przemek298 Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 Witam! Ostatnio dłubię przy BMP-3(SKIF, 1:35) i chcę zrobić PORZĄDNE kamo, nie to co robiłem do tej pory. Mógłby mi ktoś taki malutki poradniczek napisać, co i jak? Będę bardzo wdzięczny Pozdro, Przemek298 P.S maluję pędzlami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 Poradnik co do tego jak malować pędzlami jest w innym dziale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek298 Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 Nie chodzi mi o sama technikę malowania pędzlami, ale o to jak malować kamo na modelu tak, żeby było ładne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 viewtopic.php?t=5934 Proponuję przjrzeć forum zanim założy się temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek298 Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Ja NIE posiadam aerografu i maluję pędzlem, a to się robi całkiem inaczej niz aero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menago Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Witam Znajdź na YouTube "Plastikowy Hit" jest tam 12 odcinków tego programu. W którymś było o malowaniu plam pędzlem żeby wyglądały trochę jak z aero. Oczywiście warto obejrzeć wszystkie odcinki jakie tam są. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P@wel Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 viewtopic.php?t=9427&start=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemek298 Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Dzięki bardzo wszystkim Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mct Napisano 2 Września 2009 Share Napisano 2 Września 2009 Witam! Mam pytanie, a to chyba odpowiednie miejsce. Kleję okręty w 1/700, generalnie maluje pędzlem i w tej skali nie narzekam. Ale mam problem z dużymi powierzchniami (pokłady). Słabo mi wychodzą. Farbę mam rozcieńczoną i kładę 3-4 warstwy jednak są miejsca słabo pokryte, które muszę malować kolejny raz. Jednak wtedy pojawia się problem ze zbyt dużą ilością warstw, które zakrywają szczegóły i detale (w skali 1/700 detale są na prawdę małe). Potem jak trzeba te detale pomalować na inny kolor robi się niezła orka. Maluję akrylami Pactry i Tamiyi. Przechodząc teraz do sedna sprawy, czy wg Was kupienie czegoś w sprayu np.: białego/szarego matu Tamiyi, lub jakiś Surfacer, czy też bezbarwny lakier i traktowanie dużych powierzchni najpierw sprayem jako podkład (1 warstwa) a potem malowanie docelowymi kolorami (2 -3 warstwy) rozwiązałoby mój problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 2 Września 2009 Share Napisano 2 Września 2009 Hej - powinno pomóc - a na pewno nie zaszkodzi. Sam jak maluję figurki to najpierw z aerografu daję podkład, a potem maluję pędzlami. Na ładnej, równej, dobrze przyjmującą farbę powierzchni jest o wiele lepiej malować pędzlem niż na gładkim plastiku - przynajmniej pierwsza warstwa ma o wiele łatwiej. A jaki podkład wybrać - te co podałeś są okej, szczególnie surfacer nie powinien zawieść. Na okręty w 1:700 dużo go nie pójdzie. Odradzałbym podkład Vallejo w sprayu, bo wiele osób zgłaszało przypadki pękania podkładu (!) w miarę wysychania. A nawet spraye podkładowe Dekoralu albo Duplicoloru się nadają bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 2 Września 2009 Share Napisano 2 Września 2009 Maluję akrylami Pactry i Tamiyi. Też maluję pędzlem póki co i zrezygnowałem z Pactr zupełnie. Wg mnie nie nadają się pod pędzel a jasne kolory to już zupełnie odpadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkarolczak Napisano 2 Września 2009 Share Napisano 2 Września 2009 Pactry są bardzo spoko po dodaniu opóźniacza Mr.Color - robi się z tego całkiem nowa o niebo lepsza Pactra - także warstewka może być znacznie cieńsza - co ogromnie mi się przydaje przy malowaniu siedemsetek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mct Napisano 2 Września 2009 Share Napisano 2 Września 2009 Czy ten opóźniacz to może Hobby Color Thinner? Tak się zastanawiam bo to niby dedykowane do serii C Gunze, a chyba seria H to klasyczne akryle? A może zastosować rozcieńczalnik Tamiyi X20? Do tej pory dodawałem wódki do rozcieńczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkarolczak Napisano 2 Września 2009 Share Napisano 2 Września 2009 tak to ten, z niebiesko - żółtą etykietką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 2 Września 2009 Share Napisano 2 Września 2009 Tak gwoli przypomnienia jak to wygląda, bo żółto-niebieskie etykiety są dwie: od lewej thinner - Gunze seria H thinner - Gunze seria C thinner+retarder - Gunze seria C retarder - Gunze seria C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mct Napisano 2 Września 2009 Share Napisano 2 Września 2009 Dzięki koledzy za odpowiedź! Mam nadzieję, że następne malowanie będzie już lepsze. Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 10 Listopada 2009 Share Napisano 10 Listopada 2009 Pytanie: malowałem ostatnio pędzlem, humbrolem, wymieszałem, użyłem troszkę rozcieńczalnika i po pomalowaniu farba kleiła sie jak guma, nie chciała wyschnąć. Co może być przyczyną? To kóryś raz już tak się stało :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu 9 Napisano 29 Listopada 2009 Share Napisano 29 Listopada 2009 Gdy skleje model maluje go i więcej nic nie robie ale zobaczyłem tygrysa revella 1/72 pomalowannego przez użytkownika forum i nasze prace różnią się zupełnie.Nie maluje aerografem tylko pędzel .A chce uzyskać efekt tak jak załączone zdjęcie tygrysa 1/72 malowanego pędzlem o oto link do niego http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=16795 Prosze o pomoc Zwracaj uwagę, w jakim dziale zakładasz temat. Moderator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 29 Listopada 2009 Share Napisano 29 Listopada 2009 Niestety ,ale żeby uzyskać taki efekt trzeba mieć jakieś doświadczenie w posługiwaniu się pędzlem i farbami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu 9 Napisano 29 Listopada 2009 Share Napisano 29 Listopada 2009 Ale mi chodzi jakich mógł bym użyć lakierów do matowania jakich pigmentów do nadawania takiego efektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Listopada 2009 Share Napisano 29 Listopada 2009 Pokaż swój model to zobaczymy jak wyszedł i będzie można cos dalej gadać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 29 Listopada 2009 Share Napisano 29 Listopada 2009 Niestety ,ale żeby uzyskać taki efekt... Czyli jaki ? Bo akurat słaby ten Tygrys jest. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juro Napisano 28 Grudnia 2009 Share Napisano 28 Grudnia 2009 Cześć, jestem tu nowy i przychodzę z problemem. Pracuję nad MiGiem 3 1/72 z revella w kamuflażu zimowym - konkretnie Czerwona Dwójka z 120 IAPu obrony moskwy, dla mnie istnym horrorem jest malowanie na biało, nie mogę zdzierżyć tego że powstają te przeklęte smugi po pędzlu, zdecydowałem się nałożyć najpierw warstwę "na odwal się" zielonego, a potem biały, mam nadzieję ,że będzie to wyglądało jak niedokładnie nałożona farba przez ruskich żołdaków. Macie jakieś inne pomysły jak to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 20 Stycznia 2010 Share Napisano 20 Stycznia 2010 Macie jakieś inne pomysły jak to zrobić? Lepiej nałożyć choćby 6 warstw dobrze rozrzedzonej białej farby niż dwie grube. Sam później zobaczysz, że smugi znikną. Jakimi farbami malujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kawul Napisano 12 Października 2010 Share Napisano 12 Października 2010 Ja też mam ten problem zawsze zostają smugi... To mój pierwszy model, który maluje, więc postanowiłem kupić zestaw z klejem, pędzlem i farbami firmy Italeri. Nie wiem czy to wina farb... (F-16 model set) pomóżcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi