minut temu, marek d napisał:

Przy zastosowaniu powszechnie dostępnych rozluźniaczy  :wow:  dasz radę.

Alaxu staram się nie używać. Więc może to:

• 2 weeks later...

Olinowanie między płatami z udziałem kadłuba jest skończone.

IMG_5007.thumb.JPG.4502ec9c7bbd83c94a6490b516d71732.JPG

IMG_5017.thumb.JPG.b02f52cf265295b3f003f158870f4140.JPG

Napinacz, będący prekursorem dyndającej płyty CD w kabinie kierowcy, usadowiony. Było kilka prób, ostatnia - choć nie idealna - przeszła sito wydziału kontroli jakości.  Jest nauczka, że dokładniej należy pozycjonować śruby rzymskie. Próba ustawienia jednej z nich w osi liny skończyła się oderwaniem  od powierzchni. No, mówię Wam - była zabawa.

IMG_5009.thumb.JPG.063e98e99c0cd075dfafd3684d0019ab.JPG

Podbechtany przez Kolegę Myszatego wykonałem również olinowanie w górnym oknie.

IMG_5011.thumb.JPG.5bf027c4d53c4f15a8b0cff2590f699f.JPG

IMG_5012.thumb.JPG.b679c79fce7e06a51db77dad794f2b1d.JPG

Do wykonania zostały naciągi w okolicy ogona oraz linki sterujące lotkami z przodu i z tyłu.  I kółka.

• Like 13

Dziękuję Wam za reakcję. Koniec prac już blisko, spotkamy się niedługo w galerii.

Przyglądam się temu Camelu jeszcze raz dzisiaj i taka myśl mnie naszła, że ten szary dzyndzelek (zapewne jakaś prądnica) na prawym słupku przed kabiną pilota powinien się znajdować na słupku bliżej silnika.  

full?d=1533599891

Edytowane przez lord_karton

Tak. Niestety wówczas nie udałoby się najprawdopodobniej spasować płatów. A to dlatego, że model odwzorowuje wcześniejszą wersję Camela. Musiałem ten dzyndzel (to jest pompa Rotherhama pompująca paliwo ze zbiornika głównego do grawitacyjnego) umieścić tam, gdzie zaplanował producent.

Godzinę temu, zaruk napisał:

A to dlatego, że model odwzorowuje wcześniejszą wersję Camela. Musiałem ten dzyndzel (to jest pompa Rotherhama pompująca paliwo ze zbiornika głównego do grawitacyjnego) umieścić tam, gdzie zaplanował producent.

Jak to było u klasyka: "Jest prawda czasu i prawda ekranu" :D

Szacun Zaruk za tą rozpiętkę nadkadłubową.

Dobrze, że koła mają zakryte szprychy, bo inaczej kol. Myszaty by Cie jeszcze z kształtu nypli rolizczył :D