Skocz do zawartości

Arma Hobby - zapowiedzi i nowości lotnicze

Roland_Sebastian

Rekomendowane odpowiedzi

15 godzin temu, Bedrzich napisał:

Nie miałem w łapkach ale coś mi sylwetki tak średnio pasują do rysunków? Lepiej niż Jak z AM (i jego klony) ale ciągle jakoś tak…

P-36 zapowiedziany, parę wersji zapewne będzie. Jaki ex-AM jakoś się chyba sprzedają? 
A tak poza tym tak sobie myślę, że to chyba byłby czas na ogłoszenie jakiejś nowości? Ale takiej gruntownej a nie kolejnej wersji już wydanych modeli?

No właśnie. jak to jest, że jak piszesz "nie miałeś w łapkach" ale Ci nie pasuje do rysunków??? Więc jak to wydedukowałeś? Poza tym plany to plany i każdy kto je rysuje robi to nieco inaczej.... Akurat Jaki Modelsvita są chwalone za zgodność wymiarową, kształty itd.

• Like 1

Dzień dobry!
Przepraszam, jeśli piszę nie w tym dziale (w takim razie proszę o wskazanie, gdzie mam to zrobić). Planuję zbudować Hurricane Mk.1 od Arma Hobby (70019) i chciałbym kupić do niego vacuum form canopy. Dostępne są owiewki od Rob Taurus do Hasegawy, Revella i Airfixa.
Pytanie: Czy możecie mi powiedzieć z własnego doświadczenia, która jest najlepsza? Z góry dziękuję!

6 godzin temu, JollyMonk napisał:

Dzień dobry!
Przepraszam, jeśli piszę nie w tym dziale (w takim razie proszę o wskazanie, gdzie mam to zrobić). Planuję zbudować Hurricane Mk.1 od Arma Hobby (70019) i chciałbym kupić do niego vacuum form canopy. Dostępne są owiewki od Rob Taurus do Hasegawy, Revella i Airfixa.
Pytanie: Czy możecie mi powiedzieć z własnego doświadczenia, która jest najlepsza? Z góry dziękuję!

Nie wiem, czy jest potrzeba zamawiania vacuum. W moim modelu była z pierwszego wypustu, ale później Arma poprawiła grubość ścianek.

https://armahobbynews.pl/blog/2020/09/10/nowa-owiewka-kabiny-do-hurricane-70019-70020-70021-70023-70035-70036-70037-70042/

No chyba, że już masz model ze starszą ramką???

• Thanks 1

9 godzin temu, skarczu napisał:

O ile wiem, producent wymieniał lub sprzedawał nowe szkło.

Co do vacu, trudno powiedzieć. Kup, nie są drogie i rozpoznaj bojem. To nie jest skomplikowana osłona kabiny...

• Thanks 1

10 hours ago, skarczu said:

Nie wiem, czy jest potrzeba zamawiania vacuum. W moim modelu była z pierwszego wypustu, ale później Arma poprawiła grubość ścianek.

https://armahobbynews.pl/blog/2020/09/10/nowa-owiewka-kabiny-do-hurricane-70019-70020-70021-70023-70035-70036-70037-70042/

Dzięki wszystkim za rady!
Oczywiście, trudno określić datę premiery mojego zestawu, ale mam nadzieję, że będzie to później niż w 2020 roku. Moja przezroczysta ramka ma inny kształt niż ten pokazany w instrukcji. Myślę więc, że jest nowa. Ścianki nie wydają się grube.

1 hour ago, martinello said:

O ile wiem, producent wymieniał lub sprzedawał nowe szkło.

Co do vacu, trudno powiedzieć. Kup, nie są drogie i rozpoznaj bojem. To nie jest skomplikowana osłona kabiny...

Masz rację, zastanowię się, czy warto kupić nową.

Jest i pierwsza zbudowana jaskółka, autor: Marcin Ciepierski

https://armahobbynews.pl/blog/2026/03/23/70083-me-262-a-1a-muttkego-galeria-marcin-ciepierski/?utm_term=Jak-1b&utm_campaign=PL-Newsletter-P36C+2026-03-27&utm_medium=email&c_id=371954019&utm_source=edrone&utm_content=email_click

Moim skromnym zdaniem całkiem ładnie zmalowana, zwłaszcza boki kadłuba i krawędź natarcia skrzydeł.

Nie mniej zabrakło kilku akcentów - np nawiercenia wylotów działek na nosie, to co mówiłem przy renderach - we wlotach i dyszach silników widać łączenie połówek gondol, nie podkreślona wentylacja w tylnej części silników (a szkoda bo ładnie to oddano),trochę brakuje kolorków i kabelków we wnęce podwozia głównego.

Brakuje mi też fotek kokpitu, mam model i wiem że jest tam co oglądać .

Ale ogólnie super i fajnie zobaczyć jak dobrze oddano bryłę płatowca.

Pozdr ww 

• Haha 1

53 minuty temu, barszczo napisał:

Trochę pojechali z tą ceną - 1/3 ceny kompletnego modelu, no ale takie zbójeckie prawo producenta 🙄

(w sensie... jeśli komuś chodziło o otwartą kabinie to nadal zostaje ekonomiczna alternatywa w postaci dopasowania jakiegoś vacu, stojaczek ciekawa rzecz ale nie wiem jaka ilość ludzi posiadających Jaka-1 z pierwszego tłoczenia faktycznie na to czekała...)

Pozdr ww 

Edytowane przez wuwumaster

Ja tak z ciekawości zapytam - czy klienci Army to idioci, czy tylko firma myśli, że takimi są.

W opisie 3 razy ta sama treść:

image.png.d51cea07bca11acd62d76fef0514fdd9.png

Edytowane przez Grzes

1 godzinę temu, wuwumaster napisał:

Jest i pierwsza zbudowana jaskółka, autor: Marcin Ciepierski

https://armahobbynews.pl/blog/2026/03/23/70083-me-262-a-1a-muttkego-galeria-marcin-ciepierski/?utm_term=Jak-1b&utm_campaign=PL-Newsletter-P36C+2026-03-27&utm_medium=email&c_id=371954019&utm_source=edrone&utm_content=email_click

Moim skromnym zdaniem całkiem ładnie zmalowana, zwłaszcza boki kadłuba i krawędź natarcia skrzydeł.

Nie mniej zabrakło kilku akcentów - np nawiercenia wylotów działek na nosie, to co mówiłem przy renderach - we wlotach i dyszach silników widać łączenie połówek gondol, nie podkreślona wentylacja w tylnej części silników (a szkoda bo ładnie to oddano),trochę brakuje kolorków i kabelków we wnęce podwozia głównego.

Brakuje mi też fotek kokpitu, mam model i wiem że jest tam co oglądać .

Ale ogólnie super i fajnie zobaczyć jak dobrze oddano bryłę płatowca.

Pozdr ww 

@MarCorpa ty znowu durnia zgrywasz?

54 minuty temu, Grzes napisał:

Ja tak z ciekawości zapytam - czy klienci Army to idioci, czy tylko firma myśli, że takimi są.

W opisie 3 razy ta sama treść:

image.png.d51cea07bca11acd62d76fef0514fdd9.png

Tak z ciekawości pytam.

A ja Ci tak nie z ciekawości odpowiem: nie masz większych problemów? A może za dużo wolnego czasu? To jest już na prawdę nudne i żenujące, polska firma wydaje kolejny model na wysokim poziomie, a ciągle pojawiają się jakieś jęki, stęki. Jak nie szukanie dziury w całym (modelu) to w tekście na stronie producenta... Litości!!!!

• Like 1

4 minuty temu, RogerM napisał:

nie masz większych problemów? A może za dużo wolnego czasu?

Ani jedno, ani drugie.

4 minuty temu, RogerM napisał:

polska firma wydaje kolejny model na wysokim poziomie

A co to ma do tego co napisałem?

Jakbyś przeczytał ze zrozumieniem zacytowany tekst, wiedziałbyś, że nie jest on o modelu...

Podpowiem - informacja jest przy czerwonej cyfrze 3.

Na marginesie - sam jestem klientem Army i nie miałem okazji narzekać na kupione modele. 

Trudno jednak się nie odezwać, widząc takie durnoty...

8 godzin temu, Grzes napisał:

Trudno jednak się nie odezwać, widząc takie durnoty...

Myślę Grzesiu, że jednak przeceniasz trochę klientów. Ludzie informacji o produkcie nie czytają lub czytają nieuważnie. Niektórym nawet trzykrotne powtórzenie,  że to nie jest kompletny zestaw, może nie wystarczyć. Arma chyba zabezpiecza się przed ew. pretensjami pt. ale nic o tym nie było napisane!

• Like 3

Potrzebowałem ruszyć silniki, a usuwanie łączenia od wewnątrz mi się nie uśmiechało. Jako że wnętrze ma duże uproszczenia oraz od wlotu na szczęście jest tam więcej miejsca niż potrzeba, to powstało sobie to:

?uglhnhy

?ozupuqe

?fdk6tef

?gccl640

?74qwf6b

https://cults3d.com/en/3d-model/game/jumo-004-improvement-me-262-ah-1-72

Edytowane przez ArtuRze
  • Like 6
  • Thanks 7

4 minuty temu, ArtuRze napisał:

Potrzebowałem ruszyć silniki, a usuwanie łączenia od wewnątrz jakoś mi się nie uśmiechało. Jako że wnętrze ma duże uproszczenia oraz od wlotu na szczęście jest tam więcej miejsca niż potrzeba, to powstało sobie to:

?uglhnhy

?ozupuqe

?fdk6tef

?gccl640

?74qwf6b

👍👍👍👍👍👍👍

Pozdr ww 😉 

Po

• Thanks 1
  • Haha 1

Ulepiłem właśnie drukowany kokpit. Z nieba mi spadną dodatki do silników projektu Artura! 

IMG_20260329_223111.jpg

IMG_20260329_223054.jpg

IMG_20260329_223130.jpg

IMG_20260329_223149.jpg

• Like 10

11 godzin temu, ArtuRze napisał:

Potrzebowałem ruszyć silniki, a usuwanie łączenia od wewnątrz mi się nie uśmiechało. Jako że wnętrze ma duże uproszczenia oraz od wlotu na szczęście jest tam więcej miejsca niż potrzeba, to powstało sobie to:

?uglhnhy

?ozupuqe

?fdk6tef

?gccl640

?74qwf6b

Ależ cudo! Szkoda, że nie mam drukarki 😞 Czy ktoś z kolegów świadczy tutaj usługi druku?