Matys Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 (edytowane) Postanowiłem pochwalić się kolekcją swoich MiGów. Kolekcja może nie tak imponująca jak pewnego kolegi od śledzi, ale ja z niej jestem zadowolony Wszystkie były malowane pędzlem, niektóre naprawdę ładne kilka lat temu więc poziom jest różny. W zasadzie jest to komplet bo zawiera wszystkie główne wersje - nie planuję kolejnych, chyba, że pojawi się możliwość złożenia Bisona albo J-7G, wtedy bez zastanowienia Ale niestety na ten moment w 72 kompletnie się nie da tych dwóch wersji złożyć. No więc nie przedłużając: MiG-21F-13, Revell: MiG-21PF, Eduard: MiG-21FL, Eduard: MiG-21PFM, Eduard: MiG-21MF, Eduard: MiG-21R, Eduard+KP: MiG-21RF, Eduard + RV: MiG-21UM, KP: MiG-21bis, RV: MiG-21LanceR, Eduard + Icaerodesign, I na koniec stadko w komplecie: Edytowane 3 Lipca 2023 przez Matys 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 Zgłaszam brak wersji z szachownicami Ładnie wyglądają takie różnorodne Mógłbyś zrobić jeszcze np. MiGa-21U-400. Miał parę różnic w stosunku do UM, np. brak spadochronu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 29 Marca 2023 Autor Share Napisano 29 Marca 2023 2 minuty temu, Grzes napisał: Zgłaszam brak wersji z szachownicami Deal with it To poniekąd zamierzone - zaraz by się okazało, że mam na nim milion błędów, a tak to mało kto się doczepi A U-400 jakoś mnie nie rusza, szczególnie, że to wersja niebojowa i mało ciekawych użytkowników nimi latało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 Fajna ekipa . Dorabiaj następne, jest jeszcze w czym wybierać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 Fajna kolekcja w różnych malowaniach . Brakuje niektórych wersji np.: SMT czy RF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 6 godzin temu, Matys napisał: Kolekcja może nie tak imponująca jak pewnego kolegi od śledzi Odnoszę dziwne wrażenie, że to chyba o mnie Szkoda, że "poszedłeś" w wersje a nie użytkowników (53 /56?) - była by trochę większa kolekcja. Chociaż i wersji też było nie mało. Kolekcja faja i ciekawa "kolorystycznie", podoba się. Fajnie, że pokusiłeś się o budowę "skłdaków" z braku gotowych zestawów. Czy kubańska R-ka to MF-ka Edkowa? 6 godzin temu, Matys napisał: Wszystkie były malowane pędzlem, Pewnie już kiedyś pytałem i pewnie się powtórzę - czy nie masz zamiaru przesiąść się na fukawę? 20 minut temu, mig napisał: SMT Ja plan na takiego mam - garb mam, tylko dół odpowiedni dobrać. Niby MF z Edka by się nadał ale czy na pewno to już muszą się znawcy wypowiedzieć. Aczkolwiek jedno (Condor) z drugim (Eduard) da się pożenić dość łatwo 6 godzin temu, Grzes napisał: Zgłaszam brak wersji z szachownicami Wichrzycielom mówimy zdecydowane "NIE" 5 godzin temu, Matys napisał: zaraz by się okazało, że mam na nim milion błędów, Z tego samego powodu unikam "szachownic" - w warszatcie nic nie powiedzą, nie podpowiedzą, a w galerii to takie mądre i widłami kłują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 1 minutę temu, abtb napisał: Wichrzycielom mówimy zdecydowane "NIE" To se mówcie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 29 Marca 2023 Share Napisano 29 Marca 2023 4 godziny temu, abtb napisał: Czy kubańska R-ka to MF-ka Edkowa? Pewnie tak, choć z R powstał M i później MF i kadłub jest taki sam to jednak, deflektorów pod "wlotami powietrza" tuż przed skrzydłami mieć nie powinien MiG-21 bis garb ma jak SMT - zdecydowanie za duży. Natomiast kolekcja podoba się. Jak ma być kontynuacja to za sugestią abtb rozważ powiększenie warsztatu. Warto. 4 godziny temu, abtb napisał: Z tego samego powodu unikam "szachownic" - w warszatcie nic nie powiedzą, nie podpowiedzą, a w galerii to takie mądre i widłami kłują. Wcześniej powiadom o zamiarach, a w istotnym momencie zapytaj. Jak wielu mamy ograniczony czas nie wszystko da się załatwić na już. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 30 Marca 2023 Autor Share Napisano 30 Marca 2023 13 godzin temu, abtb napisał: Pewnie już kiedyś pytałem i pewnie się powtórzę - czy nie masz zamiaru przesiąść się na fukawę? Nie mam Ta rozmowa niedawno się już toczyła przy okazji galerii mojego Mirage'a. 13 godzin temu, abtb napisał: Kolekcja faja i ciekawa "kolorystycznie", podoba się. Fajnie, że pokusiłeś się o budowę "skłdaków" z braku gotowych zestawów. Czy kubańska R-ka to MF-ka Edkowa? Tak, R zrobiony z MF Eduarda z żywicznym zasobnikiem i antenami wyciągniętymi z zestawu KP. 8 godzin temu, imt napisał: Pewnie tak, choć z R powstał M i później MF i kadłub jest taki sam to jednak, deflektorów pod "wlotami powietrza" tuż przed skrzydłami mieć nie powinien Zdaję sobie sprawę, natomiast ten konkretny kubański R te deflektory posiadał. Miałem na to gdzieś kwity. 8 godzin temu, imt napisał: MiG-21 bis garb ma jak SMT - zdecydowanie za duży. To już wina modelu RV. Swoją drogą to model, od którego się zaczęło - teraz pewno bym bisa złożył żeniąc MF Eduarda z bisem Zvezdy. 13 godzin temu, mig napisał: Fajna kolekcja w różnych malowaniach . Brakuje niektórych wersji np.: SMT czy RF. SMT mnie z jednej strony nie jara, ale z drugiej jakby był łatwo dostępny jakiś model to pewnie bym złożył. Teraz to mi szkoda zachodu. O RF nawet nie wiedziałem, że to jakaś kolejna, czymś wyróżniająca się wersja - z czym by się wiązało złożenie czegoś takiego? I w sumie wiem, że nie ma wszystkich subwariantów - brakuje też na przykład PFS, czyli wczesny PF ze spadochronem, ale tego też nie wiem z czego złożyć. I chyba mi wystarczy to co mam z wczesnych maszyn. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 30 Marca 2023 Share Napisano 30 Marca 2023 nietypowy ten mig. Kabina z 21 R. Deflektory są a działka nie ma. Przynajmniej na focie ma zdjęte anteny z końcówek skrzydeł. Ale wiadomo - muzealny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 30 Marca 2023 Share Napisano 30 Marca 2023 Fajna kolekcja Zawsze (jako "lajkonik" w temacie) żałuję oglądając takie zbiory, że nie ma jakiegoś "drzewka" pokazującego co wywodzi się z czego i czym się różniło. Wierzę, że to nie jest wiedza tajemna, ale jak napisałem - dla "lajkonika" wychwycenie czasami subtelnych zmian jest trudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 30 Marca 2023 Share Napisano 30 Marca 2023 W dniu 29.03.2023 o 11:53, Grzes napisał: Zgłaszam brak wersji z szachownicami podpisuje sie grubym drukiem i wielkimi literami - potrzeba szefa w tym stadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 30 Marca 2023 Share Napisano 30 Marca 2023 Proponuję po pierwsze Szachownice! A po drugie może Miga z Ugandy? ModelMaker ma kalki. *świetna kolekcja, ale jakto tak bez szachownic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 30 Marca 2023 Share Napisano 30 Marca 2023 4 godziny temu, imt napisał: nietypowy ten mig. Kabina z 21 R. Deflektory są a działka nie ma. Przynajmniej na focie ma zdjęte anteny z końcówek skrzydeł. Ale wiadomo - muzealny. Znalazłem fotkę innego rozpoznawczego kubańczyka z czasów służby - deflektory też ma: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 30 Marca 2023 Share Napisano 30 Marca 2023 (edytowane) 9 godzin temu, Matys napisał: O RF nawet nie wiedziałem, że to jakaś kolejna, czymś wyróżniająca się wersja - z czym by się wiązało złożenie czegoś takiego? RF nie posiada działka. w tym miejscu zabudowane są aparaty fotograficzne. Na końcówkach skrzydeł założone zasobniki takie jak w wersji R i rurka Pitota też taka sama jak w R. Chyba dałoby radę przerobić z MF. Potrzebna byłaby też owiewka do aparatów pod kadłubem. Edytowane 30 Marca 2023 przez mig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzeznik Napisano 3 Kwietnia 2023 Share Napisano 3 Kwietnia 2023 Bardzo fajna kolekcja. Mam wrażanie, że zdjęcia trochę prześwietlone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 3 Lipca 2023 Autor Share Napisano 3 Lipca 2023 Jako, że kolega @mig zwrócił uwagę, że mógłbym jeszcze zrobić RF to go zrobiłem - zdjęcia są dodane do pierwszego posta, zdjęcie grupowe również zostało zaktualizowane. To już chyba ostatecznie koniec, aż do momentu kiedy możliwe będzie względnie bezproblemowe złożenie J-7G, Bisona albo chociaż SMT w tej skali 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 3 Lipca 2023 Share Napisano 3 Lipca 2023 (edytowane) Fajna kolekcja. Domyślam się , że masz pełen magazyn części zamiennych i uzbrojenia do nich Edytowane 3 Lipca 2023 przez marskan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 3 Lipca 2023 Share Napisano 3 Lipca 2023 Fajna kolekcja do której pasowałby Mig'uś słowacki w kolorystyce biało-szaro-czarnej Jak i wiele innych... Temat rzeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 3 Lipca 2023 Autor Share Napisano 3 Lipca 2023 Godzinę temu, rudy0007 napisał: Fajna kolekcja do której pasowałby Mig'uś słowacki w kolorystyce biało-szaro-czarnej Jak i wiele innych... Temat rzeka Jakbym się wziął za wszystkich użytkowników to by mi życia nie starczyło na inne modele Generalnie postanowiłem trzymać się tylko rożnorodności wersji - i brakuje mi J-7G, Bisona i SMT z takich co bardziej istotnych. Fakt, że mógłbym pójść w milion podwariantów, ale jednak mi się nie chce aż tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 3 Lipca 2023 Share Napisano 3 Lipca 2023 2 godziny temu, Matys napisał: Jakbym się wziął za wszystkich użytkowników to by mi życia nie starczyło na inne modele Generalnie postanowiłem trzymać się tylko rożnorodności wersji - i brakuje mi J-7G, Bisona i SMT z takich co bardziej istotnych. Fakt, że mógłbym pójść w milion podwariantów, ale jednak mi się nie chce aż tak Z "podwariantów" to jeszcze nie ma M-a, US-a i pierwotnych dwusterów U (400 i 600) (a modele są ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 3 Lipca 2023 Autor Share Napisano 3 Lipca 2023 2 godziny temu, Kon_Bar napisał: Z "podwariantów" to jeszcze nie ma M-a, US-a i pierwotnych dwusterów U (400 i 600) (a modele są ) Ale te są nudne, wyglądają praktycznie tak samo jak to co już mam Jak coś to brakuje też na przykład PFS - czyli PF ze spadochronem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 4 Lipca 2023 Share Napisano 4 Lipca 2023 Jeszcze możesz zrobić LanceR-A i B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi