GEM Napisano 24 Listopada 2023 Share Napisano 24 Listopada 2023 Model samolotu TBD - 1 Devastator który ostatnio udało mi się ukończyć. Nie wiem dlaczego ale to jeden z samolotów który mnie się podoba. A jak mnie się coś podoba to chcę to mieć. I to skłoniło mnie do zrobienia tego modelu. Podczas budowy nie ingerowałem za bardzo w to co dostarczył zestaw. Główną modyfikacją zestawu to odtworzenie wypukłych nitów. W zestawie , tradycyjnie już Trumpeter zaproponował wklęsłe jamki. Ja wypełniałem je kuleczkami BGA . Wyszło tego ponad 10 tys. Ponadto trochę pogrzebałem w kabinie, dodałem kilka drobnych rzeczy, które wykonałem od podstaw . Kiedy zaczynałem prace nad modelem nie było jeszcze na rynku zestawów waloryzacyjnych dlatego bazowałem nad tym co daje zestaw, plus jak wspomniałem własna praca. Trochę się zastanawiałem nad wykończeniem powierzchni płatowca. Ale doszedłem do wniosku że te samoloty jednak trochę latały, więc nie mogą być idealnie czyste. Czy moja koncepcja jest słuszna , to osądzicie sami. Zdjęcia niestety nie wszystko pokazują. Wprawdzie to galeria ale pozwalam sobie dodać kilka zdjęć z budowy. Jak to wyszło oceńcie sami. 31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 24 Listopada 2023 Share Napisano 24 Listopada 2023 32 minuty temu, GEM napisał: ... Wyszło tego ponad 10 tys. ... szacun efektowna papuga. Model bardzo się podoba. Fajnie, że ponownie pokazujesz swoje dokonania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 24 Listopada 2023 Share Napisano 24 Listopada 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 24 Listopada 2023 Share Napisano 24 Listopada 2023 Jak długo budowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 24 Listopada 2023 Autor Share Napisano 24 Listopada 2023 12 minut temu, zaruk napisał: Jak długo budowałeś? Ok. trzy miesiące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Listopada 2023 Share Napisano 24 Listopada 2023 Fantastyczna robota, kuleczkami uratowałeś ten model. Wygląda świetnie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 24 Listopada 2023 Share Napisano 24 Listopada 2023 Mnie też się bardzo podoba. Gratuluję wytrwałości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 24 Listopada 2023 Share Napisano 24 Listopada 2023 Taki fajny model i w trzy miesiące, fiu fiu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 25 Listopada 2023 Share Napisano 25 Listopada 2023 Bardzo mi się podoba. Malowanie przyciąga oko bo sam samolot mało urodziwy. Za naklejanie tych kulek jakaś osobna nagroda by się należała. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 25 Listopada 2023 Share Napisano 25 Listopada 2023 Ładny przyciąga oko podoba sie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 25 Listopada 2023 Share Napisano 25 Listopada 2023 Bardzo ładny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 26 Listopada 2023 Share Napisano 26 Listopada 2023 Grzegorzu kawał dobrej roboty , poświęcony czas dał bardzo piękny efekt końcowy . Pozdrawiam . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 26 Listopada 2023 Share Napisano 26 Listopada 2023 Jak kometa Halleya, raz na jakiś czas, zawsze spektakularnie. Kolory świetnie pracują. Mam też konkretne pytanie techniczne - jakie spoiwo do kulek użyłeś? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 26 Listopada 2023 Autor Share Napisano 26 Listopada 2023 2 godziny temu, Mikolaj75 napisał: Jak kometa Halleya, raz na jakiś czas, zawsze spektakularnie. Kolory świetnie pracują. Mam też konkretne pytanie techniczne - jakie spoiwo do kulek użyłeś? Rzadki klej Tamiya. W tej skali i przy wielkości "dziurek" które proponuje Trumpeter to nie było takie trudne. Kulki o średnicy 0,35 mm wkładałem w te zagłębienia i potem delikatnie na każdą kuleczkę odrobina kleju. Klej jest na tyle agresywny że delikatnie zmiękcza plastik. I wtedy delikatnie dociskałem kuleczkę. Chwilę trwało aby opanować tą technikę ale efekt jest zadowalający. Kulki prawie w komplecie wytrzymały, samo dotykanie modelu jak i po pomalowaniu podkładem naklejanie masek itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 27 Listopada 2023 Share Napisano 27 Listopada 2023 Gratulacje Grzegorz. Wykonanie nitów budzi w tym modelu największy szacunek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 28 Listopada 2023 Share Napisano 28 Listopada 2023 Świetny model. Nie może się nie podobać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 1 Grudnia 2023 Share Napisano 1 Grudnia 2023 Robi wrażenie ! Spory model w ciekawym malowaniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi