Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Żeby się zmotywować zakładam kolejny warsztat. Tym razem na blat trafia Su-22UM3K od firmy Modelsvit. Od razu trzeba powiedzieć, że ilość części, ich jakość jak i detale są na naprawdę najwyższym poziomie. Trochę się stresuję żebym podołał bo niektóre elementy wydają się dosyć skomplikowane, plus zmienna geometria skrzydeł. Ilość elementów w dwóch fotelach chyba jest większa niż w niejednym całym modelu (23 x 2, czyli 46 elementów na dwa fotele:szczerbol:). Cały model składa się z 221 części, także szykuje się niezła zabawa. Nie zdecydowałem się jeszcze na malowanie, niby w pudle są kalki dla dzika, ale robiłem go w tamtym roku dla kolegi, z tą różnicą, że wypraski były KP. Bardziej bym chyba skłaniał do tradycyjnego kamuflażu, lub tego nowoczesnego szarego. Jednak chyba najbardziej bym chciał ten stary klasyczny.

Zdjęcie z instrukcji składania fotela.

IMG20230120135244.thumb.jpg.2cad173957d5a115fbfa1b1d957115c3.jpg

• Like 6
Napisano
Godzinę temu, Vieh_san napisał:

Nie zdecydowałem się jeszcze na malowanie

A może by tak Tygrysiczkę...

image.png.4975c12f6954fb52328f53a5cc1f75cf.png

Wprawdzie jeszcze niedostępna, ale zanim dojdziesz do malowania, kto wie...

Napisano

Przymierzałem się do Modelsvita,  ale po zmalowaniu szarego  ( z powodu grupowego lklejenia MC)

straciłem zainteresowanie.

Więc chętnie popatrzę na to cudo bo detal wymiata.

Napisano
1 godzinę temu, Grzes napisał:

A może by tak Tygrysiczkę...

image.png.4975c12f6954fb52328f53a5cc1f75cf.png

Wprawdzie jeszcze niedostępna, ale zanim dojdziesz do malowania, kto wie...

No to by było optymalnie, bo charakterystyczny i w kamo.

1 godzinę temu, myszaty napisał:

Przymierzałem się do Modelsvita,  ale po zmalowaniu szarego  ( z powodu grupowego lklejenia MC)

straciłem zainteresowanie.

Więc chętnie popatrzę na to cudo bo detal wymiata.

Ja po KP to tak średnio chciałem, ale jednak ten detal mnie przyciąga.

Napisano
1 minutę temu, myszaty napisał:

Chyba Tygrysa? 😉 ?

Błądzisz... :mrgreen:

Napisano
37 minut temu, myszaty napisał:

Chyba Tygrysa? 😉

W końcu to Suchoj...

Dla mnie zbyt ekstrawaganckie.

Ale: de gustibus non est disputandum.

To Suka jest :mrgreen:

Napisano

Między łapy nie zaglądałem, także się nie wypowiem. Zobaczymy, co ma być to będzie.

Napisano
1 godzinę temu, HK1885 napisał:

Ładny model, niedawno był w konkursie na nPWMie.

Popatrzę co zrobisz. :cool:

Przejrzałem właśnie przed chwilą warsztat i galerię. Wychodzi na to, że w kilku miejscach będzie trzeba uważać, ale można zrobić z tego świetny model :D

• Like 1
Napisano

Bez szaleństw na razie. Skończyłem sklejać jeden fotel. Zajęło mi to chyba 1,5h, natomiast teraz robię drugi.

IMG20230122152825.thumb.jpg.72e74acb2a0bdd8c8e3cd3d77785839c.jpg

IMG20230122152858.thumb.jpg.1c55444ffe0937144c3708a7346faed7.jpg

• Like 4
Napisano

No fajny temat. Jak tam będzie potrzeba jakiejś dokumentacji zdjęciowej służę pomocą.

Napisano

Dajesz Dajesz bo to fajny model, u mnie i leży i czeka w kolejce po Migu-29 i kilku następnych. A niestety na kalki do tygrysiego malowania trzeba trochę poczekać, bo Modelmaker robi wznowienie od poł roku ale podobno już za chwileczkę , już za momencik maja być gotowi 😉

Jakbyś potrzebował jakiś zdjęć to dawaj znać, bo trochę dokumentacji już pozbierałem ...

Napisano
2 godziny temu, Psar77 napisał:

Ja tez wbijam na widownie 🙂 Powodzenia !

Nie wbijaj bo wlecisz z drzwiami, zrobisz przeciąg i warby będą za szybko wysychały :haha:

Na spokojnie, pełna kulturka :wink:

• Haha 1
Napisano

Szczerze to nie mogę znaleźć zdjęć paneli za fotelami wyrzucanymi. W instrukcji jest niby opisane co jak pomalować, ale wolałbym mieć fotę. Najlepsze pewnie by było takie bez foteli w kabinie, ale nigdzie nie widzę takiego. Najwyżej pomaluję po prostu tak jak jest w instrukcji, to też nie jest tak, że to będzie super widoczne.

Napisano
On 1/20/2023 at 3:15 PM, Vieh_san said:

Ilość elementów w dwóch fotelach chyba jest większa niż w niejednym całym modelu

Witam! Tak duża liczba drobnych detali pozwala na złożenie fotela z pudełka nie gorszego niż z żywicy.
Popatrzę budowę!

Napisano
10 godzin temu, Tazman79 napisał:

Może trochę pomogę, wszak to z wersji bojowej ale powinno być tak samo w szkolno-bojowej

20230125_005124.jpg

Dzięki :D trochę ten drugi panel się różni, ale kolory mniej więcej będę wiedział jakie dobrać.

3 godziny temu, JollyMonk napisał:

Witam! Tak duża liczba drobnych detali pozwala na złożenie fotela z pudełka nie gorszego niż z żywicy.
Popatrzę budowę!

Tak, zdecydowanie :D A na pewno nie będą szpeciły.