Skocz do zawartości

PZL P.11c - Arma Hobby 1:72

Mikolaj75

Rekomendowane odpowiedzi

Geniusz - przyłożył siatkę ogrodzeniową i wymalował kamo :haha:. Po prostu genialne rozwiązanie :brawo:

A poza tym to modelik świetny :super: Jednak te rumuńskie PZL-e mają swój urok. Daję serducho.

Czy się mylę czy zastosowałeś jakieś nowe techniki wink3

• Thanks 1

Dzięki za dobre opinie.

Xmen - brąz: MRP-108; zieleń: Gunze H302 rozjaśniany żółtym; błękit: H25 rozjaśniany bielą; żółty: Bilmodel 164.

abtb - techniki nie są nowe, już wcześniej ćwiczone na P.7 i Dornierze - generalnie zintensyfikowałem cieniowanie farbami olejnymi na kilka sesji i praktycznie poprzez ich rozcieranie bez użycia white spiritu na satynowej powierzchni, do tego wcześniej znane etapy: "marmurek", kolory bazowe malowane transparentnie, filtr. Zwracam też uwagę, żeby efekty były na modelu rozłożone równomiernie, ale bez zachowania ścisłej symetrii - o ile w ogóle symetria może być nieścisła 😉 

• Thanks 2

Fajny. I rumuński... :cool:

Te niepolskie Pułaszczaki coś w sobie mają.

31 minut temu, marek d napisał:

Jak to, tak pyk i jest? nic nie przerabiałeś, nie wierzę. :cool:

Idę o zakład, że Mikołaj nie wytrzymał i coś dorabiał / przerabiał... :lol:

• Thanks 1

Jest śliczny.  Może troszkę wash na górze mnie nie przekonuje - za bardzo go widać?

Dołączam do pytań o konwencję - Prosto z Pudła, czy również jakieś własne przeróbki?

Edytowane przez socjo1
  • Thanks 1

Dziękuję za wpisy.

Michał - z tym washem na armowej 11 to nie jest łatwo, linie są dość konkretne, ale trzeba bardzo uważać, bo oczywiście wpływa też do żłobków. Ja ten wash rozjaśniałem po pierwszym podejściu. Momentami jest chyba nawet jaśniejszy od bazy. Na każdej fotce, która łapie światło bardziej z boku linie wyglądają na ciemne, co jest efektem ich fabrycznego wyglądu. W każdym razie mi subiektywnie pasuje.  Zresztą pewnie 11-tka będzie tu i tam ze mną podróżować, to będzie można samemu ocenić 😉

Względem zapytań o przeróbki:

Naprawdę niewiele:

- rynkowe - venturka i chłodnica od Mastera;

- własne - nitowanie, listwy kadłubowe z folii alu, rozpórki przy kolektorze spalin, cięgna amortyzatorów, uchwyty do wsiadania przy wiatrochronie, maszcik na stateczniku, pitocik pod skrzydłem, dziurki w fotelu, chyba tyle..;

- kalki - techmodowe z zestawu 11b od IBG, numerek 317 od MrDecal

• Like 1
  • Haha 1

Godzinę temu, Mikolaj75 napisał:

Względem zapytań o przeróbki:

Naprawdę niewiele:

- rynkowe - venturka i chłodnica od Mastera;

- własne - nitowanie, listwy kadłubowe z folii alu, rozpórki przy kolektorze spalin, cięgna amortyzatorów, uchwyty do wsiadania przy wiatrochronie, maszcik na stateczniku, pitocik pod skrzydłem, dziurki w fotelu, chyba tyle..;

- kalki - techmodowe z zestawu 11b od IBG, numerek 317 od MrDecal

No!... Więc jednak. :twisted:

Nie lubię tych samolotów, nie mój klimat, ale ten mi się bardzo podoba, fajnie pomalowany, ogólnie cieszy oko.