letalin Napisano 26 Marca Share Napisano 26 Marca Od czasu pojawienia się P.7a mają ambicję puszczania nowego zestawu co 3 miesiące. Jak widać nie jest to łatwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano Czwartek o 13:46 Share Napisano Czwartek o 13:46 15 godzin temu, Bedrzich napisał: Nie miałem w łapkach ale coś mi sylwetki tak średnio pasują do rysunków? Lepiej niż Jak z AM (i jego klony) ale ciągle jakoś tak… P-36 zapowiedziany, parę wersji zapewne będzie. Jaki ex-AM jakoś się chyba sprzedają? A tak poza tym tak sobie myślę, że to chyba byłby czas na ogłoszenie jakiejś nowości? Ale takiej gruntownej a nie kolejnej wersji już wydanych modeli? No właśnie. jak to jest, że jak piszesz "nie miałeś w łapkach" ale Ci nie pasuje do rysunków??? Więc jak to wydedukowałeś? Poza tym plany to plany i każdy kto je rysuje robi to nieco inaczej.... Akurat Jaki Modelsvita są chwalone za zgodność wymiarową, kształty itd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano Czwartek o 14:20 Share Napisano Czwartek o 14:20 Dzień dobry! Przepraszam, jeśli piszę nie w tym dziale (w takim razie proszę o wskazanie, gdzie mam to zrobić). Planuję zbudować Hurricane Mk.1 od Arma Hobby (70019) i chciałbym kupić do niego vacuum form canopy. Dostępne są owiewki od Rob Taurus do Hasegawy, Revella i Airfixa. Pytanie: Czy możecie mi powiedzieć z własnego doświadczenia, która jest najlepsza? Z góry dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bedrzich Napisano Czwartek o 15:04 Share Napisano Czwartek o 15:04 (edytowane) Godzinę temu, RogerM napisał: Edytowane Czwartek o 15:12 przez Bedrzich Del Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Czwartek o 18:28 Share Napisano Czwartek o 18:28 Świetny artykuł o kolorowych malowankach Curtissa P-36C: https://armahobbynews.pl/blog/2026/03/25/70082-curtissy-z-cleveland-1939-eksperymentalne-kamuflaze-27th-pursuit-squadron/?fbclid=IwY2xjawQyWadleHRuA2FlbQIxMABzcnRjBmFwcF9pZBAyMjIwMzkxNzg4MjAwODkyAAEelRSquiMt4F-BdedNI0KPjYsbhaIAdWuhvMgo_zTNvAJNgAwT1080wxi7zOY_aem_Y3MTYeyWuqSqsgfecFVlYQ 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano Czwartek o 20:24 Share Napisano Czwartek o 20:24 6 godzin temu, JollyMonk napisał: Dzień dobry! Przepraszam, jeśli piszę nie w tym dziale (w takim razie proszę o wskazanie, gdzie mam to zrobić). Planuję zbudować Hurricane Mk.1 od Arma Hobby (70019) i chciałbym kupić do niego vacuum form canopy. Dostępne są owiewki od Rob Taurus do Hasegawy, Revella i Airfixa. Pytanie: Czy możecie mi powiedzieć z własnego doświadczenia, która jest najlepsza? Z góry dziękuję! Nie wiem, czy jest potrzeba zamawiania vacuum. W moim modelu była z pierwszego wypustu, ale później Arma poprawiła grubość ścianek. https://armahobbynews.pl/blog/2020/09/10/nowa-owiewka-kabiny-do-hurricane-70019-70020-70021-70023-70035-70036-70037-70042/ No chyba, że już masz model ze starszą ramką??? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano Piątek o 05:51 Share Napisano Piątek o 05:51 9 godzin temu, skarczu napisał: No chyba, że już masz model ze starszą ramką??? O ile wiem, producent wymieniał lub sprzedawał nowe szkło. Co do vacu, trudno powiedzieć. Kup, nie są drogie i rozpoznaj bojem. To nie jest skomplikowana osłona kabiny... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano Piątek o 07:03 Share Napisano Piątek o 07:03 10 hours ago, skarczu said: Nie wiem, czy jest potrzeba zamawiania vacuum. W moim modelu była z pierwszego wypustu, ale później Arma poprawiła grubość ścianek. https://armahobbynews.pl/blog/2020/09/10/nowa-owiewka-kabiny-do-hurricane-70019-70020-70021-70023-70035-70036-70037-70042/ No chyba, że już masz model ze starszą ramką??? Dzięki wszystkim za rady! Oczywiście, trudno określić datę premiery mojego zestawu, ale mam nadzieję, że będzie to później niż w 2020 roku. Moja przezroczysta ramka ma inny kształt niż ten pokazany w instrukcji. Myślę więc, że jest nowa. Ścianki nie wydają się grube. 1 hour ago, martinello said: O ile wiem, producent wymieniał lub sprzedawał nowe szkło. Co do vacu, trudno powiedzieć. Kup, nie są drogie i rozpoznaj bojem. To nie jest skomplikowana osłona kabiny... Masz rację, zastanowię się, czy warto kupić nową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano Sobota o 19:42 Share Napisano Sobota o 19:42 Jest i pierwsza zbudowana jaskółka, autor: Marcin Ciepierski https://armahobbynews.pl/blog/2026/03/23/70083-me-262-a-1a-muttkego-galeria-marcin-ciepierski/?utm_term=Jak-1b&utm_campaign=PL-Newsletter-P36C+2026-03-27&utm_medium=email&c_id=371954019&utm_source=edrone&utm_content=email_click Moim skromnym zdaniem całkiem ładnie zmalowana, zwłaszcza boki kadłuba i krawędź natarcia skrzydeł. Nie mniej zabrakło kilku akcentów - np nawiercenia wylotów działek na nosie, to co mówiłem przy renderach - we wlotach i dyszach silników widać łączenie połówek gondol, nie podkreślona wentylacja w tylnej części silników (a szkoda bo ładnie to oddano),trochę brakuje kolorków i kabelków we wnęce podwozia głównego. Brakuje mi też fotek kokpitu, mam model i wiem że jest tam co oglądać . Ale ogólnie super i fajnie zobaczyć jak dobrze oddano bryłę płatowca. Pozdr ww 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Sobota o 20:09 Share Napisano Sobota o 20:09 W dniu 21.03.2026 o 21:14, arhtus napisał: Przydałaby się możliwość dokupienia samej nowej ramki z oszkleniem. No to już można : https://www.armahobby.pl/70088-t-jak-1b-ramka-szklana-maski.html?hash=d63a0d15cb39f5779da768a1109ac575&fbclid=IwY2xjawQ1E4BleHRuA2FlbQIxMABzcnRjBmFwcF9pZBAyMjIwMzkxNzg4MjAwODkyAAEeE88C7JMP602Xud8MhMN7kOKGu9qvAXK9jJi9646CV6wCEzcDKYOBdd8gGTw_aem_i9fsbo1DjWa1GTZXJXQNQQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano Sobota o 20:57 Share Napisano Sobota o 20:57 (edytowane) 53 minuty temu, barszczo napisał: No to już można : https://www.armahobby.pl/70088-t-jak-1b-ramka-szklana-maski.html?hash=d63a0d15cb39f5779da768a1109ac575&fbclid=IwY2xjawQ1E4BleHRuA2FlbQIxMABzcnRjBmFwcF9pZBAyMjIwMzkxNzg4MjAwODkyAAEeE88C7JMP602Xud8MhMN7kOKGu9qvAXK9jJi9646CV6wCEzcDKYOBdd8gGTw_aem_i9fsbo1DjWa1GTZXJXQNQQ Trochę pojechali z tą ceną - 1/3 ceny kompletnego modelu, no ale takie zbójeckie prawo producenta (w sensie... jeśli komuś chodziło o otwartą kabinie to nadal zostaje ekonomiczna alternatywa w postaci dopasowania jakiegoś vacu, stojaczek ciekawa rzecz ale nie wiem jaka ilość ludzi posiadających Jaka-1 z pierwszego tłoczenia faktycznie na to czekała...) Pozdr ww Edytowane Sobota o 21:07 przez wuwumaster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Sobota o 21:07 Share Napisano Sobota o 21:07 (edytowane) Ja tak z ciekawości zapytam - czy klienci Army to idioci, czy tylko firma myśli, że takimi są. W opisie 3 razy ta sama treść: Edytowane Sobota o 22:02 przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano Sobota o 21:39 Share Napisano Sobota o 21:39 1 godzinę temu, wuwumaster napisał: Jest i pierwsza zbudowana jaskółka, autor: Marcin Ciepierski https://armahobbynews.pl/blog/2026/03/23/70083-me-262-a-1a-muttkego-galeria-marcin-ciepierski/?utm_term=Jak-1b&utm_campaign=PL-Newsletter-P36C+2026-03-27&utm_medium=email&c_id=371954019&utm_source=edrone&utm_content=email_click Moim skromnym zdaniem całkiem ładnie zmalowana, zwłaszcza boki kadłuba i krawędź natarcia skrzydeł. Nie mniej zabrakło kilku akcentów - np nawiercenia wylotów działek na nosie, to co mówiłem przy renderach - we wlotach i dyszach silników widać łączenie połówek gondol, nie podkreślona wentylacja w tylnej części silników (a szkoda bo ładnie to oddano),trochę brakuje kolorków i kabelków we wnęce podwozia głównego. Brakuje mi też fotek kokpitu, mam model i wiem że jest tam co oglądać . Ale ogólnie super i fajnie zobaczyć jak dobrze oddano bryłę płatowca. Pozdr ww @MarCorpa ty znowu durnia zgrywasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano Sobota o 22:05 Share Napisano Sobota o 22:05 54 minuty temu, Grzes napisał: Ja tak z ciekawości zapytam - czy klienci Army to idioci, czy tylko firma myśli, że takimi są. W opisie 3 razy ta sama treść: Tak z ciekawości pytam. A ja Ci tak nie z ciekawości odpowiem: nie masz większych problemów? A może za dużo wolnego czasu? To jest już na prawdę nudne i żenujące, polska firma wydaje kolejny model na wysokim poziomie, a ciągle pojawiają się jakieś jęki, stęki. Jak nie szukanie dziury w całym (modelu) to w tekście na stronie producenta... Litości!!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Sobota o 22:37 Share Napisano Sobota o 22:37 4 minuty temu, RogerM napisał: nie masz większych problemów? A może za dużo wolnego czasu? Ani jedno, ani drugie. 4 minuty temu, RogerM napisał: polska firma wydaje kolejny model na wysokim poziomie A co to ma do tego co napisałem? Jakbyś przeczytał ze zrozumieniem zacytowany tekst, wiedziałbyś, że nie jest on o modelu... Podpowiem - informacja jest przy czerwonej cyfrze 3. Na marginesie - sam jestem klientem Army i nie miałem okazji narzekać na kupione modele. Trudno jednak się nie odezwać, widząc takie durnoty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Niedziela o 06:54 Share Napisano Niedziela o 06:54 8 godzin temu, Grzes napisał: Trudno jednak się nie odezwać, widząc takie durnoty... Myślę Grzesiu, że jednak przeceniasz trochę klientów. Ludzie informacji o produkcie nie czytają lub czytają nieuważnie. Niektórym nawet trzykrotne powtórzenie, że to nie jest kompletny zestaw, może nie wystarczyć. Arma chyba zabezpiecza się przed ew. pretensjami pt. ale nic o tym nie było napisane! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Niedziela o 07:43 Share Napisano Niedziela o 07:43 10 godzin temu, wuwumaster napisał: @MarCorpa ty znowu durnia zgrywasz? Trochę niegrzeczne, ale a propos czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano Niedziela o 13:25 Share Napisano Niedziela o 13:25 6 godzin temu, HKK napisał: Myślę Grzesiu, że jednak przeceniasz trochę klientów. Ludzie informacji o produkcie nie czytają lub czytają nieuważnie. Hmm, sugerujesz, że Grzes to nie "ludź", skoro przeczytał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtuRze Napisano Niedziela o 18:27 Share Napisano Niedziela o 18:27 (edytowane) Potrzebowałem ruszyć silniki, a usuwanie łączenia od wewnątrz mi się nie uśmiechało. Jako że wnętrze ma duże uproszczenia oraz od wlotu na szczęście jest tam więcej miejsca niż potrzeba, to powstało sobie to: https://cults3d.com/en/3d-model/game/jumo-004-improvement-me-262-ah-1-72 Edytowane Niedziela o 18:29 przez ArtuRze 6 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano Niedziela o 18:32 Share Napisano Niedziela o 18:32 4 minuty temu, ArtuRze napisał: Potrzebowałem ruszyć silniki, a usuwanie łączenia od wewnątrz jakoś mi się nie uśmiechało. Jako że wnętrze ma duże uproszczenia oraz od wlotu na szczęście jest tam więcej miejsca niż potrzeba, to powstało sobie to: https://cults3d.com/en/3d-model/game/jumo-004-improvement-me-262-ah-1-72 Pozdr ww Po 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano Niedziela o 19:15 Share Napisano Niedziela o 19:15 47 minut temu, ArtuRze napisał: https://cults3d.com/en/3d-model/game/jumo-004-improvement-me-262-ah-1-72 Że Ty to wszystko za darmo dajesz. Szacun! Michał 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grrzesiek28 Napisano Niedziela o 19:46 Share Napisano Niedziela o 19:46 Ja ze swojej strony bardzo dziękuję za ten prezent i pomoc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bercik Napisano Niedziela o 20:37 Share Napisano Niedziela o 20:37 Ulepiłem właśnie drukowany kokpit. Z nieba mi spadną dodatki do silników projektu Artura! 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano Poniedziałek o 05:48 Share Napisano Poniedziałek o 05:48 11 godzin temu, ArtuRze napisał: Potrzebowałem ruszyć silniki, a usuwanie łączenia od wewnątrz mi się nie uśmiechało. Jako że wnętrze ma duże uproszczenia oraz od wlotu na szczęście jest tam więcej miejsca niż potrzeba, to powstało sobie to: https://cults3d.com/en/3d-model/game/jumo-004-improvement-me-262-ah-1-72 Ależ cudo! Szkoda, że nie mam drukarki Czy ktoś z kolegów świadczy tutaj usługi druku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Poniedziałek o 07:42 Share Napisano Poniedziałek o 07:42 1 godzinę temu, jachud3 napisał: ktoś z kolegów świadczy tutaj usługi druku? Jestem akurat w Pl, mogę druknąć w wolnej chwili. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi