Skocz do zawartości

Arma Hobby - zapowiedzi i nowości lotnicze

Roland_Sebastian

Rekomendowane odpowiedzi

@MarCorp dziękuję za wyjaśnienia. Teraz już wiem więcej w temacie nożyc, zagłówka.

Nie miałem pretensji do tego, że zwracasz uwagę a na formę w jaki sposób to robisz. Jak widać powyżej nie tylko ja to tak odbieram więc jednak coś w tym jest.

Temat wyjaśniony, dla mnie zamknięty - aż do momentu pojawienia się kolejnych wątpliwości, pytań :)

BTW - mnie interesuje malowanie nr 2 z instrukcji army. Czyli maszyna Adolfa Gallanda. Liczę po cichu, że tak jak w przypadku innych zestawów i tu arma da bogatsze opisy poszczególnych malowań na swoim blogu ale może już teraz ktoś może podrzucić ciekawy, wartościowy link dotyczący tych/tej maszyny. 

• Like 1

55 minut temu, Woit napisał:

BTW - mnie interesuje malowanie nr 2 z instrukcji army. Czyli maszyna Adolfa Gallanda. Liczę po cichu, że tak jak w przypadku innych zestawów i tu arma da bogatsze opisy poszczególnych malowań na swoim blogu ale może już teraz ktoś może podrzucić ciekawy, wartościowy link dotyczący tych/tej maszyny. 

Jedyne znane mi zdjęcia są w drugim tomie Crandallowego Dorabooka, s.108-109. Ogona na nich nie widać w ogóle, a oznaczenie taktyczne fragmentarycznie przebija spod nałożonej na kadłub siatki kamuflażowej.

• Like 1

Godzinę temu, Woit napisał:

@MarCorp  

Sądzę, że takich informacji mógłby udzielić Jakub Plewka, który współpracował z AH przy tym projekcie. Kiedyś bywał na PWM z pasją, nie wiem, czy nadal jest tam uchwytny, bo nie odwiedzam tamtego forum z różnych powodów🤐 tu go chyba nie ma. 

• Like 1

Godzinę temu, Woit napisał:

Dzięki, poczekamy, może arma się rozpisze coś więcej. Na razie jest co robić 😉

Ja nic nie rozpiszę na blogu, bo to nie moja działka, ale też chętnie bym się czegoś więcej dowiedział. Na dziś to chyba tylko rekonstrukcja oparta o to wspomniane zdjęcie i analogie z innymi maszynami.  Pierwsze malowanie jest za to b.dobrze udokumentowane masą zdjęć i odwzorowane perfekcyjnie.  Tam jest np. taki mały smaczek, że pokrywa  po prawej stronie kadłuba  jest z innej maszyny i krzyż kadłubowy jest przez to trochę nieregularny. 

• Like 1

Godzinę temu, letalin napisał:

Ja nic nie rozpiszę na blogu, bo to nie moja działka, ale też chętnie bym się czegoś więcej dowiedział. Na dziś to chyba tylko rekonstrukcja oparta o to wspomniane zdjęcie i analogie z innymi maszynami.  Pierwsze malowanie jest za to b.dobrze udokumentowane masą zdjęć i odwzorowane perfekcyjnie.  Tam jest np. taki mały smaczek, że pokrywa  po prawej stronie kadłuba  jest z innej maszyny i krzyż kadłubowy jest przez to trochę nieregularny. 

Ale weź i pomaluj te wszystkie szlaczki, kropki, itd.

15 godzin temu, letalin napisał:

Tam jest np. taki mały smaczek, że pokrywa  po prawej stronie kadłuba  jest z innej maszyny i krzyż kadłubowy jest przez to trochę nieregularny. 

ano smaczek jest, na zdjęciach też widać ze pokrywa ma tyci inny kolor odbiegający od kamuflażu w tym miejscu, czego Arma nie uwzględniła w schemacie malowania. Kalka to też standardowy krzyż bez przesunięcia (Tamka w 48 dała drugi z przesunięciem ;-)). Model zamówiłem i czekam z niecierpliwością, ale cięcia tej kalki w ten ekwilibrystyczny sposób jakoś sobie nie wyobrażam  😉

8 godzin temu, Dzejo napisał:

cięcia tej kalki w ten ekwilibrystyczny sposób jakoś sobie nie wyobrażam  😉

Ja też nie...🤔 Coś poszło nie tak. Tam jest jeszcze błąd w numeracji, bo są dwa różne krzyże z numerami 4 w instrukcji. Wyraźnie nie zmieścił się na arkuszu i nie wprowadzono zmian w instrukcji. Na pocieszenie jest tylko to, że ta nieprawidłowość  krzyża nie występuje na wszystkich zdjęciach. 

Fajnie, że jednak ten "smaczek" w krzyżu jest. Takie detale zawsze mnie mocno cieszą. Przy opracowaniu malowań wychodzą rzeczy, których nigdzie wcześniej nie opisano, albo nawet nie zauważono. Dla mnie oznakowanie z takimi nieregulaminowymi odmianami wydaje się od razu dużo bardziej interesujące. 

Nowy Armowy Garbusek nadciąga:

AH40016.jpg.773dd2a9b65ac02f6b19a0009c37bd92.jpg

big_40016-profile-1.jpg.47020e3dd452142a5c91efe31460f770.jpg

big_40016-profile-2.jpg.855da8bc246499e541fbafdfbb1515bf.jpg

big_40016-profile-3.jpg.fba6886964841636f9144476c42f139f.jpg

I dodatkowo kilka prostych i tanich sposobów na wizualne podrasowanie Garbuska, prosto ze strony Army:

616072776_1406384934834317_7865757084500135955_n.jpg.0feedc8c8a51e71f9accc3062bbf9319.jpg

615992866_1406384911500986_2468743227074781110_n.jpg.6f6de3f099c764aeb98bffd5ee920fd8.jpg

Cały artykuł:

https://armahobbynews.pl/blog/2026/01/16/proste-detale-do-hurricane-1-48-ktore-latwo-zrobisz-samemu/?fbclid=IwY2xjawPYvrVleHRuA2FlbQIxMABicmlkETBMREhWQnpZN2dxNFREcW93c3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHtzonWmVFGTz-x6jVhI6eyRhUpW8Trapb5gnKh4MdWOuxqWy-D9W9YpgtJRw_aem_C_1htEir-NXikcD3M0wfVQ

Edytowane przez barszczo
  • Like 4

• 2 weeks later...

Kolorowo będzie.  Z różnych powodów w pudełkowej instrukcji będzie tylko jedno kolorowe malowanie z numerem 67, ale na stronie AH znajdą się schematy malowania maszyn nr 44, 46, 59, 69 i może jeszcze jednego, który nie miał numeru. Prace ciągle trwają, ale już teraz mogę stwierdzić, że nikt do tej pory nie zrobił tego tak dokładnie i w takiej liczbie. Za jakiś czas zamieszczę tu zdjęcia, które były podkładem do opracowania malowań. Będzie też krótki artykuł na blogu.  

big_70082-web.jpg

Żałuję, że na nr 50 nie wystarczyło miejsca na arkuszu kalkomanii, ale i sił... Jak ktoś będzie chciał, to sobie skompletuje numer z tych kalkomanii, co będą dostępne. 

50.JPEG

50ee.png

50w.png

Edytowane przez letalin
  • Like 9

Godzinę temu, arhtus napisał:

Gdy dostałem smsa od AH z info o nowości, to był on tak napisany, że dałem się nabrać, że to już 1/48  😂

Miałem dokłądnie to samo wczoraj. Zdziwiłem się, że to JUŻ 🤣

Ja to dałem się tak wkręcić, że dzisiaj wchodzę na ich stronę (bo może by tak już zamówić 😁) oglądam malowanki, myślę sobie, jakieś takie dziwne na "start" dali..🙄 i dopiero przy cenie się kapnąłem, że coś tu mi nie pasuje 😂

Edytowane przez arhtus

W dniu 6.02.2026 o 20:55, letalin napisał:

Kolorowo będzie.  Z różnych powodów w pudełkowej instrukcji będzie tylko jedno kolorowe malowanie z numerem 67, ale na stronie AH znajdą się schematy malowania maszyn nr 44, 46, 59, 69 i może jeszcze jednego, który nie miał numeru. Prace ciągle trwają, ale już teraz mogę stwierdzić, że nikt do tej pory nie zrobił tego tak dokładnie i w takiej liczbie. Za jakiś czas zamieszczę tu zdjęcia, które były podkładem do opracowania malowań. Będzie też krótki artykuł na blogu.  

big_70082-web.jpg

Żałuję, że na nr 50 nie wystarczyło miejsca na arkuszu kalkomanii, ale i sił... Jak ktoś będzie chciał, to sobie skompletuje numer z tych kalkomanii, co będą dostępne. 

50.JPEG

50ee.png

50w.png

To już ogłaszam - kupię same numery do kolorowego od kogoś kto kupi ten model.