Skocz do zawartości

Arma Hobby - zapowiedzi i nowości lotnicze

Roland_Sebastian

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma BP188/JV-Z, bo jest lepsze, nie tak oklepane i z wielkim godłem jednostki. W początkach był brany pod uwagę, ale nie dałoby się go poprawnie odtworzyć. Miał malutki napis pod kabiną i nikt nie wie co tam było nabazgrane🧐 Podejrzewałem, że imię jakiejś białogłowy. Może Elois?

Było kilka pomysłów, ale żaden nie był na 100% pewny. 

Znowu wtręt do Revella. Dali swojemu  z boxarta nazwę "St. George Fort", ale nie ma żadnej pewności, że taka nazwa akurat była na tym samolocie. Badałem temat maszyn z 79 Dywizjonu i nie można było tego ustalić.  W AH taki numer by nie przeszedł. 

AV52702842.jpg

Edytowane przez letalin
  • Like 1

1 godzinę temu, letalin napisał:

...  Wszystko po to, żeby modelarz uznał, że jeden Mk.IID w kolekcji, to jednak za mało.😂 Dwa to miniumum, a optymalnie trzy!

No bez żartów :)

Jak kupie trzy to wydadzą limitke z dopancerzoną chłodnicą ...

Edytowane przez martinello
  • Haha 1

Jeden ze stadka kolorowych jest. KW704/R. Wybrany ze względu na to, że są zdjęcia z obu stron i miał nazwę własną: Christine. Prawdopodobnie takie nazwy miało więcej maszyn z tej jednostki, jak choćby JV-Z, ale nie widać ich na zdjęciach.

"Our John" nie był i nie będzie brany pod uwagę, bo nie wiadomo jaką miał literę na kadłubie. Zdjęcie jest z czasu, gdy jej jeszcze nie namalowano, a za pewne potem była. 

W ogóle bym się nie spodziewał jakiegoś innego pudełka z Mk.IID w przyszłości. Te malowania wyczerpują temat w moim przekonaniu. Sowieckiego bym nie chciał i tak. Można szukać jakiegoś z 7 Dywizjonu SAAF, z afrykanerskimi kokardami, ale będzie trudno. Oni przejęli maszyny z 6 Dywizjonu, ale zdjęć nie znalazłem. Może pojawi się w następnej książce van Schalkwyk'a, który publikuje nieznane jeszcze zdjęcia z afrykanerskich jednostek. 

KW704.png

Edytowane przez letalin
  • Like 1

W dniu 17.12.2022 o 18:23, myszaty napisał:

Ciekawe jak to idzie w produkcji - no chyba nie pojedyncze sztuki?

Na fb Edek pochwalił się swoja drukarnią:

Może być zdjęciem przedstawiającym 1 osoba i w budynku

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

• Like 1
  • Thanks 1

8 godzin temu, martinello napisał:

Pokazała też renfery wydruków 3d i stronę z instrukcji z korektami do wyprasek Mk.IIc.

Trochę szkoda, że nie dodali pasów pilota.

50 minut temu, martinello napisał:

Zreszta i tak zamówienie na Mk.IId uzupełniłem blaszką Edka.

Nie lubię blaszek w tej roli, a wydruk w Airacobrze jest bardzo dobrej jakości.

• 2 weeks later...

Mam pytanie jeśli zagladnie tu ktoś z Arma Hobby - czy kadłuby modeli Hurricane Mk.I i Mk.II  1/72 są podobne ?

Chodzi mi o to, czy konwersja z modelu Sea Hurricane z I będzie pasowała do kadłuba Mk. II (bo nie wiem czy chce mi się czekać rok na pojawienie się zapowiedzianego pudełka Sea Hurricane IIc).

No wszedłem sobie na stronę AH a tam P-11c 1/48 za 170zł to już nie jest śmieszne.

Ten nowy Hurri IIc to będzie kosztował równowartość wyprasek w złocie...

Edytowane przez arhtus

1 godzinę temu, martinello napisał:

Mam pytanie jeśli zagladnie tu ktoś z Arma Hobby - czy kadłuby modeli Hurricane Mk.I i Mk.II  1/72 są podobne ?

Chodzi mi o to, czy konwersja z modelu Sea Hurricane z I będzie pasowała do kadłuba Mk. II (bo nie wiem czy chce mi się czekać rok na pojawienie się zapowiedzianego pudełka Sea Hurricane IIc).

wg mnie tylne części kadłuba są w obu zestawach takie same. Ja na Twoim miejscu jednak bym czekał.  Sea H  Mk.IIc miały detale, których nigdzie indziej nie dostaniesz. Np. lufy działek z krótką lufą powszechne na późnych, np. tych białych z HMS Nairana.  Może będą też rakiety. No i AH zrobi jednak bardzo dobre kalkomanie😉 

13 minut temu, letalin napisał:

wg mnie tylne części kadłuba są w obu zestawach takie same. Ja na Twoim miejscu jednak bym czekał.  Sea H  Mk.IIc miały detale, których nigdzie indziej nie dostaniesz. Np. lufy działek z krótką lufą powszechne na późnych, np. tych białych z HMS Nairana.  Może będą też rakiety. No i AH zrobi jednak bardzo dobre kalkomanie😉 

To pewnie poczekam. Ale mam dwa Sea Hurricane I i brak pomysłu na tego drugiego...

Może ktoś chce wydruki 3d i kalkomanie, a ja zrobię sobie zwykłego lądowego w jakimś ciekawym malowaniu ?

No to mnie już ciekawi w jakiej ilości padnie argument na Hurricane w 1/48, że za drogi ; 🤣😃😉

Ja to najbardziej czekam na P-51 i nowe warianty P-39. I może jednego japońca.

• Like 1

• Greif locked this temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.