Skocz do zawartości

A6M5 Zero model 52 |Tamiya 1/32|

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Modelarz to modelarz sramto, oni zrobili badania farby. 

Zdjęcie z różną barwą światła masz w jednym z moich wcześniejszych postów.

IMG_20231012_163751.jpg

IMG_20231012_163836.jpg

IMG_20231012_163849.jpg

IMG_20231012_163900.jpg

• Like 1
  • Haha 1
Napisano
1 godzinę temu, bsnt3k napisał:

Modelarz to modelarz sramto, oni zrobili badania farby. 

Widocznie autor modelu nie miał tej mądrej księgi i zrobił jak uważał.

Zresztą twoje fotki stron z książki są tak słabe że trudno wyrokować, a już foto strony pisanej krzaczkami  to już absolutny odlot.

17 minut temu, lord_karton napisał:

Czyli jesteś gbur nie modelarz.

Coś w tym jest.

Napisano (edytowane)
14 minut temu, bsnt3k napisał:

to już wolę czytać o dziedzictwie kulturowym Japonii 🤣 

Nie czuj się skrępowany. Piszesz ciekawe rzeczy, ale zachowanie cię dyskwalifikuje.

Edytowane przez zaruk
Napisano
25 minut temu, zaruk napisał:

ale zachowanie cię dyskwalifikuje.

Przez to?

3 godziny temu, bsnt3k napisał:

Modelarz to modelarz sramto

Nie przesadzasz? Ludzie mają różny styl formułowania myśli na piśmie. W takich miejscach nie widać mimiki, intonacji itd. Są tylko suche słowa bez emocji. Ja zawsze sugeruję żeby być powściągliwym przy ocenach przez ich pryzmat.

Napisano
31 minut temu, TM48 napisał:

Ja zawsze sugeruję żeby być powściągliwym przy ocenach przez ich pryzmat

Sugerujesz słusznie. Ale też bez przesady.  Tonacja jest widoczna i powtarzalna w sekwencji kilku postów. Idzie coś rozczytać.

Napisano
7 minut temu, greatgonzo napisał:

Tonacja jest widoczna i powtarzalna w sekwencji kilku postów. Idzie coś rozczytać.

Możliwe, że masz rację. Ja po prostu nauczyłem się nie oceniać bo później często okazywało się na odwrót.

Napisano

Nie o sam cytat chodzi tylko o ogólną postawę kolegi w wypowiedziach, w których to postanowił potraktować wszystkich z góry. I choć informacje, które podał, są dla mnie sensowne, to już "styl formułowania myśli" przypomina "dziedzictwo kulturowe Japonii" o zabarwieniu feudalnym :haha:

Nie jest to ocena człowieka tylko ocena tego co ten człowiek napisał. 

Szanujmy się.

• Like 1
Napisano
2 godziny temu, TM48 napisał:

Nie przesadzasz? Ludzie mają różny styl formułowania myśli na piśmie. W takich miejscach nie widać mimiki, intonacji itd. 

Nie przesadzam.  

W tym wątku toczyła się normalna wymiana myśli i poglądów o kolorach. Po co więc "nie pisz bzdur i nie wprowadzaj w błąd",  "modelarz to modelarz sramto"? 

Możesz poczytać sobie jego wpisy w dziale szkutniczym - to samo. I nie chodzi o przekonanie o własnej wyjątkowości, bo to w naszej Oyczyźnie dość częste lecz o ton wypowiedzi - pogardliwy, prostacki i niczym nie usprawiedliwiony.

Ja mam dosyć chamstwa dookoła - na ulicach, w tramwajach, nawet w pracy i nie mam chęci oglądać tego tutaj. Jeśli Tobie to nie przeszkadza - Twoja sprawa, mnie natomiast nie jest wszystko jedno.  Pozdrawiam. 

• Like 3
Napisano

Musisz kupić sobie abonament na Disney channel. Córka bardzo sobie go chwali. Właśnie skończyła oglądać trzeci sezon serialu o słodkich pieskach. A jak lubisz fantazje jak ta zielonkawa farba to mają Marvela i gwiezdne wojny. 🤭

• Super Moderator
Napisano
2 godziny temu, bsnt3k napisał:

Musisz zapamiętać że nie jestem modelarzem 🤭

Witam.

Ale to jest forum dla modelarzy.

Panu już podziękujemy. Jak nie umie się zachowywać, to będzie miał czas na oglądanie Disney channel z córką.

• Like 1
  • Thanks 4
Napisano
10 godzin temu, bsnt3k napisał:

to już wolę czytać o dziedzictwie kulturowym Japonii 🤣 

To musisz czytać ze zrozumieniem. Nie oni pierwsi wydali książkę , byli przed nimi inni badacze ( nie modelarze). I jest tak jak pisałem wszystko zależy od tego jaki to model i producent.

Polecam j.forum. 

Napisano

Na szczęście z obu opisanych powyżej Hampów zachowały się relikty, które zachowały się w Archiwum Państwowym i
zbiorach prywatnych (Q-102 s/n 3030 i V-187 s/ n 3028 oraz wiele zer A6M2). Kolor powierzchni metalowych we wszystkich przypadkach jest albo zbliżony do
szaro-zielonego FS-16350, albo FS-24201. Dowody te obalają twierdzenie, że były one „niebieskoszare na wszystkich powierzchniach”. Ponadto kolorowe slajdy i
kolorowy film 8 mm przedstawiający wrak w Buna, gdzie odnaleziono te samoloty, wyraźnie pokazują, że maski nie są „czerwone”. Występują w odcieniu
ciemnoszarym lub szaro-czarnym. Zero, które „pojawiły się z ciemnozielonym kamuflażem na górnych powierzchniach i jasnoniebieskim spodem”, zostały prawdopodobnie
pomalowane na kolor podobny do ciemnozielonego FS-34077 na niebiesko-szarym FS-36314, o czym świadczą relikty Zer zbudowanych przez Nakajimę. Dwukolorowe
A6M Zekes skonstruowane przez Mitsubishi były najczęściej malowane w kolorze ciemnozielonym FS-34052 na szarych dolnych powierzchniach FS-36357.

Tekst jednego z bardziej znanych badaczy kolorystyki  samolotów japonskich Jamesa F. Lansdale'a

• Like 3
Napisano

Tak, niewątpliwie piękne zera. Tylko wnioski są mało klarowne. Główny to szkoła japońska i anglosaska. Ale dzięki, wszystko już właściwie jest „niejasne” :) . 

• 2 weeks later...
Napisano

Model bardzo mi się podoba, fajnie wykonany, nie styrany jakby miesiącami stał pod chmurką, tylko wygląda jak maszyna z lotniskowca, co sobie zanadto nie polatała. Żywot przeciętnego japońskiego pilota Marynarki i jego maszyny w czerwcu 1944 był krótki, to i zanadto nie było możliwości, aby była masa obić, okopceń, itp. Model dobrze wykonany, mogę tylko pochwalić.

Co do malowania i farb w odcieniu wszelakim chciałem wtrącić swoje trzy grosze, ale poziom dyskusji mnie dobił, to sobie daruję. Zauważę tylko, że w pięknym nadwiślańskim kraju przydałoby się trochę pokory, jak i kultury w formułowaniu kategorycznych opinii.