pezet101 Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 Pytanie będzie prowokacyjne : Skoro pIwata są kopią Iwaty, a problem stanowi jakość wykonania i materiałów - szczególnie igły i dyszy, a te części do Iwaty można kupić osobno, to może da się te elementy w podróbkach wymienić na oryginalne? Nie wiem tylko, czy pasowałyby wymiary, gwinty etc, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 A jak wymienisz cały zbiornik z korpusem z gwintami, sprężynami i czymś tam jeszcze? Mam prawdziwą Iwatę i przyznaję, że w porównaniu z ich podróbką to niebo i ziemia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 2 Kwietnia 2009 Share Napisano 2 Kwietnia 2009 A mój pluje, skubany, praktycznie od poczatku. Dziś z nim walczyłem, kombinowałem. Rozcieńczałem wodą, wódką, bez rozcieńczania, zmieniałem ciśnienie w kompresorze. I nic. Pół biedy, kiedy maluję jednolitą powierzchnię np. podkładem surfacerem. Schody się zaczynają, gdy chcę, jak dzisiaj, zrobić pre-shading. I wtedy kicha-kleks za kleksem. Może aero do niczego? Zwie się EW 6000R. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruko95 Napisano 5 Kwietnia 2009 Share Napisano 5 Kwietnia 2009 Witam. Chciałem się zapytać jakie aero proponujecie do malowania motocykli i ciężarówek. Robię motocykle i trucki więc aero ma być uniwersalne. Poprosiłbym o linki. Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
footribe Napisano 5 Kwietnia 2009 Share Napisano 5 Kwietnia 2009 kruko95, eee to bardziej jest Ci potrzebny pistolet lakierniczy a nie Aerograf chyba że chcesz malować jakie drobiazgi, małe obrazki itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruko95 Napisano 5 Kwietnia 2009 Share Napisano 5 Kwietnia 2009 http://www.allegro.pl/item591267979_aerograf_tg180_0_2_0_3mm_z_regulacja_cisnienia_fv.html A coś takiego będzie dobre?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
footribe Napisano 6 Kwietnia 2009 Share Napisano 6 Kwietnia 2009 Według mnie bedzie dobry, ale co chcesz dokładniej malować?? Chcesz robić "AIRBRUSH"?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruko95 Napisano 6 Kwietnia 2009 Share Napisano 6 Kwietnia 2009 No mi aerograf jest potrzebny zarówno do malowania czasami drobnych elementów jak i np. naczepy od trucka(a wiadomo jaka to powierzchnia) czy kabiny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
footribe Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Będzie dobry tylko przy malowaniu naczepu w skali 1:1 to sie możesz naprawde zameczyć. Mały pojemniczek, czesto musiałbyś dolewac farbe poniewaz te aerki sa przystosowane do modelarstwa... nie lepiej było by do tego dokupic osobny pistolet lakierniczy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruko95 Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Zobacze jak z funduszami.Mógłbyś wysłać linka do takiego pistoletu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 np. http://moto.allegro.pl/item593626552_lakierniczy_pistolet_pneumatyczny_dysza_1_0mm_fv.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kruko95 Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Dzięki mroko95. Podoba mi się ten pistolecik pewnie zakupię.;];] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Koledzy czy możecie mi powiedzieć ile bym musiał wydać na aerograf i wszystkie rzeczy żeby działał tzn. kompresor itp. chodzi żeby aerograf był przygotowany do malowanie ciężarówek 1:24 jak można to prosił bym o linki bardzo z góry dziękuję za pomoc. pozdrawiam punio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elrogalo Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 A mój pluje, skubany, praktycznie od poczatku. Dziś z nim walczyłem, kombinowałem. Rozcieńczałem wodą, wódką, bez rozcieńczania, zmieniałem ciśnienie w kompresorze. I nic. Pół biedy, kiedy maluję jednolitą powierzchnię np. podkładem surfacerem. Schody się zaczynają, gdy chcę, jak dzisiaj, zrobić pre-shading. I wtedy kicha-kleks za kleksem. Może aero do niczego? Zwie się EW 6000R. Też trochę z tym walczyłem w EW-770. Okazało się, że dysza nie jest dokładnie w osi osłony (brzeg dyszy dotykał do jej osłony). Strumień powietrza nie opływał całej dyszy i część farby siadała na osłonie iglicy (EW-770 ma dość długą, ponacinaną),żeby w najmniej oczekiwanym momencie oderwać się od niej i rozprysnąć się na malowanej powierzchni. Wystarczyło poprawić fabrykę przez przygięcie rurki, w którą wkręcona jest dysza, aby ją ustawić centralnie. Inna sprawa, że złazi mi chrom z wnętrza zbiornika, chyba nie lubi rozpuszczalnika do Gunze serii C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Jak dokładnie naprostowałeś tą rurkę? Mam dokładnie ten sam problem. Kleszczami jakimiś? Jaka jest szansa, że coś się urwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Okazało się, że dysza nie jest dokładnie w osi osłony Częsta wada widać, też tak mam (miałem). Pręt na wymiar włożony w otwór, lekko naciągnąć i można coś zdziałać. Ale na własną odpowiedzialność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 8 Kwietnia 2009 Share Napisano 8 Kwietnia 2009 A ja się chętnie pozbędę tego ustrojstwa-EW 6000R. Mam już dość potyczek z nim, a jestem mało rozgarnięty technicznie, szczególnie w skali mikro. Może ktoś go na części zechce, ew. potrafi go przywołać do porządku po jakichś czarodziejskich zabiegach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elrogalo Napisano 8 Kwietnia 2009 Share Napisano 8 Kwietnia 2009 Jak dokładnie naprostowałeś tą rurkę? Mam dokładnie ten sam problem. Kleszczami jakimiś? Jaka jest szansa, że coś się urwie? Szansa, że coś się sknoci jest zawsze, jak to mówi rachunek prawdopodobieństwa, większa niż 0% A tak na poważnie to trzeba to robić z dużym wyczuciem, najlepiej tak jak pisał reggy jakimś prętem włożonym w kanał doprowadzający farbę, oczywiście po wykręceniu dyszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 8 Kwietnia 2009 Share Napisano 8 Kwietnia 2009 czy wszystkie igły do aero są takie same?? czy konkretna firma robi konrketna srenica?? bo mi chyba nie uda się odpowiednio mojej wyostrzyc:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 9 Kwietnia 2009 Share Napisano 9 Kwietnia 2009 Witam, Właśnie otrzymałem mój pierwszy aerograf. Jest to model EW-770 i coś mi się rzuciło w oczy. Chodzi o zakrzywioną igłę na końcu. Czy można z tym pracować, a może lepiej go zareklamować? Czy może po prostu panikuję? Z góry dziękuję za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 9 Kwietnia 2009 Share Napisano 9 Kwietnia 2009 Igła musi być prosta jak strzała, końcówka jest elementem krytycznym, przy krzywej niemal na pewno nie uzyskasz równego strumienia, są wielkie szanse że aero będzie pluł, na końcówce będzie zasychała farba, a strumień będzie nierówny. Ale czy igła normalnie cofa się w dyszę? To jakieś wyraźne skrzywienie igły? Fotka makro by wiele podpowiedziała P.S. A do mnie jutro powinien zawitać kurier z nowym cacuszkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 9 Kwietnia 2009 Share Napisano 9 Kwietnia 2009 ponawiam moje pytanie. czy wszystkie igły są jednakowe czy też każdy producent robi inne?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 9 Kwietnia 2009 Share Napisano 9 Kwietnia 2009 Fotka makro by wiele podpowiedziała Taka może być? Trzeba kliknąć, aby pokazały się normalne rozmiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 9 Kwietnia 2009 Share Napisano 9 Kwietnia 2009 premier1986, przykładowo igła od zwykłej pIwaty z dyszą 0,2 mm nie pasuje do EW770 z dyszą 0,2 mm. Różnią się średnicą na niezaostrzonej części. Więc trzeba uważać z dokupywaniem. 93mati, mocno zgięta. Możesz próbować reklamować. Ale takie coś niemal na 100% da się wyprostować pęsetą bo sam tak parę razy miałem przy zahaczeniu igłą o chusteczkę czy ubranie przy czyszczeniu. Przy pierwszym prostowaniu właściwie nie ma szans, żeby pękło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 9 Kwietnia 2009 Share Napisano 9 Kwietnia 2009 no to bede próbowal dalej szlifowac swoja:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi