M.A.V. Napisano 14 Lutego Share Napisano 14 Lutego dziń dybry ! bydzie spym.... 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 14 Lutego Share Napisano 14 Lutego 1 godzinę temu, zegeye napisał: Na rysunku opakowania widac rendery tych rur i one są identyczne na nim. Tak niestety nie było. Zestaw wydechów po obu stronach silnika różnił się nieznacznie. Choćby tym, że po prawej stronie na górze była tylko jedna rura (szersza, jakby podwójnej szerokości ale nadal jedna, a nie dwie jak widzę na renderach Eduarda) Czyli wydechy powinny wyglądać następująco: lewa strona od góry: podwójny, poczwórny, pojedynczy/ prawa strona od góry: pojedynczy, poczwórny, pojedynczy. Dodatkowo te poczwórne rury nie były idealnie takie same zarówno w przekroju jak i szerokości i długości. (ten ostatni parametr Eduard zauważył) Z tego względu myślę że wydechy z pudła będą lepsze jeśli chodzi o merytorykę (choć wiem, że nie są idealne z powodu technologii wtrysku). Są poprawne i ładnie zdetalowane. Jeszcze tylko się muszę upewnić czy pasują do kadłuba. Ale na oko patrząc wielkościowo są takie jak na ramce. Te pudełkowe są glutowate i bez detalu choć zgodne. Za to żywiczne od army nadają się tylko do egzemplarza muzealnego ze względu na dospawaną okrągłą rurę w miejsce oryginalnej kwadratowej z lewej strony. Zbychu dał sporo fotek jak wyglądają oraz ten egzemplarz z muzeum kamikaze w Chiru. Na stronie army jest historia tej maszyny, która zresztą ja też buduję. Posiadacze tego gratisu powinni mieć na uwadze samolot, który budują Zbliżenie na rurę, którą dospawali podczas któregoś remontu w (prawdopodobnie)stanach. zródło-jedyny łolkarałnd jaki znalazłem i do tego robiony kalkulatoremhttps://home.ifa.hawaii.edu/users/msc/hayate.html Jak transportowali do USA jeszcze ma oryginalną. Widać charakterystyczne zakończenie choć zdjęcie nie najlepszej jakości. Zródło Armahobby. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 14 Lutego Autor Share Napisano 14 Lutego Chyba robi się tu dla mnie za merytorycznie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 14 Lutego Share Napisano 14 Lutego Oj tam, oj tam. To tylko te spaliny z tej, rozumISZ, trefnej rury. Merytorycznie to będzie jak się zacznie chFasty na podstaFku sadzić. Wiadomo czy gatunek dobry, czy kolor gleby się zgadza z paletOM RAL 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego W dniu 29.01.2024 o 11:03, zegeye napisał: Nie to nie Eduard. I sorry ale Eduard jest za duży. Fotel jest z żywicznego wydruku dodawanego w przedsprzedaży. Parę małych pudełeczek na burty też. Tablica to zestawowa z nałożoną kalkomanią podobnie jak panel po prawej stronie od niej. A mi się wydaje że armowe są za małe . Fotel drukowany też jest malusi w poronaniu do innych modeli w tej skali . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego Godzinę temu, Marek K napisał: A mi się wydaje że armowe są za małe . Fotel drukowany też jest malusi w poronaniu do innych modeli w tej skali . Fotel Army jest dobry. Wiem bo bralem udzial w jego projektowaniu 8-) Nie warto mierzyć go miarą foteli samolotów amerykańskich czy europejskich... był znacznie mniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego To wyszło to Wam tak samo jak dla airesa kokpity do bf-109g dedykowane dla FM. Dokładnie po japońsku , jako-tako. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego Pozwoliłem sobie na porównanie. Na zbliżeniach przy okazji widać jakim :bip:owym modelarzem jestem Włożyłem bez obróbki tylko odcięte od ramek jednych i drugich. Te od army mają tylko jedną podwójną rurę. Nie wiem czy to pod jakiś egzemplarz zaprojektowane czy ja takiego gluta dostałem. Zarówno arma jak i eduard pięknie siedzą bez kleju. Te z army sa nieco dłuższe i chyba lepiej wyglądają pod żaluzjami. Detal możecie sobie sami porównać i zdecydować czy zainwestować te dwadzieścia parę złotych czy popracować nad zestawowymi a piniONdze przepić 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
astarott Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego 9 godzin temu, Lipa napisał: 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego 12 godzin temu, Lipa napisał: Te od army mają tylko jedną podwójną rurę. Nie wiem czy to pod jakiś egzemplarz zaprojektowane czy ja takiego gluta dostałem. Przecież napisałem, że Edek zrobił w swoich błąd bo po prawej stronie Hayate ma na górze pojedynczą rurę. W modelu Arma jest to poprawnie. Co do porównania rur wykonanych wtryskiem plastiku z tymi wydrukowanymi w 3D to nie ma to najmniejszego sensu. To jakbyś porównał Daewoo Tico z Mercedesem A-klasa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego Mój już skończony. Jeszcze dodam mu pewnie antenki linowe, jak dotrą zamówione ''sznurki'' z Mig-a. Galerię wrzuciłem do działu galerii tu na forum. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 16 Lutego Autor Share Napisano 16 Lutego Mój za to gotowy na kolory, wszystkie pre zrobione. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego (edytowane) 11 godzin temu, zegeye napisał: Przecież napisałem, że Edek zrobił w swoich błąd bo po prawej stronie Hayate ma na górze pojedynczą rurę. W modelu Arma jest to poprawnie. Co do porównania rur wykonanych wtryskiem plastiku z tymi wydrukowanymi w 3D to nie ma to najmniejszego sensu. To jakbyś porównał Daewoo Tico z Mercedesem A-klasa.... Porównanie dałem by każdy mógł sam sobie ocenić i zdecydować czy chce poświęcić te dwajścia zeta. Wystarczy zaszpachlować i wydłubać ze środka trochę tworzywa i rura gotowa... Zalecałeś użycie tico gdy mercedes lekko bity i wystarczy trochę kitu i dobrych chęci Nie prowadzę krucjaty i nie mam zamiaru nikogo do czegokolwiek namawiać No chyba, że chodzi o zachęcanie do sklejania a nie gadania Taka była idea tego wONtku. Ja przez weekend może wreszcie będę mógł przysiąść i dokończyć go na podkład. Jest parę miejsc do szpachlowania i muszę nity poprawić na okapotowaniu, bo to żenada jest. Mam nadzieje, że w niedalekiej przyszłości arma wyda Aichi D3A Val bo pomimo wad fajne te ich zestawy są. Jest dziura w rynku, którą na plastrach trzyma jakiś vintejdższit airfixa i mydło plastyka... Edytowane 16 Lutego przez Lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 17 Lutego Autor Share Napisano 17 Lutego (edytowane) Czarna paktra na podkłąd Marcinie ? Edytowane 17 Lutego przez Szydercza Gała 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego (edytowane) 20 godzin temu, zegeye napisał: Mój już skończony. Jeszcze dodam mu pewnie antenki linowe, jak dotrą zamówione ''sznurki'' z Mig-a. Galerię wrzuciłem do działu galerii tu na forum. Podpowiesz jaka to farba? Kupiłem dedykowane tamki ale patrząc na słoiczek wpadają bardziej w zieleń niż brąz Edytowane 17 Lutego przez sjr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego 23 godziny temu, Szydercza Gała napisał: Czarna paktra na podkłąd Marcinie ? 3x TAK! Jako, że, rozumISZ, zdanżam na Bytom, rozumISZ to i oryginalne farPki, rozumISZ, sobie przygotwałem. Priszejdowe skrzypce to standardowo hataka i przyjaciele. Na koniec mgiełka oryginalnOM, rozumISZ, farbOM z valleja Zawsze krok bliżej by chociaż stanąć, rozumISZ, obok Prawdziwego Modelarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 19 Lutego Share Napisano 19 Lutego W dniu 17.02.2024 o 08:25, sjr napisał: Podpowiesz jaka to farba? Kupiłem dedykowane tamki ale patrząc na słoiczek wpadają bardziej w zieleń niż brąz To Gunze 304. Wpada w brąz w cieplejszym oświetleniu. W zimniejszym jest bardziej zielona. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 20 Lutego Autor Share Napisano 20 Lutego No i zmalowan, tera CZeba nalepki zrobić. Pamiątkowe foto bez pulpetUF i innych SZCZał 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 20 Lutego Share Napisano 20 Lutego Bardzo ładnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 20 Lutego Share Napisano 20 Lutego Tak, świetnie robią mu te nity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 20 Lutego Share Napisano 20 Lutego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 21 Lutego Share Napisano 21 Lutego (edytowane) Wolno to idzie bo za bardzo czasu nie ma ale udało się położyć kolor bazowy w kabinie Edytowane 21 Lutego przez sjr 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 21 Lutego Autor Share Napisano 21 Lutego Chyba trzeba gołdę odstawić, widzę podwójnie Będzie NMF? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 21 Lutego Share Napisano 21 Lutego Niestety nie mam kalek do NMF, chyba że ktoś z obecnych ma pozostałości kalek do NMF to z chęcią mogę się wymienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 22 Lutego Autor Share Napisano 22 Lutego W moim pudełku sOM same samobUjce, także tylko zielone albo sraczkowate. Ten Amerykaniec byłby fajny, ale nie wiem czy w ktoryms z pudełek są kalki do niego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi