letalin Napisano 26 Marca Share Napisano 26 Marca Od czasu pojawienia się P.7a mają ambicję puszczania nowego zestawu co 3 miesiące. Jak widać nie jest to łatwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 26 Marca Share Napisano 26 Marca 15 godzin temu, Bedrzich napisał: Nie miałem w łapkach ale coś mi sylwetki tak średnio pasują do rysunków? Lepiej niż Jak z AM (i jego klony) ale ciągle jakoś tak… P-36 zapowiedziany, parę wersji zapewne będzie. Jaki ex-AM jakoś się chyba sprzedają? A tak poza tym tak sobie myślę, że to chyba byłby czas na ogłoszenie jakiejś nowości? Ale takiej gruntownej a nie kolejnej wersji już wydanych modeli? No właśnie. jak to jest, że jak piszesz "nie miałeś w łapkach" ale Ci nie pasuje do rysunków??? Więc jak to wydedukowałeś? Poza tym plany to plany i każdy kto je rysuje robi to nieco inaczej.... Akurat Jaki Modelsvita są chwalone za zgodność wymiarową, kształty itd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 26 Marca Share Napisano 26 Marca Dzień dobry! Przepraszam, jeśli piszę nie w tym dziale (w takim razie proszę o wskazanie, gdzie mam to zrobić). Planuję zbudować Hurricane Mk.1 od Arma Hobby (70019) i chciałbym kupić do niego vacuum form canopy. Dostępne są owiewki od Rob Taurus do Hasegawy, Revella i Airfixa. Pytanie: Czy możecie mi powiedzieć z własnego doświadczenia, która jest najlepsza? Z góry dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bedrzich Napisano 26 Marca Share Napisano 26 Marca (edytowane) Godzinę temu, RogerM napisał: Edytowane 26 Marca przez Bedrzich Del Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 26 Marca Share Napisano 26 Marca Świetny artykuł o kolorowych malowankach Curtissa P-36C: https://armahobbynews.pl/blog/2026/03/25/70082-curtissy-z-cleveland-1939-eksperymentalne-kamuflaze-27th-pursuit-squadron/?fbclid=IwY2xjawQyWadleHRuA2FlbQIxMABzcnRjBmFwcF9pZBAyMjIwMzkxNzg4MjAwODkyAAEelRSquiMt4F-BdedNI0KPjYsbhaIAdWuhvMgo_zTNvAJNgAwT1080wxi7zOY_aem_Y3MTYeyWuqSqsgfecFVlYQ 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 26 Marca Share Napisano 26 Marca 6 godzin temu, JollyMonk napisał: Dzień dobry! Przepraszam, jeśli piszę nie w tym dziale (w takim razie proszę o wskazanie, gdzie mam to zrobić). Planuję zbudować Hurricane Mk.1 od Arma Hobby (70019) i chciałbym kupić do niego vacuum form canopy. Dostępne są owiewki od Rob Taurus do Hasegawy, Revella i Airfixa. Pytanie: Czy możecie mi powiedzieć z własnego doświadczenia, która jest najlepsza? Z góry dziękuję! Nie wiem, czy jest potrzeba zamawiania vacuum. W moim modelu była z pierwszego wypustu, ale później Arma poprawiła grubość ścianek. https://armahobbynews.pl/blog/2020/09/10/nowa-owiewka-kabiny-do-hurricane-70019-70020-70021-70023-70035-70036-70037-70042/ No chyba, że już masz model ze starszą ramką??? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 27 Marca Share Napisano 27 Marca 9 godzin temu, skarczu napisał: No chyba, że już masz model ze starszą ramką??? O ile wiem, producent wymieniał lub sprzedawał nowe szkło. Co do vacu, trudno powiedzieć. Kup, nie są drogie i rozpoznaj bojem. To nie jest skomplikowana osłona kabiny... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 27 Marca Share Napisano 27 Marca 10 hours ago, skarczu said: Nie wiem, czy jest potrzeba zamawiania vacuum. W moim modelu była z pierwszego wypustu, ale później Arma poprawiła grubość ścianek. https://armahobbynews.pl/blog/2020/09/10/nowa-owiewka-kabiny-do-hurricane-70019-70020-70021-70023-70035-70036-70037-70042/ No chyba, że już masz model ze starszą ramką??? Dzięki wszystkim za rady! Oczywiście, trudno określić datę premiery mojego zestawu, ale mam nadzieję, że będzie to później niż w 2020 roku. Moja przezroczysta ramka ma inny kształt niż ten pokazany w instrukcji. Myślę więc, że jest nowa. Ścianki nie wydają się grube. 1 hour ago, martinello said: O ile wiem, producent wymieniał lub sprzedawał nowe szkło. Co do vacu, trudno powiedzieć. Kup, nie są drogie i rozpoznaj bojem. To nie jest skomplikowana osłona kabiny... Masz rację, zastanowię się, czy warto kupić nową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 28 Marca Share Napisano 28 Marca Jest i pierwsza zbudowana jaskółka, autor: Marcin Ciepierski https://armahobbynews.pl/blog/2026/03/23/70083-me-262-a-1a-muttkego-galeria-marcin-ciepierski/?utm_term=Jak-1b&utm_campaign=PL-Newsletter-P36C+2026-03-27&utm_medium=email&c_id=371954019&utm_source=edrone&utm_content=email_click Moim skromnym zdaniem całkiem ładnie zmalowana, zwłaszcza boki kadłuba i krawędź natarcia skrzydeł. Nie mniej zabrakło kilku akcentów - np nawiercenia wylotów działek na nosie, to co mówiłem przy renderach - we wlotach i dyszach silników widać łączenie połówek gondol, nie podkreślona wentylacja w tylnej części silników (a szkoda bo ładnie to oddano),trochę brakuje kolorków i kabelków we wnęce podwozia głównego. Brakuje mi też fotek kokpitu, mam model i wiem że jest tam co oglądać . Ale ogólnie super i fajnie zobaczyć jak dobrze oddano bryłę płatowca. Pozdr ww 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Marca Share Napisano 28 Marca W dniu 21.03.2026 o 21:14, arhtus napisał: Przydałaby się możliwość dokupienia samej nowej ramki z oszkleniem. No to już można : https://www.armahobby.pl/70088-t-jak-1b-ramka-szklana-maski.html?hash=d63a0d15cb39f5779da768a1109ac575&fbclid=IwY2xjawQ1E4BleHRuA2FlbQIxMABzcnRjBmFwcF9pZBAyMjIwMzkxNzg4MjAwODkyAAEeE88C7JMP602Xud8MhMN7kOKGu9qvAXK9jJi9646CV6wCEzcDKYOBdd8gGTw_aem_i9fsbo1DjWa1GTZXJXQNQQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 28 Marca Share Napisano 28 Marca (edytowane) 53 minuty temu, barszczo napisał: No to już można : https://www.armahobby.pl/70088-t-jak-1b-ramka-szklana-maski.html?hash=d63a0d15cb39f5779da768a1109ac575&fbclid=IwY2xjawQ1E4BleHRuA2FlbQIxMABzcnRjBmFwcF9pZBAyMjIwMzkxNzg4MjAwODkyAAEeE88C7JMP602Xud8MhMN7kOKGu9qvAXK9jJi9646CV6wCEzcDKYOBdd8gGTw_aem_i9fsbo1DjWa1GTZXJXQNQQ Trochę pojechali z tą ceną - 1/3 ceny kompletnego modelu, no ale takie zbójeckie prawo producenta (w sensie... jeśli komuś chodziło o otwartą kabinie to nadal zostaje ekonomiczna alternatywa w postaci dopasowania jakiegoś vacu, stojaczek ciekawa rzecz ale nie wiem jaka ilość ludzi posiadających Jaka-1 z pierwszego tłoczenia faktycznie na to czekała...) Pozdr ww Edytowane 28 Marca przez wuwumaster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Marca Share Napisano 28 Marca (edytowane) Ja tak z ciekawości zapytam - czy klienci Army to idioci, czy tylko firma myśli, że takimi są. W opisie 3 razy ta sama treść: Edytowane 28 Marca przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 28 Marca Share Napisano 28 Marca 1 godzinę temu, wuwumaster napisał: Jest i pierwsza zbudowana jaskółka, autor: Marcin Ciepierski https://armahobbynews.pl/blog/2026/03/23/70083-me-262-a-1a-muttkego-galeria-marcin-ciepierski/?utm_term=Jak-1b&utm_campaign=PL-Newsletter-P36C+2026-03-27&utm_medium=email&c_id=371954019&utm_source=edrone&utm_content=email_click Moim skromnym zdaniem całkiem ładnie zmalowana, zwłaszcza boki kadłuba i krawędź natarcia skrzydeł. Nie mniej zabrakło kilku akcentów - np nawiercenia wylotów działek na nosie, to co mówiłem przy renderach - we wlotach i dyszach silników widać łączenie połówek gondol, nie podkreślona wentylacja w tylnej części silników (a szkoda bo ładnie to oddano),trochę brakuje kolorków i kabelków we wnęce podwozia głównego. Brakuje mi też fotek kokpitu, mam model i wiem że jest tam co oglądać . Ale ogólnie super i fajnie zobaczyć jak dobrze oddano bryłę płatowca. Pozdr ww @MarCorpa ty znowu durnia zgrywasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 28 Marca Share Napisano 28 Marca 54 minuty temu, Grzes napisał: Ja tak z ciekawości zapytam - czy klienci Army to idioci, czy tylko firma myśli, że takimi są. W opisie 3 razy ta sama treść: Tak z ciekawości pytam. A ja Ci tak nie z ciekawości odpowiem: nie masz większych problemów? A może za dużo wolnego czasu? To jest już na prawdę nudne i żenujące, polska firma wydaje kolejny model na wysokim poziomie, a ciągle pojawiają się jakieś jęki, stęki. Jak nie szukanie dziury w całym (modelu) to w tekście na stronie producenta... Litości!!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Marca Share Napisano 28 Marca 4 minuty temu, RogerM napisał: nie masz większych problemów? A może za dużo wolnego czasu? Ani jedno, ani drugie. 4 minuty temu, RogerM napisał: polska firma wydaje kolejny model na wysokim poziomie A co to ma do tego co napisałem? Jakbyś przeczytał ze zrozumieniem zacytowany tekst, wiedziałbyś, że nie jest on o modelu... Podpowiem - informacja jest przy czerwonej cyfrze 3. Na marginesie - sam jestem klientem Army i nie miałem okazji narzekać na kupione modele. Trudno jednak się nie odezwać, widząc takie durnoty... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca 8 godzin temu, Grzes napisał: Trudno jednak się nie odezwać, widząc takie durnoty... Myślę Grzesiu, że jednak przeceniasz trochę klientów. Ludzie informacji o produkcie nie czytają lub czytają nieuważnie. Niektórym nawet trzykrotne powtórzenie, że to nie jest kompletny zestaw, może nie wystarczyć. Arma chyba zabezpiecza się przed ew. pretensjami pt. ale nic o tym nie było napisane! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca 10 godzin temu, wuwumaster napisał: @MarCorpa ty znowu durnia zgrywasz? Trochę niegrzeczne, ale a propos czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca 6 godzin temu, HKK napisał: Myślę Grzesiu, że jednak przeceniasz trochę klientów. Ludzie informacji o produkcie nie czytają lub czytają nieuważnie. Hmm, sugerujesz, że Grzes to nie "ludź", skoro przeczytał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtuRze Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca (edytowane) Potrzebowałem ruszyć silniki, a usuwanie łączenia od wewnątrz mi się nie uśmiechało. Jako że wnętrze ma duże uproszczenia oraz od wlotu na szczęście jest tam więcej miejsca niż potrzeba, to powstało sobie to: https://cults3d.com/en/3d-model/game/jumo-004-improvement-me-262-ah-1-72 Edytowane 29 Marca przez ArtuRze 6 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca 4 minuty temu, ArtuRze napisał: Potrzebowałem ruszyć silniki, a usuwanie łączenia od wewnątrz jakoś mi się nie uśmiechało. Jako że wnętrze ma duże uproszczenia oraz od wlotu na szczęście jest tam więcej miejsca niż potrzeba, to powstało sobie to: https://cults3d.com/en/3d-model/game/jumo-004-improvement-me-262-ah-1-72 Pozdr ww Po 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca 47 minut temu, ArtuRze napisał: https://cults3d.com/en/3d-model/game/jumo-004-improvement-me-262-ah-1-72 Że Ty to wszystko za darmo dajesz. Szacun! Michał 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grrzesiek28 Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca Ja ze swojej strony bardzo dziękuję za ten prezent i pomoc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bercik Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca Ulepiłem właśnie drukowany kokpit. Z nieba mi spadną dodatki do silników projektu Artura! 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 30 Marca Share Napisano 30 Marca 11 godzin temu, ArtuRze napisał: Potrzebowałem ruszyć silniki, a usuwanie łączenia od wewnątrz mi się nie uśmiechało. Jako że wnętrze ma duże uproszczenia oraz od wlotu na szczęście jest tam więcej miejsca niż potrzeba, to powstało sobie to: https://cults3d.com/en/3d-model/game/jumo-004-improvement-me-262-ah-1-72 Ależ cudo! Szkoda, że nie mam drukarki Czy ktoś z kolegów świadczy tutaj usługi druku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 30 Marca Share Napisano 30 Marca 1 godzinę temu, jachud3 napisał: ktoś z kolegów świadczy tutaj usługi druku? Jestem akurat w Pl, mogę druknąć w wolnej chwili. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi