Woit Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia @MarCorp dziękuję za wyjaśnienia. Teraz już wiem więcej w temacie nożyc, zagłówka. Nie miałem pretensji do tego, że zwracasz uwagę a na formę w jaki sposób to robisz. Jak widać powyżej nie tylko ja to tak odbieram więc jednak coś w tym jest. Temat wyjaśniony, dla mnie zamknięty - aż do momentu pojawienia się kolejnych wątpliwości, pytań BTW - mnie interesuje malowanie nr 2 z instrukcji army. Czyli maszyna Adolfa Gallanda. Liczę po cichu, że tak jak w przypadku innych zestawów i tu arma da bogatsze opisy poszczególnych malowań na swoim blogu ale może już teraz ktoś może podrzucić ciekawy, wartościowy link dotyczący tych/tej maszyny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia 55 minut temu, Woit napisał: BTW - mnie interesuje malowanie nr 2 z instrukcji army. Czyli maszyna Adolfa Gallanda. Liczę po cichu, że tak jak w przypadku innych zestawów i tu arma da bogatsze opisy poszczególnych malowań na swoim blogu ale może już teraz ktoś może podrzucić ciekawy, wartościowy link dotyczący tych/tej maszyny. Jedyne znane mi zdjęcia są w drugim tomie Crandallowego Dorabooka, s.108-109. Ogona na nich nie widać w ogóle, a oznaczenie taktyczne fragmentarycznie przebija spod nałożonej na kadłub siatki kamuflażowej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia Godzinę temu, Woit napisał: @MarCorp BTW - mnie interesuje malowanie nr 2 z instrukcji army. Czyli maszyna Adolfa Gallanda. Liczę po cichu, że tak jak w przypadku innych zestawów i tu arma da bogatsze opisy poszczególnych malowań na swoim blogu ale może już teraz ktoś może podrzucić ciekawy, wartościowy link dotyczący tych/tej maszyny. Sądzę, że takich informacji mógłby udzielić Jakub Plewka, który współpracował z AH przy tym projekcie. Kiedyś bywał na PWM z pasją, nie wiem, czy nadal jest tam uchwytny, bo nie odwiedzam tamtego forum z różnych powodów tu go chyba nie ma. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia Dzięki, poczekamy, może arma się rozpisze coś więcej. Na razie jest co robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia Godzinę temu, Woit napisał: Dzięki, poczekamy, może arma się rozpisze coś więcej. Na razie jest co robić Ja nic nie rozpiszę na blogu, bo to nie moja działka, ale też chętnie bym się czegoś więcej dowiedział. Na dziś to chyba tylko rekonstrukcja oparta o to wspomniane zdjęcie i analogie z innymi maszynami. Pierwsze malowanie jest za to b.dobrze udokumentowane masą zdjęć i odwzorowane perfekcyjnie. Tam jest np. taki mały smaczek, że pokrywa po prawej stronie kadłuba jest z innej maszyny i krzyż kadłubowy jest przez to trochę nieregularny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 11 Stycznia Share Napisano 11 Stycznia Godzinę temu, letalin napisał: Ja nic nie rozpiszę na blogu, bo to nie moja działka, ale też chętnie bym się czegoś więcej dowiedział. Na dziś to chyba tylko rekonstrukcja oparta o to wspomniane zdjęcie i analogie z innymi maszynami. Pierwsze malowanie jest za to b.dobrze udokumentowane masą zdjęć i odwzorowane perfekcyjnie. Tam jest np. taki mały smaczek, że pokrywa po prawej stronie kadłuba jest z innej maszyny i krzyż kadłubowy jest przez to trochę nieregularny. Ale weź i pomaluj te wszystkie szlaczki, kropki, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 11 Stycznia Share Napisano 11 Stycznia 39 minut temu, Woit napisał: Ale weź i pomaluj te wszystkie szlaczki, kropki, itd. Turbina jest za to prosta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzejo Napisano 11 Stycznia Share Napisano 11 Stycznia 15 godzin temu, letalin napisał: Tam jest np. taki mały smaczek, że pokrywa po prawej stronie kadłuba jest z innej maszyny i krzyż kadłubowy jest przez to trochę nieregularny. ano smaczek jest, na zdjęciach też widać ze pokrywa ma tyci inny kolor odbiegający od kamuflażu w tym miejscu, czego Arma nie uwzględniła w schemacie malowania. Kalka to też standardowy krzyż bez przesunięcia (Tamka w 48 dała drugi z przesunięciem ;-)). Model zamówiłem i czekam z niecierpliwością, ale cięcia tej kalki w ten ekwilibrystyczny sposób jakoś sobie nie wyobrażam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 11 Stycznia Share Napisano 11 Stycznia 37 minut temu, Dzejo napisał: ...czego Arma nie uwzględniła w schemacie malowania. W instrukcji uwzględniła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 11 Stycznia Share Napisano 11 Stycznia 8 godzin temu, Dzejo napisał: cięcia tej kalki w ten ekwilibrystyczny sposób jakoś sobie nie wyobrażam Ja też nie... Coś poszło nie tak. Tam jest jeszcze błąd w numeracji, bo są dwa różne krzyże z numerami 4 w instrukcji. Wyraźnie nie zmieścił się na arkuszu i nie wprowadzono zmian w instrukcji. Na pocieszenie jest tylko to, że ta nieprawidłowość krzyża nie występuje na wszystkich zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 12 Stycznia Share Napisano 12 Stycznia Dostałem odpowiedź w komentarzach pod artykułem o Jaskółce nt. tego krzyża: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 12 Stycznia Share Napisano 12 Stycznia Fajnie, że jednak ten "smaczek" w krzyżu jest. Takie detale zawsze mnie mocno cieszą. Przy opracowaniu malowań wychodzą rzeczy, których nigdzie wcześniej nie opisano, albo nawet nie zauważono. Dla mnie oznakowanie z takimi nieregulaminowymi odmianami wydaje się od razu dużo bardziej interesujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 17 Stycznia Share Napisano 17 Stycznia (edytowane) Nowy Armowy Garbusek nadciąga: I dodatkowo kilka prostych i tanich sposobów na wizualne podrasowanie Garbuska, prosto ze strony Army: Cały artykuł: https://armahobbynews.pl/blog/2026/01/16/proste-detale-do-hurricane-1-48-ktore-latwo-zrobisz-samemu/?fbclid=IwY2xjawPYvrVleHRuA2FlbQIxMABicmlkETBMREhWQnpZN2dxNFREcW93c3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHtzonWmVFGTz-x6jVhI6eyRhUpW8Trapb5gnKh4MdWOuxqWy-D9W9YpgtJRw_aem_C_1htEir-NXikcD3M0wfVQ Edytowane 17 Stycznia przez barszczo 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 23 Stycznia Share Napisano 23 Stycznia Arma donosi że 2 tyg obsuwy na premierze jaskółki, preorder odpowiednio przedłużony, Co robić, czekamy. Pozdr ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano Piątek o 19:55 Share Napisano Piątek o 19:55 (edytowane) Kolorowo będzie. Z różnych powodów w pudełkowej instrukcji będzie tylko jedno kolorowe malowanie z numerem 67, ale na stronie AH znajdą się schematy malowania maszyn nr 44, 46, 59, 69 i może jeszcze jednego, który nie miał numeru. Prace ciągle trwają, ale już teraz mogę stwierdzić, że nikt do tej pory nie zrobił tego tak dokładnie i w takiej liczbie. Za jakiś czas zamieszczę tu zdjęcia, które były podkładem do opracowania malowań. Będzie też krótki artykuł na blogu. Żałuję, że na nr 50 nie wystarczyło miejsca na arkuszu kalkomanii, ale i sił... Jak ktoś będzie chciał, to sobie skompletuje numer z tych kalkomanii, co będą dostępne. Edytowane Sobota o 12:39 przez letalin 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano Sobota o 16:12 Share Napisano Sobota o 16:12 Gdy dostałem smsa od AH z info o nowości, to był on tak napisany, że dałem się nabrać, że to już 1/48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano Sobota o 17:32 Share Napisano Sobota o 17:32 Godzinę temu, arhtus napisał: Gdy dostałem smsa od AH z info o nowości, to był on tak napisany, że dałem się nabrać, że to już 1/48 Miałem dokłądnie to samo wczoraj. Zdziwiłem się, że to JUŻ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano Sobota o 17:41 Share Napisano Sobota o 17:41 (edytowane) Ja to dałem się tak wkręcić, że dzisiaj wchodzę na ich stronę (bo może by tak już zamówić ) oglądam malowanki, myślę sobie, jakieś takie dziwne na "start" dali.. i dopiero przy cenie się kapnąłem, że coś tu mi nie pasuje Edytowane Sobota o 17:42 przez arhtus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 10 godzin temu Share Napisano 10 godzin temu 21 godzin temu, arhtus napisał: Ja to dałem się tak wkręcić A to nas więcej było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 6 godzin temu Share Napisano 6 godzin temu W dniu 6.02.2026 o 20:55, letalin napisał: Kolorowo będzie. Z różnych powodów w pudełkowej instrukcji będzie tylko jedno kolorowe malowanie z numerem 67, ale na stronie AH znajdą się schematy malowania maszyn nr 44, 46, 59, 69 i może jeszcze jednego, który nie miał numeru. Prace ciągle trwają, ale już teraz mogę stwierdzić, że nikt do tej pory nie zrobił tego tak dokładnie i w takiej liczbie. Za jakiś czas zamieszczę tu zdjęcia, które były podkładem do opracowania malowań. Będzie też krótki artykuł na blogu. Żałuję, że na nr 50 nie wystarczyło miejsca na arkuszu kalkomanii, ale i sił... Jak ktoś będzie chciał, to sobie skompletuje numer z tych kalkomanii, co będą dostępne. To już ogłaszam - kupię same numery do kolorowego od kogoś kto kupi ten model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi