Skocz do zawartości

Dewoitine D-520 Hasegawa/Hobby2000 1:72

Xmen

Rekomendowane odpowiedzi

Przedstawiam następny ukończony model.Model w malowaniu Regia Aeronautica.Wnętrze zrobione  z wykorzystaniem zestawu Eduarda natomiast kalkomanie są z zestawu RS Model.

Galeria miała być jutro do kawy ale że ta pora jest zaklepana przez jednego z użytkowników mimo udzielonej dyspensy wolałem nie ryzykować.Zapraszam do komentowania.

DACOum2l.jpgNbA6J7bl.jpgSOQvCo7l.jpglmdmXnPl.jpgaY89Fmul.jpgOKsZMoWl.jpgxyOuOWLl.jpgZFNWu84l.jpg

A to grupowe zdjęcie moich D-520.Trzech największych użytkowników tego samolotu.

sYrQj7Tl.jpg

• Like 23

Teraz, HK1885 napisał:

Przearanżuj kadr, królewskiego na pierwszy plan i naprzód 

Ale po co?:benc:Jak to powiedział komisarz Ryba.

Świetna praca :super:.  Ładnie pomalowany i przykuwa uwagę. Lubię te Twoje maluszki no i wielki plus na dość rzadko widywane tematy. 

• Thanks 1

No i jeszcze plus ode mnie za maszynę, której historię widać w malowaniu. Napiszesz, gdzie on latał? Piszesz o "trzech największych użytkownikach" - czy Włosi mieli całą jednostkę D.520?

9 minut temu, Helmut napisał:

Napiszesz, gdzie on latał?

Mogę spróbować ale zdjęcie przedstawiające tą  maszynę jest różnie podpisane.

9 minut temu, Helmut napisał:

czy Włosi mieli całą jednostkę D.520?

I to nie jedną.

Edytowane przez Xmen

13 minut temu, Xmen napisał:

I to nie jedną.

O! Które? A gdzie walczyły? A nie przemalowali którychś na swoje maziaje?

1 minutę temu, Helmut napisał:

A gdzie walczyły?

Głównie w obronie powietrznej Włoch bo gdy zaczęły się naloty okazało się że Fiaty CR-42 słabo sobie radzą i są za słabo uzbrojone.

2 minuty temu, Helmut napisał:

A nie przemalowali którychś na swoje maziaje?

W maziaje nie.Część została przemalowana  zestaw kolorów zielona góra i szary dół.

Model przedstawia samolot prawdopodobnie z 161 Gruppo Autonomo CT. podczas walk o Sycylię.Piszę prawdopodobnie bo ciężko o pewne informacje.Niestety jedno zdjęcie tego samolotu a także innych w podobnym malowaniu ( biała 14 i biała 6)jest różnie podpisane.Raz jest to lotnisko Istres a raz lotnisko w Kalabrii.

Trochę też wprowadziłem kolegę @Helmut w błąd. Większość D-520 była przydzielona do różnych jednostek.Dopiero w sierpniu 1943 roku wszystkie sprawne samoloty zgrupowano w 24 Gruppo Autonomo ale czy miała na wyposażeniu tylko D-520 to nie wiem.

Edytowane przez Xmen
  • Thanks 1

Piękny model!!! :brawo:

A jeśli chodzi o wash, to zastosowałeś jedynie brudzenie linii podziału, czy brudziłeś cały model i potem ścierałeś?

Żeby mieć komplet użytkowników proponuję jeszcze skleić niemieckiego D-520 wink3:

D520-09f.jpg.0eea412f229feab4e4f11f6cb6957202.jpg

1273484737_DewoitineD520.jpg.693455c2ba729e0861f09df46bbe311e.jpg

• Thanks 1

4 minuty temu, Kolekcjoner WP napisał:

Piękny model!!! :brawo:

A jeśli chodzi o wash, to zastosowałeś jedynie brudzenie linii podziału, czy brudziłeś cały model i potem ścierałeś?

Żeby mieć komplet użytkowników proponuję jeszcze skleić niemieckiego D-520 wink3:

D520-09f.jpg.0eea412f229feab4e4f11f6cb6957202.jpg

1273484737_DewoitineD520.jpg.693455c2ba729e0861f09df46bbe311e.jpg

Dzięki.

Co washa to staram się brudzić tylko linie ale jak wyjadę gdzieś za daleko to nie ma tragedii i ścieram.

Niemiecki odpada bo nie były używane bojowo chyba a w  takim malowaniu RLM 74/75/76 jest bułgarski.Możliwe że będzie jeszcze Vichy bo jest ciekawy kolorystycznie.

Edytowane przez Xmen
  • Thanks 1

20 godzin temu, Xmen napisał:

ta pora jest zaklepana przez jednego z użytkowników mimo udzielonej dyspensy wolałem nie ryzykować.

Spoko, mozna korzystać do woli. Moja następna niedzielna galeria do kawy , tak koło 16 października (albo w okolicy) :wink:

20 godzin temu, Xmen napisał:

Zapraszam do komentowania.

A zatem czuję się zaproszony :mrgreen:

Model spoko, typowo w twoim klimacie malarskim :super: 

Tradycyjnie już napszę, że podoba mi się "czystość" wykonania modelu pod względem budowlanym - wszystko ładnie wyszlifowane i  wyprowadzone na prostą, ładnie i równo wymalowany.

Światełka na plus :D

Jeszcze dwa i będziesz posiadaczem rasowej kolekcji D-520 :chytry:

Dziękuję wszystkim za komentarze i opinie.:super:Cieszę się że model się podoba.

6 minut temu, abtb napisał:

Jeszcze dwa i będziesz posiadaczem rasowej kolekcji D-520 

Być może tak będzie.:hmmm:

Dzisiaj pierwsze cięcia przy modelu Airacobry.

• Like 2

• 2 weeks later...

Chwaliłem już na FB, pochwalę i tu. Bardzo mi się podoba. Elegancko pomalowany i weathering w sam raz.

• Thanks 1