bsnt3k Napisano 12 Października 2023 Share Napisano 12 Października 2023 Modelarz to modelarz sramto, oni zrobili badania farby. Zdjęcie z różną barwą światła masz w jednym z moich wcześniejszych postów. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 12 Października 2023 Share Napisano 12 Października 2023 50 minut temu, bsnt3k napisał: Modelarz to modelarz sramto Szary fajny jest i pasuje do wszystkiego szkoda tylko, że piszą o tym musisz się zachować ja ostatni gbur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 12 Października 2023 Share Napisano 12 Października 2023 Może dlatego że nie jestem modelarzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 12 Października 2023 Share Napisano 12 Października 2023 Czyli jesteś gbur nie modelarz. Fascynujące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 12 Października 2023 Share Napisano 12 Października 2023 1 godzinę temu, bsnt3k napisał: Modelarz to modelarz sramto, oni zrobili badania farby. Widocznie autor modelu nie miał tej mądrej księgi i zrobił jak uważał. Zresztą twoje fotki stron z książki są tak słabe że trudno wyrokować, a już foto strony pisanej krzaczkami to już absolutny odlot. 17 minut temu, lord_karton napisał: Czyli jesteś gbur nie modelarz. Coś w tym jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 12 Października 2023 Share Napisano 12 Października 2023 to już wolę czytać o dziedzictwie kulturowym Japonii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 12 Października 2023 Share Napisano 12 Października 2023 (edytowane) 14 minut temu, bsnt3k napisał: to już wolę czytać o dziedzictwie kulturowym Japonii Nie czuj się skrępowany. Piszesz ciekawe rzeczy, ale zachowanie cię dyskwalifikuje. Edytowane 12 Października 2023 przez zaruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 12 Października 2023 Share Napisano 12 Października 2023 25 minut temu, zaruk napisał: ale zachowanie cię dyskwalifikuje. Przez to? 3 godziny temu, bsnt3k napisał: Modelarz to modelarz sramto Nie przesadzasz? Ludzie mają różny styl formułowania myśli na piśmie. W takich miejscach nie widać mimiki, intonacji itd. Są tylko suche słowa bez emocji. Ja zawsze sugeruję żeby być powściągliwym przy ocenach przez ich pryzmat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 12 Października 2023 Share Napisano 12 Października 2023 31 minut temu, TM48 napisał: Ja zawsze sugeruję żeby być powściągliwym przy ocenach przez ich pryzmat Sugerujesz słusznie. Ale też bez przesady. Tonacja jest widoczna i powtarzalna w sekwencji kilku postów. Idzie coś rozczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 12 Października 2023 Share Napisano 12 Października 2023 7 minut temu, greatgonzo napisał: Tonacja jest widoczna i powtarzalna w sekwencji kilku postów. Idzie coś rozczytać. Możliwe, że masz rację. Ja po prostu nauczyłem się nie oceniać bo później często okazywało się na odwrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 12 Października 2023 Share Napisano 12 Października 2023 Nie o sam cytat chodzi tylko o ogólną postawę kolegi w wypowiedziach, w których to postanowił potraktować wszystkich z góry. I choć informacje, które podał, są dla mnie sensowne, to już "styl formułowania myśli" przypomina "dziedzictwo kulturowe Japonii" o zabarwieniu feudalnym Nie jest to ocena człowieka tylko ocena tego co ten człowiek napisał. Szanujmy się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 12 Października 2023 Share Napisano 12 Października 2023 Musisz zapamiętać że nie jestem modelarzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 12 Października 2023 Share Napisano 12 Października 2023 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 12 Października 2023 Share Napisano 12 Października 2023 2 godziny temu, TM48 napisał: Nie przesadzasz? Ludzie mają różny styl formułowania myśli na piśmie. W takich miejscach nie widać mimiki, intonacji itd. Nie przesadzam. W tym wątku toczyła się normalna wymiana myśli i poglądów o kolorach. Po co więc "nie pisz bzdur i nie wprowadzaj w błąd", "modelarz to modelarz sramto"? Możesz poczytać sobie jego wpisy w dziale szkutniczym - to samo. I nie chodzi o przekonanie o własnej wyjątkowości, bo to w naszej Oyczyźnie dość częste lecz o ton wypowiedzi - pogardliwy, prostacki i niczym nie usprawiedliwiony. Ja mam dosyć chamstwa dookoła - na ulicach, w tramwajach, nawet w pracy i nie mam chęci oglądać tego tutaj. Jeśli Tobie to nie przeszkadza - Twoja sprawa, mnie natomiast nie jest wszystko jedno. Pozdrawiam. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 12 Października 2023 Share Napisano 12 Października 2023 Musisz kupić sobie abonament na Disney channel. Córka bardzo sobie go chwali. Właśnie skończyła oglądać trzeci sezon serialu o słodkich pieskach. A jak lubisz fantazje jak ta zielonkawa farba to mają Marvela i gwiezdne wojny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 12 Października 2023 Super Moderator Share Napisano 12 Października 2023 2 godziny temu, bsnt3k napisał: Musisz zapamiętać że nie jestem modelarzem Witam. Ale to jest forum dla modelarzy. Panu już podziękujemy. Jak nie umie się zachowywać, to będzie miał czas na oglądanie Disney channel z córką. 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 13 Października 2023 Share Napisano 13 Października 2023 10 godzin temu, bsnt3k napisał: to już wolę czytać o dziedzictwie kulturowym Japonii To musisz czytać ze zrozumieniem. Nie oni pierwsi wydali książkę , byli przed nimi inni badacze ( nie modelarze). I jest tak jak pisałem wszystko zależy od tego jaki to model i producent. Polecam j.forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 13 Października 2023 Share Napisano 13 Października 2023 Na szczęście z obu opisanych powyżej Hampów zachowały się relikty, które zachowały się w Archiwum Państwowym i zbiorach prywatnych (Q-102 s/n 3030 i V-187 s/ n 3028 oraz wiele zer A6M2). Kolor powierzchni metalowych we wszystkich przypadkach jest albo zbliżony do szaro-zielonego FS-16350, albo FS-24201. Dowody te obalają twierdzenie, że były one „niebieskoszare na wszystkich powierzchniach”. Ponadto kolorowe slajdy i kolorowy film 8 mm przedstawiający wrak w Buna, gdzie odnaleziono te samoloty, wyraźnie pokazują, że maski nie są „czerwone”. Występują w odcieniu ciemnoszarym lub szaro-czarnym. Zero, które „pojawiły się z ciemnozielonym kamuflażem na górnych powierzchniach i jasnoniebieskim spodem”, zostały prawdopodobnie pomalowane na kolor podobny do ciemnozielonego FS-34077 na niebiesko-szarym FS-36314, o czym świadczą relikty Zer zbudowanych przez Nakajimę. Dwukolorowe A6M Zekes skonstruowane przez Mitsubishi były najczęściej malowane w kolorze ciemnozielonym FS-34052 na szarych dolnych powierzchniach FS-36357. Tekst jednego z bardziej znanych badaczy kolorystyki samolotów japonskich Jamesa F. Lansdale'a 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 13 Października 2023 Share Napisano 13 Października 2023 @Marek KWszystko ładnie ale oni badali farbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 13 Października 2023 Share Napisano 13 Października 2023 53 minuty temu, Xmen napisał: @Marek KWszystko ładnie ale oni badali farbę. Oni też , tylko że na różnych typach A6M i innych samolotów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 15 Października 2023 Share Napisano 15 Października 2023 Jeszcze jedno , może komuś się przyda . Zapewne część to widziała , ale dobrze zrobionych A6M nie jest za dużo , a tu proszę bardzo 2 szt. https://pme.org.pl/2023/08/23/mitsubishi-a6m2-n-rufe-934-kokutai-taberfane-toshiharo-ikeda-eduard-1-48/ https://pme.org.pl/2023/03/15/a6m2b-zero-model-21-akagi-kokutai-masao-taniguchi-eduard-1-48/ POLECAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 15 Października 2023 Share Napisano 15 Października 2023 Tak, niewątpliwie piękne zera. Tylko wnioski są mało klarowne. Główny to szkoła japońska i anglosaska. Ale dzięki, wszystko już właściwie jest „niejasne” . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 24 Października 2023 Share Napisano 24 Października 2023 Model bardzo mi się podoba, fajnie wykonany, nie styrany jakby miesiącami stał pod chmurką, tylko wygląda jak maszyna z lotniskowca, co sobie zanadto nie polatała. Żywot przeciętnego japońskiego pilota Marynarki i jego maszyny w czerwcu 1944 był krótki, to i zanadto nie było możliwości, aby była masa obić, okopceń, itp. Model dobrze wykonany, mogę tylko pochwalić. Co do malowania i farb w odcieniu wszelakim chciałem wtrącić swoje trzy grosze, ale poziom dyskusji mnie dobił, to sobie daruję. Zauważę tylko, że w pięknym nadwiślańskim kraju przydałoby się trochę pokory, jak i kultury w formułowaniu kategorycznych opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 24 Października 2023 Share Napisano 24 Października 2023 Zdaje się, że na podstawie materiałow zebranych przez Lasndsdale'a opracowane są akowskie real colory. I dla przykładu, w konfrontacji z materiałami na Aviaton of Japan , J3 Hai iro wyglada legitnie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 25 Października 2023 Share Napisano 25 Października 2023 Spokojnie, przeżyliśmy wrzosowo-fioletowe Rufe, przeżyjemy i tego "odkrywcę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi