JollyMonk Napisano 2 Kwietnia 2023 Share Napisano 2 Kwietnia 2023 (edytowane) Cześć przyjaciele! Podjąłem się tego projektu na cześć niezatartego wrażenia od modelu Donieckiej Fabryki Zabawek (DFI). Również, emblematy sławnej eskadry odegrały ważną rolę. Zestaw jest bardzo godny i samowystarczalny: są blaszki fototrawione i maski. Model jest złożony prawie z pudełka. Z aftermarketa tylko rurka Pitota od Mastera i reflektory Elf. Z dodatków tylko okablowanie do reflektorów i hydraulikę do podwozia, wymieniłem pistolety na drut, ale mogłem zostawić pudełkowe z takim samym sukcesem. Zkleiłem też drabinę i uparte bloki z drutu. Jeśli były jakieś niuanse, są one opisane na wątku budowy. Użyłem różnych farb: akryli Vallejo i Hataka. Zabrudniłem olejem w benzynie lakowej. Ogólnie rzecz biorąc, dostałem to, czego chciałem: model samolotu odrzutowego bez komplikowań nowoczesnego producenta, zbudowany dla przyjemności. A, to że to Ukraiński producent, powoduje tylko poczucie dumy! Pod koniec chciałem pokazac porównania nowego modelu z novovskim (wykonanym z synem) oraz, cudem przechowany mój model lat szkolnych. Mam nadzieję, że państwu spodoba się oglądanie i życzę sukcesów w naszym hobby! Edytowane 12 Kwietnia 2023 przez JollyMonk 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 2 Kwietnia 2023 Share Napisano 2 Kwietnia 2023 Piękny! Brawo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 2 Kwietnia 2023 Share Napisano 2 Kwietnia 2023 Bardzo dobry model, świetnie wykonany. Kawał dobrej roboty . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 2 Kwietnia 2023 Share Napisano 2 Kwietnia 2023 super 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 2 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2023 1 hour ago, Kolekcjoner WP said: Piękny! Brawo 1 hour ago, barszczo said: Bardzo dobry model, świetnie wykonany. Kawał dobrej roboty . 45 minutes ago, golf czarny said: super Dziękuję koledzy, bardzo miło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 2 Kwietnia 2023 Share Napisano 2 Kwietnia 2023 Atomowy Mirage III - bardzo ładnie wykonany 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 2 Kwietnia 2023 Share Napisano 2 Kwietnia 2023 Śledziłem warsztat, wszystko elegancko. Wyszło bardzo fajnie Mam jednak wrażenie, że producent zdecydowanie przesadził z nitowaniem tego egzemplarza. Późniejsze wydania już nie są tak podziurawione. Za całość dam mocne "5" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzeznik Napisano 3 Kwietnia 2023 Share Napisano 3 Kwietnia 2023 Jest świetny, gratuluję! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 3 Kwietnia 2023 Share Napisano 3 Kwietnia 2023 Praca w warsztacie i efekt finalny bardzo ładne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 3 Kwietnia 2023 Share Napisano 3 Kwietnia 2023 Ładniutki! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 3 Kwietnia 2023 Share Napisano 3 Kwietnia 2023 Made in France musi być ładne. Model elegancki. Taki francuski. Podoba się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 3 Kwietnia 2023 Share Napisano 3 Kwietnia 2023 Ładny ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 3 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2023 20 hours ago, mig said: Atomowy Mirage III - bardzo ładnie wykonany 6 hours ago, Rzeznik said: Jest świetny, gratuluję! 6 hours ago, marek d said: Praca w warsztacie i efekt finalny bardzo ładne. 2 hours ago, WujekAlice said: Ładniutki! Bardzo dziękuję, przyjaciele, za miłe słowa! Jest to moja pierwsza budowa na tym forum, więc Wasze wsparcie jest dla mnie bardzo ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 3 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2023 (edytowane) 18 hours ago, rudy0007 said: Śledziłem warsztat, wszystko elegancko. Wyszło bardzo fajnie Za całość dam mocne "5" Dziękuję, bardzo doceniam Pana wsparcie! 18 hours ago, rudy0007 said: Mam jednak wrażenie, że producent zdecydowanie przesadził z nitowaniem tego egzemplarza. Późniejsze wydania już nie są tak podziurawione. Tak i jest - zgadzam się całkowicie. Mamy plotki, że to nitowanie było do opcji bez kamuflażu. Dokładnie w wersji metalicznej wyglądałby najefektywniej. W tej wersji przynajmniej coś widać. A przy kamuflażu wcale nie jest widoczny nawet z bliskiej odległości. Dyskutowaliśmy o tym również na ukraińskim forum))) Edytowane 3 Kwietnia 2023 przez JollyMonk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 3 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2023 3 hours ago, Endrju said: Made in France musi być ładne. Model elegancki. Taki francuski. Podoba się. Ah oui, français! Merci beaucoup! Ale z ukraińskim gustem! Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 3 Kwietnia 2023 Share Napisano 3 Kwietnia 2023 Nie dość, że ładny to i z bombą atomową. Się podoba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 3 Kwietnia 2023 Share Napisano 3 Kwietnia 2023 Świetny jest ten Twój Mirage - piękny debiut na forum! Przyglądałem się warsztatowi z zainteresowaniem i wynik końcowy robi duże wrażenie! Dość nietypowa konfiguracja z atomówką - fajnie podkreśliłeś czystość tej piguły (zazwyczaj przechowywanej w magazynie) w porównaniu z podniszczonymi zbiornikami podwieszanymi. Czy możesz podać źródło reflektorów Elf? Czy produkują te reflektorki w mniejszych średnicach (ok. 1 mm)? Pozdrawiam, Marek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 3 Kwietnia 2023 Share Napisano 3 Kwietnia 2023 Świetny francuz Bardzo ładnie pomalowany, z wyczuciem ubrudzony. Co prawda odrzutowce to nie moja bajka, ale ten mi się podoba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 4 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2023 14 hours ago, hellvis said: Nie dość, że ładny to i z bombą atomową. Się podoba Dziękuję! Tak, ta opcja wydawała mi się oryginalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 4 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2023 14 hours ago, donalyah00 said: Świetny jest ten Twój Mirage - piękny debiut na forum! Przyglądałem się warsztatowi z zainteresowaniem i wynik końcowy robi duże wrażenie! Dość nietypowa konfiguracja z atomówką - fajnie podkreśliłeś czystość tej piguły (zazwyczaj przechowywanej w magazynie) w porównaniu z podniszczonymi zbiornikami podwieszanymi. Czy możesz podać źródło reflektorów Elf? Czy produkują te reflektorki w mniejszych średnicach (ok. 1 mm)? Pozdrawiam, Marek Wielkie dzięki! Fajnie, że ten efekt jest zauważalny - celowo się o to postarałem. Pomysł zaczerpnąłem ze zdjęć historycznych: czołgi często są brudne, a bomba świeci (jak kocie...) i to tworzy ciekawy kontrast. Jeśli chodzi o Elfa, obecnie nie mamy w naszych sklepach pełnego asortymentu, a jedynie resztki. Oto jak wyglądają, ale teraz ich nie mamy w dostępnośći: https://www.modeli.com.ua/product/fary-posadochnye-s-zapressovannymi-otrazhatelyami-belye-48-sht-i-prozrachnye-linzy-elf-48-72.html Jest to białoruski producent i tam lepiej go szukać jeśli nie ma go na polskich stronach. A o rozmiarze opowiem dopiero w weekendy jak będę w domu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 4 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2023 14 hours ago, jachud3 said: Świetny francuz Bardzo ładnie pomalowany, z wyczuciem ubrudzony. Co prawda odrzutowce to nie moja bajka, ale ten mi się podoba! Dziękuję za zatrzymanie się! Tym bardziej cieszę się, Pana widzęc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 10 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2023 On 4/3/2023 at 10:07 PM, donalyah00 said: Czy produkują te reflektorki w mniejszych średnicach (ok. 1 mm)? praktycznie najmniejszy ma około 2 mm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 11 Kwietnia 2023 Share Napisano 11 Kwietnia 2023 Szczegółowa fotka, dziękuję bardzo! Pozdrawiam, Marek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi