zegeye Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 Jeśli nagły rozkwit pandemii lub co gorsza nieprzewidziany rozwój wojennych wypadków (oby nie) nam nie przeszkodzi to tegoroczna edycja BABARYBY odbędzie się 3 i 4. czerwca. Dalsze szczegóły będą wrzucane w miarę ich precyzowania. Już dziś wszystkich serdecznie zapraszamy. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 Melduję się z modelami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 A jest tam kategoria hobby? Może do czerwca przygotowałbym coś godnego pokazania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 Dla mnie za daleko.Niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 Obowiązkowa impreza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 Prawdziwe modelarstwo zwyciężyło nad COVID-19 i innymi zarazami!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 18 Stycznia 2023 Share Napisano 18 Stycznia 2023 Może w tym roku się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 2 Lutego 2023 Share Napisano 2 Lutego 2023 A regulamin i klasy startowe gdzie znajdę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 2 Lutego 2023 Share Napisano 2 Lutego 2023 7 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: A regulamin i klasy startowe gdzie znajdę ? W dniu 17.01.2023 o 11:00, zegeye napisał: Dalsze szczegóły będą wrzucane w miarę ich precyzowania. Jak już będzie sprecyzowany ostatecznie, to zapewne na stronie festiwalu... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 W dniu 2.02.2023 o 10:15, Staryfajter1954 napisał: A regulamin i klasy startowe gdzie znajdę ? Regulamin i klasy startowe... http://warszawskifestiwalmodelarski.pl/?page_id=88 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 (edytowane) "Kolekcje" wypadły z kategorii? Ach czemuż to? Edytowane 12 Marca 2023 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 1 minutę temu, abtb napisał: "Kolekcje" wypadły z kategorii? Ach czemuż to? To ze strachu że kolekcja Starfighterów zajmie całe miejsce i dla innych nie starczy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 30 "śledzi" nie zrobi wielkiego zamieszania ale 207 spitów Skusza już tak 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 28 minut temu, abtb napisał: "Kolekcje" wypadły z kategorii? Ach czemuż to? W klasie W możesz zaprezentować wszystko co tylko chcesz (o ile będzie miejsce na stole ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 12 Marca 2023 Share Napisano 12 Marca 2023 Potencjalnie dwa pytanka: Czy poniższe: Cytat Brak informacji o wystawieniu własnych modeli do oceny w sędziowanych przez siebie klasach będzie skutkowało dyskwalifikacją z konkursu jak i wykluczeniem z komisji sędziowskiej. oznacza, że sędziowie mogą wystawiać modele w niesędziowanych przez siebie klasach? Jeżeli odpowiedź na pierwsze pytanie nie brzmi tak, to gdzie można znaleźć kryteria oceny w Konkursie o Syrenią Łuskę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 13 Marca 2023 Autor Share Napisano 13 Marca 2023 W dniu 12.03.2023 o 12:40, greatgonzo napisał: Czy poniższe: oznacza, że sędziowie mogą wystawiać modele w niesędziowanych przez siebie klasach? Chodzi o to by oceniający (sędziowie) rekrutujący się spośród biorących udział w konkursie modelarzy nie sędziowali klas w których wystawiają swoje modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 13 Marca 2023 Share Napisano 13 Marca 2023 16 minut temu, zegeye napisał: Chodzi o to by oceniający (sędziowie) rekrutujący się spośród biorących udział w konkursie modelarzy nie sędziowali klas w których wystawiają swoje modele. Czyli, w dużym skrócie, sędziowie będą się mogli wymieniać nagrodami? Ja tobie, ty mi? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 13 Marca 2023 Share Napisano 13 Marca 2023 34 minuty temu, zegeye napisał: Chodzi o to by oceniający (sędziowie) rekrutujący się spośród biorących udział w konkursie modelarzy nie sędziowali klas w których wystawiają swoje modele. Rozumiem, że ta zawoalowana wypowiedź oznacza tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 13 Marca 2023 Share Napisano 13 Marca 2023 Uściślę jak to ma wyglądać. Regulamin jest w zasadzie taki sam jak przy poprzednich edycjach. Sędziami podczas tegorocznej Babaryby będą modelarze z IPMS Polska i IPMS Warszawa którzy jako organizatorzy nie biorą udziału w zawodach , do tego będzie kilku sędziów zaprzyjaźnionych modelarzy których uważam za ekspertów w swoich dziedzinach (jeśli będą chcieli wystartować w klasach nie sędziowanych przez siebie to ja nie widzę przeszkód) . Nie przewiduję rekrutacji sędziów "z sali". 38 minut temu, Peter_D napisał: Czyli, w dużym skrócie, sędziowie będą się mogli wymieniać nagrodami? Ja tobie, ty mi? Nie, nie będą mogli. Chyba dość wyraźnie ująłem to w regulaminie a powtórzę tak jak w poprzednich edycjach na odprawie sędziów. W dniu 12.03.2023 o 12:40, greatgonzo napisał: Potencjalnie dwa pytanka: Czy poniższe: oznacza, że sędziowie mogą wystawiać modele w niesędziowanych przez siebie klasach? Jeżeli odpowiedź na pierwsze pytanie nie brzmi tak, to gdzie można znaleźć kryteria oceny w Konkursie o Syrenią Łuskę? 1. Tak, jako organizator dopuszczam taką możliwość 2. Karty z zasadami oceny zostaną przedstawione sędziom podczas odprawy sędziowskiej. Pod poniższymi linkami znajdują się propozycje zasad dotyczących konkursu punktowego, acz mogą się jeszcze zmienić https://ipmspolska.org.pl/wp-content/uploads/2020/03/Konkurs-punktowy-ogolne.pdf https://ipmspolska.org.pl/wp-content/uploads/2020/03/Konkurs-Klasy-lotnicze.pdf https://ipmspolska.org.pl/wp-content/uploads/2020/03/Dokumentacja.pdf Są to oczywiście sugestie a modelarz wystawiający swoją pracę w konkursie może się do nich zastosować lub nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 13 Marca 2023 Share Napisano 13 Marca 2023 (edytowane) 21 minut temu, Flachenty napisał: Są to oczywiście sugestie a modelarz wystawiający swoją pracę w konkursie może się do nich zastosować lub nie. Dzięki za odpowiedź. W zasadzie tak na punkt pierwszy, niestety, załatwia sprawę. Ale powyższy cytat jest na tyle frapujący, że dopytam z ciekawości. Modelarz chcący wystartować w konkursie nie pozna zasad oceny, tylko otrzyma jakieś sugestie? Edytowane 13 Marca 2023 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 13 Marca 2023 Share Napisano 13 Marca 2023 Oj tam czepiasz się . - Na wystawach zawsze jest problem z sędziowaniem . Albo dokładnie z tym , że nie ma za wielu chętnych do niewdzięcznej roboty , a na końcu i tak krytyka. Poza tym na wystawę jechać po samo sędziowanie może się komuś nie chcieć. Swojego modelu nie wystawi , pretensji się potem nasłucha , nagrody do domu nie przywiezie , a jeszcze będzie musiał na dusznej sali godziny spędzić , a koledzy na piwo poszli . Same straty . Znasz się na samolotach , a samolotu swojego wystawić nie możesz, a to jedyna impreza w roku na która się wybierzesz bo blisko domu , a tak trzeba by jechać 200 - 300 kilometrów . i znów straty ekonomiczne . Nagrody nie ma , kasa za noclegi paliwo wydana. Razem taka zabawa dla niektórych jest nie do zaakceptowania pod względem ekonomicznym . Z te pieniądze byś na pawlacz kolejne modele kupił . No to potem jest łapanka i Pani od figurek i okrętów samoloty ocenia ) , a Pan od czołgów figurki ( Bytom x lat temu ) Wystaw coraz mniej to nie masz szans , że gdzieś z kolei ciebie ocenią . I to jest ból od kilku lat . Uwaga moja jest ogólna i nie dotyczy tej imprezy konkretnie , ale zjawiska jako takiego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 13 Marca 2023 Share Napisano 13 Marca 2023 Godzinę temu, greatgonzo napisał: ... Ale powyższy cytat jest na tyle frapujący, że dopytam z ciekawości. Modelarz chcący wystartować w konkursie nie pozna zasad oceny, tylko otrzyma jakieś sugestie? Wielki Gonzo - po pierwsze każdy organizator imprezy, czy to festiwalu czy też konkursu przygotowuje swój własny regulamin oceny (czy to oparty na wzorach rodem z LOK, czy z IPMS czy też na głębokim wewnętrznym przekonaniu), a sędziowie oceniają modele zgodnie z regulaminem / kartami ocen przekazanymi im przez organizatora podczas odprawy sędziowskiej. Nie ma "jednego słusznego" regulaminu - Flachenty podał w linkach przykład takiej karty oceny ze strony IPMS POLSKA. Czy dokładnie taka sama będzie karta oceny podczas konkursu o Syrenią Łuskę na Babarybie - nie wiem, nie jestem (i nie będę) sędzią głównym imprezy (a to jest osoba odpowiedzialna za przygotowanie regulaminów, zasad oceny czy kart ocen). W podanych przez Flachentego linkach masz jasno opisane co jest wymagane na konkursie punktowym (jakim jest konkurs o Syrenią Łuskę) - jaki zakres prac, jak przygotować dokumentację itd - to wszystko Andrzej (Flachenty) nazwał "sugestiami", bo przecież nikt modelarza nie zmusi aby stworzył dokumentację do swojego modelu czy np. wykonał wychylone powierzchnie sterowe kiedy nigdy w swoich modelach nie wychylał sterów - no ale w takiej sytuacji modelarz musi liczyć się z utratą jakichś punktów podczas oceny. Ponadto modelarz chcący wystartować w konkursie punktowym powinien wykazać minimum dobrej woli i zapoznać się z ogólnymi zasadami oceny prac na konkursach i powinien sam zadecydować czy startować w konkursie punktowym czy może jednak w festiwalu, gdzie ocena prac jest o wiele bardziej uproszczona. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 13 Marca 2023 Share Napisano 13 Marca 2023 (edytowane) Słuchaj, ja się pytam o Babarybę, o konkurs o Syrenią Łuskę. Odpowiedź w stylu: jeszcze się zastanawiamy, szczegóły podamy za miesiąc byłaby zupełnie satysfakcjonująca. Moim zdaniem opowieści o ogólnych zasadach występujących na różnych konkursach są nie na temat, podobnie jak sugestie, prosto z ... dołu pleców zresztą, że poszukuję jedynie słusznego regulaminu. Właśnie dlatego pytam, że nie poszukuję i nie oczekuję i wiem, że każdy organizator imprezy, czy to festiwalu czy też konkursu przygotowuje... itd. Byłoby fajnie, gdyby organizatorzy po prostu odpowiedzieli na pytanie, a potem ewentualnie dodali komentarze ograniczając chochole argumenty. Ale i tak dzięki za odpowiedź. A organizatorom i uczestnikom życzę bardzo udanej imprezy! Edytowane 13 Marca 2023 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 13 Marca 2023 Share Napisano 13 Marca 2023 Wielki Gonzo - tak się składa że Babarybę organizują dwie, momentami trzy osoby - i wszystkie te trzy osoby odpowiadały na Twoje pytania. Jeśli cały czas masz niedosyt informacji - to zgodnie ze swoją sugestią - poczekaj z miesiąc, może dwa, nie wiem... Andrzej (Flachenty) ogarnia całość spraw organizacyjnych (czyli- w skrócie - aby impreza się odbyła, aby było zarezerwowane miejsce, atrakcje, warsztaty ect.) Ja odpowiadam za stronę finansową - czyli sponsorów, rozliczenia itd (aby była kasa na wynajęcie sali, na ściągnięcie atrakcji czy warsztaty dla dzieciaków), a Zbyszek (zegeye) pomaga nam w sprawach graficzno-reklamowych - to tyle, tylko tyle i aż tyle. Czy Andrzej wybrał już / zaprosił kogoś do pełnienia funkcji sędziego głównego czy też zaprosił sędziów "przyjezdnych" (i czy w ogóle będzie zapraszał dodatkowych sędziów spoza grona organizatorów) - nie wiem - i w zasadzie mnie to nie interesuje, bo jeśli nie będziemy mieli kasy na opłacenie sali (a to właśnie moja działka), to i sędziowie będą nam niepotrzebni. Ogólne zapisy regulaminowe masz podane w linku który wrzuciłem wczoraj - w zasadzie (poza ograniczeniem ilości klas) nic się nie zmieniło od poprzednich edycji imprezy... Jeśli zaś chcesz być sponsorem naszej imprezy - zapraszam do kontaktu na maila podanego w regulaminie festiwalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 14 Marca 2023 Autor Share Napisano 14 Marca 2023 W dniu 12.03.2023 o 08:55, abtb napisał: "Kolekcje" wypadły z kategorii? Ach czemuż to? Myślę że jak zadeklarujesz przywiezienie swoich śledzi to przywrócimy kategorię kolekcje 8-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi